“Yaratıcılıkta Yeni Kral”
İnternet dünyasına insan kaynakları açısından bakıldığında en belirgin yenilik nedir? Sizce yöneticiler en çok neye dikkat etmeliler?
İnternet ile gelen yeni iş dünyasında, fiziksel ürünlerden çok yaratıcı fikirler ve bu fikirlere sahip insanlar önem kazanıyor. Çünkü internet çağında rekabetçi teknolojiler ve iş modelleri bu yaratıcı fikirler üzerinde filizlenebiliyor. Ayrıca bir ürün veya hizmetin bilgi içeren kısmının, toplam içindeki payı da giderek artıyor. Dola yısıyla beyin gücü ile şirketlerine değer sunabilen insanlar, bir şirketin en büyük varlığı haline geliyor. Bunun bizler için anlamı şu; bu tip insanların istihdam edilme ve yönetilme biçimleri de değişiyor. Bunu anlamak ve ona göre davranmak gerekiyor. Eskinin parametreleri ile olaya bakanlar, bu insanların istihdamında ve yö netilmesinde ciddi hatalar yapabilirler. Bence, internet ile gelen yeni iş dünyası ortamında insan kaynakları açısından en önemli nokta budur.
İnternette içerik sunan bir şirketin yöneticisi olarak, gi derek daha çok revaçta olacak pozisyonlar için neler söyleyebilirsiniz?
Örneğin; İçerik Mühendisliği denilen bir pozisyonun pek ya kında sık aranan pozisyonlar arasına gireceğine tanık olacağız. Aynı durum Ölçüm Uzmanlığı için de geçerlidir. Bunlar kuşku suz kuruluşlarında iyi bir süreç analizi yaparak, yeni iş süreçle rini ve alt süreçleri çok iyi betimleyen şirketler için geçerli olabi lecek yeni pozisyonlar olacak. Tüketici deneyimleri yöneticisi, sanal şirket yöneticisi, ahlaki hacker’lık gibi pozisyonların da pek yakında yoğun bir şekilde hayatımıza gireceğini göreceğiz.
İçerik Mühendisi’nin sorumlulukları nelerdir?
Web sitelerini eve benzetirsek, içerik mühendislerini de bu evlerin mimarı gibi düşüne biliriz. İçerik Mühendisi, bir web sitesi içeriğinin organizasyonundan ve prezante edil mesinden sorumludur. İnternet işinin her cephesinde sorumlulukları vardır. Bilgi Tek nolojileri (BT) birimiyle çalışarak sitenin altyapı gereksinimini ortaya koyarlar, pazarlama birimi ile kampanyaları tasarlarlar, üst yönetimle de stratejik konularda birlikte ça lışırlar. Ayrıca sitede e ticaret olanakları bulunacaksa, satışı ya da tanıtımı yapılacak ürünlerle ilgili olarak doğrudan tedarikçi firmalarla görüşürler.
Örneğin; yeni bir web sitesi yaratılacaksa içerik mühendisi, site için ihtiyaç duyulacak arzın niteliği ile tedarikçi firma ları belirledikten sonra pazarlama ve üst yönetime önerilerini iletir. İlgili birimler bu ko nularda çalışılacak firma larla gerekli anlaşmaları yaptıktan sonra, içerik mü hendisleri tedarikçi firma lardan ürün bilgilerini be lirli bir formatta almaları nı sağlayacak arayüzler ta sarlar. Daha sonra bu bilgileri sistematik bir biçimde ka tegorize ederler. Bir diğer deyiş le içeriğin “ontolojisi”ni bu kişiler inşa ederler. Ekstra içerik ilavesi için gerekli malzemeleri de belirler ve nihayetinde bu içeriğin nasıl bir mizanpajla, ne şekilde sunulaca ğını tasarlar ve planlarını web tasarımcılardan olu şan “kreatif” gruba iletirler. Site de oradan çıkar.
İçerik Mühendisleri’nin ne tür bilgi ve becerileri olması gerekiyor?
Matematik, elektronik ya da benzeri, teknik bir eği tim geçmişi gerekiyor. Ancak içerik mühendisleri nin üzerinde çalışacağı içeriğe dair derin bir bilgi sahibi olması da bekleniyor. Çünkü içerik mühen disliği birbirinden farklı iş tanımlarının tek bir po tada eridiği bir iştir. Bu nedenle çok sayıda alanda kariyer yapma potansiyeli de sunar.
Ölçüm Uzmanı’nın rolü nedir?
“Metrics Analyst” de diyebileceğimiz bu kişi; ra kamların adamıdır. Page view, hit, click through gibi web siteleri için ölçümlenmesi hayati önem ta şıyan rakamların altındaki gerçekleri araştırıp, o si tede neler olup bittiğini analiz eden kişidir. Ziyaret sıklığı, ziyaret süresi gibi verilerden ve kimlerin hangi zaman dilimlerinde, ne tür ürünler satın aldı ğından hareketle siteyi ziyaret eden kullanıcıların davranış paternlerini çıkarır. Asıl işi bundan sonra başlar ve sitenin ilan fiyatlarının belirlenmesinde, site içindeki “cross selling” olanaklarının tespit edilmesinde, yeni pazarlama stratejilerinin oluştu rulmasında üst yönetime yardımcı olur.
Ölçümleme uzmanlarının ne tür bilgi ve becerileri olması bekleniyor?
Kantitatif analiz tekniklerini biliyor olması ve veritabanı deneyimi şarttır. Ancak her şeyden önce iş dünyası penceresinden bakabilen, rakamları yo rumlayan biri olmalı. Kişi bütün bir gün Oracle ya da Sybase veritabanı karşısında oturup pekçok de tayla uğraşabilir ama bu noktalardan yola çıkarak anlamlı bir hareket planı çıkarılabilmesi için bu ve rileri iş dünyasının diline tercüme edilebiliyor ol ması gerekir.
Yeni ünvanlar ve yeni pozisyonlar hangi teknik beceri ve vasıflara sahip insanlara ciddi fırsatlar sunuyor?
Bu yeni ünvanların içerdiği görev ve sorumluluklar öylesine geniş bir yelpazeye dağılabiliyor ki, kendisi ni sadece tek bir alanda de rinlikli olarak geliştiren kişi lerin durumu giderek zorlaşıyor. Tek bir rota üzerinde net olarak ta nımlanmış ve lineer bir mesleki gelişim gerektiren pozisyonlarda kalmakta ısrarcı olmamak gerekiyor. Bu, özellikle gençlerin kariyer planları açısından ciddi bir hata olabilir. Gelecek, kendi sine kapsamca birbirinden farklı vasıf ve becerileri kazandırma çabasında olanların olacak. Ancak bundan da, “firmaların teknoloji departmanların da ya da bilgi işlem merkezlerinde zengin becerilere sahip insanlar göreceğiz” sonucunu çıkarmamak gerekiyor. Bir firma hangi alanda faaliyet gösterir se göstersin, teknoloji artık firmaların asli faaliyet alanlarının merkezine doğru öyle büyük bir hızla yürüyor ki, teknik uzmanlık gerektiren roller bilgi işlem birimleriyle sınırlı olmaktan çıkıyor. Yöne tim kademelerinde de teknik becerilere sahip kişi lere gereksinim duyulmaya başlanıyor.
Peki şirketlerin bilgi teknolojileri birimlerin de teknik pozisyonlarda çalışan kişiler için nasıl roller beliriyor?
Eskiden firmaların bilgi işlem birimlerinde şirket stratejilerine yön verecek adamlara rastlamak pek olanaklı değildi. Çünkü onlardan verili bir alanda rollerinin gereğini yapmaları dışında bir şey istenmezdi. Oysa internet, önümüze teknoloji ve stratejinin birbirinden ayrılamaz hale geldiği bir dünya açıyor ve burada onlara da daha büyük roller düşü yor.
İnternet sektöründe gelecek açısından hangi pozisyonlar şanslı konumdadır?
Genel hatlarıyla konuşacak olursak, yaratıcı olanlar diyebiliriz. Çünkü kaosun günlük hayatın bir parçası haline geldiği özellikle internet sektöründe en çok kendi işini kendi yaratan, sürekli yeni fikirler üreten, yeni iş ve teknik sistemler geliştirip, bunları yönetebilen kişilere ihtiyaç var. Yaratıcılık artık yeni kralımız. Ancak bu tip rollerin gerektirdiği zaman ve enerjinin de yoğunluğunu dikkate alırsak, bu işin hiç de kolay ve pasif bir rol olmadı ğını kabul etmemiz gerekiyor.
Hazırlayan: Hande PATIR