Mavi yakalılarda İK Yönetimi’ne ilişkin her şey...
HRdergi olarak 10 Haziran tarihinde, BNB training + consultancy, DBE, kariyer.net ve Masters Training International’ın Resmi Sponsorluğu’nda düzenlediğimiz “7. Mavi Yakalılarda İK Yönetimi Zirvesi”nde “mavi yakanın değişimle imtihanı”ndan “mavi yakada çalışan bağlılığı”na, stratejik fabrika İK Yönetimi’nden prim ve ödüllendirmeye kadar pek çok farklı konu başlığı ele alındı.
Mavi yakanın değişimle imtihanı
Zirvede söz alan ilk konuşmacımız, ERDEMİR İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Kaan Böke oldu.
Böke, “Mavi yakanın değişimle imtihanı” başlıklı konuşmasına, mavi yaka tanımı ve “yakaların evrimi” ile başladı. Otomasyon çağı ile birlikte klasik mavi yaka işlerin yok olduğunu, bedensel işlerin yerini bilginin getirdiği ilerlemelerin aldığını belirten Böke, “mavi veya beyaz yaka olarak sınıflandırılamayan; ama hem beyaz yakanın bir kısım bilgisine hem de mavi yakanın bir takım yetkinliklerine sahip çalışanlar” olarak tanımlanan gri yakanın yükselişine dikkat çekti.
Bu durumun getireceği yenilikleri katılımcılarımızla paylaşan Böke, sunumunda bu değişim döneminden hangi şirketlerin güçlü çıkabileceğini ve mavi yakaya yönelik önerilerini de dile getirdi.
Formen gelişim programı
7. Mavi Yakalılarda İK Yönetimi Zirvesi’nin bir başka konuşmacısı da, Polisan Holding İcra Kurulu Üyesi ve İK Direktörü Ahmet Türkselçi oldu.
Hedef kitlesini formen, mühendis ve yöneticilerin oluşturduğu “Polisan Holding Formen Gelişim Programı” hakkındaki ayrıntıları katılımcılarımızla paylaşan Türkselçi, programın amacının “kişisel farkındalıkları ve becerileri geliştirmek, ekip yönetimi becerilerini geliştirmek, iş yönetimi becerilerini geliştirmek ve iş performansına katkıda bulunmak” olduğunu belirtti. Türkselçi sunumunda uygulama süreci, temel gelişim alanları ve kazanımlar konusunda da bilgi verdi.
Üretimde sıfır hata için
bir öğretim yaklaşımı ve ölçümlenmesi
BNB training + consultancy Kurucusu Bayram Ünal ve Arçelik – LG Klima Üretim Takım Lideri Murat Güven de zirvedeki konuşmacılarımız arasında yer aldı.
Şirketlerin eğitim ve gelişim için yaptıkları yatırımların her geçen gün artarken bazı sorgulamaların gittikçe daha da önem kazandığını belirten Ünal, bunların “Eğitim için yapılan yatırımların ne kadarı geri dönüyor? Bunu ölçebilir miyiz? Eğitimlerden neden istenilen verim alınamıyor? Aynı eğitimler neden tekrarlanmak zorunda kalınıyor?
Eğitim alanlar neden öğrendiklerini işlerine tam olarak uygulayamıyor? Yeni işe başlayan çalışanları daha hızlı oryante edip işi hatasız yapmalarını nasıl sağlayabiliriz? Teknik eğitimlerde bilgi, doküman ve uygulama standardizasyonunu nasıl sağlarız?” şeklinde sıralandığını belirtti.
Murat Güven ise konuşmasında özellikle bu sorulara cevap olacak, üretim ve mavi yakalılarda rahatlıkla uygulanan bir öğretim modelini, Arçelik LG Klima fabrikası uygulaması ve sonuçları ile aktardı.
Mavi yakada çalışan bağlılığı
Zirvemizin bir başka konuşmacısı da Coca-Cola İçecek Tedarik Zinciri Fonksiyonundan Sorumlu İK Yöneticisi Leyla Gül oldu.
Coca-Cola İçecek Grubu’nun, Coca-Cola sistemi içindeki satış hacmi bakımından en büyük 6’ncı şişeleyici olduğunu belirten Gül, Türkiye’de 6 meşrubat ve 3 su fabrikası ile faaliyet gösterdiklerini dile getirdikten sonra, bağlılık yaratan İK süreçleri konusunda paylaşımda bulundu. Sunumunda mevsimlik işe alım süreci, işe alımda kullanılan testler ve teknisyen, formen değerlendirme sürecinden söz eden Gül, tüm bu konularda Coca-Cola İçecek’te hayata geçirilen uygulamalardan örnekler sundu.
“Engel tanımaz” bir çalışma
Ford Otomotiv Endüstri İlişkileri, İK Operasyonları ve Kocaeli Fabrikaları İnsan Kaynakları Müdürü Ali Rıza Aksoy da “7. Mavi Yakalılarda İK Yönetimi Zirvesi”nin konuşmacılarından biri oldu.
Sunumunda, Ford Otomotiv’de çoğunluğunu engelli mavi yakalı çalışanların oluşturduğu tiyatro grubunun “Engel Tanımaz” çalışması hakkında bilgi veren Aksoy, şirket içerisinde yayınlanan bir duyuru ile Engel Tanımaz Tiyatro Kulübü’nde görev almak isteyen çalışanların bir araya getirildiğini, işitme engelli çalışanların içinde yer alacağı bir tiyatro oyunu için proje oluşturulduğunu dile getirdi.
20 gönüllüden 14’ünün işitme engelli olduğu tiyatro ekibine yaklaşık iki sene tiyatro ve dans dersleri verildiğini aktaran Aksoy, kulübün çalışmalarına devam ettiğini aktardı. Aksoy, bu proje ile elde edilen kazanımları da katılımcılarımızla paylaştı.
Mavi yakanın organizasyona kattığı değer
Zirvemizde deneyimlerini paylaşan isimlerden biri de, DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Yönetim Danışmanı ve Eğitmen Kaya Turhanoğlu oldu.
Sözlerine, mavi yakalıların takımın bel kemiği; sahadaki savaşçılar olduğunu belirterek başlayan Turhanoğlu, onların performansının işletmenin en büyük kazancı ve kaynağı olduğunu dile getirdi. Mavi yakalıların önlerine konulan sistemlere inanmaları için, sistemin yapım, gelişim ve sürdürülme aşamalarında katkıları olması gerektiğine vurgu yapan Turhanoğlu, katkı sağlamayan çalışanların, “bana sormadılar ki”, “beni hiç dinlemediler ki”, “beni dikkate almadılar ki” gibi düşünce ve duygularla sistemlerin önünde duvar gibi durabileceği uyarısında bulundu. Turhanoğlu, işte bu noktada yöneticilere düşen görevin, mavi yakalıların performansını ve firmaya bağlılığını en üst seviyeye çıkarabilmek olduğunu ifade etti. Turhanoğlu sunumunda, DBE olarak bu yönde mavi yakalılara özel olarak yapılan uygulamaları da aktardı.
Stratejik fabrika İK Yönetimi
Procter & Gamble Gebze Fabrikası İnsan Kaynakları Lideri Berna Yener Aksu da, “Stratejik fabrika İK Yönetimi” başlıklı sunumu ile zirvede konuşma yapan isimlerden biri oldu.
Aksu oturumu sırasında P&G uygulamaları ve örnek çalışmalar konusunda ayrıntılı bilgi verdi.
Atölye – d fark yaratanlar
Zirvemizin konuşmacılarından biri de Doğuş Oto İK Müdürü Mehmet Yücel Acar oldu.
Katılımcılarımıza, Doğuş Oto yeni eğitim modelinin kurulması ve yapısı hakkında bilgi veren Acar, amaçlarının mavi yaka çalışanların sürdürülebilir başarılarını sağlamak, gelişimlerini desteklemek ve müşteri odaklı yaklaşım perspektifi konusunda farkındalıklarını oluşturmak olduğunu dile getirdi. Kapsam ve program modüllerini de paylaşan Acar, eğitimle ilgili geri bildirimleri de katılımcılarımıza aktardı.
Mavi yakada prim ve ödüllendirme
ve verimlilik odaklı yönetim
Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış, zirvenin kapanış oturumunu gerçekleştiren isim oldu.
Mavi yaka çalışan profilinin değiştiğini, alaylıdan meslek liseli eğitimli profile doğru ilerlendiğini, üretim ve sanayide bu oranın uzun süredir yüksek iken, hizmet sektöründe de artış gösterdiğini belirten Atış, inşaat & madencilik gibi alanlarda da yasal zorunluluklar geldiğini ifade etti. Mavi yakalı çalışanın daha teknolojik ve pahalı donanımları etkili kullanmak zorunda olmaya başladığını da vurgulayan Atış, mavi yakalı çalışanların İK’dan beklentilerinin beyaz yakaya yaklaştığını dile getirdi. Bu nedenle mavi yakalı İK Yönetiminde, İK’nın kendisini yeniden tanımlaması gerektiğini ifade eden Atış, bu konuyla ilgili önerilerini katılımcılarımıza aktardı.