Can Conker
Malta kökenli bir aile şirketi olan Corinthia International Oteller Zinciri Malta’da 1962 yılında kuruldu. Oteller Zincirinde; Macaristan’da iki otel, Çek Cumhuriyetlerinde üç yeni otel, Tunus’ta bir otel, Malta Adası’nda beş, Türkiye’de; Art Corinthia Hotel Kemer, Excelsior Corinthia Hotel Side, Labranda Corinthia Hotel Bodrum ve Corinthia Hotel Tekirova olarak dört otel bulunuyor. Türkiye’de 315 yatak kapasiteli yeni bir otel ve proje hedefleyen Corinthia’nın faaliyet alanı İkram, Çamaşırhane ve Otelcilik hizmetlerinden oluşuyor.
Can Conker’i tanıyabilir miyiz?
1971 yılında İstanbul Hilton’da başlayan staj dönemi sonrası kazandığım bir bursla Köln Üniversitesi’nde eğitimimi tamamladım. Öğrenim sonrası Almanya’da çeşitli otellerde çalışmalarım oldu. Almanya’da en son görevim Yiyecek İçecek Müdürlüğü’ydü. Türkiye’de askerlik görevimden sonra okul diye nitelendirdiğim Ulusoy Turizm’de çalıştığım 11 yıl sürece geniş bir deneyim kazandım. Richmond Otelleri’nde birbuçuk yıl süre ile Genel Müdür Yardımcısı ve J.J. Holding Otelleri Satış ve Pazarlama Direktörü olarak görev aldım. Bodrum’da Labranda Corinthia Otel’de Genel Müdür olarak görev aldıktan sonra Tekirova Coronthia’da Genel Müdür olarak çalışmaya başladım. Baba mesleği olarak gördüğüm otelciliğe yakınlığım, babamın Yalova Termal Otel’de uzun yıllar süren Genel Müdür Yardımcılığı görevi döneminden başlıyor.
Can Conker’in yaşam felsefesi...
Yaşam felsefemde hareket noktam insan üzerinde odaklanıyor. İnsanlara sevgiyle yaklaşınca, onları kendi şartlarında düşününce ve dinlediğinizde aranızda güçlü bir iletişim kuruluyor. Çevremde sevgi alışverişi yaşıyorum ve bundan çok mutlu oluyorum. İşimi çok seviyorum. Çünkü özümde insana hizmet prensibi var. Kendimi geliştirerek çalışmaktan da mutluluk duyuyorum. Her zaman dürüst çalışmaktan yanayım. İnsanların hata yapma hakkı olmalı. Birbirimizi anlayarak ve destek olarak mutlu olabileceğimize inanıyorum.
Can Conker’i bir yönetici olarak nasıl tanımlarsınız?
Can Conker’in iş yaşamında bir üçgen çok önem taşıyor: otel müşteri personel. Diyalog, detay, saygı ve sevgiyle oluşan aile ortamı. Yönetici olarak en büyük beklentim de çalışanların işlerini çok sevmeleridir. Detayların bir bütünü meydana getirdiğine inanıyor ve bu bakımdan detaya çok önem veriyorum. Ekibimden aile ilişkilerinde olduğu gibi işlerinde de açık olmalarını ve dürüst davranmalarını bekleyen bir yöneticiyim.
Can Conker’i ekibi nasıl tanımlıyor?
(Bu sorunun yanıtını Can Conker’den değil ekibinden aldık...)
Kaprisi ve kompleksi olmayan, aktif, tatlı sert bir kişiliğe sahip, birleştirici, grup çalışmalarında iyi bir lider ve iyi bir yönlendiricidir.
Cem Çancı Güvenlik Müdürü
Dinamik, hızlı karar alabilen, ekibine önem veren, temizlik ve hijyen konusunda titiz, personelinin rahat ve sağlıklı koşullarda olmasını isteyen, disipline çok fazla önem veren, delegasyon uygulamaya çalışan tüm bunların dışında “Arkadaşımız” olan bir yönetici.
Sedat Kayhan Personel Müdürü
Son derece disiplinli, personeline düşkün, insancıl, kendisini işine adamış, mutlaka kendisiyle çalışma zevkininin yaşanılması gereken bir yönetici.
Gün Ufuk Ön Büro Müdürü
Anlayışlı, sakin ama bazen tez canlı ve açık sözlü. Bu da kendisinin daha anlaşılabilir olmasını sağlıyor. Dinlemesini bilen bir insan olması kendisiyle iletişimi ve konuşmayı kolaylaştırıyor, çoğu zaman neşeli olması beni işim yönünden rahatlatıyor.
Oya Yöntem Genel Müdür Sekreteri
Personeline karşı yumuşak ve sevgi ile yaklaşan, alçakgönüllü, insanların hal ve hareketlerini çok iyi izleyebilen iyi bir gözlemcidir.
Figen Akkaya Şef Komi (Restaurant)
İşini seven ve işine saygı duyan, elemanları ile iyi diyalog kuran, herkes tarafından saygı duyulan ve işini iyi bilen bir insan. Mevlüt şimşek Teknik Müdür
Sizin Türkiye’de ve yurtdışındaki Corinthia Oteller Zinciri içinde en iyi yönetici seçilmenizdeki kriterler...
Her yıl Kasım ve Aralık aylarında bütün oteller yapmış oldukları bütçeleri yıl sonunda değerlendirmeye tabi tutuyorlar. Kar marjları, belirlenen hedeflere varılması, hedefin aşılması, personelin memnuniyet oranı, personel sayısındaki asgari değişiklik, müşteri sayısında artış ve müşteri memnuniyeti gibi kriterler önem taşıyor.
Biz Tekirova Corinthia olarak Malta, Macaristan, Tunus ve Türkiye’deki oteller içerisinde grubun en iyi oteli olarak birinci sırada yer alıyoruz.
Otel personel müşteri üçgeninde “Önce iş” anlayışımızın etkisi de çok fazla. Hedeflenen bütçeyi, karlılıkta aştık.
Bu başarının ödüllendirilmesinin yansıması sizin ve ekibiniz açısından nasıl oldu?
Tüm Corinthia Oteller Zinciri’ndeki yöneticilerden aldığımız kutlama yazıları beni ve ekibimi fazlasıyla motive etti. Yeni yıla büyük bir mutluluk ile girmiş olduk.
Türkiye’de iş dünyası İnsan Kaynakları Yönetimi’ne doğru bir geçiş yaşarken, turizm sektörü bu değişimden nasıl etkileniyor?
Turizm ve otel sektörü çok geniş bir personeli içinde bulundurduğu için “İnsan” çok önem taşıyor. Sektörümüz insana hizmet olduğu için çalışanlar kendilerini devamlı yenilemek zorundalar. Turizm ve otel sektöründeki tüm yöneticilerin eğitime önem vererek, Personel Müdürlüğü’nün bünyesindeki rutin işlerin dışına çıkarak, İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarına yönelmesini sağlamaları gerekiyor.
Corinthia Otelleri’nin merkezi olan Malta’da ve diğer ülkelerdeki otellerde insan kaynakları konusunda bir yeniden yapılanma çalışması sürdürülüyor. Çalışanlarımızın gelişmelere ayak uydurabilmesi için grubumuzda yoğun eğitimler veriyoruz. Bu kapsamda 1997 yılında Bilkent Üniversitesi ile birlikte çeşitli departmanlarımızdaki çalışanlarımıza çok yoğun eğitimler düzenledik. Her eğitimden sonra elemanlarımızı bir imtihana alıyor, bunun sonucunda bir değerlendirme yapıyoruz. Türkiye’de bulunan tüm otellerimizin sorumluluğunu yürütecek “İnsan Kaynakları Bölge Müdürü” pozisyonu oluşturduk. İnsan Kaynakları Bölümümüzü sadece Personel Müdürlüğü fonksiyonu ile sınırlı kalmayan, çalışanlarımızın özel sorunlarına varıncaya kadar her türlü konuyu konuşabilecekleri bir departman haline getirmeyi hedefliyoruz.
Hizmet kalitesi, müşteri ve çalışan tatmini ve müşteri hizmetinde mükemmellik konularında görüşleriniz...
Corinthia Oteller Zincirleri turizm sektörüne “Hizmette Sınır Yoktur” ilkesiyle hizmet veriyor. Temel felsefisi; Profesyonel otelcilik kavramına uygun işletme politikası ile Türkiye’ye yakışır bir şekilde ülkemizi ziyaret eden misafirlerimizi en güzel şekilde ağırlamak, Türkiye’yi ve Corinthia Otelleri Zincirini vazgeçilmez seçenek haline getirmek.
“Müşteri veli nimettir” yaklaşımı çok önemli. Tatil yapmaya gelen ve bu tatil için para harcamış olan her misafir, doğal olarak en iyi ilgiyi bekleyecektir. Dolayısıyla işletmelerin kendilerinin yapmış oldukları ve acentalar aracılığıyla yapılan tanıtımların, misafirlere sunulan hizmet ile eşdeğer olması şarttır. Vaad edilen hizmet yerine getirilmediğinde hayal kırıklığı doğacak ve misafir tatilinin başlangıcında memnuniyetsizlikle karşılaşacaktır. Sunulan hizmet mutlaka uluslararası kalite standartlarına uyum sağlamak zorundadır. Aksi takdirde misafiri memnun etmek mümkün olmayacaktır. Bunu sağlamak için de işletmelerin maksimum dikkati göstermeleri gerekmektedir.
Kurum, personele “AİLE” duygusunu yaşatmalıdır. Çünkü insanların önem verdikleri değerlerden biri aileleridir ve en çok özveriyi aileleri için yaparlar. Dolayısıyla bu düşünceyi taşıyan bir işletmenin personeli “ailesi” için mümkün olan en iyisini yapmaya çalışır. Bu da mükemelliğe ulaşmanın ve iyi hizmette bulunmanın temel maddelerinden biridir.
İşinden ve işletmesinden memnun olan personel, en verimli personeldir. İnsanlarla birebir iletişimde bulunduğumuz bu sektörde, personel faktörü büyük rol oynuyor. Personel performansını yüksek tutabilmek için lojman, iyi çalışma koşulları, maaşının zamanında ödenmesi gibi faktörlerin mutlaka memnun edici derecede olmasına dikkat edilmelidir. Personelin doğru seçimi, maaş politikası ve işletmelerin personelini eğitmeleri gibi unsurların günümüz profesyonellik anlayışında kaçınılmaz olduğuna inanıyorum.
İşletmeler misafirlerden gelen yorum ve kritikleri mutlaka değerlendirmelidir. Bunlar gerekli görüldüğü takdirde vakit kaybetmeksizin misafiri memnun edici şekle getirilmelidir.
Otel işletmeleri, bünyesinde birbirinden farklı birçok departman bulundurur. Bu departmanların uyum ve organize olmaması halinde misafirin memnuniyetsizliği kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle misafirin memnuniyeti için, tüm departmanların mutlaka uyum ve iyi organize edilmiş olmaları şarttır.
Özellikle günümüz rekabet ortamında, işletmeler köklü reformlara daha sıcak bakmak zorundadırlar. Bu reformlar işletmenin süregelen konseptinin değişimi, elektronik sistemlerin günümüz yeni sistemlerine uyarlanması, ilave yapı inşa projeleri, üniforma reformu vb. olabilir. Bu gibi ince detaylarına kadar düşünülmüş olumlu reformlar mutlaka misafire verilen hizmeti yükseltecektir.
Otelinizde İnsan Kaynakları Yönetimi konusunda ne gibi uygulamalar yapılıyor?
Belli başlıklar altında kısaca açıklamak istiyorum:
Performans değerlendirme
Performans değerlendirmemizi üç ayda bir gerçekleştiriyoruz. Departman Müdürleri kendi elemanlarıyla birebir karşılıklı görüşmeler yapıyorlar. Bu görüşmeler sonrasında yapılan değerlendirmelerde eksiklikler ortaya çıkıyor. Departman Müdürlerinin değerlendirmesini ben yapıyorum.
Çalışan tatmini değerlendirmesi
Çalışan tatminini değerlendirmek için isimsiz formlar kullanıyoruz. Bu formlarda en alt düzeyden Genel Müdür’e kadar tüm çalışanlarla ilgili sorular yer alıyor. Bu şekilde tüm çalışanlar serbest olarak görüşlerini bildirme olanağına sahip oluyor. Bununla ilgili genel değerlendirme Malta merkez ofise yollanarak inceleme yapılıyor, alınan sonuçlar Otel Genel Müdürleri’ne veriliyor. Bu uygulama sonrasında çözüm kısa sürede ve daha çabuk üretilebiliyor.
Ödüllendirme
Ayın personeli, yılın personeli seçimi ve oteller arasındaki yılın personeli seçimi yapıyoruz. Ayın personeli seçiminde departman müdürleri kendi departmanlarıyla ilgili elemanı tavsiye ediyor. O personel hakkında tanıtım yapıyor ve oylamaya geçiliyor. Yalnız kendisinin oy hakkı yok. Diğer departman müdürleri oy veriyor. Oteller arası yılın personel seçimin de ise her ülke, kendi otelinden iki kişiyi tavsiye ediyor. 1996 yılında oteller arasında eleman seçiminde Tekirova en çok oyu aldı.
Doğum günü kutlamalarında tüm personele hediye veriyor ve yıl sonunda geleneksel personel yemeği düzenliyoruz.
Müşteri hizmetinin değerlendirmesi
Müşterilerin değerlendirmelerini almak için haftalık anket formları kullanıyoruz. Bizim müşteri memnuniyetinde hedefimiz yüzde 90 95 oranlarına ulaşmak.
Eleman alımlarında mülakat yapıyoruz. Elemanlarımızın ayrılma durumunda farklı bir uygulamamız var. Ayrılan elemanımızın ayrılma nedenlerini öğreniyor ve bu açıklamaları değerlendirmeye alıyoruz. Bu bize personel politikalarımızda çok iyi yol gösteriyor. Eleman sirkülasyonumuz yaklaşık 300 personel içinde % 2 oranındadır.
Kariyer gelişimi
Tekirova Corinthia 1995 yılında hizmete açıldı. Otelin inşaat aşamasından bugüne kadar çalışan elemanlarımız var. Genel olarak baktığımızda tüm pozisyonlarda kariyer gelişimi oluyor.
Hedeflediğimiz yeni projelerde de Corinthia Oteller Zinciri’nde çalışmış, deneyim kazanmış ve kurum kültürüne kolay uyum gösterecek çalışanlarımıza öncelik tanıyoruz.
Türkiye’de turizm sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Neler yapılmalı?
Türkiye’de turizm sektöründe “ÇEVRE”’ye önem verilirse geleceğinin çok parlak olacağını görüyorum. Özellikle sahil şeridindeki turizm kuruluşları her türlü atık malzemeyi denize yönlendirirlerse 7 veya 10 yıl sonra deniz, kum, güneş yerine sadece kum ve güneş kalacaktır.
Tekirova Corinthia olarak bizim hiçbir atığımız denize gitmiyor. Kendi arıtma tesisimiz var ve belediye ile işbirliği sonucunda bu problemi çözüyoruz.
Bugün Karadeniz ve Marmara’nın durumu ortada. Tüm turizimci ve otelcilerin biraraya gelip Akdeniz ve Ege’yi kurtarmak için önlemler almaları gerekiyor.
Doğal zenginliklere önem verilmeli. Örneğin; termal kaynakları değerlendirmeliyiz. Bu alanda çok sınırlı sayıda işletme var. Turizimcilerin bu termal tesislere yönelmeleri şart. İnsana yatırım tesislerden daha fazla olmalı. Yetişmiş eleman gücünde istenilen artış sağlanamadı. Personelin devamlı yeni kurulan tesislere geçme eğilimini görüyoruz.
Müşteri de çalışan personel de süreklilik bekliyor. Eğitime önem verilmediği için kuruluşlar birbirlerinden eleman alma yaklaşımı gösteriyorlar.
Turizm sektöründeki gelişmeleri Türkiye ve Dünyadakini karşılaştırarak açıklar mısınız?
Türkiye’nin turizme girmesi 1970’li yıllarda başladı. İspanya, Yunanistan ve İtalya tesislerini daha önceden kurmuşlar. Türkiye’nin turizm sektörüne geç girişinden kaynaklanan daha geride bulunma durumu sözkonusu. Tesisler bakımından ise onları geçmiş durumdayız.
Karşılaştırdığımızda; bizim insanımıza özgü olan güleryüzlülük, konukseverlik ve birden fazla lisan bilgisi onlarda yok. İnsan gücümüz çok başarılı. Tanıtım konusunda Turizm Bakanlığı kısıtlı bütçelerle hareket ediyor. Yetkililerden turizmde her sene belli döviz girdisi getiren turizimcilere özel uygulamalar yapılmasını bekliyoruz.
Şu ana kadar yeterli desteği alamamış durumdayız. Biz herşeyi devletten beklemiyoruz. Turizm ve otelciler en ufak bir destek karşılığında çok daha fazlasını vermeye hazırlar. 1998 yılında turizm sektörünü iyi bir yerde görüyorum.
Neden bizim hizmetimizin karşılığı daha ucuz olsun ve insan gücü daha az ücretle çalışsın? sorusu üzerinde durulmalıdır.
Turizm alanında kariyer yapmak isteyen gençlere öneri ve mesajlarınız...
Özgüvenlerini geliştirmeliler. Uzun çalışma saatleri ve farklı bölümler onlar için zevk olmalı. İki lisan bilmeliler ve şartları zorlayarak da olsa yurtdışı tecrübesi kazanmalılar. “Ben” yerine “Biz” kelimesini kullanmalılar. “Güleryüz” işin sırrı diyorum.
Teşekkürler...
Hazırlayan: Figen TAHİROĞLU