Üçüncü Performans Yönetimi Zirvesi
İlk günün açılış oturumunda “Performans Yönetimi Sisteminde Yöneticilerin Rolü Ne Olmalı?” konu başlığıyla yer alan JTI Tütün Ürünleri Pazarlama A.Ş. İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü Deniz Özarı Cadorette; performans yönetiminin faydaları, performans görüşmelerinde amirden beklenilenler, hedefler, geribildirim süreci, değerlendirme, ödüllendirme, yaklaşım farklılıkları ve liderlik kavramları üzerinde durdu.
“Olumlu Performans İçin Doğru Aday Seçimi” konu başlığıyla Telsim İnsan Kaynakları Müdürü Berrin Tavman ve “şirket Hedeflerinin Performans Hedeflerine Dönüştürülmesi” konusuyla Günsenin Bakırtaş ise bilgi ve deneyimlerine dayalı sunumlar gerçekleştirdiler.
Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış “Performans Sistemlerinin Etki Alanları” konusuyla bilgi akışı, kaynak, özendiriciler, yetenek ve işlenmiş bilgi, kapasite, motivasyon, sürekli geribildirim yönetimi, eleman seçimi, ücret yönetimi, kariyer planlama, organizasyonel yedekleme, kalite yönetimi, SA 8000, idari işler, özlük işleri, maliyet yönetimi, endüstriyel ilişkiler, kurum kültürü, iç iletişim, takım olmak, ESOP çalışanlara hisse, küçülme büyüme, iş tanımı, yetki, sorumluluk, ödül yönetimi, imaj ve eğitim yönetimi gibi performansın etki alanları konularından bahsetti.
Körfezbank İnsan Kaynakları Müdürü Erhan Hepşen “Performans Değerlendirmede Tüm Çalışanlar İçin Tek Model mi, Farklı Modeller mi?” ile performansta etkinlik, nasıl bir model, hedefe ulaşmak için izlenen yollar, yetkinlik, bilgi, vasıf ve davranışlar, görev performansı, farklılık ve farklılığın kazancı, coaching ve iletişim alt başlıklarını içeren bir sunum gerçekleştirdi.
Zirve’de ilk gün “Performansa Dayalı Eğitim Yönetimi” konusuyla İktisat Bankası Eğitim ve İletişim Müdürü Murat Akkaya’nın interaktif bir şekilde gerçekleştirdiği sunum ile sona erdi.
İkinci gün Beksa İnsan Kaynakları Direktörü Rasim Tuzcu’nun “Devamlılığı Olan Bir Performans Sistemi Kurmak” konu başlığı ile başladı. Tuzcu sunumunda; tüm kapsam dışı çalışanların yıllık olarak kişisel hedeflerinin tespit edilmesi ve bunun performans değerlendirmesinin yapılması, uyulacak temel kurallar, değerlendirme ağırlığı, kişisel hedeflerin zaman planlaması, kişisel hedeflerin tespiti için altyapı oluşumu, şirketle ilgili hedefler nasıl tespit edilir, çalışma şekli ile ilgili hedefler nasıl tespit edilir, yönetim yetenekleri, ekip çalışması yetenekleri, davranış, performans değerlendirme ve ücretlendirme konuları üzerinde durdu.
Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden Dr. Ufuk Çakmakçı ise “Balanced Score Cards” konusuyla değişim, performans yönetimi, performans yönetiminin önemi, performans yönetiminin dezavantajları, neden balanced scorecard, stratejik yönetim, balanced scorecard ile şirket stratejisini eyleme dönüştürmek, balanced scorecard uygulama süreçleri konularında katılımcıları aydınlattı.
Zirve Uzel Grubu Tarım Makinaları, Yapı ve Turizm Üniteleri İnsan Kaynakları Bölüm Direktörü İlhan Özdiller’in panel yönetmeni olarak katıldığı “Yükselmede Performans Bir Kriter mi?” konulu panel ile devam etti.
Daha sonraki oturumlarda “Performans Yönetimi Ücret & Ödül & Terfi İlişkisi” konusuyla Uzel Grubu Tarım Makinaları, Yapı ve Turizm Üniteleri ‹nsan Kaynakları Bölüm Direktörü İlhan Özdiller, “Performans Görüşmeleri” konu başlığıyla PricewaterhouseCoopers ‹nsan Kaynakları Danışmanlık Hizmetleri Yöneticisi Murat Demiroğlu ve “Kişisel Performansınızı Nasıl Arttırırsınız?” ile NLP Trainer Dr. Turgay Biçer bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
Son olarak Solectron Elektronik İnsan Kaynakları Müdürü Ali Yaşar Çınar “Performans Yönetiminde Yeni Kriterler” konu başlığıyla değişen iş yaşamı, mesleki bilgi, iş kalitesi, takım çalışması, iletişim, inisiyatif, problem çözme, personel yetiştirme, planlama, karar verme, liderlik, yaratıcılık, etkin zaman kullanımı, değişime öncülük, sabır, cesaret, karşılıklı güven, esneklik, ikna edebilme, müşteri memnuniyeti, kavramsal düşünme, pro aktif olma, başarma arzusu, kendine güven, uygulama ve denetim, yeni müşteriler kazandırma, sır tutma ve işyeri için şahsi özveride bulunma gibi performans yönetimi sistemlerinde değişen yeni kriterlerden bahsetti.
Zirve katılımcıların memnuniyeti ile sona erdi.
STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI
PERFORMANS YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI
Human Resources İnsan Kaynakları ve Yönetim Dergisi, ParkSA Hilton’da 02 03 04 Kasım 2000 tarihlerinde “Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanlık Programı” ve 06 07 Aralık 2000 tarihlerinde “Performans Yönetimi Uzmanlık Programı” eğitimlerini düzenledi.
Programlarda katılımcılara uzmanlık anlamında bilgi kazandırmak, stratejik bir birim olduğu belirtilen insan kaynakları departmanlarının bu özelliğinin nedenselliğini ortaya koymak, bir işletme içinde katma değer yaratacak şekilde İnsan Kaynakları Alt Süreçlerinin nasıl tasarlanıp, uygulanabileceğini katılımcılarla birlikte ele almak, insan kaynakları yönetiminin çağdaş yönetim sistemleri ile ilişkisini belirlemek, performans değerlendirme süreçleri, sistemin amacı, süreçte yeralması gereken kişiler kavramları hakkında bilgiler verildi.
Her iki programda da 24’er kişilik gruplarla yapılan eğitimler son derece interaktif bir ortamda gerçekleşti. Uzmanlık programları ile Human Resources Dergisi gerçekleştirdiği organizasyonlar açısından kendi alanında bir ilke daha imza attı.
ŞİRKET YÖNETİCİLERİNİN
DEPREME HAZIRLIKTA ROLLERİ
İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği (İNKADE) 05 Aralık 2000 tarihinde Armada Hotel İstanbul’da düzenledikleri “Şirket Yöneticilerinin Depreme Hazırlıkta Rolleri” konulu panele Ulusal Deprem Konseyi Başkan Yardımcısı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde görev alan Prof. Dr. Aykut Barka’yı konuşmacı olarak davet etti.
Panelde deprem araştırmalarının hangi aşamada olduğunu, olası Marmara Depremini ayrıntılı bir şekilde anlatan Barka, şirket yöneticilerinin depreme hazırlıkta nasıl bir strateji uygulamaları gerektiği, alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.
Bununla ilgili olarak Aykut Barka, yapılması gerekenler arasında:
• Riskin belirlenmesi için zeminlerin deprem açısından sınıflanması ve bina envanteri.
• Riskli alanlarda kredi desteği sağlanması.
• Kaynak bulunması (uluslararası kredi), hukuki düzenlemeler yapılması, sigorta sisteminin oluşturulması, denetim.
• Hepsinden önemlisi yerbilimci ve inşaat mühendislerinin ulusal ve uluslararası imkanlar kullanarak, bu konuda eğitilmesi bulunduğunu ifade etti.