Teknoloji Kazanıyor


Son dönemlerde doldurulmaya çalışılan Bilgi İşlem pozisyonlarının 1998 2008 yılları arasında daha da artış göstereceği ve bunun yanı sıra daha birçok bilgi işlem alanlarının oluşacağı belirtilmekte. Bunlardan;

• Bilgisayar mühendisleri,
• Proje bazında çalışan uzmanlar,
• Teknik destek uzmanları,
• Sistem kurucuları,
• Database yöneticileri,
• Firmaya özel program yazılımı yapan uzmanlar bilgisayar sektöründen çok, diğer sektörler tarafından tercih edilen ve arananlar arasında yer almakta. Bu durum artık sadece piyasada bulunan bilgisayar firmalarının değil, tüm sektörlerin bilgi işlemcilere ihtiyaç duymasıyla bu alanda uzman olanlara talebin artmasına sebep olmakta. Bu pozisyonları doldurmak için de firmalar sıkı bir rekabete girmekteler.

Bilgi işlem iş gücüne sahip olanlar kimler?

Genel olarak dışarıdan bakıldığında durum, bilgisayar firmaları dışındaki firmaların da belirli niteliklere sahip bilgi işlem çalışanlarına ihtiyaç duyması ve yüksek teknolojiye sahip olan bilgisayar şirketleriyle rekabet düzeyine gelmek istemeleri olarak algılansa da aslında bu göründüğü gibi değildir. Tabii ki bazı noktalarda rekabet sözkonusu olsa bile bu, sektörlerarası bir rekabetten çok, farklı sektörlerin ortak ihtiyaçlarını karşılamalarına yönelik bir rekabet ortamının yaratılmış olmasıdır...

Ancak bunun dışında bir başka nokta ise, yüksek teknolojiye hakim olmaya çalışan bilgisayar firmaları belirli konularda uzmanlaşmış niteliklere sahip iş gücüne ihtiyaç duyarken, aslında diğer firmaların aradığı iş gücü daha temel, daha teknik bilgilere sahip, toplamda bakıldığındaysa bilgi işlemin bir parçasını oluşturan özellikleri bilenlerden oluşmaktadır. İşte burada rekabetin de boyutlarının farkı ortaya çıkmakta.

İnsan Kaynakları uzmanları ise hem bilgisayar hem de diğer firmaların bazı pozisyonlar için genellikle aynı spesifik niteliklere sahip olanları tercih ettiklerini, bu nedenle bilgi işlemcilerin niteliklerine göre kategorilere ayrılmasının belki de firmaların ne istediklerine daha kolay karar vermelerini sağlayacağını düşünmektedirler. Niteliklerine göre bilgi işlemciler 4 farklı kategoriye ayrılmaktadır. Bu pozisyonların bazıları zaten bilgisayar firmaları dışındakilerin ilgi alanına girmemekle birlikte, içlerinde başa baş rekabet edilecek niteliklere sahip pozisyonlar da yer almaktadır.

Bu 4 ayrı kategori ise aşağıdaki pozisyonları içermektedir;

*Bilgisayar Bilimcileri: Bilgisayar dizayn eden, dizaynları araştırarak bilgisayar formuna uyumlu hale getiren, yeni teknolojilerin yaratıcı ve uygulayıcıları olarak bilinen, özel program dilleri geliştiren kişilerdir.

*Bilgisayar Mühendisleri: Hardware ve software sistemlerini geliştiren ve dizaynını yapan kişilerdir. Hardware mühendisleri genellikle takım çalışmaları yaparak, yeni bilgisayarları veya bilgisayarlarla ilgili ekipmanların birbirine uyumlarını ve dizaynını yaparlar.

*Sistem Uzmanları: Bu kişiler ise yeni teknolojinin organizasyonlara adaptasyonu üzerinde çalışmalar yaparlar. Aynı zamanda bu yeni teknolojinin, organizasyonun spesifik ihtiyaçlarına ne derece uygun olduğunu belirlerler. Bazen yeni bilgisayar sistemleri oluşturur ya da varolan teknolojiyi uygulayabilmek için sistem geliştirirler.

*Bilgisayar Programcıları: Software yazılımlılarını yapan kişilerdir. Sistem uzmanları tarafından hazırlanmış detaylı verileri takip ederler.

Tüm bu roller bilgisayar dışındaki firmalar içerisinde özellikle imalat ve üretim ile ilgili firmalar tarafından kullanıldığında yararlı olabilir. Õretim ve imalat aşamasında bilgisayar bilimcileri böyle bir firmada çalışarak yeni teoriler oluşturarak, bilgisayarlardan envanterleri izleme olanağı sağlarlar. Bu da firmaya oldukça zaman kazandırır. Bunun yanı sıra bilgisayar bilimcileri ve mühendisleri birlikte çalışarak, bilgisayar firmaları için yeni çalışma sistemlerine dayalı yeni teoriler oluştururlar.

Bir imalat firması, sistem uzmanına yeni bir envanter sistemini kendi firmasının envanter izlenmesine adapte etmek için ihtiyaç duyabilir. Ya da konuyla ilgili bir yazılıma ihtiyaç duyar ve bir bilgisayar programcısını işe almak için harekete geçer.

Bilgi işlemcilerin nitelikleri ve becerileri de belirli kategorilere ayrılmaktadır. Her yıl yeni bir beceri ve sistem ortaya çıkarılmakta ve hızla uygulamaya geçilmektedir. Bu yeniliklerin uygulayıcıları ve programcılarıysa piyasadaki şirketlerde kimi zaman sistemi kurmakta ve adapte etmekte zorluk çekmektedir. Tam bir sistemi oturttuğunuzu düşünürken ertesi sabah sizinkinden daha kapsamlı ve yeni bir sistem daha yaratılmaktadır. Bu hızlı değişim karşısında firmalar da ne yapacaklarını bilemez hale gelmişlerdir. Örneğin; bugün markette Java programcılarının yerini doldurmak zorken ve bu programcılara ihtiyaç duyulurken, Fortran programcıları çok fazla arananlar arasında değildirler.

Peki yeri doldurulması en zor bilgi işlem pozisyonları nelerdir? İşte bilgi işlem uzmanlarının özellikle aranan ve talep edilen özelliklerinden bazıları;

*Unix programcıları,
*C++ programcıları,
*Network uzmanları,
*İnternet uzmanları,
*E ticaret uzmanları,
*Proje müdürleri,
*Data warehousing uzmanları...

Bunların dışında son zamanlarda multimedya teknolojisindeki gelişimleri de göz önünde bulundurursak, bu konuda da oldukça geniş yatırımlar yapılmakta ve bilgisayar ortamında tasarımcıların gelecekte piyasada yoğun bir şekilde yer alacağı belirtilmektedir.

Tabii arz ve talep dengelerini bozan bir başka durum da inanılmaz rakamların piyasada tartışılmasıdır. Bir dönem bankalararası transferlerde, çok yüksek rakamlara şahit olmuştuk. Ancak bilgi işlem sektöründeki rakamlar, istenilen maaşlar ve proje miktarları firmaların ayırdığı bütçelerin iki katına çıkmakta. Dolayısıyla bu durumda da talebi yüksek olan, beceri ve nitelikleri iyi olan bir bilgisayar mühendisi, istediği miktar verilmezse kendisini efor edecek bir bilgisayar şirketine geçiş yapabileceğini bildiğinden bu konuda taviz vermemektedir. Bunun sonucunda iyiyi elde tutmak adına firmalar inanılmaz paralar harcamaktadırlar.

Bu durumda tek çıkış yolunun bilgi işlem departmanını outsource etmek olduğunu düşünen birçok firma, dışarıdan destek almanın proje bazında bir bütçe ayırarak, kendileri açısından maliyetleri en aza düşürebilmenin hesabını yapmaktadırlar.

Şu anda bu teknolojik gelişim karşısında yeni bir kültür oluşmuş durumda. Bilgi işlem kültürü olarak adlandırılan bu kültür, bazı şirketler tarafından kendi içlerinde oluşturdukları duvarlarla örülü, kendilerine ait bir dünya gibi görülmektedir. İnternet ortamındaki tasarımlardan tutun, yeni sistemlerin adaptasyonuna kadar her türlü bilgileri içlerinde barındıran, profesyonel bir şekilde çalışmaktalar.

Her ünite kendi kültürünü oluşturduğu gibi, bilgi işlemciler arasında da sadece kendilerinin anlayacağı bir lisan hakim sanki. Bilgisayar sektörü dışındaki bir firmada bunu hissetmek daha kolay. Bilgi işlemcilerin farklı yapısı organizasyon içerisinde hemen fark edilmekte.

Hayatımız gün geçtikçe teknolojiye yenik düşmektedir. Takip etmeyip gerisinde kalındığında ise, günümüz şartlarında kazanmak ve rekabete ayak uydurmak mümkün değildir. Bunun en açık örneğini bankacılık sektöründe yaşamaktayız. İnsan kaynakları alanında, diğer alanlarda olsun internetin yaşamımızın bir parçası halini almasını bırakın, yaşam biçimimiz haline geldiği yadsınamaz bir gerçektir. Eskiden finans sektöründekiler en çok tercih edilenler arasındayken artık bilgisayardan anlayan, yenilikçi, yaratıcı, teknolojik değişimlere imza atanlar kazanmaktalar... Bu durum bize hız ve olanak sağlarken, hayatlarımızı da bir nevi mekaniksel hale getirmektedir.

Yarattıklarımızın bir gün bize hükmeder hale gelmemesi dileğiyle...

Kaynak
www.shrm.org

Hazırlayan: Gülçin BİRBEN

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)