Ücret ve ödül yönetimine ilişkin her şey…
2012 ekonomiye neler getiriyor?
Zirvenin açılışı, katılımcılarımızla 2012 yılında dünya ve Türkiye ekonomisini neler beklediğini paylaşan Prof. Dr. Taner Berksoy tarafından gerçekleştirildi.
2012’de hem Türkiye’de hem de dünyada ekonomik olarak bir iniş olacağını belirten Berksoy, “Tıpkı uçaklar gibi ekonomiler de ya hızla yere çakılır ya da pilot tarafından yere indirilir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “2012’nin, 2011’e kıyasla daha yavaş geçeceğini tahmin ediyorum ancak uçağın özellikle Türkiye’de sert bir iniş yapmasını beklemiyorum” dedi. Öte yandan, iki dönemli bir yıl olan 2011’in canlı başladığını ancak ikinci yarıda durumun tersine döndüğünü; beklentilerin bozulup, iklimin değiştiğini belirten Berksoy, 2012’nin ise karamsar başlayıp, daha sonra toparlanma göstereceğini öngördü.
Satış ekiplerinde ücret yönetmek / ebilmek
Garanti Ödeme Sistemleri İK Yöneticisi Zeliha Yıldırım da zirvenin konuşmacılarından biri oldu. “Ücret yönetmek / ebilmek” başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Yıldırım, satış ekiplerine yönelik ücret yönetiminde Garanti Ödeme Sistemleri yaklaşımını katılımcılarla paylaştı.
Eskiden ücretin ayın sonunda alınan bir para olarak görüldüğünü, şimdilerde ise İK için performans elde etmek ve çalışan bağlılığını sağlamak için bir araç haline geldiğini belirterek sözlerine başlayan Yıldırım, Garanti Ödeme Sistemleri’nde yüzde 70’i satış ve pazarlama ekiplerinden oluşan toplam 600 çalışan bulunduğunu, ücret yönetimi üzerine İK olarak çok fazla zaman ve emek ayırdıklarını dile getirdi. Satış ekiplerinin yapısının ve sonuç odaklı, hedeflerin net olduğu bir şirketin ücret politikasını belirlemekte etkili olduğunu aktaran Yıldırım, kurumdaki uygulamaların ayrıntılarını katılımcılarla paylaştı.
İnsan Kaynakları ve ücret yönetiminde başarı ve değişim üzerine…
14. Ücret ve Ödül Yönetimi Zirvesi’nin bir başka konuşmacısı da Koç Holding Sistem Geliştirme ve İK Koordinatörü Özgür Burak Akkol oldu.
2 yıl önce, İK sistemlerinde değişiklik yaparak geliştirdikleri “Star Modeli”nin ayrıntılarını ve 5 önemli unsurunu katılımcılarla paylaşan Akkol, bu model sayesinde müşteriyi dinledikleri, İK ve iş stratejilerini tartıştıkları İK Planlama Toplantıları yaptıklarını aktardı.
Şirketin notunun belli bir skalada değerlendirildiği yalın bir ücret ve prim sisteminin mevcut olduğunu aktaran Akkol, herkesin yılsonunda ne kadar prim artışı alacağını bildiğini, sistemde performansa dayalı liyakat artışının kullanıldığını, kademe sisteminin yalınlaştırıldığını dile getirdi.
Öte yandan, 3 yıl prensibini kullandıklarını, çevre, rekabet değişirken hiçbir sistemi 3 yıl aynı şekilde tutmadıklarını dile getiren Akkol, bu nedenle 3 yılda bir gözden geçirmeler yaptıklarına değildi. Akkol oturumun sonunda katılımcılarla önümüzdeki 10 yılın gelişmelerinin İK’yı nasıl etkileyeceğini paylaştı.
Herkes için prim!
Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış, zirvede “Prim sisteminin tüm çalışanlar için uygulanması ve bir örnek” başlıklı sunumuyla yer aldı.
Prim sisteminin pek çok seçenek yaratabilecek bir alan olduğunu ve sürece değer katan herkesin primlendirilebileceğini aktaran Atış, örnek uygulamalar üzerinden gittikten sonra konuyla ilgili bazı önemli noktaların üzerinde durdu. Primin özendirici olabilmesi için sistemin açık olmasının gerektiğini, esnekliğin önemini, her düzeye ve bölüme farklı da olsa uygulanabileceğini vurgulayan Atış, primlerin ödenebilir ve değer ifade eder olmasının da önemli olduğunu dile getirdi.
Yatırımcı bakış açısıyla toplam kazanç yönetimi
Zirvede “Yatırımcı bakış açısıyla toplam kazanç yönetimi” başlıklı bir sunum gerçekleştiren isim Pfizer İlaçları İK Operasyonları Müdürü Cem Gürsel Akkaya oldu.
Yatırımcıyı “parası olan, bunu da iyi değerlendirmek isteyen kişi” olarak tanımlayan ve bu yatırımcının ücretlendirme, toplam kazanç yapısına nasıl baktığını aktaran Akkaya, toplam kazancı ise bu sunum içinde “paraya çevrilebilir her şey” olarak tanımladı.
Katılımcılarla birlikte “Yatırımcı ne kadar maaş öder? Yatırımcı performans primi öder mi? Yatırımcı şirkete bağlılığı nasıl sağlar?” gibi soruların yanıtını paylaşan Akkaya, sunumunda Pfizer sisteminden örnekler de aktardı.
Sürdürülebilir başarı ve toplam ücret yönetimi: Turkcell örneği
Turkcell Grup Ücretlendirme ve Ek Menfaatler Müdürü Feride Düzduran Gündüz de, zirvede deneyimlerini paylaşan isimlerden biri oldu.
Toplam ücret kavramı üzerinde duran Gündüz, şirketin hedeflerine ulaşmasını sağlamanın ve başarısını sürdürülebilir kılmanın, “ücret yönetimi”ne daha bütünsel ve geniş bir perspektiften bakmayı gerektirdiğini dile getirdi. Günümüzde ücret yönetiminin, sadece baz maaş değil; ek menfaatler, kısa ve uzun vadeli değişken ücret, iş yaşamı kalitesi, gelişim fırsatları, şirkete bağlılık gibi unsurları da içinde barındırdığını dile getiren Gündüz, oturum sırasında toplam ücret yönetimi politikasının zaman içinde gelişimi, şirket başarısına katkısı ve buna dair örnekleri katılımcılara aktardı.
Ücret yönetimi… 2000’lerden 2020’ye
14. Ücret ve Ödül Yönetimi Zirvesi’nde PwC Türkiye İK Hizmetleri Direktörü, Bölüm Yöneticisi Murat Demiroğlu ile İK Hizmetleri Kıdemli Müdürü Murat Karakaş da konuşmacı oldu.
“2000’lerden 2020’ye ücret yönetimi” başlıklı bir sunum gerçekleştiren ikili, öncelikle Milenyum ile birlikte değişen ve çeşitlenen çalışma hayatının ve çalışan profilinin, tüm alanlarda olduğu gibi Ücret Yönetimi alanında da neden olduğu değişiklikleri dile getirdi.
“2000’li yıllardan günümüze ne değişti ve bugünden 2020’ye neler değişecek?” sorularına yanıt arayan ikili, konuyla ilgili PwC araştırma sonuçlarını da katılımcılarla paylaştı.
Yeni Ticaret Yasası geliyor. Şeffaflığa hazır mısınız?
Zirvede, yeni Türk Ticaret Kanunu da gündeme gelen konulardan biri oldu. Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Ali Kamil Uzun ve Denetim Ortağı Ali Çiçekli, “Yeni ticaret yasası şirketlerde ücretlerin ve primlerin açıklanmasını zorunlu kılıyor. Şeffaflığa hazır mıyız?” başlıklı bir oturum gerçekleştirdi.
TTK sürecinin anlamı, takvim ve şu anki durum, TTK’da şeffaflık, kurumsal yönetim ilkeleri ve şirketlere etkileri, ücret yönetiminde yenilikler ve zorunluluklar ve İK’cıların dikkate alması gereken önemli hazırlıklara ilişkin katılımcılara bilgi veren Uzun ve Çiçekli, TTK’nin İK profesyonelleri için pek çok fırsatı beraberinde getirdiğini önemle vurguladı.
HRDERGİ ÜCRET ARAŞTIRMASI DİYOR Kİ…
Zirvede katılımcılarla, HRdergi’nin geleneksel olarak her yıl gerçekleştirdiği ücret araştırmasının sonuçları da paylaşıldı. Araştırmanın bazı verileri şöyle:
Katılımcıların yüzde 80’i 2012 yılında işe alım gerçekleştirmeyi planlıyor. Katılımcıların yüzde 90’ı çalışan sayısında kısıtlamaya gitmeyeceklerini aktarıyor.
Beyaz yakalı çalışanlara sağlanan genel hakların başında birinci öncelik olarak sağlık sigortası yer alıyor. Mavi yakalılarda ise birinci sırada aile yardımı var.
Katılımcıların yüzde 95’i brüt maaş veriyor. Ödenen maaş sayısı, büyük oranla 12 maaş…
Ücret artışında temel kriter enflasyon olarak belirleniyor. Ağırlıklı olarak geçmiş dönem enflasyonu baz alınıyor.
Çoğunluk yılda 1 kez ücret artışı sunuyor.