Systems Applications and Products (sap)


SAP 1972 yılında IBM’in 5 kurucu çalışanı tarafından Almanya’da kurulmuş olup, iş uygulamaları yazılımlarında dünya pazarında ve teknolojide liderdir. Yazılım fonksiyonel modüller arası bir arayüz oluşturup, en karmaşık organizasyonel durumlarda dahi işletmelerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasitede olma özelliğine sahiptir. SAP, client server temeli üzerine kurulmuş olan bir önceden paketlenmiş bir ERP (Enterprise Resource Plan ning) yazılımıdır. Bütün şirketlerin bünyesinde olan genel iş fonksiyonlarını kapsayacak bi çimde biçimlendirilmiştir. Bu fonksiyonlar “modül” olarak ad landırılır. Sistem, işletmelerin kullandığı tekil süreçlere odak lı birçok modülü kapsamakta dır. SAP içindeki her modül, kuruluşlara uyarlanması sıra sında doğan ihtiyaçlar, kendi yazılım dili olan ABAP/4’le giderilebilir. Günümüzde yakla şık 95 ülkede birçok firma geniş çaplı finans, üretim, satış dağıtım ve insan kaynakları fonksiyonlarının yönetiminde SAP ürünlerini kullanmaktadırlar.

Sistem bazı anahtar endüstrilerde (petrol, kimya, tüketici malları, ileri teknoloji ve elektronik gibi) standart olarak kabul edilmiştir.

SAP yazılımı, büyük işletmelerin bilgi ihtiyaçlarını hızlı bir biçimde karşılamaya uygundur. Merkeziyetçi yapısı, büyük işletmelerin tek bir standarda uyum sağlamalarını bera berinde getirmektedir. Bu da, günümüzdeki işletmelerin bütünleşme çalışmaları sıra sında ortaya çıkan sıkıntıları giderici bir faktördür.

Kuruluşlarda kullanılmakta olan NT veya Novell işletim sistemleri arasında bütünleşti rici bir fonksiyon oynamakta, kullanıcıların farklı sistemlerden ulaşmalarına olanak tanımaktadır. Aynı zamanda herhangi bir işletmede, insan kaynakları ve satınalma bölümlerinde gerçekleştirilen faaliyetleri, modüllerin tanımlanması halinde bir yönetici tarafından görülmesi ve bir platformdan takip edilmesine olanak tanımaktadır.

Sistem, bütün uygulamaların ve veri tabanlarının tek bir server üzerinde oturmalarını sağlayacak bir yapıdadır. İşletmeden uzak olan kullanıcı, modem bağlantısı veya ayrı bir hat üze rinden sürekli olarak sisteme bağlı olabilir.

Merkezi bir bilgisayar sistemi büyük şirketler için şu avantajları getirebilir:

• Bütün ilgili verilerin tek bir sistem üzerinde ol masına bağlı olarak, bunların gruplar için birleşti rilmesine kolaylık sağlayacaktır. Bölgesel ofisler deki bütün işlemler grup birleşim raporlarına anında yansıyabilmektedir.
• Bölgesel ofislerden gelen bütün raporlar tek bir standart format halinde takip edilebilir. • Merkezi SAP sistemi konfigürasyonları değiştiri lerek, bütün ofislerde yeni bir şirket politikası uy gulaması başlatılabilir.

Merkezi bir bilgisayar sistemi büyük şirketler için şu dezavantajlara sahiptir:

• Yüksek kuruluş maliyetleri,
• Yüksek bakım ve onarım maliyetleri,
• Bölgesel ofislerin ana ofislerden çok uzak olması halinde doğabilecek iletişim problemleri ve bu problemlerin getirdiği yüksek maliyetler.

SAP’nin pazarladığı R/2 ve R/3 (R: Real time processing) olmak üzere iki ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerin ortak birçok özellikleri ve fonksiyonları vardır. Bunlar;

* Yazılım uygulama modüllerini biraraya getiren bir çerçevede sunması, modüllerin birçok şirketin çeşitli ihtiyaçlarına cevap verebilecek yapıda olması.

* Birleşik uygulamalarda veri tabanındaki herhangi bir değişikliğin ilgili diğer birimler tarafın dan da güncellenebilir olması.

* Farklı yerlerdeki çok sayıda birime hizmet verebilir olması.

* Çeşitli dillerde hizmet verebiliyor olması. Kulla nıcı sisteme dahil olurken kendi ana dilini belirler ve sonradan gelen ekran seçilmiş olan dilde gelir.

* Farklı birçok organizasyon şekline uyarlanabilir olması.

SAP uygulamaları en son R/3 versiyonu çerçevesin de kurulmuştur. R/3 büyük ve orta ölçekli işletme lerin sistem ihtiyaçlarına cevap verir. R/3 sistemi NT sistemini de kapsayan birçok işletim sistemini client/server ilişkisi çerçevesinde kullanabilir. Son versiyonda şu modüller bulunmaktadır:

• Finans (FI)
• Kontrol (CO)
• Üretim Planlama (PP)
• Malzeme Yönetimi (MM)
• Kalite Yönetimi (QM)
• İşletme Bakım Planlaması (PM)
• Satış ve Dağıtım (SD)
• İnsan Kaynakları Yönetimi (HR)
• Proje Yönetimi (PS)
• İş Akış Yönetimi (WF)

Modüller tek bir toplam sistem içerisinde birleştiri lebilecek şekilde tasarlanmıştır. Sistemin yapısı, uygulama server’larından, veri tabanı server’larından ve PC kullanıcılarından oluşur. Kullanıcılar network üzerinden bu server’ların alıcısı durumundadır. Uygulama server’ları, uygulama yazılımlarını sunarken, veri tabanı server’ları dökümanların ve ana dosya veri tabanlarının güncelleştirilmesini sağlar. Sistem birçok değişik yapıdaki donanıma cevap verebilecek kapasitededir. Kullanıcı sayısın da herhangi bir engelleme veya sınırlama bulunmamaktadır.

SAP HR Modülü

İşletmelerin SAP HR modülü ve intranet kullanmaları, organizasyonun insan kaynakları alanında rutin işlere ayıracakları zamanlarını, daha çok stratejik bazlı işlere kaydırmalarına yardımcı olacaktır. SAP HR ve intranet kullanımı birleştirildi ğinde, çalışanlar kendi web browserlarını kullana rak personel hakkındaki bilgileri günü gününe tutabilir, interaktif bir personel dizini oluşturabi lirler. Eğitim taleplerini belirtip, görüntüler ve çalışma saatlerini kaydedebilirler.

SAP HR modülünün içinde; eğitim, insan kaynak ları bilgi teknolojileri, genel personel bilgileri ve yabancı çalışanlar için bilgilerinin tutulduğu bi rimler bulunmaktadır. Eğitim kısmında, çalışanla rın eğitim talebinde bulunma, eğitim ihtiyaçlarının tespiti, daha önceden almış oldukları eğitim bilgile ri girilebilmektedir. Böylelikle kişinin dönem için de gösterdiği gelişmeler takip edilebilmektedir.

BusinessChart’ın yüklenmesi ve değiştirilmesi kolaylıkla sağlanabilir. SAP sisteminizin ihtiyacı olan tek şey, yazılımın merkezi server üzerine bir kez yüklenmesidir. Daha sonra tanımlanmış kulla nıcılar BusinessChart raporunu çalıştırabilirler, uygun olan yazılımlar kullanıcıların iş istasyonla rına yüklenir. Yapılacak değişiklikler de aynı şekil de gerçekleştirilir.

SAP ile BusinessChart üretim sisteminde eş za manlı çalışırlar. Organiazasyonda meydana gelen değişiklikler kısa bir sürede yapılandırılabilir.

Benzer HR elementlerini çekerek ve gruplayarak raporlar ve istatistiki analizler, dışarıdan ekstra bir veri deposu oluşturmak yerine SAP HR üretim sistemi içinde kullanılan HR Browser ile verilerin en son işlenmiş halini görme şansı sağlamaktadır.

Bu da raporlamanın daha gerçekçi olmasını sağlar. Çünkü sürekli olarak yenilenmiş veriler üzerinden hazırlanır. Veri bileşimindeki değişiklikler SAP ile daha hızlı ve kolay gerçekleştirilir.

SAP HR’nin fonksiyonel olarak bize sunmuş oldu ğu bazı bileşenleri şunlardır:

• Çalışanlarla ilgili verilerin düzenlenmesi, kayde dilmesi ve yönetimi, böylece zamanınızı insan kaynakları bilgi sisteminde anlaşılır bir şekilde değer lendirmenizi sağlar.

• Zaman yönetimi sonuçlarınızı en iyi şekilde de ğerlendirmenizi sağlar.

• Çalışanlarınızın yeteneklerini optimum düzeyde değerlendirmelerini sağlayacak personel bölümüne olanak verdiği kadar, organizasyonunuzu tanımlamanızı ve şekillendirmenizi sağlar.

• En üst düzeyde veri korumasını sağlayan bir veri güvenlik şeması sunar.

Bu sistemi diğer bileşenlerle kaynaştırdığınız tak dirde ücretlendirme programı veya maliyet muha sebesi bağlantıları, üreti planlamasında çalışanlardan gelen iş düzenlemesi bilgileri hakkında nasıl bir bağ kuracağınıza gerek kalmamaktadır. Çünkü bütün bunlar standart işleyişin çatısı altında bulunmaktadır. Sistem insan kaynakları konusunda personel yönetimi, planlaması, ücretlendirmesi, harcamalar ve iş başvuruları yönetimini birbiri ile bütünleştirir.

Çalışanlarınız hakkında saklayabileceğiniz bazı bilgiler de şunlardır:

• Çalışanların isim ve adresleri.
• Çalışanların organizasyon içindeki yerleri/ko numları.
• Çalışma saatleri.
• Zaman kayıtları.

Hazırlayan: Özlem SOYLU & Hasan SAKA

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)