NLP
* Öncelikle kısaca NLP kavramından söz eder misiniz ?
Hemen bahsedeyim. İngilizce ( Now Let’s Play) kelimelerinin kısaltılmışıdır. Bu söylediğimi ciddiye almadığınızı umuyorum. Ama gerçekten o kadar uygulama içerikli bir konu ki direkt sorulduğunda kısa yoldan bu cevabı vermek çok hoşuma gidiyor.
Genel anlamda kısaca açıklayacak olursak NLP; zihinsel yaşantımız, kullandığımız dil, davranışlarımız ve bunların bizi nasıl etkilediği ile ilgilidir. Ana amacı bu kaynaklardan hareketle yaşamın her alanındaki mükemmeliyeti araştırıp modellemek ve bunu başkalarına öğreterek herkesin mükemmelleşmesini sağlamaktır.
* ABD’de master practitioner eğitimi aldığınızı biliyoruz. Türkiye ile ABD arasında
NLP uygulamaları açısından bir kıyaslama yapar mısınız?
NLP’nin vatanı ABD. Tabiidir ki bu konuda Türkiye’ye kıyasla çok daha donanımlı ve zengin kaynaklara sahipler. Bunun dışında eğitim uygulamaları açısından benim gözlemlediğim şu oldu: Burada eğitimlerde daha henüz insanlara NLP’nin ne olduğu konusunda duyarlılık kazandırılmaya çalışılıyor. Oradaki eğitimlerde ise konuyu incelemiş, araştırmış farklı meslek gruplarından insanlarla bir arada oluyorsunuz ve sonuç çok daha doyurucu oluyor.
Türkiye’de NLP pratisyeni yetiştirme gibi iyi niyetli bazı çabalar var ama bunların kendi katıldığım grup dışında ne kadar etkin olduğu konusunda doğrusu kesin bir bilgiye sahip değilim
Eğitmenler ve programı hazırlayan kurum kadar katılımcıların dinamiği de oldukça önemli bir faktör. Çünkü biraz önce de söylediğim gibi sürekli katılımcılarla birlikte uygulamalar yapıp tamamlıyorsunuz programı.
* Çalışmakta olduğunuz kurumda NLP içerikli eğitim ve uygulamalar açısından ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Hayat Sigortacılığı aktif satışın ağırlıklı olduğu bir daldır ve satışı zor bir üründür. Çok yakın zamana kadar bu alanda manipülatif yöntemlerle satış yapılmaya çalışılıyordu, bazı kesimlerce belki hala da yapılıyordur. Ancak manipüle etmekle etkilemek arasında ince bir çizgi var ve bu çok önemli. Ben şahsen kendi kurumumda ve etkileyici olma konusunda NLP’nin sunduklarından oldukça yararlanıyor ve satış ekibindeki arkadaşlarımı da yararlandırmaya çalışıyorum.
* NLP’nin de dahil olduğu bu eğitimlerden nasıl geri bildirimler alıyorsunuz?
Önce eğitime katılanlardan aldığımız övgü ve teşekkürler şeklinde, sonrasında satış sonuçlarına ve performansa bakarak tabii ki.
Ancak şunu hemen eklemek isterim ki NLP bir bütünün sadece küçük bir parçası. Eğitimin diğer bölümleri, kurumun ve üst yönetimin bu konuda verdiği koşulsuz destek ve hepsinden önemlisi bu işte çalışan insanlar ve onların öğrendiklerini uygulama becerileri istediğimiz sonucu oluşturan diğer çok önemli faktörler. Bunun ne kadarının NLP’den kaynaklandığını söylemek oldukça zor. Ayrıca herhangi bir bilginin önce davranışa sonra da beceriye dönüşmesi için öncelikle istek, sonrasında ise çok fazla uygulama ve pratik gerekir. O nedenle net bir şey söylemek için önümüzde daha uzun bir zaman var.
* NLP’nin İnsan Kaynaklarına etkisi konusunda neler söylemek istersiniz? Bununla ilgili örnekler verebilir misiniz?
Kendisinde mevcut olanlar ve biriktirdikleriyle insanın kendisi o kadar zengin bir kaynak ki, yeter ki insanlar NLP aracılığı ile edindiklerini yaşamlarına geçirip davranışlarına aktarmak istesinler.
Bu kaynaklara ulaşma konusunda yarattığı farkındalıkla NLP tek tek fertlerden fonksiyonel anlamda tüm insan kaynakları faaliyetlerine dolaysız katma değer sağlayabiliyor zaten.
Örnek konusuna gelince: Bence en iyi örnek bunu yaşamına geçiren herkes için kendisi olacaktır. Bunun dışında şu veya bu kişi veya bir grup için “NLP ile şöyle başarılı oldu” demek; hele ki bunu bir de “Ben öğrettim” deyip başarıyı kendinize ve sadece NLP’ye mal etmek o kişi veya gruba yapılabilecek en büyük haksızlık ve saygısızlıktır. Çünkü ne yapıyorsanız siz kendiniz yapıyorsunuz; NLP sadece yol gösteren bir araç.
* NLP konusunda kişisel çalışma ve uygulamalarınızdan da bahseder misiniz?
Ben şu anda bir kuruma bağlı olarak çalışıyorum ve şimdilik NLP ile ilgili kendi yakın çevrem ve bu kurum çalışanları dışında yapmış olduğum özel bir çalışma yok.
Ayrıca bugüne değin öğrendiklerime ilave olarak tamamlayıcı olacağını düşündüğüm ve katılmak istediğim bazı eğitimler daha var. Belli zaman aralıkları ile onları da tamamladıktan sonra bu konudaki çalışmalarımı yaygınlaştırmak arzusundayım.
* NLP eğitimleri konusunda seçim yaparken sizce nelere dikkat edilmeli? Türkiye’de ve diğer ülkelerde bu konuda belli bir rekabet var mı?
Rekabet, beraberinde seçiciliği de getirdiği için aslında iyi bir şey. Seçim konusunda ise insanların dikkat etmesi gereken şeyler NLP’nin nerede ve ne şekilde öğrenildiği, eğitimi veren kişinin NLP trainer düzeyinde olup olmadığı gibi konular.
Ancak bunlardan çok daha belirleyici bir nokta var ki; o da NLP yapan kişinin etik anlayışı, yaptığı işe bağlılığı ve samimiyeti.
Siz tüm içtenliğinizle kendinizi NLP’nin bir parçası olarak görüp ona hizmet ettikçe NLP de bir müddet sonra size hizmet etmeye başlıyor.
Artık bu işin insanları ateş üstünde yürütmek olmadığını birçok kişi anladı. Bu bağlamda baktığınızda diğer ülkelerde bu işi sadece yapanlarla iyi yapanlar arasındaki fark açık bir şekilde ortada ve biliniyor. Türkiye’de de çok yakın bir zamanda bu ayrım netleşecek kanaatindeyim.
* NLP sizin hayatınızda neler değiştirdi?
Değiştirdi değil de kattı demek daha doğru olacak. Aslında ben NLP’nin teknik tarafından çok derin yapısı dediğimiz ön varsayımlarından çok etkilendim. Bu varsayımların, doğrulanmasını beklemeksizin yaşamınıza ve ilişkilerinize bu pencerelerden baktığınızda her davranışın altındaki olumlu niyeti görmek ve ona göre gerek kendinizle gerek başkaları ile istediğiniz etkileşimi sağlamak çok daha kolay oluyor.
Ayrıca ilişkilerimde bugüne değin farkında olmadan kullandığım bir çok tekniği gerektiği yerde ve menfaatlerim doğrusunda kullanmanın getirilerini de göz ardı edemem.
Bir de tabii başkalarına yardımcı olabilmenin sağladığı manevi haz var ki o kelimelerle ifade edilmesi çok zor bir duygu.
* Son olarak NLP ile nasıl tanıştığınızdan da söz eder misiniz?
NLP ile ilk kez 1998’de çalıştığım kurumda Yeterlilik Analizi Çalışmaları sırasında tanıştım. Önce Türkçe yayınlanmış birkaç kitap okuyup sonra internet kanalı ile yurt dışından bir takım kaynak kitaplar getirttim. Ardından bu işin eğitimini almam gerektiğine karar verdim ve 2001 yılında practitioner eğitimini tamamlayıp aynı yıl master practitioner eğitimi için ABD Santa Cruz’a gittim Bu süreçte Robert Dilts, Judith Delozier, David Gordon, Sid Jacobsen ve Türkiye’den Gülsün Zeytinoğlu hocalarım ve bilgi paylaşımında bana büyük katkı sağlamış önemli isimlerdir..
* Bunların dışında eklemek istediğiniz noktalar var mı?
Bu söyleşi ve ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederim.