Rotary


İŞTE ROTARY’NİN HİKAYESİ... 23 Şubat 1905 günü ABD Illinois eyaleti Chicago kentinde 4 arkadaş, Paul Harris, Silvestre Schiele Gustavus Loehr, Hiram Shorey; iş adamlarının saygınlık ve anlayışla gelişmeleri ve birlikte topluma hizmet etmeleri fikrine dayanan bir kulüp kurmayı kararlaştırırlar.

Başlangıçta sıra ile birbirlerinin bürolarında biraraya gelmelerinden ötürü Paul Harris’in tavsiyesi üzerine bu topluluğa Rotary kulübü adı verilir. Gittikçe kulübün üyeleri çoğalır ve haftalık toplantılar, öğle veya akşam yemekleri ile birleştirilir. Bugün de geçerli olan “her iş ve meslek dalından sadece bir üye bulundurma” kuralı ilk Rotary kulübünde kabul edilir .

Tüm dünyada toplam 155 ülkede 521 bölgede 28.736 kulüp ve bu kulüplere üye 1.213.748 Rotaryen bulunuyor. Temel ilkeleri “Kendinden Önce Hizmet” ilkesi ile Rotaryenler öncelikle kendi yörelerini ve ülkelerini düşünerek, sorunlarını paylaşıp, toplumlarına yardımcı olmak üzere hizmet ediyorlar.

ROTARY NEDİR?

Rotary resmi olarak: “İnsancıl faaliyetlerde bulunan, bütün mesleklerde yüksek ahlak standartlarını teşvik eden, dünyada iyi niyet ve barışın gelişmesine yardım eden iş ve meslek sahiplerinin dünya çapında birleşmiş olduğu bir kuruluştur.” şeklinde tanımlanıyor.

Thomas Mann ise Rotary ile ilgili görüşünü;
“Rotary’nin temeli, en medeni şekilde insanlığı oluşturan özgürlük, eğitim, sevgi, hoşgörü ve yardımseverliğin birleşmiş ülküsünden başka nedir ki?” şeklinde aktarıyor.

ROTARY’NİN AMACI VE ÇALIŞMALARI

Rotary’nin amacı hizmet etme idealini bütün değerli girişimlerin temeli olarak teşvik etmek, geliştirmek ve özellikle:

* Tanışıklığın geliştirilmesinin bir hizmet fırsatı sayılmasını,

* İş ve meslekte yüksek ahlak standarlarının uygulanmasını, bütün yararlı iş ve mesleklerin değerinin kabul ve takdir edilmesini, her Rotarye’nin kendi işini ve mesleğini topluma hizmet için bir fırsat sayarak geliştirmesini,

* Her Rotarye’nin hizmet idealini kişisel yaşamında ve toplumsal yaşamında uygulamasını,

* Hizmet idealinde birleşmiş iş ve meslek sahipleri arasında dünya çapında dostluk ilişkileri kurarak uluslararası karşılıklı anlayışı, iyi niyet ve barışı teşvik etmek ve geliştirmek.

ROTARY İŞ VE MESLEK SAHİPLERİNİN HİZMET KURULUŞUDUR...

Bir Rotary Kulübü veya üyesi hizmetlerini dört çalışma alanı çerçevesinde gerçekleştiriyor.

* Kulüp Hizmetleri
* Meslek Hizmetleri
* Toplum Hizmetleri
* Uluslararası Hizmetler

Rotary Kulüp üyeleri, bulundukları yörenin belli başlı değişik iş ve meslek dallarını temsil edebilen birer kişiden oluşuyor. Bu kişiler Rotary Kulübü bünyesinde o yörenin mesleklerini ve iş dünyasını yansıtıyorlar.

Haftalık toplantılarda Rotaryenler birbirleri ile yakın dostluk kuruyor, dost çevrelerini geliştiriyorlar. Her meslekten değişik kişilerle, çok değerli konferansçılarla ve diğer saygınlık kazanmış şahıslarla görüşüp tanışma olanağı buluyorlar.

ULUSLARASI ROTARY

Uluslararası Rotary, dünyadaki tüm Rotary Kulüpleri’nin birliği. Tüm dünyadaki Rotary Kulüp uygulamalarının standardize edilmesini sağlıyor. Yönetim merkezi ABD’nin Illinois eyaletinin Evanston şehrinde. Zurich, Londra, Tokyo, SaoPaulo (Brezilya), Buenos Aires, Seoul, Yeni Delhi, Paramatta (Avusturalya) ve Manila şehirlerinde birer sekreterlik bürosu bulunuyor.

Uluslarası Rotary dünyadaki 28.000’den fazla Rotary Kulübü’nün çalışmalarını daha etkin bir düzeyde yürütebilmeleri için Rotary bölgeleri kurmuş ve bu bölgeler kulüp kümelerinden oluşmuş. Her bölgenin başında bir yıl için seçilmiş bulunan bir “Guvernör” bulunuyor. Uluslararası Rotary’nin “The Rotarian” adlı İngilizce aylık bir dergisi var. Bu dergi 7 ayrı dilde yayınlanıyor.

Rotary üyeleri ve konukları Dünya’nın her yerinde istedikleri toplantıya katılarak, dostluk bulma olanağına sahipler. 155 ülke ve 35 coğrafi bölgede seçkin insanlarla tanışma ve anlaşma sadece ziyaretle değil karşılıklı yazışma broşür, tanıtıcı döküman gönderme şeklinde de olabiliyor.

ROTARY VAKFI

Rotary Vakfı, çeşitli ülkelerin insanları arasındaki dostluk ve anlayışı geliştirmek ve barışa hizmet etmek amacıyla Rotaryenler tarafından organize edilmiş bir kuruluş. Vakıf, Rotary Kulüpleri, Rotaryenler ve diğerlerinin gönüllü bağışları ile görevini yerine getiriyor.
Vakıf çeşitli öğrenim ve eğitim alanlarında her yıl 1300’den fazla burs veriyor. Dünyada bu yüzyılın sonunda çocuk felcinin kökünün kazınması için, Rotaryenlerin gönüllü çalışmalarına ek olarak; 250 milyon dolar yardımda bulunuyor, iş ve meslek sahipleri için çeşitli ülkelerde inceleme gezileri düzenliyor, dünyada sağlık koşullarının iyileştirilmesine, açlığın azaltılmasına ve insancıl ve sosyal kalkınmaya önemli ve olumlu katkılarda bulunmaya çalışıyor.

TÜRKİYE’DE ROTARY

Türkiye’de ilk Rotary toplantısı Ankara’da 1954 yılında yapıldı. 1955 yılında ise Ankara Rotary Kulübü’nün Uluslararası Rotary ile işbirliği yapmasına Bakanlar Kurulu tarafından izin verilmesi ile Türkiye, Dünya Rotary ailesine katıldı.
Türkiye’de toplam 3 Rotary bölgesinde 191 kulüpte 6308 Rotaryen, Rotary ilkeleri doğrultusunda topluma hizmet sunuyor.

SADECE İŞ VE MESLEK ADAMLARI MI?

Rotary kulüpleri üniversite öğrencilerini ve genç işadamlarını da yalnız bırakmamış.
18 30 yaş arası gençler Rotary faaliyetlerinde bulunmak için Rotaract kulüplerine üye oluyor ve topluma hizmet, bireysel gelişim, mesleki gelişim, bireyler arasında dostluk ve anlayışın geliştirilmesi, uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi için hizmet veriyorlar.

Bu yazının hazırlanmasında Orhan Akış Rotary Kütüphanesi Yayımları’ndan faydalanılmıştır.

Hazırlayan: Fatma Nur İBAOĞLU

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)