Deniztemiz Derneği


Deniztemiz Derneği’ni tanıyabilir miyiz? Kuruluş tarihiniz, amacınız ve faaliyetleriniz...

İçinde bulunduğumuz dünya, doğal denge yasasıyla tüm insanlara rağmen yüzyıllardır ayakta kalmayı başardı. Ancak geldiğimiz noktada biz insanların desteği olmadan doğadaki tahribatın ilerleyişini engellemek çok zor. Bunun belki de en can alıcı örneğini denizlerimizde görüyoruz. Çünkü dünyadaki kirlenme en çarpıcı ve ürkütücü biçimde engin maviliklerde yaşanıyor.

Deniztemiz Derneği / TURMEPA, 8 Nisan 1994 tarihinde mevcut kirliliğin ortadan kaldırılması ve yenilerine meydan verilmemesi için Rahmi M. Koç, Eşref Cerrahoğlu, Cengiz Kaptanoğlu ve arkadaşları tarafından kuruldu.

Kuruluşundan itibaren Deniztemiz Derneği’nin amaçları belliydi. En önemli hedefimizi, deniz kirliliği konusunda gerekli kamu bilincini oluşturmak meydana geti riyor. En küçüğünden en büyüğüne kadar insanlara denizin önemini anlatmak, kir liliğin bütün canlılar için getirdiği yaşamsal sorunları vurgulamak, bu konuda top lumu eğitmek ve aydınlatmak bu hedefler arasında yer alıyor. Eğitim, tanıtım ve özendirme amaçlı yarışmalar, etkinlikler, temizlik projeleri, yurtdışı tanıtım bölümleriyle faaliyet göstererek, yaşam kaynağı olan denizlerimizi koruma bilincini yer leştirmeye çalışıyoruz. Dünyamızın esası suya dayanıyor. Suyun olmadığı yerde hayat da olamaz. İnsanlar denizleri öldürerek, yok oluşu hazırlıyorlar. Deniztemiz Derneği / TURMEPA, hergün biraz daha öldürdüğümüz denizlerimizi kurtarmak için yola çıktı ve bu amaçla da yoluna devam ediyor.

Deniztemiz Derneği’nin projeleri ve sonuçları...

Projelerimizi şu başlıklar altında toplamamız mümkün:

a. Eğitim Projesi: Deniz sevgisi ve deniz kirliliğini önleme bilincinin küçük yaş larda insanlara aşılanması gerektiği inancını taşıyoruz. Bu amaçla 1999 2000 eği tim öğretim yılı içinde Eğitim Projemizi başlattık. Bu kapsamda, İlköğretim okul ları ağırlıklı olmak üzere liselerde deniz sevgisi ve deniz kirliliği bilincini aşılamak amaçlı konferanslar düzenlemek için İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile gerekli koordine kuruldu ve bu programlara başlandı. Bu kapsamda 30 Kasım 1999 tarihinden itibaren İlköğretim okulları ve liselerde, birin ci eğitim döneminde 2 öğretim görevlisiyle birlikte İstanbul’un her iki yakasında ol mak üzere toplam 74 okulda konferanslar verildi ve 1999 2000 eğitim öğretim yılı sonuna kadar da 205 okula ulaşılması hedefleniyor.

b. İlköğretim Okulları Arası Resim Yarışması: Söz konusu proje Türkiye ça pında düzenlendi ve 80 ilimizin Milli Eğitim Müdürlükleri ile İstanbul’a bağlı 32 İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle bağlantı kuruldu. Resim yarışması çalışmaları Mar mara Üniversitesi Öğretim üyelerinden Dr. Sema şahin’in proje koordinatörlüğün de yapıldı. Yarışma 1 Mart 2000 tarihinde sonuçlandırıldı ve dereceye giren ilk üç resim Nisan 2000 tarihinde Vakıfbank Beyoğlu Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

c. Acil Mavi Projesi: Vatandaşların sağlıklı bir çev rede yaşamasını sağlamak ve insanların çevre bilin cini uyarmak için 24 saat suların ve denizlerin kirle tilmesinin şikayet edebileceği “Maviyi Kurtarma Hattı”nı, 01.04.1998 tarihinde ücretsiz olarak hiz mete açtık. Denizlere zarar veren herhangi bir ku ruluş veya kişi belirleyen vatandaşlarımız, 24 saat açık olan 8 800 261 18 38 nolu hattımızı arayarak, 2 dakika olmak kaydıyla kendisine bilgi verilmesi için isim, adres, telefon numarası gibi bilgileri bırakarak şikayetlerini aktarıyorlar. Hergün bu şikayetler çalı şanlarımız tarafından dinlenerek, şikayet formları na dolduruluyor. Daha sonra bu şikayetler, ilgili yerlere (Belediye, Valilik, Savcılık) iletiliyor ve gereği nin yapıldığına dair yazılı bilgi isteniyor. Bu yazış maların bir kopyası da şikayetçi vatandaşımıza gönderiliyor. Bugüne kadar acil mavi hattımıza 600’ü aşkın şikayet geldi. Bu şikayetlerin % 60’ı sonuçlan dırıldı. Ayrıca acil mavi hattımızı arayan her vatandaşımız, derneğimiz hakkında da bilgilendiriliyor.

d. INFO CENTER Projesi: Derneğimizin eğitim amaçlı projelerinden INFO CENTER “Internette Deniz Konulu Databank”, 1998 yılında vatandaşları mızın hizmetine sunuldu. Bu kapsamda projede; derneğimizin tanıtımı, projeler, kirlilik, güncel bilgi ler, üye formu, deklerasyon, diabank (deniz konulu dia) ve deniz başlığı altında 300 konu ve 3300 kayıtlı indeks bulunuyor.

e. Göcek Projesi: Göcek Projesi, Mayıs Ekim 1998 ve Mayıs Ekim 1999 yıllarında sürdürüldü. Ancak bu noktada amacımız projeyi her yaz sürdürmektir. Projenin amacı, Göcek’te yaz aylarında yoğun tekne trafiğinden kaynaklanan katı atık kirletilmesinin engellenmesidir. Proje için özellikle yapımı tamamlanan Deniztemiz 3 adlı tekne, yurtiçi ve yurtdı şından gelen üniversite öğrencileri ile birlikte yapı lan organizasyonda yatlardan ve karadan çöp toplama ve derneği tanıtıcı broşürlerin dağıtılmasında kullanıldı. Sadece çöp toplama görevi için Göcek’te iki tane balıkçı tipi tekne kiralandı ve işçiler tutuldu. Bu proje kapsamında; 24 koya çöp konteyneri, 17 noktaya “Mavi Göcek İçin” yazılı uyarı levhaları, 10 ayrı noktaya “Deniztemiz / TURMEPA Göcek Koy larını Size Temiz Teslim Ediyor” bez afişi asıldı. Pro je boyunca 1998 yılında 110 ton, 1999 yılında ise 240 ton atık toplanmış oldu.

f. Antalya Projesi: 1995 yılından itibaren her yaz, Deniztemiz 1 teknesi ile Antalya Taşlık Burnu ara sındaki koylarda temizlik faaliyetleri sürdürüyoruz. Bu proje kapsamında 1996 yılında 13 ton, 1997 yılın da 12 ton, 1999 yılında ise 15 ton atık toplandı.

g. İstanbul Projesi: İstanbul’da 1997 yılının Mart ayında faaliyete geçen Deniztemiz 2 teknemiz ile bütün bir yıl boyunca belli bir program dahilinde deniz temizleme çalışmalarına devam ediliyor. Bu kapsamda; 1997’de 178 ton, 1998’de 400 ton, 1999’da ise 440 ton atık toplanmış oldu.

h. Üyelik Çalışmaları: Derneğimizin kuruluşun dan bu yana devam eden bu proje kapsamında, 1999 yılı sonu itibarıyla üye sayımız 5000’e ulaştı. Ayrıca üye aidatlarını düzenli olarak ödeyen 250 asli üyemize “mug” bardaklar hediye paketi olarak gönderildi.
Tüm bu projeler kapsamında, derneği tanıtıcı ve eği tim amaçlı birçok çalışmalar gerçekleştirildi.

Yurt içindeki faaliyetlerinizin yanı sıra dünya çapında diğer kuruluşlarla beraber yürüttüğünüz çalışmalarınız var mı? Bilgi verir misiniz?

Deniztemiz Derneği olarak MED FORUM (Akdeniz ülkeleri) ve BSEP Karadeniz Çevre Programı üyesi yiz. UNEP MAP Akdeniz eylem planı ile de işbirliği içerisindeyiz.

Dernek merkezinin İstanbul’da olmasının avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Türkiye’de deniz kirliliğinin en yoğun yaşandığı bölgelerden birisi olan İstanbul bölgesinde, derneğimize ait katı ve sıvı atık toplama kapasitesine sahip De niztemiz 2 teknemiz bulunuyor. Ayrıca diğer sivil toplum kuruluşlarının merkezlerinin de İstanbul’da olması nedeniyle koordine kolaylığı açısından merkezimizin İstanbul’da olmasının avantajını yaşıyoruz.

Geleceğe yönelik hedef ve planlarınız nelerdir?

• Derneğimizin üye sayısı her geçen gün artıyor. Derneğimize üye olup resimli kimlik kartına sahip üyelerimize çeşitli kuruluşlardan indirimli avantaj lar sağlanıyor. Bu faaliyetler 2000 yılında da sürdü rülecek.

• Son iki yılda gerçekleştirilen “Göcek Dalaman Koyları” temizliği faaliyetleri, 2000 yılında da ger çekleştirilmeye devam edecek.

• Antalya’da sürdürülen Kıyı Temizliği ve Öğrenci Eğitimi Projesi, 2000 yılında yabancı öğrencilerin de katılımıyla sürdürülecek.

• İstanbul Bölgesi’nde sahil yolları ve kıyılardaki parklara, denizlerimizin kirletilmemesi yönünde, halkımızı uyarıcı ve bilinçlendirici tabelaların yer leştirilmesi kararlaştırıldı. Konuya ilişkin olarak Bü yükşehir Belediyesi ile çalışmalara devam edilecek.

• 2000 yılında derneğimiz ilk defa Bodrum civarı koylarında da faaliyet göstermeye başlayacak. Bu konudaki ön inceleme ve planlama bitirildi. İlgili makamlarla ve sivil kuruluşlarla yapılacak işbirliği ise devam ediyor.

• Eğitim faaliyetleri daha kapsamlı olarak devam et tirilecek. İlköğretim okulları ve liselerdeki konfe ranslar, video, slayt gibi görsel takdim araçlarıyla zenginleştirilerek sürdürülecek.

• Deniz Ticaret Odası’nın 2000 yılı Eğitim Faaliyet leri planlaması kapsamında, yıl içinde 4 defa olmak üzere gemi adamlarına “Deniz Kirliliği ve Önlenme si” konusunda konferanslar verilecek.

Tüm bu proje ve hedeflerimizin yanı sıra en önemli desteği, çalışmalarımıza katılan gönüllülerden aldı ğımızı düşünüyoruz.

Tel: 0.216.310 93 01 / Fax: 0.216.343 21 77

Hazırlayan: Ebru SANLAV

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)