Cargotech Lojistik
Cargotech’in kuruluşu, faaliyet alanları, misyonu ve vizyonu hakkında bilgi alabilir miyiz?
Cargotech, 1995 yılında beş profesyonel yönetici arkadaşımızın kurduğu genç bir şirkettir. şirketin kuruluş amacının, özellikle lojistik yönetiminin ve son zamanlarda konuşulmaya başlanan ürün tedarik zinciri yönetiminin Türkiye gündeminde yer almasını sağlamak olduğunu söyleyebilirim. İkinci amacı da şirketin varolmasıdır. Varolmakla birlikte lojistik konusunda tüm şirketlere en iyi hizmeti vermeyi amaçlıyoruz.
Şirketin ana faaliyet alanı olan ürün tedarik zinciri ve lojistik yönetimini açmak gerekirse; Car gotech olarak entegre lojistik dediğimiz bir hizmet sunuyoruz. Bunun içine antrepoculuk içeri sindeki gümrük operasyonları da dahildir. Normal depoculuk içerisinde envanter yönetimi, sev kiyat planlaması ve katmadeğer operasyonu da yer alıyor. Zincirin sonunda kendi depolarımız dan tüm ürünlerin Türkiye’de dağıtımı gibi bir hizmet sunuyoruz.
Cargotech’in Beylikdüzü’nde 30.000 metrekarelik kapalı alanı olan bir deposu bulunuyor. Bu, içerisinde barkod ve paketleme sistemlerinin olduğu hem yazılım hem de donanım altyapısına sahip son derece çağdaş bir depodur. Cargotech olarak bu depoda çokuluslu ve ulusal şirketlere entegre lojistik anlamında hizmet veriyoruz. Onun haricinde birçok şirketin, birçok ürününün Türkiye içinde dağıtımını yapıyoruz.
Şirketin misyonunu, “öncelikle ulusal alanda ülkemizin endüstriyel ve ticari gelişimine katkıda bulunacak insan kaynakları ve teknolojiyi doğru ve verimli kullanarak, çalıştığımız her alanda katmadeğer yaratmak” oluşturuyor.
Vizyonumuzu ise “ulusal ve uluslararası platformda hizmet verdiğimiz her alanda müşterileri mize en iyi ve doğru olanı sunmak, çalışanlarımızla ve ortaklarımızla birlikte sürekli olarak mutluluğumuzu arttırmak” olarak tanımlıyoruz.
Cargotech’in yönetim felsefesi...
Cargotech başarı yolunda emin adımlarla ilerleyen, ciddi bir misyon yüklenmiş ve çok genç bir kadroya sahip, emek yoğun bir şirkettir. Yönetim kadrosu olarak baktığımızda, düşünceleri miz ve oluşturduğumuz fikirlerin en alt kadroya kadar ilerlediğini ve bunun için çaba gösterdi ğimizi söyleyebilirim. Bunun altında da şirketiçi ve şirketdışı eğitimler yatıyor.
Çağdaş bir yönetim felsefemiz bulunuyor. Üst yönetim olarak şirketimizde çalışan herkesin dü şünce ürettiğine ve çalışanlarımızın bulunduğu ortamda şirketin gelişmesine ve başarıya ulaş masına katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bu başarının arkasında şirketiçi iletişimimizin kuv vetli olmasının etken olduğunu düşünüyorum. Yönetim felsefesi olarak Toplam Kalite Yöneti mi’ni uyguluyoruz. şirket politikamıza göre hem ödüllendirme hem de cezalandırma sistemimiz bulunuyor.
İnsan Kaynakları ve Yönetim konusundaki politika ve uygulamalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Yılda bir kez gerçekleştirdiğimiz performans değerlendirme sistemimiz bulunuyor. Bu sayede çalışanlarımızın hangi noktalarda çok kuvvetli, hangi noktalarda geliştirmesi gereken yönleri olduğunu anlama imkanına sahip oluyoruz. Yönetim olarak ise açık kapı politikası uyguluyo ruz. Dolayısıyla her çalışanımızın istediği zaman bizlere ulaşabilme imkanı bulunuyor. Olayla ra sistematik yaklaşıyoruz. Verdiğimiz hedefler doğrultusunda performans gösteren çalışanla rımız genel ücretlendirmede ayrı tutuluyorlar. Sistem içerisinde çalışanlarımız ne yapacağını, hedeflerine ulaşmaları doğrultusunda şirketten ne beklemelerini gerektiğini önceden biliyorlar. Dolayısıyla bizde daha proaktif çalışanlarla birarada bulunma imkanına sahip oluyoruz. Amacımız, çalış ma ortamının hem çalışanlarımız hem de şirket için zevkli bir hale gelmesini sağlamaktır. Bunların dı şında aylık raporlamalar en alt kademeden en üst kademeye kadar sistematik bir şekilde yapılıyor.
Ayrıca 1999 yılı Cargotech için “eğitim yılıydı” diyebiliriz. Bunun amacı da şirketimizi ve tüm çalışanla rımızı 2000’li yıllara hazırlamaktı.
Cargotech Türkiye’de nasıl bir konuma sahiptir?
Herhangi bir ürünün bir yerden başka bir yere kam yonlarla taşınması her şekilde mümkündür. Burada bir noktada katmadeğer yaratmanız gerekiyor. Dola yısıyla bu katmadeğeri de yönetimin işe bakış açısı ile “insan” oluşturuyor. Çünkü rekabet gücünüze baktığınız zaman şirketinizdeki beyin gücü ve entel lektüel gücün ne kadar önemli olduğunu anlıyorsu nuz. Dolayısıyla Cargotech’in diğer şir ketlere göre fark yarattığı nokta nın insan kaynağı olduğunu düşünüyorum.
Cargotech, teknolojiye ve teknolojinin en üst düzeyde kullanılma sına da önem veri yor. Günümüz iş ortamında müşte rilerimiz artık sa dece nakliye iste miyorlar. Lojistik bu noktada ön plana çıkıyor. Sis temimiz gereği müş terilerimiz, internet üzerinden şifrelere sahip olarak günlük performansımızı takip edebiliyorlar. Bu sebeple Cargotech, müşterilerini iş ortakları ya da lojistik çözüm ortağı olarak kabul ediyor.
Lojistiği yeni bir stratejik silah olarak görüyoruz. Lo jistik ve ürün tedarik zincirini en iyi şekilde gerçekleştiren şirketlerin pazarda çok iyi bir yere sahip ola cağını düşünüyoruz. Türkiye’de bu kavramların öne mi tam anlamıyla anlaşılmadığı için ülke ekonomi sinde büyük kayıplar yaşamamız da çok doğal bir hale geliyor.
Cargotech aslında tipik bir kargo şirketi değil, ülke mizde yerleşik çokuluslu ve ulusal şirketlerle çalış mayı hedeflemiş, lojistik yönetimi ve dağıtım şirketi dir. Cargotech, şirketlerin merkezlerinden ya da o şirketin bizdeki ürünlerinin Türkiye’deki iş adresle rine dağıtımını yapan bir şirket konumuna sahiptir.
Mutlu personel, mutlu müşteri ve kazanç üçgenine bakış açınız...
Mutlu personel olmazsa, mutlu müşteri yaratmak imkansızdır. Dolayısıyla mutlu müşteri yaratamaz sanız da kazanç elde etmeniz mümkün değil. Olaya bu mantıkla baktığınız zaman öncelikle çalışanınızı memnun etmeniz, sahiplenmeniz ve çalışanınızın da işini sahiplenmesi gerekiyor. Günümüzde herşeyi öl çebilme imkanımız bulunuyor. Ancak ölçemediğiniz tek bir noktayı şirketin ruhu oluşturuyor. Bu ruh ise şirkete başarıyı ya da başarısızlığı getiriyor. Bu noktada müşteri mutluluğuna ancak doğru ve yerinde iletişim kurarak ve müşteriye yalan söylemeyerek ulaşılıyor.
Cargotech’de Müşteri Hizmetleri Departmanı’nın vizyonunu, kendi departmanlarını ortadan kaldır mak oluşturuyor. Dolayısıyla bu vizyonu gerçekleş tirmek için operasyonu sürekli eğitme yönünde çalış malar yapıyorlar. Önümüzdeki dönemde Cargotech’ in Müşteri Hizmetleri Departmanı ortadan kaldırılır sa, müşteri mutluluğunu sağlamak anlamında viz yonlarını gerçekleştirmiş olacaklar.
Cargotech’in geleceğe yönelik hedefleri nelerdir?
Dünyada ve ülkemizde birçok şey değişiyor. Türkiye’nin bu deği şimlerden uzak kalması söz konusu değildir. Cargotech, teknoloji anlamında olduk ça ileri düzeyde bir software geliştirdi. e tica ret lojistiği tüm dün yada olduğu gibi Tür kiye’de de bir patlama yaşıyor. Bu sektör ya tırımlar yaptığımız ve önümüzdeki dönemler de yatırımlar yapma ya devam edeceğimiz önemli bir konu haline gelecek.
Bunun dışında özellikle ürün tedarik zinciri yönetiminde daha etkin hale geçmeyi hedefliyoruz. Ürün tedarik zinciri lojistiği dediğimiz ham madde veya mamul maddeyi satın al masından üretim planlamaya, depolanması, depo yö netimi, katmadeğer operasyonlarına ve buradan da tüm Türkiye’deki dağıtımına ve hatta satışına kadar olan bu zinciri uygulayabilmenin çalışmalarını yapı yoruz.
Hedeflerinize ulaşmada izlediğiniz yol ve yöntemleriniz nelerdir?
Cargotech olarak etkin ve proaktif İnsan Kaynakları Yönetimi’nin başarıda en belirleyici özellik olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla çalışanlarımızın eğitimleri ne verdiğimiz önem gün geçtikçe artarak devam edecektir.
Hızlı hava kargo taşımacılığı en büyük hayallerimizden birini oluşturuyor. Bu alanda çalışmalar yapmak ve kendimizi geliştirmek en büyük amacımızdır. Tüm bu hedeflerimizi de 2004 yılına kadar gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
Hazırlayan: Hande Patır