Dealer & Broker


Dealar kimdir? Broker ve dealar arasında nasıl bir ilişki vardır?

Dealer’ın uluslararası borsalardaki tanımı, kendi hesabına işlem yapan kişi ya da kurumdur. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda dealer, yatırımcıların alım satım emrini alarak, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki brokera ileten kişidir. Broker ise kurum adına alım satım yapan, alım satım emirlerini dealerdan alan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki üye temsilcisidir.

Bu sektöre girişiniz nasıl oldu ve nerelerde çalıştınız?

Zuhal Topaloğlu:
Finans piyasına ilk girişim 1989 yılında Akbank’la başladı ve ardından 1994 yılına kadar Türk Ticaret Bankası’nda görev yaptım.

Sermaye piyasalarına girişim ise 1994 yılında Ekinciler Menkul Değerler A.Ş. ile başladı. 1997 yılında Site Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’de Hisse Senedi ve Pazarlama Yönetmeni olarak göreve başladım ve şu an Site Yatırım’da Hisse Senetleri ve Pazarlama Müdürü olarak görevime devam ediyorum.

Öztürk Kayıran: Bu sektöre “Bankerlik” dönemlerinden beri ilgi duyuyorum. İşe, 1986 yılında Oyak Menkul Değerler’de başladım. Ardından 1990 yılında Finansbank’a geçtim. 1996 yılında Alternatif Menkul Değerler’de çalıştım ve 1999 yılından beri Site Yatırım Menkul Değerler’de Hisse Senetleri ve Pazarlama Bölüm Yönetmeni olarak görevime devam ediyorum.

Bir “Dealer” olarak aldığınız özel eğitimler var mı?

Zuhal Topaloğlu:
Bu mesleği seçmek isteyen herkesin belli bazı eğitimleri almış olması gerekiyor. Benim aldığım eğitimleri ise;

• Marmara Üniversitesi Bankacılık Enstitüsü Sermaye Piyasası ve Borsa Bölümü Yüksek Lisans Eğitimi,
• İstanbul Menkul Kıymetler Borsası üye temsilciliği kursu (Broker’lık belgesi),
• İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası üye temsilciliği eğitim programı,
• İstanbul Menkul Kıymetler Borsası bünyesinde çeşitli seminerler olarak sıralayabilirim.

Öztürk Kayıran: 1988 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın açmış olduğu üye temsilciliği kursu ve çalıştığım kurumlarda açılmış olan Teknik ve Temel Analiz Eğitimi, Toplam Kalite Eğitimi gibi birçok eğitim programına katıldım.

İyi bir dealer nasıl olmalı, ne gibi özellikler taşımalıdır?

İyi bir dealer;

*Ekonomi bilgisine sahip, gündemi çok iyi takip ederek siyaset dahil her türlü gelişme hakkında müşterisine bilgi verebilen, tüm alternatif piyasaları tanıyan ve gelişmeleri takip edebilen,

*Prezantabl ve güleryüzlü, güzel konuşma, anlatma ve ikna kabiliyetine sahip,

*Müşteriye karşı açık ve dürüst, müşteri itirazlarını önleyici tutuma sahip,

*Satacağı enstrümanları öncelikle kendisi iyi tanıyan ve aynı zamanda iyi bir pazarlamacı olan,

*Gözlem kabiliyetine sahip, iyi bir belleği bulunan,

*Duygularını kontrol edebilmeyi öğrenebilen, daima kendine hakim olabilen,

*Müşterileri arasındaki uyumu ve diyaloğu sağlayabilen ve tarafsız olan,

*Sabırlı, anlayışlı ve olabildiğince özverili,

*Takipçi, müşterilerin portföylerindeki hisse senetlerini onlar adına bir portföy yöneticisi gibi takip ederek, her türlü bilgiyi müşterilerine aktarabilen bir kişi olabilmelidir.

En çok keyif aldığınız çalışmanızdan bahsedebilir misiniz?

Zuhal Topaloğlu: İşimi severek ve keyif alarak yapıyorum. Müşterilerimin hisse senedi piyasası ile ilgili beklentilerine mümkün olduğunca cevap verebildiğime inandığımda ve müşteri mutluluğunun zirveye ulaştığını hissettiğim an, benin en çok keyif aldığım zamanları oluşturuyor.

Öztürk Kayıran: Bu sektöre kişilerin ilgisinin artması ve sermayenin tabana yayılmasıyla her kesimin buraya yatırım yapması benim en çok sevineceğim olayların başında geliyor.

Borsaya yeni giren yatırımcılara tavsiyeleriniz neler olabilir?

Hisse senedine ayırılacak paranın belli özellikler taşıması gerekiyor. Bunlar kendi öz kaynağınızın olması, (borç para ile hisse senedi alınmaz), kısa sürede ihtiyaç duymayacağınız bir fon olması, ayırdığınız paranın yaşam standardınızda bir değişikliğe sebep olmamasıdır. Eğer bu özellikler taşınıyorsa kesinlikle diğer alternatiflere göre daha iyi bir kazanç sağlıyor olacaktır.

Yatırımcıların yatırımlarını orta ve uzun vadeli düşünmesi, gelişen ve büyüyen sektörlere yatırım yapması gerekiyor. Yatırımcılar, yatırım yapmadan önce yatırım şirketlerindeki uzmanların görüşlerine başvurmalı, şirketlerin araştırma raporlarını okuyarak yatırım yapacakları şirket hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar.

Şu an için borsanın durumu nedir ve yatırımcılara tavsiyeleriniz neler olabilir?

ABD ve AB’deki faiz arttırımları ile başlayan tedirginlik, hükümette yaşanan siyasi tedirginlik ile devam etti. Yaz aylarına girilmesi mevsimsel olarak toplam işlem hacmini daraltırken, yaşanan son siyasi tedirginlik para çıkışına neden oldu. Hükümetteki sorunların çözülmesi kısa vadede borsaya yetmeyebilir. Tarihinin en büyük halka arzı olan Turkcell’i bekleyen piyasa için bu halka arzın başarısı bir indikatör sayılacak ve daha sonra yapılacak Telekom özelleştirilmesi için borsayı hazırlayacak. ABD’de faiz arttırımlarının devamının beklenmesi, yabancı yatırımcıların ilgisini şimdilik uzak tutarken, yabancı yatırımcıların büyük halka arzlara gösterecekleri ilgi de piyasaların merakla bekledikleri gelişmeler olacak. Daralan hacimli borsada, 6 aylık bilançoların beklenmesi, Turkcell’in halka arzı sonrası canlanacak piyasada hisse bazlı hareketleri işaret ediyor. Genele yayılan bir yükseliş beklenmeyen borsada da yatırımcılar 6 aylık bilançolara göre pozisyon alabilirler. Portföyler, % 30 hisse senedi veya A tipi fon, % 50 repo veya B tipi fon, % 20 ise döviz olarak değerlendirilebilir. 15450 orta vadede direnç, 14020 ise kuvvetli destek seviyesini oluşturuyor.

Hazırlayan: Hande PATIR

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)