“Rekabet, Zihinsel Yeteneklerin En Üst Düzeyde Kullanılmasıyla Mümkündür”
Yeni yapılanmaya göre PET; Türkiye, Rusya ve Hindistan’dan oluşan bölgede “Doğu’nun Merkezi” olarak kabul ediliyor ve daha önce üretime başlayan Avrupa fabrikaları arasında büyük başarısıyla ön sıralarda yer alıyor.
Geçen yılki cirosu ise 5 milyar dolar olarak belirtilen PET’te yükselen standartlar ve artan üretim kalitesi olarak gelinen noktada en çok çalışanların payı var. Bu yüzden çalışanlar en önemli kaynak ve yatırım olarak görülüyor. Eğitim düzeyi oldukça yüksek olan PET çalışanları sürekli sorgulayıcı olmayı ve verimi arttırıcı öneriler getirmeyi iş yaşamlarında bir tarz haline getirmişler.
İletişim Aracı Olarak Öneri Sistemi
Sürekli gelişim mühendisliği, bu anlayış doğrultusunda Eylül ayından itibaren yürütülen öneri sistemi projesini başlatmış. “Sürekli Gelişim Mühendisi” Fahri Dündar projenin geliştirilmesi ve destek hizmetlerinin sağlanması görevini yürütüyor.
Yeni sistemin iletişime çok önem veriliyor ve öneri iletişimin geliştirilmesinde bir amaç değil, araç olarak görülüyor. İletişim süreci öneri formunun doldurulmasıyla başlatılmış oluyor. Öneri sisteminin koordinasyonu, desteklenmesi ve geliştirilmesi sürekli gelişim mühendisliğinin sorumluğunda yürütülüyor. Fabrika müdürleri ise önerilerin uygulamaya koyulmasını sağlıyorlar.
Öneri sistemi için önce bir anket çalışması yapılmış ve anket sonuçlarında maddi beklentilerin ön planda olmadığı olmadığı ortaya çıkmış.
Bunun yanısıra çalışanların yaptıkları işe katkıları olmadığı zaman kendilerini rahatsız hissettikleri görülmüş.
Öneriler aracılığı ile bu rahatsızlığın giderilebileceği belirlenmiş. Fahri Dündar, öneri sistemi hakkında “Algılamanın dinamik tutulması ile çalışanların kendilerine, diğer çalışanlara ve işletmeye yarar sağlanması amaçlanıyor.
Çünkü rekabetin ancak insanın zihinsel potansiyelini en iyi şekilde kullanmasıyla sağlanabileceğine inanıyoruz.” Diyerek görüşlerini belirtiyor.
Öneri Formu
Öneri veren kişi, önerinin hangi alanla ilgili olduğunu belirliyor. Öneri getirdiği sorunla ilgili o anki durumu da açıklıyor. Önerisi ile birlikte, çözümünü sunuyor ve bölüm müdürüne formu teslim ediyor. Bölüm müdürü, malzeme, zaman ve tasarruf olarak ölçülemeyen önerileri kendisi değerlendiriyor. Bir komite tarafından değerlendirilmesi gereken öneriler ise öneri liderine iletiliyor. Öneriler eğer işçi sağlığı ve işçi güvenliği ile ilgiliyse o konudan sorumlu komite başkanına iletiliyor. Öneri komite toplantısında değerlendirmeye alınıyor. Değerlendirmeye alınmayanlarsa, en kısa zamanda öneri sahibine bildiriliyor. Öneri sistemine tüm saatli personel kendi işi veya başka bir işle ilgili olarak katılabiliyor. Aylık ücretli çalışanlar ise kendi işleri dışındaki konularda öneri getirebiliyorlar. Yöneticiler, sistemde yönlendirici olduklarından ötürü önerileri ile projeye katılamıyorlar.
Bilgilendirme Süreci
Komite başkanları veya öneri liderlerinden gelen önerilerin red veya kabul cevaplarını öneri sahibine bölüm müdürleri iletiyor.
Puan Havuzu
Önerilerin değerlendirilmesi sonucu alınan puan, aynı bir banka hesabında olduğu gibi Öneri Lideri tarafından puan havuzunda biriktiriliyor.
Herkes biriktirdiği puanı istediği zaman puanının karşılığı olan hediyeye dönüştürebiliyor. Puan havuzunda öneriler dışında devamsızlık, verimlilik, kalite, grup çalışmalarına katılım, en iyi öneri gibi kriterler de puanlandırılıyor. Fahri Dündar’dan kimsenin henüz puanını çekmediğini öğreniyoruz. Fahri Dündar katılım oranlarının gittikçe yükseldiğini söylüyor. Öneri verenler şu anda Bursa ve İstanbul’daki fabrikalarda çalışanların %30’unu oluşturuyor. Bu rakamlar henüz üç aylık geçmişi olan bir proje için oldukça iyi gözüküyor. Ancak sayısal katılımdan çok önerilerin niteliği ve tabana yayılması hedefleniyor. Ocak 97’de Öneri Sistemi Toplantıları’nın başlatılması planlanıyor. Aynı zamanda geliştirilmiş ikinci öneri sistemi de uygulanmaya başlanacak. Dündar, sistemin kalıcı olması için “sürekli değişebilir” olması gerektiğini düşünüyor. 1997 yılında Öneri Sisteminin on line hale gelmesi ve böylelikle hem değerlendirme sürecinin kısaltılması, hem de öneri sahiplerinin bu süreci bilgisayarlar aracılığı ile izlemelerinin sağlanmasının da hedefleri arasında olduğunu sözlerine ekliyor.
İstanbul’daki fabrikada “En Çok Öneri” sahibi Tuncay Karadeniz ile görüşüyoruz. Tuncay Karadeniz, fabrikada kesme operatörü olarak çalışıyor. Öneri Sistemini çalışanın sürekli gelişmesine ve işlerini daha kolay yapmasına yardımcı olduğunu açıklıyor. Kendisinin önerilerini rahatlıkla öneri formlarına yazarak üretim müdürüne ve sürekli gelişim mühendisine ilettiğini belirtiyor. Önerinin en çok öneri veren kişiye faydası olacağını da vurguluyor. Tuncay karadeniz, teknik konuların dışında öneri sistemiyle ilgili konularda da öneriler getirmiş. “Değerlendirme Kutularının Üretim Alanlarına Yayılması” önerisi Sürekli Gelişim Mühendisliği tarafından değerlendirmeye alınmış. Karadeniz, kişisel hedefinin işini daha kolay ve daha verimli hale getirmeyi sağalayabilmek olduğunu söylüyor. Öneri vermekten hiç çekinmediğini ve daha pek çok önerisi olduğunu da içtenlikle dile getiriyor.
Hazırlayan : MERVE BAYER