Küresel Yöneticiler


Bir başka araştırmada ise, 440 Avrupalı yöneticinin üçte birlik bir kısmı yeterli uluslararası tecrübeye sahip küresel yönetici bulabilmenin oldukça zor olduğunu söylüyor. Yöneticilerin %70’i ise problemin gelecekte de süreceğini tahmin ediyor.

Araştırmalar pek iç açıcı görünmese de bu genel eğilimi farklı stratejilerle tersine çevirmek olası.

• İnsan kaynakları yöneticileri işe alma sürecinde uluslar arası tecrübelere ve niteliklere daha fazla önem verebilirler. Kişilerden en azından bir yabancı dil konuşması veya uluslararası merkezli bir kurstan istenilen düzeyde eğitim görmüş olması istenebilir.

• Yurtdışına gönderilen çalışanların farklı kültürlere uyum sağlayabilme yeteneklerine daha fazla önem verilebilir.

Geleneksel olarak, yurt dışında sorumluluk alan çalışanlar kültürler arası duyarlılık düzeyi yerine, teknik yeterlilikler göz önüne alınarak seçiliyor. Böylece yurt dışında görevli çalışanların %20’si uluslararası sorumluluklarını yerine getirirken başarısızlık gösteriyor. Çünkü farklı kültür yapıları içerisinde rahat ve etkin olarak çalışmakta yetersiz kalıyorlar. Bu yüzden çalışanları yurt dışında göndermeden önce onların kişisel özelliklerine daha fazla dikkat etmek gerekiyor.

• Şirket yapısı içerisinde uluslararası eğitim ve geliştirmeye daha fazla kaynak ayırabilir. Bir şirketin uluslar arası operasyonlarında görev alan her çalışan bu kültürlerarası ve uluslararası eğitimden faydalanabilir. Bu tür eğitimler kısa vadede pratik sonuçlar verebilir. Örneğin müşteri temsilcileri, uygun bir kültürlerarası ve uluslararası eğitim almışlarsa, uluslararası görevlere ilgisi ve yeteneği olan çalışanları daha kolay belirleyebilirler. Öte yandan İnsan Kaynakları Uzmanlarının, birden fazla kültürel ortamda etkinlik gösterebilecek küresel yöneticilere ihtiyaç duyulduğunu bilmeleri gerekiyor. Geleneksel olarak uluslararası yöneticiler, belli bir ülke üzerinde uzmanlaşmış yöneticiler olarak eğitiliyorlardı. Fakat teknoloji, ülkeler ve bölgesel ekonomik bloklar arasındaki sınırları kaldırdıkça şirketler bilgi ve deneyimleri farklı kültürlere transfer edebilecek insanlara ihtiyaç duyacaklar. Böylece küresel yöneticilerin farklı ülkelerde başarılı olmaları ve farklı milliyetlerden oluşan takımları yönetmeleri beklenecek.

Böyle bir eğitim sonucunda, farklı kültürlerle iletişim kurabilme yeteneği oldukça yaşamsal hale gelecek. İnsan Kaynakları Uzmanlarının bu yeni sorumluluk alanına yöneticileri hazırlamak için tek ülke bazlı eğitim programları yerine, geniş tabanlı bir kültürel eğitimi gündemlerine almaları gerekiyor.

(INTERNATIONAL HR UPDATE, MAYIS 1996)

Hazırlayan: Ozan Çağım ŞİVE

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)