Parçalar 9. Lojistik Yönetimi Zirvesi’nde birleşiyor

Etkili bir tedarik zinciri yönetimi iş hayatının göz ardı edilmez bir gerçeği haline geldi. Sayıları her geçen gün artan yönetici, araştırmacı ve eğitimci, tedarik zinciri yönetiminin önemini hem stratejik hem de taktiksel bir silah olarak değerlendiriyor. Bununla birlikte, tedarik zinciri uygulamaları değişim göstermeye devam ediyor.

İlk zamanlarda tedarik zinciri, temel olarak tedarikçileri ve tedarik yöneticilerini ilgilendiren bir konu gibi algılanıyordu. 1990’ların ortalarıyla birlikte, bu yönde bir değişim göründü. Odak noktası, akışın bu yönünden çok tedarik zincirinin bütününe yöneldi. 21’inci yüzyılın ilk on yılının ortasına doğru ilerlerken, odak noktasında başka bir değişim yaşandığını görüyoruz: Artık tedarik zinciri yönetiminden stratejik tedarik zinciri yönetimine geçiş yaşanıyor.

Artık tedarik zinciri profesyonelleri için geleneksel bir bilgi paylaşımı platformu haline gelen “Lojistik Yönetimi Zirvesi®” bu yıl 28–29 Mart tarihlerinde dokuzuncu kez katılımcıları ile buluşuyor.

“Parçalar Birleşiyor: Lojistik, Tedarik Zinciri Yönetimi’ne Dönüşüyor” temasını taşıyan 9. Lojistik Yönetimi Zirvesi®, aynı zamanda dünyaca ünlü bir konuğu ağırlamaya da hazırlanıyor: “Bir lojistik dehası” olarak nitelenen; Cranfield School of Management’da Avrupa’nın en büyük Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Merkezi’ni yöneten Martin Christopher, bu yıl zirvenin ana konuşmacılarından biri olacak. Bu yılın Zirve Başkanlığı’nı ise Tennessee Üniversitesi Lojistik bölümünde Yardımcı Doçent olarak görev yapan Dr. Funda Şahin gerçekleştirecek.

1990’larda pek çok başarılı endüstriyel girişim, tedarik zinciri konseptlerini kullanarak iş dünyasını yeniden şekillendirirken; bu konseptleri ön saflara çıkararak pek çok firma için bir öncelik haline gelmesini sağladı. Bu artan ilgiye paralel olarak, artık iş dünyasına yönelik hemen her yayın organında “tedarik zinciri yönetimi”nden söz eden ya da onunla ilişki kuran çalışmalara rastlanıyor.

Günümüzde tedarik zinciri yönetimi; lojistik, operasyon, üretim ve pazarlamanın yanı sıra iş dünyasının birçok alanını da içine aldığı için salt bir yönetim fonksiyonu olarak görülemez. Oysa kimileri tedarik zincirinin lojistikten türemiş olduğunu ve zamanla lojistikten fazlası haline geldiğini savunurken, bazıları da hala ayrım konusunda emin olamamakta ve tedarik zinciri yönetimi/lojistik terimlerini yer değiştirebilir şekilde kullanmaktadır.

Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi arasındaki sınırların nerede başlayıp, nerede bittiği ise hala keşfedilmesi gereken bir konu. Bu yılki konferans tedarik zinciri yönetiminin fonksiyonel bir bakış açısından; yani lojistikten daha geniş bir yaklaşıma dönüşmesine odaklanacak.

Tedarik Zinciri Yönetimi’nde 2010 yılı nasıl olacak?
Zirvede Robert J. Vokurka; “Tedarik Zinciri Yönetimi 2010: Stratejik Tedarik Zinciri Yönetimi’nin geleceğini haritalandırmak” başlıklı sunumunda gelecek öngörülerini, risklerini ve umut vaat eden yatay bir sektör olarak tedarik zincirinin diğer sektörlere getirileri üzerine konuşacak. Texas A&M Üniversitesi-Corpus Christi’de Operasyon Yönetimi Profesörü olarak görev yapan Robert J. Vokurka; aynı zamanda Finans, Ekonomi ve Karar Verme Bilimi Bölüm Başkanı...

Whirlpool Emekli Başkan Yardımcısı Dr. J. Paul Dittman ise zirvede; “Whirlpool Corporation’in Tedarik Zincirindeki Değişikliklerine Liderlik Etmek” başlıklı sunumuyla global çapta bir tedarik zinciri yönetimi başarısını paylaşacak. Tennessee Üniversitesi Kurumsal Ortaklık Bölüm Direktörü olan Dr. J. Paul Dittman, aynı zamanda işletmeler için entegre değer yaratma amaçlı, akademi-endüstri ortaklığından oluşan Tennessee Üniversitesi İşletme Okulu, Pazarlama ve Lojistik bölümündeki Forum’ların Yönetici Direktörü konumunda.

Tedarik Zinciri Yönetiminde “network”ün yaşamsal önemi
Zirvede “Tedarik Zinciri Network Dizaynı: Finansal ve Hizmet Etkileri” başlıklı sunumuyla yer alacak isim Dr. E. Powell Robinson olacak. Texas A&M Üniversitesi’ndeki Mays Busines School İşletme Okulu’nun Bilgi ve Operasyon Yönetimi Departmanı’nın Başkanı ve Tedarik Zinciri Profesörü olan Dr. Robinson’ın uzmanlık ve araştırma alanları tedarik zinciri network dizaynı, tedarik zinciri bilgi sistemleri, işletmeler arası bilgi paylaşımı ve akış koordinasyonu, e-satın alma sistemleri ve ileri envanter/stok planlama sistemleri gibi pek çok tedarik zinciri yönetimi konusunu içeriyor.

İnovasyon, yaşamın her alanında olduğu gibi sürekli değişen ve değişmek zorunda olan tedarik zinciri yönetiminin de vazgeçilmez bir unsuru haline geldi. Stephen M. Ross Yönetim Okulu’nun önde gelen akademisyenlerinde olan Ravi Anupindi; “İnovasyon ve Tedarik Zinciri Yönetimi” sunumuyla inovasyon ve tedarik zinciri ilişkisine analitik bir bakış açısı getirecek.

Ravi Anupindi; University of Michigan-Ann Arbor Üniversitesi’ndeki Stephen M. Ross School of Business’ta (İşletme Okulu) Operasyon Yönetimi Doçenti ve Michael R. & Mary Kay Hallman Akademik Uzmanı olarak görev yapıyor. Aynı zamanda yöneticilere yönelik pek çok eğitim programlarında da ders veren Anupindi, yöneticiler için “İşletme Operasyonlarında Liderlik” programının direktörlerinden biri.

Dünyanın önde gelen isimlerinin yanı sıra Türkiye’de lojistik sektörüne yön veren isimler de bu zirvede görüşlerini aktaracak. Uluslararası firmaların Türkiye kolları, ünlü Türk markalarının tedarik zinciri ve lojistik konusundaki başarıları zirvede tartışılacak ve ayrıntıları ile ele alınacak.

Tedarik zinciri yönetimi gurusu Martin Christopher Türkiye’ye geliyor

“Gelecekte kurumların rekabeti ürettikleri ürünlerde veya tüketilen ülkelerde değil, kullandıkları tedarik zincirleri arasında olacaktır” sözleri artık tüm lojistik ve tedarik zinciri ile ilgilenen profesyonel ve akademisyenlerin dilinde… Bu sözlerinin haklılığı her gün biraz daha iyi anlaşılıyor. Bu sözlerin sahibi olan ve dünyada Tedarik Zinciri Yönetimi dehası olarak bilinen Profesör Martin Christopher, 9.Lojistik Yönetimi Zirvesi®’nin ana konuşmacısı olarak Türkiye’ye geliyor.

Biz de Christopher ile yeni rekabet dünyası ve tedarik zinciri yönetimi ilişkisi ve bu yeni dünyanın şirketlerde neler değiştireceği üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Cranfield School of Management England öğretim üyesi Christopher’dan hem maliyet avantajı sağlayarak hem de servis kalitesini yükselterek lojistik ve tedarik zincirini yönetmenin ipuçlarını sizler için öğrenmeye çalıştık.

Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi’nin şirketler için hayati bir önem teşkil ettiği çok açık, fakat bu önem tam olarak ne zamandan beri konuşuluyor?

Lojistik ve tedarik zinciri yönetiminin disiplini ve felsefesi son yirmi yıldır sahnede. Ana işlerin yan işlerle entegre edilmesi yeni bir şey olarak değerlendirilemez. Fakat bu durumun yöneticiler tarafından kabul edilmesi yenidir. Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi yardımıyla maliyet azaltma ve hizmet genişletme sağlanabileceği kabul ediliyor.

Daha etkin pipeline yönetimi; müşterilere daha etkin hizmet sunmak ve bu hizmetlerin maliyetlerini düşürmek anlamına geliyor. Özellikle dünya ekonomisinin bugün ulaştığı sürat ve rekabet ortamında var olabilmek için en önemli sektörlerden birinin ‘lojistik’ olduğu ve olmaya devam edeceği bugün herkesin kabul ettiği bir gerçek.

Türkiye’de ilk defa 9. Lojistik Yönetimi Zirvesi®’nde ana konuşmacı olarak deneyimlerinizi paylaşacaksınız. Sunumunuzda neler konuşacaksınız, katılımcılara neler aktaracaksınız? Türkiye dışarıdan nasıl bir pazar görünümü sergiliyor?

Öncelikle Türkiye gibi lojistik alanında farklı bir coğrafyada konuşacağım için heyecanlıyım. İlginç bir pazar ve Ortadoğu gibi zor bir pazara ulaşmada kilit bir ülke… Açıkçası ben sadece sunum yapacağım diye değil, aynı zamanda Türkiye’deki vaka çalışmalarını dinleyeceğim için de çok heyecanlıyım. Türkiye’deki lojistik konusundaki paylaşımlar bana daha kapalı geliyor.

Hindistan, Çin gibi ülkelere ait vaka çalışmalarını uluslararası platformda sürekli duyuyoruz fakat Türkiye gibi stratejik önemi hiçbir şekilde yadsınamayacak bir ülkeye ait çok şey bilmiyoruz. Bunun nedenini bir profesyonel ve akademisyen olarak çok merak ediyorum. Kafamda kocaman bir soru işareti ile geliyorum! Neden?

Sunumumda neler paylaşacağıma gelecek olursak; farklı sektörlerden örnekler kullanılarak, çevik tedarik zincirlerinin karakteristik özelliklerini bulmaya çalışacağım. Tahmin bazlıdan talep odaklı dünyaya geçişte gerekli olarak dönüşümlere değineceğim. Talep odaklı dünyanın beklentilerine yanıt verebilmek için, tedarik zincirinde kaos ve risk haritasının nasıl oluşturulacağını konuşacağım. En önemlisi ateş hattında lojistik ve tedarik zinciri yönetmenin inceliklerini paylaşacağız.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)