Türk Kanser Derneği
Türk Kanser Derneği’nin kuruluşu, faaliyet alanları ve çalışmaları nelerdir?
Türk Kanser Derneği ilk faaliyetlerine 1964 yılında, kanserin erken teşhisi için poliklinik muayeneleri ile başladı. Faaliyetlerini geliştiren derneğimiz 1973 yılında Şişhane’deki “Doktor Bedii Gorbon Erken Teşhis Dispanseri”ni kurarak jinekoloji, cerrahi, dahiliye, cilt, kulak burun boğaz, patoloji, endoskopi, röntgen, mamografi, ultrasonografi dallarında hastalara yapılan hizmetini daha da arttırdı. Derneğimiz 1977 yılında Türkiye Kanserle Savaş Vakfı’nı kurarak, 1988 yılında hayırsever vatandaşlarımızın da yardımlarıyla Onkoloji Merkezi’nin kuruluşuna da yardımcı oldu.
Türk Kanser Derneği, üniversite öğretim üyeleri ve kanser konusuna gönül vermiş sosyal komite üyeleri tarafından yönetiliyor olup, kanserin erken teşhisi ve tedavisi konusunda halkımıza yardımcı olmayı amaç edinmiş gönüllü bir kuruluş olarak faaliyetlerini sürdürüyor.
Türk Kanser Derneği olarak erken teşhis ünitemizde yapmış olduğumuz çalışmalarda gerektiğinde fakir hastalara ücretsiz olarak bakılıyor ve tedavileri için yardımcı olunuyor.
Kurulduğu günden bugüne kadar 480.000 hastanın muayenesi derneğimiz erken teşhis dispanserinde yapıldı.
Amacımızı faaliyetlerimizi geliştirip, Kanser Hastanesi kurmak ve hizmetlerimizi daha geniş çaplı sürdürmek oluşturuyor. Ayrıca bu çalışmalarımız da son aşamasına geldi.
Dernek olarak insan hayatının korunması, kanserin anlamı, gelişimi ve sonuçları ile ilgili halkın bilinçlendirilmesi konularında faaliyetleriniz bulunuyor. Bu faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türk Kanser Derneği kurulduğu günden bugüne kadar okullar başta olmak üzere konferanslar ve broşürlerle halka uyarı ve izahatler veriyor. Ayrıca her yıl Nisan ayı boyunca İstanbul ve çevresi ile Balıkesir, Kırklareli, İzmit’te de tarama ve konferanslar yapılıyor.
Kanserde erken teşhisin öneminden bahsedebilir misiniz?
Bugün kanser, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak bu konuda hastaların erken teşhis edilmesi gerekiyor. Kanser vücutta henüz başka bir organa sıçramadan, yayılmadan, ortaya çıktığı organda fazla ilerlemeden teşhis edildiğinde hastalık tamamen tedavi edilebiliyor. Bunun için hastaların, hastalığın daha başlangıcında sağlık kuruluşlarına gidip, tetkiklerini yaptırması ve buradaki doktorlar tarafından teşhisin zamanında konulması oldukça önemlidir. Bu şekilde başlangıç aşamasında olan kanserlerde tedavi ile elde edilen sonuçlar son derece sevindirici oluyor. Yine erken teşhis edilen vakalarda yapılan tedaviler hasta açısından vücudu fazla yormayan, daha küçük müdahaleler şeklinde ve yapılan ilaç tedavileri aşırı olmayan şekilde oluyor. Hastalık, bulunduğu organın çevresine veya biraz dışına yayılmaya başladığı zaman yapılan tedaviler ise daha ağır, geniş cerrahi tedaviler ile yapılan ilaç tedavileri de daha uzun süreli, masraflı ve yüksek doz şeklinde gerçekleşiyor. Bu nedenle kanserin erken teşhisi hem hasta hem de hekimler bakımından oldukça önemlidir. Dolayısıyla hastalara erken teşhislerini vaktinde yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Kanser Derneği olarak bu konuda büyük bir hizmet veriyoruz.
Türk Kanser Derneği’nin projeleri ve sonuçları nelerdir?
Gönüllü bir kuruluş olduğumuzdan büyük bir maddi sponsorumuz bulunmuyor. Dolayısıyla biz medya aracılığıyla zaman zaman hastalara kanserin erken teşhisi ile ilgili ne yapmaları gerektiği konusunda açıklamalarda bulunuyoruz. Bu konuya ilgi duyan medya kuruluşları da bizlere destek oluyorlar. Böylelikle halkımıza gönüllü bir sağlık kuruluşu olarak gerekli mesajları iletiyoruz.
Bununla birlikte İstanbul ve İstanbul dışında kanser erken teşhisi ile ilgili kampanyalar düzenliyoruz. Bu yıl Nisan ayında İstanbul’a yakın olan Kocaeli’nin Ketenceler Köyü’nde kanser taraması yaptık. Bu hizmeti de ücretsiz olarak gerçekleştirdik. Ayrıca Nisan ayı içinde İstanbul’da bize müracat eden hastalarda ücretsiz muayene uygulaması başlattık. Bunun dışında yine bütün yıl boyunca ekonomik yönden yetersizliği bulunan hastalara da ücretsiz olarak bakıyoruz.
Üyelik şartlarınız nelerdir ve dernek olarak gereksinimlerinizin giderilmesi ve bilimsel çalışmalarınızın sağlıklı olarak yürütülebilmesi için özel ya da kamu kuruluşlarının desteğini alıyor musunuz?
Toplam üye sayımız 350 kişidir. Ancak bu sayının 250 azası çeşitli bölümlerde faal çalışıyor. Gönüllü bir kuruluş olduğumuzdan üye sayımızı arttırmak için zaman zaman duyurular yapıyoruz. Müracat eden gönüllüler derneğimiz amaçlarına uygun olarak yardımcı olabilecek kimseler ise büyük bir memnuniyetle kendilerini derneğimize kabul ediyoruz. Yeni üyelere olan ihtiyacımız her zaman devam ediyor. Özellikle çalışma bölümlerini takviye edecek dostlara ihtiyacımız bulunuyor. Üyelik şartlarımız her dernek tüzüğünün gerektirdiği maddeleri içeriyor.
Türk Kanser Derneği kişi ve özel kuruluşların desteği ile bugünlere gelmiştir. Derneğimizin desteklenmesi ile faaliyetlerimizi bütün Türkiye’ye yayma gücüne erişeceğimize inanıyoruz.
Önümüzdeki dönemde kanserle savaşım konusunda yürütmeyi düşündüğünüz etkinlik programınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
2001 yılı itibariyle binamızdaki faaliyetlerimize ek olarak İstanbul’da ve Türkiye genelinde tanıtım ve poliklinik hizmetlerimizi arttırmayı amaçlıyoruz.
Dünya çapında kanserle savaşım konusunda çalışan dernekler bulunuyor mu? Bu dernekler ile bağlantılarınız nelerdir?
Her ülkede kendi imkanları doğrultusunda dernek faaliyetleri bulunuyor. Türk Kanser Derneği merkezi İsviçre’de bulunan UICC’ye üyedir. Ayrıca Amerikan Kanser Derneği ile de temaslarımız devam ediyor.
Türk Kanser Derneği’nin hedefleri nelerdir?
Bütün Türkiye’de erken teşhisin önemini duyurmayı ve insanları yönlendirmeyi istiyoruz. Amacımız derneğimizi ve yapmış olduğumuz erken teşhis dispanserlerini Türkiye çapına yaymak ve yine kanserin tedavisi ile ilgili olarak kanser hastanelerini Türkiye çapında yaygın olarak tesis etmektir. Halkımızdan maddi anlamda olmasa bile, manevi olarak hizmet etmek isteyen kişileri aramızda görmeyi de arzu ediyoruz.
Hazırlayan: Hande PATIR