Örnek Olay!!!
Ailem Ankara’lı. Babam ve babamın ailesi Ankara’nın ileri gelenlerinden (Türkiye’nin de ilk sanayici ailelerinden.). 1935 yılında ilk şirket kurulmuş. Yurtdışından mal getirip satıyorlarmış (Otomobil lastiği, otomobil aksesuarları gibi.). Sonra da üretmeye başlamışlar.
Babam ailenin beş çocuğundan en büyüğü (1950). Ailede babamdan (Kudret) sonra Nermin (1952) halam, Saffet amcam (1954), şermin halam (1957) ve en küçük halam (Belgin 1964) bulunuyor. Arada bir ikiz doğum var. Ama onlar doğumda ölmüşler. Dedem tüm çocuklarını okutmuş. Babam Mülkiye’den (Bugünkü Siyasal) mezun. Saffet amcam İTÜ Makina’dan, Nermin halam İstanbul Hukuk, şermin halam Ankara Üniversitesi Psikoloji, Belgin halam ise ODTÜ İşletme mezunu (Belgin halam üstüne ABD’de MBA yapmış. Babam ise Mülkiye’den sonra iki sene Fransa’da Sorbonne’da diplomasi okumuş.).
Nermin halam okuldan hemen sonra, okuldan arkadaşı Selçuk Amca ile evlenmiş. Biri 14 yaşında, ismi Korcan TED Orta 3’de ve Kerim 18 yaşında TED’den bu sene mezun oluyor. ABD’de Güzel Sanatlar okumak istiyor (Selçuk Amca ise İşletme okumasını istiyor. Bakalım ne olacak???). Nermin halam şirket işleriyle ilgilenmiyor (Daha çok ailenin sosyal yardımlarını, aktivitelerini organize eder.). Selçuk Amca Holding’de Finansman Grup Başkanı. Grubun tüm para işleri ondan soruluyor.
Saffet amcam ilk evliliğini okurken yapmış ve üç yıl sonra ayrılmış. Bir çocukları olmuş (Kuzenim Melih) Melih İTÜ İnşaat mezunu. Kuzenlerimizin en büyüğü 27 yaşında. Bekar. Ailenin inşaat şirketinin başında. Okurken şantiyelerde çalışmaya başlamış. Okul bitince de şirketin başına geçmiş. şirketten bir sevgilisi var. Füsun’la çıkıyorlar (Füsun Muhasebe’de şef olarak çalışıyor.).
İki sene sonra ikinci evliliğini yine Ankara’nın ünlü ailelerinden Menenler’in tek kızı olan Yelda Teyze ile yapmış. Yelda teyzemden ise bir kızları olmuş (Kuzenim Aslı.). Aslı 24 yaşında. ODTÜ İşletme’den. ABD’de Penn. State’de MBA yapıyor. Uluslararası Pazarlama konusunda. Amerikalı bir sevgilisi var. Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyor. Saffet amcam muhakkak dönecek diyor ama? Galiba Aslı’yı Bak İnşaat ailesinin (Aile dostumuz. Babamın çok samimi, arkadaşının oğlu.) tek oğlu Cemal ile evlendirmek istiyorlar (Laf aramızda çocuk hiç de fena değil. Ama 39 yaşında.).
Şermin Halam. Grup şirketlerinden birisinde Yönetim Kurulu Üyesi. Ağırlıkla personel ile ilgili konularla ilgileniyor. şermin halamın eşi, Tuncer amca kendi şirketinde çalışıyor. Dış ticaret şirketi. Orta çaplı olduğunu söylüyor. Geçen yılki cirosu 22 milyon dolarmış. Bu aralar piyasanın durgun olduğunu söylüyor (Belki aile şirketlerinden birisine Genel Müdür olacakmış. Ama babam bu öneriye sıcak bakmıyor. şirketi artık profesyonellerin yönetmesi gerektiğini söylüyor.).
Üç çocukları var. Birisi “Fatoş; Boğaziçi İşletme’yi bitirdi. Üç yıldır da Citibank’ta dealer olarak çalışıyor. Yoğun ama mutlu. Nişanlı. Nişanlısı Cem okuldan arkadaşı ve O da bankacı.” Fatoş bilinçli olarak önce aile şirketleri dışında çalışmayı tercih etti. Beş yıllık deneyimden sonra gruba dönmek istediğini söylüyor. Cem ise bu konuda kararsız.
Benek ise ikinci kuzenim. Psikoloji okudu. Mezun olalı iki sene oldu. Holding İnsan Kaynakları’nda Müdür Yardımcısı olarak çalışmaya başladı. Konuyu çok seviyor.
Berk benimle aynı yaşta. Okulda hala ikinci sınıfta. Tarih okuyor. Aslında çok da okumak istemiyor. Çok çapkın. İstanbul ondan soruluyor. Askerliğine de az kalmış, öyle diyor. Halam O’nun için endişeli. Arkadaş çevresi de bize çok yabancı, sürekli benden para alıyor (Halamın haberi yok.).
Benim ise benden on yaş büyük bir ağabeyim var. Mühendislik okudu (MIT’de.). Müthiş bir zekası var. şu an Lastik Fabrikası’nda Teknik Müdür olarak çalışıyor. Mühendis olarak başlamış ve profesyoneller gibi çalışıyor. Babam O’nu dedeme çok benzetiyor. Dedem kendini emekli etmiş. şimdi çok büyük bir çiftliği var. At yetiştiriyor. Ninemi ise kaybedeli yedi sene olmuş. Dedem tüm torunlara çok düşkün ama özellikle ağabeyimi (Kaan) çok sever. Antika arabasını ve çok sevdiği beyaz atı Köroğlu’nu sadece ağabeyime verir.
Belgin halam, ailenin bir diğer şirketi olan KaYS’da (Otomobil yan sanayi. Otomobillere kablo takımı üretiyor.) Finansman Müdürü. Ben O’nu örnek aldım. Bence çok başarılı. Bekar. Hayatı iş. Çok hırslı. Özellikle kendini Holding’in en üstüne hazırlıyor. Ama eksikleri olduğunu da düşünüyor.
Ben henüz okuldan sonra ne yapacağıma karar veremedim. Belki hemen şirketlerden birisinde çalışırım. Aslında Berkeley’de marketingle (pazarlama) ilgili dört aylık bir program da var. Belgin halama sormam lazım.
Bu arada anne tarafımızda annem tek çocuk.
Şirketlere gelince: Bir otomobil lastiği üreten şirketimiz (KasA) var. Bir dış ticaret şirketimiz var. Bir otomobil yan sanayi (Kays) var. Bir lojistik şirketimiz (KaysLojistik) var. ABD’de kağıt üstünde bir dış ticaret şirketimiz (KaTrade) var. Bir holding var (KaHolding). Bir halkla ilişkiler şirketimiz var (KaPR). Sadece kendi şirketlerimizin işlerini yapıyor. şirketlerimizde lastik şirketinde Fransız ortaklarımız (% 28) var (Ailede babam dışında Fransızca bilen yok.). Yan sanayi şirketini de önümüzdeki yıl Amerikalılarla ortak yapmak istiyormuşuz. Kaan bu konu ile özel olarak ilgileniyor. Dedemin çiftliği de şirket. Yetiştirdiği atları satıyor (Kafarm).
Ailede babam dahil herşeyi iyi bilen ve bizimle yıllardır çalışan Ahmet Usta, Cenk Bey (Ailenin kişisel hesaplarını tutar.), Ramazan Usta, hukuk müşavirimiz Remzi Bey, babamın sekreteri Gonca Hanım, şoförü Kurtuluş Amca artık ailemizden sayılıyorlar.
KA GRUBU
1 Aile ağacını çizer misiniz?
2 Her bir aile üyesinin uzmanlık alanını tanımlar mısınız?
3 Sizce çocuklardan hangileri, hangi konularda, nasıl yetiştirilmeli?
4 Aile içinde planlı bir aile iş bölümü yapısı var mı? Varsa örnekler, yoksa örnekler verir misiniz?
5 Seçtiğiniz bir çocuk için (üçüncü nesil) bir gelecek senaryosu yazar mısınız?