Red Mektupları Nasıl Olmalı veya Olmamalı?


İSTANBUL; 18 Kasım 1996
Sayın Arzum OĞUZ
Toprakkale Sok. No: 2/2 Etiler İSTANBUL


Müracaatınız için teşekkür ederiz. Ancak size olumlu bir cevap veremediğimiz için üzgünüz. Müracaatınız, vasıflarınıza uygun bir ihtiyacımızın doğması halinde değerlendirmeye alınacaktır.

Saygılarımızla.

İlk okuyuşta sıradan bir red mektubu, şirkete gösterilen ilgiye teşekkür edip, gelecekteki pozisyonlar için ümit vaad ediyor. Mektup daha açılmadan, başvurunun kabul edilmediğini anlamıştı zaten. (Şirketler iyi haberleri telefonla verirler.) Öyleyse, red mektubunun başvuruya cevap vermenin ötesinde bir işlevi olmalı: İçerik ve formatı ile şirketin başvurulara gösterdiği özeni ve kalite imajını temsil etmek. İncelenen mektupların çoğunluğunda antetli kağıdın sol üst köşesine iş başvurusunda bulunan kişinin adı, soyadı ve adresi yazılmış. Bu adresli bölüme “Sayın ...” diye başlayıp, ardından direkt konuya girmek yerine, adı, soyadı ve adres kısmından sonra “Sayın ...” hitap cümlesi kullanmak şüphesiz yazışma formatına daha çok uyardı. Söz konusu iş başvurusu gazete ilanı üzerine yapılmış ise ilanın tarihinin ve adının ilk cümlede belirtilmesinde yarar vardır: “1 Eylül 1996 tarihinde yayınlanan Makina Mühendisi ilanımıza başvurarak şirketimize göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.” Şirketler genelde standart red mektubu kullanıyorlar. İş başvurularının tek tek özenle incelendiğini göstermek için, mektuba kişiye özel ve açıklayıcı bölümler konulmalıdır: “Yaptığımız inceleme sonucu aradığımız iş tecrübesine sahip olmadığınızdan, size olumlu bir cevap veremiyoruz.”

Mektuptaki son cümlenin daha “içten” alternatifleri kullanılmalıdır: “Gelecekte özelliklerinize uygun benzeri bir pozisyonu size önerebilmek ümidi ile başvurunuz kayıtlarımızda özenle muhafaza edilecektir.” veya “Özgeçmişiniz ileride oluşabilecek bir pozisyonda değerlendirilmek üzere şirketimizce saklı tutulacaktır.”

Red mektubunda özgeçmişin güncelleştirilmesi konusunda öneride bulunmak, başvurunun ileride değerlendirileceği inancını güçlendirir:

“Bize ulaştırmış olduğunuz bilgilerde değişiklik olması halinde en kısa zamanda güncelleştirmenizi rica ederiz.” veya “Mevcut durumunuzdaki veya kişisel bilgilerinizdeki değişiklikleri bildirirseniz, size ulaşmamız her zaman mümkün olacaktır.” Mektubu “saygılarımızla.” sözcüğüyle bitirmektense “Çalışma yaşamınızda başarılar dileriz.” veya “Kariyer hedeflerinize ulaşmanızı dileriz.” diye sonuçlandırmak daha iyi olur.

Ayrıca mektubun yazışma formatına uyması için sağ alt köşede İnsan Kaynakları Müdürü’nün adının ve imzasının bulunması gereklidir.

Son bir öneri daha: 5 Eylül 1996’da postalanan özgeçmişe 18 Kasım 1996 tarihli mektupla cevap verilmiş. Olumlu cevaplar telefonla verilse de red mektuplarının daha erken kaleme alınıp postalanması, şirketin iş başvurularını değerlendirmede gösterdiği titizliğin ve kalitesinin iyi bir göstergesi olur. Şimdi hepsini birleştirerek aynı red mektubunu bir daha yazalım:

İSTANBUL, 8 Ekim 1996
Sayın Arzum OĞUZ
Toprakkale Sok. No: 2/2 Etiler İSTANBUL


Sayın Arzun Oğuz,

1 Eylül 1996 tarihinde yayınlanan Makine Mühendisi ilanınıza başvurarak şirketimize göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. İnceleme sonucu, aradığımız iş tecrübesine sahip olmadığından, size olumlu cevap veremiyoruz. Özgeçmişiniz ileride oluşabilecek bir pozisyonda değerlendirilmek üzere şirketimizce saklı tutulacaktır. Bize ulaştırmış olduğunuz bilgilerde değişiklik olması halinde en kısa zamanda güncelleştirmenizi rica ederiz. Kariyer hedeflerinize ulaşmanızı dileriz,

Yasemin Güngör
İnsan Kaynakları Müdürü

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024