Bu deniz feneri, çalışanları en çok fark yaratacakları ölçüte; özgünlüğe götürüyor
Hiç kendinizi akıntıya kapılmış giden bir dal parçası gibi hissettiniz mi?
Hayatınızı kendiniz mi yoksa başkaları mı yönlendiriyor, hiç düşündünüz mü?
Gerçekten istediğiniz iş ortamında, istediğiniz sonuçları yaratabiliyor musunuz?
Peki, kürekleri elinize alabileceğinizin, kendi ışığınızı keşfedebileceğinizin ve
kendi rehberiniz; deniz feneriniz olabileceğinizin farkında mısınız? Ve en kritik olarak; organizasyonlar, kendi potansiyelini açığa çıkarabilen çalışanların yaratacağı farkı
hayal edebiliyor mu?
Masters Training International danışmanlarından Cüneyt Çubukçu ile yepyeni “Yaşam Boyu Kararlılık: Kişisel Gelişim, Yönetim ve Liderlik Programı” hakkında konuşurken, sık sık bu soruların üzerinden geçiyoruz. Çünkü bireysel farkındalık, kişisel gelişim ve potansiyel gibi kavramlara son derece farklı bir bakış açısı ile yaklaşan bu program, işe önce insanı ve insan zihnini temel alarak başlıyor. Doğal olarak da bu sorular geliyor gündeme…
Sıralı ve takipli modüllerden oluşan ve katılımcıyla uzun vadeli ilişki kurarak kalıcı değişimler tetiklemeyi ve sadece beceri vermeyi değil “alışkanlık kazandırmayı” hedefleyen programın tüm ayrıntılarını Çubukçu anlatıyor…
Bu programla neyi hedefliyorsunuz?
Program; bireysel farkındalık, özgünlük, potansiyel ve kişisel gelişim kavramlarına farklı bakış açıları ile yaklaşarak pratik yöntemler ile katılımcılarda kalıcı değişimler tetiklemeyi hedefliyor.
Kısacası, eğitimlerde genellikle konsantre olunan “beceri verme” hedefini, programın uzun vadeli olmasının avantajından da yararlanarak “alışkanlık kazandırmaya” doğru yönlendiriyoruz.
Programın nasıl bir yapısı var?
Yaşam Boyu Kararlılık, 10 platformdan oluşan aşamalı bir yönetim ve liderlik programı. Günümüz global kurumsal arenasında geçerli olan yöneticilik ve liderlik kavramlarını incelerken; yöneticilik ve liderlik yolculuğundaki adımları, kavramları ve yöntemleri; eğitim, çalıştay, simülasyon, analiz, canlandırma, geri bildirim, koçluk, proje ve sunum çalışmaları ile aktarıyoruz.
Programın aşamaları süresince katılımcılar, kendi hayatlarına yön verebilecekleri gerçeğini, sürekli işler, farkında ve güncel olmak gerektiğini, hayatımız ve işimiz için rota çizmenin gerekliliğini, rotadan çıkmamak için çaba harcamak gerektiğini, kararlılığı ve sabrı onlara hatırlatacak olan simgesel bir deniz feneri inşa ediyor. Platformları tamamladıkça masalarında oluşan deniz feneri, harcadıkları emeği ve verdikleri sözleri hatırlıyor onlara.
Farklı bakış açılarından söz ettiniz. Nedir bunlar?
Her şeyden önce birçok deneyimi bir araya getirdiğimiz; organize ve öğrenme süreçlerine çok paralel ilerleyen; kişinin hem özel hem de iş yaşamında fark yaratan bir program bu. Çünkü insanı ve insan zihnini temel alıyor.
Öte yandan, yine standart eğitimlerden en büyük farkı takip ve ölçümleme aşamasında ortaya çıkıyor. 1 – 2 günlük eğitimlerde bir heves yaratabiliyor ama davranış değişikliğinden net olarak söz edemiyoruz. Oysa kişilerin hayatını birlikte yaşadığınızda değişikliği gözünüzle görebiliyorsunuz; ölçmeye gerek bile kalmıyor çünkü bir duruş değişikliği oluyor. İşte bu programla, bunu sağlayabiliyoruz çünkü katılımcılarla en az 6 ay, en fazla 1,5 – 2 sene ilişki içinde oluyoruz.
Programda “özgünlük” de kilit kelimelerden biri. Bu, iş yaşamı merkezli bakarsak neden önemli?
Günümüzde insanların ağırlıklı olarak etrafları ile yarıştığını görüyoruz. Oysa kişinin kendini keşfetmesi, kendi özgün özelliğini bulabilmesi çok önemlidir. Bir yapboz düşünün: Yapbozda net bir resim vardır aslında; oysa tek bir parçaya baktığınızda hiçbir şey ifade etmez. Ama o parçanın eksik kalması durumunda yapboz ortaya çıkamaz; hatta tüm parçalar aynı şekilde olursa elimizde renksiz bir yapboz olur.
Kişinin de günümüzün rekabet ortamında kurumuna en fazla katkı sağlayacağı ölçütü özgünlüğüdür. Kurumsal yüksek performans geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Bu nedenle bunu vurgulamak ve kişinin özgün yanını açığa çıkarmasını sağlamak çok önemli…
Program, kaç katılımcı ile yapılabiliyor?
Bu programa özel olarak, 12 kişilik gruplar halinde çalışıyoruz. Bu grupla sürekli ilişki içinde olarak onlara eğitim veriyor, koçluk yapıyoruz.
Öte yandan grubun eş düzey katılımcılardan oluşması da çok önemli. Çünkü program sırasında kendileriyle ilgili çok ilginç proje çalışmaları hazırlayarak, bunları grubun önünde sunuyorlar.
Bu programa katılmak kişinin iş hayatına ve kuruma neler katacak?
Program her şeyden önce, kişinin nerede, neden bulunduğunu fark etmesini sağlıyor. Kurum, bir çalışanla el sıkıştığında kağıt üzerinde bir kontrat yapıyor. Çalışan ise buna ek olarak psikolojik bir kontrata da sahip: Yapacağı iş, sosyal imkanları, iş arkadaşları, pazarın dinamikleri gibi birçok parametreyi de göz önüne alıyor. Bu bağda bir sorun olmadığında, kişide aidiyet olmaya başlıyor; işine dört elle sarılarak performansın tamamını sergiliyor. Ama tersi durumda, yani çalışan farklı nedenlerle oradaysa ya da istediği yerde değilse, hem kendini hem de kurumu daha fazla yormaması gerekiyor. Çalışanın bunu keşfetmesini ve hatırlamasını sağlıyoruz.
Ardından da bundan sonra kişilerin hedeflerini belirlemesine yardımcı oluyoruz. Asıl iş de bunları belirledikten sonra iş başlıyor; devreye kararlılık, yılmamak, sabır gibi boyutlar giriyor. Bunların yanında, kişinin çalışma arkadaşları, yöneticileri, başka ekipler ve iş ortakları ile olan iletişimine bakıyoruz. Çünkü kişi bazı yöntemlere uygun davranırsa çok daha etkin liderlik ve yönetim becerileri sergiliyor. Bunları da zaten eğitimlerle veriyoruz.
“PLATFORMLAR TAMAMLANDIKÇA DENİZ FENERİ İNŞA EDECEK,
EMEKLERİNİ VE VERDİKLERİ SÖZLERİ HATIRLAYACAKLAR”
Yaşam Boyu Kararlılık Kişisel Gelişim, Yönetim ve Liderlik Programı; her seviyedeki yöneticilerin, ilgilendikleri platformu temel ve seçmeli modüllere katılarak bağımsız olarak da tamamlayabilecekleri bir program. Kuruma özgü ilerlenen bir çalışma.
Her platform temel ve seçmeli modüllerden oluşuyor.
Program, daha önce uygulanmamış özgün hazırlık ve sunum çalışmaları içeriyor.
Program aşamaları süresince katılımcılar, simgesel bir deniz feneri inşa ediyor. Bu fenerdeki 10 platform sırasıyla;
Potansiyel
Performans
Farkındalık,
Hedef,
Kararlılık,
Yönetim,
Koçluk,
Takım,
Liderlik ve
Vizyon olarak belirleniyor.
Bu platformlar, kişinin kendi hayatına, çevresine, kurumuna, işine, takımlara ve bireylere liderlik yolculuğunda faydalı kılavuzlar olarak simgeleniyor. Çubukçu, “Platformları tamamladıkça masalarında oluşan deniz feneri, harcadıkları emeği ve verdikleri sözleri hatırlıyor katılımcılara” diyor.
Bu bir advertorial'dır.