Lojistik Yönetimi Zirvesi sektördeki başarıyı “Çevre ve İnsan”la birleştirdi
Ülke ekonomilerinin bağımsızlığının ortadan kalktığı, global ekonominin baskısının ülkelerin makro göstergelerini doğrudan etkilediği günümüzde, iyileşme, büyüme, karlılık, insan ve çevre adına atılan tüm adımların uzun vadeli sonuçlarının düşünülerek atılması ve planların buna göre yapılması sürdürülebilirliğin gereği... Lojistik Yönetimi Zirvesi’ne katılan ulusal ve uluslararası konuşmacılar bir yandan global gelişmeler hakkında bizleri bilgilendirirken diğer yandan dünya ve ülke örnekleri ile sürdürülebilirliğin sağlanması için farklı örnekleri paylaştılar.
10. Lojistik Yönetimi Zirvesi’nde iş dünyası ve akademisyenlerin katılımıyla sektörün operasyonel süreçlerinin ve gelecek vizyonunun tartışıldığı, kaliteli insan kaynağı bulmadaki sorunlarının irdelendiği oturumlar ve beklentilerin nasıl karşılanacağının tartışıldığı sunumlar ve paneller yer aldı. Zirvede başarılı tedarik zinciri operasyonlarına odaklanan şirket uygulamaları kısmında; Microsoft, Ekol Lojistik, Adidas, Cadbury Kent, Hugo Boss, Unilever Algida, Fritolay ve Unitim Holding söz aldı.
Akademisyenler iş dünyasıyla buluştu
Zirvenin akademisyen konuşmacılarından UCLA’den Profesör Charles J. Corbett, “Yeni Ufuklar Açmak: Operasyonel Mükemmelliği Sağlayan Bir Araç Olarak ‘Yeşil Tedarik Zincirleri’ başlıklı sunumunda endüstriyel sektörlerin birçoğunda tedarik zincirlerinin nasıl daha yeşil olduğunu örneklerle paylaştı. Yeşillendirilmiş tedarik zincirinin ekonomik faydalarını önceden öngörebilmek zor olsa bile daha yeşil bir tedarik zincirinin nasıl daha karlı olduğunu anlattı.
Insead ve Pennsylvania Üniversitesi’nde görev alan Profesör Paul R. Kleindorfer, “Global Lojistikte Finansal ve Fiziksel Network’ler” başlıklı sunumunda lojistik altyapısını ve operasyonunu devam ettiren globalleşmenin fiziksel ve finansal pazarlara etkilerinden bahsetti. Kleindorfer, sunumuna lojistik altyapısındaki ve hizmetlerindeki kökten değişikliklere neden olan global ekonomideki genel trendlere vurgu yapan kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Paul R. Kleindorfer sunumunu, tüm bunları destekleyen lojistikteki network temelli stratejiler, finansal ve fiziksel network’ler üzerine yapılan araştırma sorularıyla çerçeveledi.
Microsoft ERP&Tedarik Zinciri Worldwide Direktörü Colin Masson ise, dünyada çok konuşulan Microsoft’un ‘People-Ready’ iş network’lerindeki görünürlülüğü, işbirliği ve gerçek zamanlı operasyonları artırarak ve yeni nesil tedarik zincirlerini güçlendirerek sektör liderliğini nasıl sağladığını Microsoft’un yeni hizmetleriyle paylaştı.
Türkiye’nin önde gelen lojistik şirketlerinden Ekol Lojistik ve bir dünya markası Adidas’ın Türkiye’deki lojistik macerasını anlatan isimlerden biri Adidas Zone Middle Operasyonlar Müdürü Hanjo Riemersma oldu. Riemersma’ya bu sunumda eşlik eden isim Ekol Lojistik İş Geliştirme Yöneticisi Sadettin Küçükgirgin oldu.
Insead’dan Profesör Enver Yücesan “Tedarik Zinciri Yönetiminde Satınalmanın Kritik Konumu”nu şu andaki global piyasa koşulları ve trendleri üzerinden anlattı.
Texas A&M University Mays Business School ve MIT-Zaragoza’dan Dr. Rogelia Oliva “Organizasyonel Tahminlerde Fonksiyonel Karşıtlıkları Yönetmek” konusunu analiz eden bir vaka çalışmasıyla desteklediği bir sunum gerçekleştirdi. Oliva’nın katılımcılarla paylaştığı vaka çalışması, istatistik modellerinin uygulanmasının ve eşgüdüm çabalarının bireylerin davranışsal karar vermelerini nasıl etkileyeceğinin ötesinde tahmini sosyal ve politik bir süreç olarak ortaya koyan bir çalışmaydı.
Zirvede söz alan isimlerden biri de Dell EMEA’nın Emekli Tedarik Zinciri ve Operasyon Direktörü Ger Clarke oldu. Clarke “Günümüz Modern Tedarik Zinciri Yönetimi’nde Önemsenmek ve Yönetilmek Zorunda Olan Paradigma Değişiklikleri” başlıklı sunumu paylaştı.
Tennessee Üniversitesi’nden Dr. Funda Şahin “Offshore Outsourcing’in Gerçekleri: Global Bir Ekonomideki Çelişkileri ve Fırsatları”nı anlattı. Offshoring’in çoğunlukla şirketleri daha düşük maliyetli üretime, yeteneğe, bilgiye ulaştıran ve pazarlara yakın kılan bir strateji olarak benimsendiğini ifade eden Şahin sunumunda, iş dünyasını değiştiren bu evrimi, belirleyicileri ve ana offshoring’in risklerini anlattı ve bunun için geliştirilen ortak yaklaşımları tanımladı.
Genç yaşına rağmen uluslararası başarısıyla akademik dünyada parmakla gösterilen ve Türkiye’deki beyin göçü konusunda haberlere konu olan Yardımcı Doç. Dr. Çağrı Haksöz de zirvede sunum yapan isimlerden biriydi. Dünyanın en saygın işletme okullarından biri olan City of University of London Cass Business School’da Onursal Misafir Öğretim Üyesi ve Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev alan Haksöz “Kırılgan Tedarik Zinciri Kontratlarını Yönetmek” başlıklı sunumu paylaştı.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Seyhan Tuğcu, Kısıtlar Kuramı olarak iş dünyasında yeni bir çığır açan TOC’un tedarik zincirinde yarattığı katma değeri anlattı.
Gelecek ve insan yönetimi
Unilever İnsan Kaynakları’ndan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Cem Tarık Yüksel de, “Geleceği Şekillendiren Unsurlara Bir Keşif Gezisi” başlıklı sunumunda Tedarik Zinciri Yönetimi’nde İnsan Kaynakları Yönetimi’nin önemine vurgu yaptı. Baltaş-Eksen Seçme Değerlendirme Organizasyon Genel Müdürü Yasemin Duman ise “Yolunu Seçmeden Önce Yol Arkadaşını Seç!” başlıklı sunumunda lojistik yöneticilerine, insan yönetimine ilişkin farklı bir pencere sundu.
Zirve Başkanı Feza Özalp yönetimindeki panelde akademisyenler ve iş dünyasından yöneticiler Tedarik Zinciri Yönetimi’nde insan ve eğitim sorununu tartıştılar. Ekol Lojistik İnsan Kaynakları Yöneticisi Ferhan Güzel, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ecmel Ayral ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülçin Büyüközkan panelde söz alan isimler oldu. Şirketlerin diğer disiplinlerde olduğu gibi Tedarik Zinciri yönetiminde de yetişmiş, kaliteli, hızla üreten elemanlar bulmakta zorlandıklarını ifade eden panelistler, bu konuda şirketlerin beklentilerinin neler olduğuna ve buna karşın eğitim kurumlarının bu açığı kapatmak için neler yaptığına yanıt aradılar.
Fritolay Satınalma, Lojistik ve Agronomi’den Sorumlu Tedarik Zinciri Direktörü Alper Arman “Bilgi Teknolojisi - Satış - Tedarik Zinciri Entegrasyonuna Fritolay Örneği” başlıklı sunumunda hızlı tüketim sektörüne farklı bir bakış açısı getirdi. Cadbury Kent Lojistik ve Müşteri Operasyonları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tansık ise “Müşteri Odaklı Tedarik Zinciri Yönetimi’nde Cadbury Kent Örneği” başlıklı sunumunda üretimden son kullanıcıya kadar olan tedarik zinciri mekanizmasına müşteri merkezli bir gözle değerlendirdi. Tekstil devi Hugo Boss’un Türkiye uygulamalarını anlatan isim olan Tedarik Zinciri’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nurgül Şahin, “Tedarik Zincirinde Operasyonel Mükemmellik” konusunu analiz etti. Bünyesinde barındırdığı Harvey Nichols, Tommy Hilfigher, Camper, Accessorize ve G-Star Raw gibi markalarla lüks tüketim ürünlerinin Türkiye’deki pazarını yöneten Unitim Holding Bilgi Teknolojileri ve Tedarik Zinciri Direktörü Sencer Salbaş “Bilgi Lojistiği ve Unitim Uygulamaları”nı anlattı.
Türkiye’deki dondurma pazarının büyümesinde en büyük katkıyı yaratan Unilever Algida gün geçtikçe pazar payını daha da artırıyor. Burada, hiç şüphesiz, en önemli rol oynayan etkenlerden biri tedarik zinciri oluşturulmasıdır. İşte bu kusursuz tedarik zincirini yöneten isim olan Unilever Algida Tedarik Zinciri Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Ali Gökçelik, “Türkiye’deki ve Dünyadaki Tedarik Zinciri Trendlerine Genel Bakış; Unilever Algida’nın Başarısında Tedarik Zinciri Yönetimi’nin Rolü” sunumunda sadece Unilever Algida’nın başarısını değil dünyadaki genel trendleri içeren vizyoner bir bakış açısı sundu.
Derleyen: Gülcan Çağlar