Nesillerin Kör Noktaları
David Creelman
Creelman Research CEO'su
Yeni neslin öncekilerden ne kadar farklı olduğunu keşfetme konusuna her zaman ilgi vardır. Benim deneyimlediğim, farklılıkların aslında genellikle tasvir edildiği kadar büyük olmadığı. Bununla birlikte, genç ve yaşlı çalışanlar arasında tutarlı farklılıklar vardır ve herkesin bu kalıcı farklılıklara karşı tetikte olması yararlıdır.
Genç çalışanların kör noktaları
İşte genç çalışanların dikkatli olması gereken bazı önyargıları:
• "Yaşlılar anlamaz." Genç çalışanlar bazen yaşlıların teknolojiyi, dünyanın nasıl değiştiğini veya ne yapılması gerektiğini anlamadıklarını düşünür. En az 50/50 şansın yaşlıların anlaması olduğu ve gençlerin yaşlıların sahip olduğu bazı içgörüleri kaçırdığı varsayımıyla başlamak daha iyidir.
• “Bu yepyeni bir fikir”. Yönetimde birkaç yeni fikir var. Genç bir çalışanın yeni düşündüğü bir şey, yaşlı çalışanlar için eski bir haber olabilir. Bu, bunun iyi bir fikir olmadığı anlamına gelmez, sadece genç çalışan, insanlar "yeni" fikir konusunda onlar kadar heyecanlanmazlarsa şaşırmamalı.
• “Bu süreci havaya uçurmamız gerekiyor.” Bir süreci havaya uçurmak kolaydır, onu daha iyi bir şeyle değiştirmek zordur. Bir işlemin görünür dezavantajları olması, daha iyi bir seçeneğin mevcut olduğu anlamına gelmez. Daha yaşlı çalışanlar bir süreci koruyorsa, bunun nedeni, onu iyileştirmenin güvenilir bir yolu olmadığını bilmeleri olabilir.
Yaşlı çalışanların kör noktaları
İşte yaşlı çalışanların değiştirmesi gereken bazı inançlar:
• “Bu benim için yıllarca işe yaradı; değişmeme gerek yok." İster yeni bir teknoloji kullanmayı öğrenmek isterse müşterileri çekme şeklini değiştirmek veya başka bir süreç olsun, bir şeyin yıllarca işe yaramış olması, onun hala en iyi yaklaşım olduğu anlamına gelmez. Özellikle, yaşlı çalışanlar bazı değişiklikleri görmezden gelebileceklerini düşünmemelidir. Bir zamanlar akıllı telefon benimsemek kişisel bir seçimdi, şimdi bu teknolojiyi kullanamıyorsanız, kendi performansınızı ve büyük olasılıkla çevrenizdeki insanları engelliyorsunuzdur.
• “Bunu daha önce denedik, işe yaramayacak.” Tıpkı gençlerin olumlu değişim yaratma yeteneklerini abartması gibi, yaşlı çalışanlar da genç çalışanların önerdiği yeniliklerin potansiyelini hafife alabilir. Genç çalışanların hem gelişmelerine yardımcı olmak hem de iyileştirmeleri keşfetmenin bir yolu olarak yeni şeyler denemelerine izin vermek için söylenecek çok şey var.
• “Bütün gençler teknolojiyi anlıyor.” Tüm genç çalışanların teknolojiden anladığı doğru değil. Yeni bir teknoloji tanıtıldığında çok fazla desteğe ve eğitime ihtiyaçları olabilir.
Kör noktalar nasıl kapatılır?
İnsanların esas olarak benzer yaş grubundaki insanlarla etkileşime girmesi için doğal bir eğilimi vardır. Bu, kör noktaları kapatmak yerine daha da şiddetlendirebilir. Bir grup yaşlı çalışan, nesillerin birbirinden öğrenmesine yardımcı olmayan “günümüzdeki çocuklar” hakkında şikâyet ederek bir araya geliyorsa bu çok vahim bir tablodur.
Boşluğu kapatmanın en doğrudan yöntemi, genellikle karşılıklı mentorluk olarak adlandırılan şeydir. Daha genç bir çalışan, mentorluk için daha yaşlı bir çalışanla eşleştirilir, ancak daha yaşlı çalışanın genç çalışandan da fikir edinmesi gerektiğine dair açık bir yönerge vardır.
Daha geniş anlamda yöneticiler, farklı nesilleri karıştırmak için fırsatlar arayabilir. Genç ürün yöneticilerinin eski müşterilerle tanışmasını sağlayın, eski yöneticileri kampüsteki işe alım sürecine katılmaları için yönlendirin, birden fazla neslin ekiplerin bir parçası olmasını sağlayın.
Kuşakların farklı olup olmadığı, gençlerin ve yaşlıların yanlışlarının ne olduğu hakkında konuşmayı bırakalım. Bunun yerine, her neslin kör noktaları olduğunu kabul edelim ve vizyonlarını geliştirmek için birlikte çalışmalarını ve konuşmalarını sağlayan bu basit mekanizmayı kullanalım.