Üçüncü Eğitimciler Zirvesi
Şirketlerdeki ve eğitim ve danışmanlık şirketlerindeki eğitimcilerin aynı platformda biraraya geldiği iki günlük Zirve’de, her iki tarafın eğitim konusunda beklentilerini birbirlerine aktarmak ve mevcut sorunlara çözüm önerileri getirilmesini, katılımcıların ve konuşmacıların yeni gelişmeler ile uygulamaları paylaşmalarını sağlamak için keyifli ve verimli bir ortam yaratıldı. İstanbul dışında Ankara, İzmir, Kayseri, Bursa, Yalova ve Kocaeli gibi şehirlerden gelen katılımcıların çoğunluğunu şirketler oluşturdu.
KONUŞMACILAR
Anthony C. GRIFFIN Teamworks USA
Prof. Dr. Acar BALTAŞ Baltaş Bilgi Evi
Hermann SANDEL Motorola / Motorola University Merkez ve Doğu Avrupa’dan Sorumlu İnsan Kaynakları Müdürü
Neşet TOPALOĞLU Şişe Cam Cam Ambalaj ve Metal Grubu İnsan Kaynakları Müdürü
Dicle EDİGE Oracle Eğitim Müdürü
Yücel ATIŞ Prometheus Danışmanlık Genel Müdür
Uygar BÖKE McDonald’s İnsan Kaynakları Müdürü
Merih TANGÜN Sinerji Consultancy & Training Genel Müdür
Dr. Sema SÜVARİOĞLU Pusula Eğitim ve Yönetim Danışmanlık Kurucu Ortak
Özlem GÜLLÜDAĞ İ.D.E.A. Eğitim Uzmanı
Lale KÜSTÜ Pamukbank Eğitim Müdürü
Deniz GÜRSOY Uzel Holding İnsan Kaynakları Genel Direktörü
Kazım Selim ÖZKAN Uzel Holding İnsan Kaynakları Bölüm Müdürü
“Liderlik ve Yönetim Becerilerinin Geliştirilmesi Eğitimleri” konusunda ilk günün ilk iki oturumunda bilgiler veren Anthony C. Griffin, San Diego State University’de B.A., University of Tennessee’de M.S. dereceleri almıştır. ABD, Latin Amerika, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde değişik sektörlerde yer alan şirketlerde eğitim yönetiminin farklı alanlarında projeler yürütmüştür. Griffin, özellikle eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, iş dizaynı, organizasyonel değişim analizleri, ekip takım oluşturma eğitimleri, liderlik ve yönetim eğitimleri, proje yönetimi eğitimleri ve eğitim etkinliklerinin ölçülmesi alanlarında uzmanlaşmıştır.
İlk günün ikinci oturumunda “Eğitim ve Performans Gelişimine Yaptığınız Yatırımın Geri Dönüşünün Ölçülmesi” konusuyla Baltaş Bilgi Evi’nden Prof. Dr. Acar Baltaş kendi eğitim ve danışmanlık şirketlerinin uygulamalarından örnekler vererek, hoş bir sohbet ortamında konuyla ilgili tüm bilgi ve deneyimini katılımcılarla paylaştı.
Diğer Amerikalı konuşmacı olan Motorola University Merkez ve Doğu Avrupa’dan Sorumlu İnsan Kaynakları Müdürü Hermann Sandel “Çokuluslu Şirketlerde Eğitim Yönetimi” konusuyla, Motorola gibi büyük bir şirketin işe almada ve her seviyede çalışanlarının eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasında Motorola University’deki imkanlardan yararlanma olanağı sağladıklarından bahsetti. 1996 yılında Motorola’ya katılan Herman Sandel, seçme yerleştirme, eğitim ve geliştirme, ücret ve fayda planlaması ve organizasyonel geliştirme konularında sorumluluklar üstlenmektedir.
“Eğitim & Performans İlişkisi” konu başlığıyla Şişecam Cam Ambalaj ve Metal Grubu İnsan Kaynakları Müdürü Neşet Topaloğlu, eğitim ve gelişme ihtiyacının belirlenmesi, hedefler, eğitim ve gelişme, kariyer yönelimi, iş tatmini, süreklilik, etkin katılım, fırsat eşitliği, sorumluluk, eğitimcilerin etkinliği, eğitim programlarındaki esneklik gibi eğitim ilkeleri, performans ve eğitim bağlantısı hakkında bilgiler verdi.
“Bilgi Çağında Eğitim” konusuyla Oracle Eğitim Müdürü Dicle Edige, eğitimin geleceğini etkileyecek üç trend olan gereksinimlere uyarlanabilen eğitim, nasıl bir eğitim?, ne zaman eğitim?, online eğitim, web objeleri, öğrenim spirali, içerik parçaları, içerik takıları, öğrenci izleme standartları, içerik objeleri hiyerarşisi, yeniden kullanılabilir içerik objeleri konularından bahsetti.
Zirve’nin ikinci gününün açılış oturumunda yer alan Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış “2000’li Yıllarda Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı Sektöründe Değişim ve Gelişmeler” konu başlığıyla örneklemelere dayalı bir sunumla, eğitim ve danışmanlık sektöründe ve şirketlerde 2000’li yıllarda eğitim olgusunda değerini yitiren kavramlar ve yükselen trendlerden bahsetti.
Paralel oturumlarda “Şirket Başarısında Temel Anahtar: Oryantasyon” konusuyla McDonald’s İnsan Kaynakları Müdürü Uygar Böke, oryantasyonun amacı, türleri, ekip üyesi oryantasyonu, sınıf eğitimleri, takip oryantasyonu, ekip eğitimleri, ölçümleme, oryantasyonun katkıları, merkez ofis çalışanları oryantasyonları, işletmeci adayları için oryantasyon konu başlıkları altında soru ve cevaplara dayalı interaktif bir sunum gerçekleştirdi.
“Şirketlerde Üst Düzey Yöneticiler İçin Eğitim Planlaması” konusuyla Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış, “Takım Üyesi Olmanın Yolları” konu başlığıyla Sinerji Consultancy & Training Genel Müdürü Merih Tangün, “Eğitimde Yaratıcılık” ile Pusula Eğitim ve Yönetim Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Sema Süvarioğlu bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
“Öğretim Tasarımı” konusuyla İ.D.E.A. Eğitim Uzmanı Özlem Güllüdağ, Genel Öğreti Tasarımı Modeli olan çözümleme, tasarımlama, geliştirme, uygulama ve değerlendirme basamaklarından bahsetti.
“Eğitimin Kariyer Planlamadaki Rolü” konu başlığıyla Pamukbank Eğitim Müdürü Lale Küstü, genel olarak kariyer planlama, kariyer planlamada rol ve sorumluluklar, yöneticinin rolü, insan kaynaklarının rolü, çalışanın rol ve sorumlulukları, kariyer planlama ile gelen riskler ve Pamukbank’daki kariyer planlama ve eğitim uygulamaları ile kariyer haritaları hakkında bilgiler verdi.
İki günlük Zirve’nin son oturumda Uzel Holding İnsan Kaynakları Genel Direktörü Deniz Gürsoy ve İnsan Kaynakları Bölüm Müdürü Kazım Selim Özkan “Çalışanların Saklı Enerjisini Ortaya Çıkartmak: Coaching” konu başlığıyla sistem, takım, takım olmanın önemi, paylaşılan vizyon, kişisel yetkinlikler ve takım olarak öğrenme konularından bahsederek, soruları cevapladılar.
Yerli ve yabancı şirketlerde çalışan şirket sahipleri, işverenler, eğitim ve insan kaynakları müdür ve yöneticileri, akademisyenler, danışmanlar ve uzmanların katıldığı ve geçtiğimiz yıl 160 kişilik katılımcı sayısı ile gerçekleşen, bu yılda 5 ana ve 4 paralel oturumdan oluşan ve 200 kişilik katılımın bulunduğu “Üçüncü Eğitimciler Zirvesi”, soru cevap kısmının bulunduğu genel bir değerlendirme ile sona erdi.