Türk Kalp Vakfı


Türk Kalp Vakfı’nın kuruluş tarihi, amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Türk Kalp Vakfı 1975 yılında kuruldu. Kalp ve damar hastalıkları insan yaşamı için en büyük riziko olarak kabul ediliyor. Türkiye’de ölümlerin yaklaşık % 60’ı kalp ve damar hastalıklarından meydana geliyor. Nüfusumuzun % 11’i derhal tedaviyi, hatta bir bölümü ameliyatı gerektirecek derecede ağır kalp hastasıdır. Yaklaşık 10 11 milyon insanımız kalp ve damar hastalıklarında en büyük risk faktörü olan hipertansiyon vakasıyla karşı karşıyadır. Yine nüfusumuzun % 21.81’inde kolesterol (kan yağları) düzeyi normalin çok üstünde seyrediyor. Ayrıca kolesterol yüksekliğinin kalp krizi riskini 4 kat arttırdığı biliniyor.

Bir acı ve önemli nokta da, halkımızın kalp ve damar hastalıkları konusunda çok bilgisiz ve ilgisiz olmasıdır. Bu durum kalp hastalıklarının tahribatını daha da çok arttırıyor.

Türk Kalp Vakfı bu üzücü tablo karşısında halkımızı kalp hastalıklarına karşı uyarmak, bilinçlendirmek, motive etmek gereği üzerinde önemle ve dikkatle duruyor. Ayrıca kalp hastalıklarının teşhis, tedavi ve ameliyatları halkımızın ödeme imkanlarının da çok üstünde bulunuyor.

Vakfımız bu durumda, her türlü tedavi olanafından yoksun fakir halkımıza en modern, en mükemmel teşhis, tedavi ve ameliyat hizmetlerini en uygun ücretlerle sağlamak gayreti içinde bulunuyor.

Modern şekilde donatılmış gezici sağlık ekiplerimiz İstanbul’un en ücra köşelerine kadar giderek halkımızın kalp sağlığı bakımını ve tedavisini sağlıyor, ilköğretim okullarında her yıl yaklaşık 15.000 çocuğumuz kalp ve damar sağlığı bakımından kontrol ediliyor, hasta ve hastalığa müsait yavrularımız sağlık merkezinde tedavi ve kontrol altına alınıyor.

Kalp ve damar sağlığı bakımından dünyanın en güçlü merkezlerindeki çalışmalar izlenerek, her yıl Nisan ayının ikinci haftasında gerçekleştirilen Kalp Haftaları’nda dünyaca ünlü kardiyologları İstanbul’a getirerek, kardiyologlarımızla ortak konferans ve paneller düzenlenmekte, kalp sağlığında en son buluş ve atılımlar masaya yatırılarak, eleştirilmektedir.

Türk Kalp Vakfı’nın bugüne kadar gerçekleştirdiği projeler nelerdir? Bu projelerin sonuçlarından bahsedebilir misiniz?

Türk Kalp Vakfı’nın hedefini en kısa zamanda entegre bir kalp sağlığı merkezi tesis etmek oluşturuyor. Bu konu ile ilgili çalışmalarımızda devam ediyor.

Vakfımız; İstanbul Şişli’de günde 100 hastaya cevap verebilecek kapasitede en modern cihazlarla donatılmış, ünlü kardiyologların hizmet verdiği bir saflık merkezi kurdu. Merkezde her türlü kalp hastalığının teşhis ve tedavisinde kullanılan en son ve en modern cihazlar bulunuyor. Ayrıca mükemmel şekilde teçhiz edilmiş motorlu gezici sağlık ekiplerimiz de faaliyet gösteriyor. Çocuk kardiyolojisi, nükleer tıp ve diyet seksiyonları ile mükemmel bir tahlil laboratuvarı ve röntgen servisimiz halkımıza hizmet sunuyor.

Türk Kalp Vakfı çalışmalarını sadece yurtiçinde mi sürdürüyor? Yoksa dünya çapındaki diğer kuruluşlarla beraber yürüttüğünüz çalışmalarınız bulunuyor mu?

Türk Kalp Vakfı, çoğunluğu Avrupa Birliği’ne (AB) dahil 24 Avrupa ülkesinden, 28 kalp sağlığı kuruluşunun üye olduğu Avrupa Kalp Birliği’nin (EHN) 4 yıldan beri etkin ve faal üyesidir. Birliğin en üst yönetim organı olan Konsey’de de görev yapmaktadır. Vakfımız ayrıca Dünya Kalp Federasyonu (WHF) üyeliğine de çağırılmıştır.

Avrupa Kalp Birliği, 24 Eylül 2000 tarihini Dünya Kalp Günü olarak ilan etti. Bütün dünyada gerçekleştirilecek Kalp Günü, Türkiye’de vakfımız tarafından organize edilecektir. Bu önemli gün için hazırlıklarımız da devam ediyor.

Kalp sağlığı konusunda vakfımız, medyamızla daha yakın ve etkin işbirliği saflamak, Hükümet ve Sağlık Bakanlığı ile gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmek amacı ile Uluslararası Kalp Sağlığı Platformu kurulmasına öncülük etmiştir. Platforma Sağlık Bakanlığı, Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Tabibler Birliği, Türk Diabet Cemiyeti, Sigara ile Savaşanlar Vakfı, Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu, Diyetisyenler Derneği, Türk Endokronoloji Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti katılmıştır. Platform uygulama grubu olarak çalışacak, süratle başarılı sonuçlar almaya gayret edecektir.
Vakfımız, yüzyılımızın en büyük buluşu iletişim ve bilgi kuruluşu olan internetten en geniş şekilde faydalanma ve tüm dünyayı imkanlarımızdan bilgilendirme olanaklarına da sahiptir. Bu amaçla internet adresimiz; https://www.tkv.org.tr, e mail: gen.sekreter<@tkv.org.tr ve koordinator@tkv.org.tr şeklindedir.

Türk Kalp Vakfı’nın kurulduğu tarihten itibaren gerçekleştirdiği tüm çalışmalarında geldiğiniz nokta nedir?

* Basın, TV, FM radyoları, broşür, afiş ve panolarla yaptığımız uyarılar ve motive etme çalışmalarımız birçok vatandaşımıza kalp hastalıklarının rizikosu ve önemi hakkında gerekli uyarıyı sağlamıştır.

* Özellikle Kalp Haftaları’ndaki çalışmalarımız bu konuda çok etkin olmaktadır.

* Kalp ve damar sağlığı ile ilgili birçok yabancı kuruluş ile diyalog ve ortak çalışma sağlanmıştır.

* İstanbul’da günde en az 100 hastaya cevap verebilecek kapasitede mükemmel bir sağlık merkezi kurulmuştur.

* Motorize seyyar sağlık ekipleri ile kalp sağlığı hizmetlerimiz İstanbul’un kenar semtlerinde halkımızın hizmetine götürülmektedir.

* Her eğitim döneminde 10 15 ilköğretim okulunda en az 15 20 bin çocuğumuz sağlık kontrolünden geçirilmektedir. Hasta ve hastalığa istidatlı görülenler saflık merkezimizde tedaviye alınmakta, okul idareleri ve aileleri uyarılmaktadır.

Dernek merkezinin İstanbul’da olmasının avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Vakıf merkezimizin İstanbul’da oluşu; daha çok hastaya hizmet vermemizi, kalp sağlığı ile ilgili hastane ve dernek gibi kuruluşlarla ortak çalışma imkanları sağlıyor. Ayrıca diğer ülkelerdeki ortak çalışmalarımızı ve diyaloğumuzu da kolaylaştırıyor.

Geleceğe yönelik hedef ve planlarınız nelerdir?

İstanbul’da son derece modern, her türlü cihazla donanmış entegre bir kalp sağlığı merkezi kurmak için gerekli arsa sağlanmıştır. Konuyla ilgili araştırma ve temaslarımız ise devam ediyor.

Hazırlayan: Hande PATIR

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)