Şirketiniz Bir Takımsa Antrenörü (Koçu) Kim?


Antrenörlüğün (Koçluğun) Temelleri

• Antrenör (Koç) Kimdir?
Profesyonel koçlara baktığımızda, hepsi belli bir eğitim ve altyapıdan geçmiş, deneyimlerini biraraya getirdikten sonra bu bilgi ve beceri bütününü kullanarak, kişileri bulundukları ortama adapte etmek, verimli çalışmalarını sağlamak ve başarıya ulaştırmadaki kilit pozisyondaki kişilerdir. Onlara bir bakıma arka plandaki kahramanlar da diyebiliriz... Bunlar içinde iş hayatında yer alanlarının çoğu psikoloji kökenlidir. Diğerleri ise özel eğitim programlarıyla yetiştirilmiş iş adamlarıdır. İş hayatındaki koçlar kendilerine eğitmeleri gerektiğine inandıkları bir niche (kimse tarafından daha önce fark edilememiş ve ihtiyaca karşılık verilmek üzere ortaya çıkartılan boşluk) bularak koçluk hizmeti verirler ki bu kimi zaman yönetim ile ilgili boşluklar veya liderlik, kariyer, performans ve motivasyon eksiklikleri olarak da ele alınabilir.

• Antrenörlük (Koçluk)
Nasıl İşlemekte?
İster spor sahasında isterse iş sahasında olsun koçlar, davranışsal geribildirime ve etkili bir değişime sebep olacak bir model oluşturmayı hedeflerler. Kişisel hedeflere, motivasyona ve performansa odaklanarak, en iyiyi nasıl tercih edecekleri konusunda yol gösterirler. Genel olarak da bireyin kendisini değerlendirme anketlerini, testlerini ve 360 derece performans geribildirim metodlarını kullanırlar. İş sahasında bunları uygulayan koçlar genellikle psikoloji altyapısı olanlardır. Davranışsal geribildirim sağlandığında ve değişim sürecinin sonuçları ve verimi alındığında koçlar sadece belirli periyotlarda ya da ihtiyaç duyuldukça iletişim kurarlar ki bu bazen telefonla bile olmaktadır. Fakat koçluğun maliyeti oldukça yüksektir. Özellikle iş sahasındaki koçların saati 150 $ 1000 $ arasında değişmektedir. En yaygın olan saat başı ücretler ise 300 $ 500 $ arasındadır.

• Antrenör (Koç)’ün Yürüttüğü
İlişkiyi Diğer Metodlardan veya
Danışmanlardan Ayırıcı
Özellikler Nelerdir?

Koçların, bireyle olan ilişkilerindeki en önemli unsur ortak noktayı yakalayan ve dengeyi sağlayabilen güçlü iletişimlerinin olmasıdır. Güçlü iletişime sahip olan koçların rolü bir uzman olma yaklaşımından çok bir ortak, arkadaş, dost havasındadır. Onları bir eğitimciden veya bir danışmandan ayıran en büyük anahtar nokta budur.

Bir koç; bireyin tüm kişisel ve psikolojik duvarlarını yıkarak, maksimum performansa ulaşmasını sağlar. Bu türden bir yaklaşım koçu bireye yakınlaştırır ve daha derin bir bağ ortaya çıkar. Danışmanla karşılaştırıldığında ise bireye göre koç, bireyin gerçekleştirmek istediği hayallerine onu yakınlaştırır ve hedeflerine ulaşabilecek becerinin ve potansiyelin onda varolduğunu hissettirir. Bu durumda da birey kendisini güçlü hisseder ve hedefine ulaşmak için daha sıkı çalışır.

“Peki antrenör veya koç olarak tabir ettiğimiz kişilerle olan bireyin ilişkisini bu derece güçlü kılan faktörler nelerdir? Bu bağı nasıl tanımlayabiliriz?” sorularına dört ana başlık altında cevap bulabiliriz.

• Güven
Bireyin ilk etapta göz önünde bulundurduğu unsur güvendir. Koçun iletişim kurarken bireye verdiği güven çok önemlidir. İş hayatında birey sürekli riskli bir ortamda çalıştığından bu, artık karşılıklı iletişimde bile doğal bir şekilde kendisini gösterir. Bu nedenle koçluk yapacak kişiyi belirlerken geçmiş tecrübe ve izlenimleri büyük rol oynar. İlk görüşmede güven uyandırması beklenir. Birçok birey şirket içinde varolan koçlarla değil, dışarıdan gelenlerle daha rahat iletişim kurduklarını ve daha çok güvendiklerini belirtirler. Onlara göre bunun nedeni, olaylara dışarıdan bir gözün bakmasının daha sağlıklı olabileceğidir. şirket içinde varoldukça sorunlara alışır ve göz ardı etme olasılığı artar. Böylelikle şirket içi bir koça varolan sorunu anlatmak zorlaşır. Ayrıca şirket dışından birisiyle kariyeri veya kişisel istekleri hakkında konuşurken daha rahat ve gerçekçi olunabilir.

• Kişilik Tarzı
Bireyin güven duymasını sağlayan bir unsur da koçun kişilik tarzıdır. Kişilik tarzı, tarif edilebilir veya açıklanabilir bir özellik olmasa da kişinin yorumları, olaylara bakış açısı, verdiği örnekler, hareketleri tarzını ortaya koymakta yardımcı olur. Buna kimi zaman karizma adı da verilebilir. Birey bundan etkilenir ve kendisine güven verdiğini düşünür. Bu durum koçun bireyle kolay iletişim kurmasını sağlar.

• Sorumluluk ve Doğruluk
Koçların sorumluluk sahibi olması ve yaptıklarında, söylediklerinde doğruluk payı bulunması, destekleyici ve empatik yaklaşımları bireyi karşılıklı iletişime açık hale dönüştürür. Ayrıca bireyin yaptıklarını doğrulamaları ve taktir etmeleri bireyi motive eder. Bireyin sorumluluklarını dürüst bir şekilde aktarması ve bu sorumlulukları yerine getirmesinin, kendisine katacağı değerleri anlamasını sağlar. Bunu da, bireyden daha önce aldığı bilgiler, karşılıklı görüşmeler sonrasında elde ettiği verilerden yola çıkarak amacına ulaştırmış olur.

• Saygı
Güçlü bir iletişimin sürekliliğini sağlamak ortak saygıyı gerektirir. Birey koça saygı duyarsa, tecrübelerinden ve deneyimlerinden faydalanmaya açık olur ve verimli sonuçlar ortaya çıkartır. İş sahasındaki koçlar iş hayatından örneklere, deneyimlere ve olaylara odaklanır. Bunların üzerinden giderek tavsiye vermekten çok, bakış açısı kazandırır.

Şirketiniz bir takımsa; takımı oluşturan bireyleri yönlendirecek, motive edecek, varolan performanslarını ortaya çıkartarak yükselmelerini sağlayacak bir antrenörünüz olduğunu düşünüyor musunuz? Düşündüğünüz kişide bir antrenörün sahip olması gereken özellikler var mı?

Koçluğun özüne bakıldığında karşılıklı güvene dayalı bir iletişim karşımıza çıkmakta. Koçunuz ile sizin aranızda gizli bir bağ kuruluyor ve bu sizin yaptığınız işe heyecanla sarılmanızı sağlıyor. İş hayatında güvenebileceğimiz insan sayısı parmakla bile zor sayılırken bunun gerçekleşmesi her ne kadar uzak görünse bile senelerini antrenörlüğe vermiş, kendisini bu yönde kanıtlamış insanların yazmış olduğu kitaplara bakıldığında iş sahalarına adapte edilebilir noktaların olduğu ve başarıya götürecek birçok kilit bilgileri oradan yakalayabileceğimiz gerçeğini göz ardı etmemek gerekir. Türkiye’de koçluk spor sahalarında boy göstermekte. İş saha larında eğitimciler ve danışmanlar bu misyonu üstlenmiş durumda. Belki ileri de iki farklı sahayı ortak bir noktada buluşturabiliriz.

Hazırlayan: Gülçin BİRBEN

Kaynak

hr.com, “Understanding Executive Coaching”, Diana Churchill

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)