İ.D.E.A. A.Ş. İnsan Kaynakları Uzmanlık Programı
Uluslararası birçok kuruluşla stratejik iş ortaklığı olan ve konuda faaliyet gösteren derneklere üyeliği bulunan İ.d.e.a., İnsan Kaynakları konusunda dünyadaki en son gelişmeleri izlemekte, dünyada geçerliliği olan uygulamalar ile Türkiye içindeki gereksinimleri ve uygulamaları birarada ele almaya özen göstermektedir. Yenilikleri sürekli izleyerek, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak uyarlamaları hızlı biçimde gerçekleştirmektedir. Ayrıca uygulamalarda yer alma, kullanılan metod ve yöntemler, sistem tasarımlarının ve programların hayata geçirilmesi işleminin müşteri ile birlikte yapılması, ka lite ve sonucu garantilemek İ.d.e.a.’nın ayırdedici özelliğidir. İşte bu özelliği ile birlikte İnsan Kaynakları konusuna bakış açısı, İ.d.e.a.’ya sektörde belli bir reka bet avantajı sağlamış bulunmaktadır.
İ.d.e.a., İnsan Kaynakları konusunu toplam kalite ve liderlik kavramları ile bütünleşik bir perspektif içinde ele alıp yorumlamakta ve sistemlerini bu çerçeve için de organizasyonların bütününü kapsayacak şekilde uy gulamaktadır.
Küreselleşme ile birlikte değişen iş hayatının koşulla rı, 2000’li yıllarda tüm dünyada olduğu gibi yurdumuz daki kuruluşların da bugüne kadar gelebildikleri noktalardan daha ileriye gidebilmeleri için belirgin bir re kabet üstünlüğü yakalamaları gerektiğini göstermektedir. Kuruluşların rekabet üstünlüğüne sahip olabil meleri, belirli koşulların yerine getirilmesi ile müm kün olabilecektir. Bu koşulların en önemlisi müşteri ve kalite odaklı yönetim yaklaşımıdır. Bu bağlamda, kuruluşların stratejileri organizasyon yapıları, süreçleri, çalışanların özellikleri ile ödül sistemle rini nasıl oluşturdukları, bunlar arasındaki uyum, yaratılmış olan şirket kültür değerlerinin pay laşımı ve bilginin kuruluş içinde ne hızda, hangi yönde, nasıl bir sistematikle aktığı 21. yüzyılda şirketlerin başarıları için belirleyici kriterler olacaktır.
Özellikle kuruluşun stratejileri ile vizyonunu özümsemiş, doğru temel yetkinliklere sahip, payla şımcı, değer yaratan, katılımcı, iyi motive olmuş çalışanların, şirketlerin performansına çok şey katacakları açıktır. Bu nedenle bireylerin ve organizasyonların performansını arttırmak amacı ile kuruluşların insan unsuruna gereken değeri vermeleri, ana stratejileri ile bütünleşik stratejik insan kaynakları yönetimini benimsemeleri ya şamsal önem kazanmaktadır. İnsan Kaynakları nın stratejik olarak yönetilmesi gerekliliği aynı za manda İnsan Kaynaklarının kuruluş içinde yeni ve farklı roller üstlenmesini de beraberinde getirmiştir.
Kuruluşların rekabet gücünün en önemli unsuru, gelişim ve değişim ajanı, organizasyonun diğer kaynaklarını somut sonuçlara dönüştürebilen faktör, kuruluşun çalışanlarıdır. Bu nedenle, organizasyonun çıkarları ile çalışanların çıkarlarının her iki tarafın da kazançlı çıktığı bir senaryoya dö nüştürülebilmesi için yukarıda anılan stratejik in san kaynakları yönetiminin altyapısının hem teo rik hem de sistem bazında oluşturulması gerekmektedir.
Bu noktadan hareketle İ.d.e.a., yeni nesil İnsan Kaynakları çalışanla rının “Stratejik İnsan Kaynak ları Yönetimi” bakış açısını benimseyerek, bütünleşik (entegre) ve etkileşimli sistemler oluşturabilecek düzeyde bilgilendirilme leri, uygulama beceri si kazanmaları ve bu sistemlerin başarılı, somut örneklerine iliş kin deneyimleri payla şabilmeleri amacı ile dünya standartların da bir eğitim programı hazırlamıştır.
Birer haftalık beş modül den oluşan ve 01 Mayıs 2000 günü başlayıp, 16 Haziran 2000 tarihinde sona erecek olan bu ya tılı program, kariyer olarak İnsan Kay nakları konusunu samimiyetle benimsemiş, birkaç yıllık uygulama deneyimi olan İnsan Kay nakları çalışanları için tasarlanmış gerçek bir “Uz manlık” programıdır.
Programın modüler yapısı, stratejik bakış açısının mantığına uygun bir sıra izleyerek Türkiye ve Dünyada Stratejik Gelişmeler, Organizasyonel Yetkinlikler, Müşteri Odaklılık, Bütünsel Kalite, Süreç Yönetimi, Yetkinlikler, İnsan Kaynakları De ğerlendirme Modeli, Bilgi Teknolojisinde İnsan Kaynakları Uygulamaları, Yetkinlik Bazlı Seçme Yerleştirme, Performans Yönetimi ve Görüşmeleri, Eğitim Planlama, Kariyer Geliştirme, Organizas yonel Yedekleme, İş Analizi, İş Değerlendirme ve Ücret Yönetimi, Çalışanların Motivasyonu, Ödül Yönetimi, Bireysel ve Kurum İçi İletişim, Yüksek Performanslı Takımlara ilişkin teorik bilgilendir me, vak’a çalışmaları ile bilgilerin pekiştirilmesi, ders saatlerinin dışında İnsan Kaynakları duayenlerinin bu konulardaki deneyimlerinin paylaşıldığı sohbet toplantıları ve başarılı şirketlerin gerçek uygulama örneklerinden oluşmaktadır. Ayrıca İn san Kaynakları uygulamalarının yasal perspektif içinde değerlendirmesi yapılarak, 21. yüzyıl örgütleri ile bu yüzyılda İnsan Kaynakları yetkinlikleri, Franklin Covey’in “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” ve liderlik anlayışı da eğitim süresi içinde katılım cılara aktarılacaktır.
Sürenin uzun görünmesine rağmen; İ.d.e.a.’nın İn san Kaynakları yönetimine ve sistemlerine yönelik bütünsel bakış açısı nedeniyle; her biri ayrı bir eği tim konusu olabilecek başlıkların aralarındaki bü tünsellik ve etkileşimi zaman erozyonuna uğ ratmadan katılımcılara öğretmek, önemlerini vurgulamak, uygulamadaki gerçekliklerini göstermek ama cıyla bu uzmanlık eğitimi, 5 haftalık bir zaman dilimi ne yerleştirilmiştir. Prog ram boyunca, öncesi ve sonrasında katılımcıla ra eğitim konularıyla bağlantılı okuma mal zemesi verilecektir.
Bu yoğun eğitim prog ramı katılımcıların de neyimlerini diğer katı lımcılarla paylaşabilme leri amacı ile yatılı olup, konaklama İstanbul yakın larında olacak biçimde dü zenlenmiştir.
Bu program sonunda, katılımcıla rın “İnsan Kaynakları Generalist” ol maları, Türkiye ve dünyadaki İnsan Kay nakları kavramına yeni yaklaşımları benimseye rek en iyi uygulamaları gözlemlemeleri ve İ.d.e.a. Bilgi Merkezi’nin faaliyetleri ile sürekli gelişmele ri hedeflenmektedir.
Diğer yandan program sonunda katılımcılarımıza “İnsan Kaynakları Uzmanlık Sertifikası” verilecek, program sonrasındaki dönemlerde de kendilerine danışmanlık hizmetimiz devam edecek ve periyodik olarak sürecek iletişim sürecinde katılımcıla rın soruları tarafımızdan yanıtlanacaktır. Ayrıca katılımcıların kendi şirketlerinde gerçekleştirecekleri uygulamalara ilişkin aktarımları, Ekim 2000 içinde İ.d.e.a. tarafından ücretsiz olarak ger çekleştirilecek, Sonuç İzleme Toplantısı’nda değer lendirilerek gerekli yönlendirmeler yapılacaktır.