Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü'nde MBA kariyer günleri


Geçen yıl olduğu gibi bu yılda toplam 32 kuruluş, 4 gün boyunca kurumlarında bulunan staj ve iş olanaklarını Koç MBA öğrencilerine tanıtacaklar. Arzu eden kuruluşların yetkilileri tanıtım yaptıkları gün boyunca kendilerine ayrılan standlarda öğrencilerle teke tek görüşmeler de yaparak, bilgi vermeye devam edebilecekler. Koç MBA Kariyer Fuarı, MBA öğrencilerinden oluşan MBA Club tarafından, İşletme Enstitüsü yönetiminin desteği ile gerçekleştirilmektedir.

1993 yılında, Koç Üniversitesi’nin açılışı ile birlikte eğitime başlayan Koç MBA programında, iki yıl süreli eğitim verilmektedir. Programın temel hedefi hızla değişen dünya koşullarına ayak uydurabilecek, 21’inci yüzyıla hazırlıklı liderler yetiştirmektir. Koç MBA programına her yıl en fazla 50 öğrenci kabul edilmektedir. Programın ilk yılında verilen 10 adet zorunlu ders ile öğrenciler temel eğitimlerini almakta, daha sonra ikinci sınıfta aldıkları seçmeli dersler aracılığıyla finans ve pazarlama alanlarında uzmanlaşabilmektedirler. Programın bu esnek yapısı, öğrencilere bir yandan işletmenin her alanında eğitim sağlarken, öte yandan ilgi duydukları alanda kariyerlerini oluşturmada yardımcı olmaktadır.

Halen Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü’nde toplam 83 öğrenci öğrenim görmektedir. Öğrencilerin yaklaşık yarısı mühendisliğin çeşitli dallarından (makina, elektrik elektronik, gıda, endüstri v.b.) gelirken, diğer bölümü mimarlık, biyoloji, psikoloji gibi çok farklı lisans eğitimlerinden gelmektedirler. Haziran ayında mezun olması beklenen 40 öğrenci ile birlikte iş piyasasında yeralan Koç MBA mezunlarının sayısı 167’ye yükselmiş olacaktır. Mezun sayısının az olmasına karşın, Koç MBA öğrencilerinin 2 yıl boyunca aldıkları zorlu ve dünya standartlarındaki eğitim, onları şimdiden iş piyasasının aranan bireyleri haline getirmiş bulunmaktadır.

Koç MBA Kariyer Günleri ilk olarak 1994 yılında yapılmıştır. Nitelikli Koç MBA öğrencileri ile iş dünyasının önde gelen kuruluşlarının biraraya getirilmesinin amaçlandığı MBA Kariyer Günleri’ne iş çevrelerinin gösterdiği ilgi yıldan yıla artmaktadır. Kariyer Günleri’ne davet edilen şirketler MBA Club’ın birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine yaptığı anket sonucunda belirlenen veya katılım için kendileri başvuran kuruluşlar arasından seçilmektedir. Bu nedenle Kariyer Günleri’nde yeralan şirketlerin sektörel dağılımı yıldan yıla değişebilmektedir. Ancak genel olarak, ilginin çokuluslu şirketler, bankacılık ve finans kesimindeki kuruluşlar ve danışmanlık şirketlerine yönelik olduğu gözlenmektedir.

Koç İşletme Enstitüsü’nde derslere ara verilerek gerçekleştirilen Kariyer Fuarı’nda, MBA birinci sınıf öğrencileri yaz stajlarını yapabilecekleri kuruluşların arayışı içinde iken, Haziran 1999’da mezun olacak MBA ikinci sınıf öğrencileri kendilerine sunulacak iş seçeneklerini değerlendirme çabasında olacaklardır. Zorunlu olmamakla birlikte, Koç MBA birinci sınıf öğrencileri ikinci sınıfa geçerken yaz stajı yapmaktadırlar. Staj, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki MBA öğrencileri ile karşılaştırıldığında, amaç yok denecek kadar az iş deneyimine sahip olan bu öğrencilerin profesyonel yaşama adım atmalarını sağlamaktadır.

Bilindiği gibi, Kuzey Amerika’nın ve Avrupa’nın önde gelen MBA programlarına kabul edilmenin önkoşulu adayların iş deneyimine sahip olmalarıdır. Son yıllarda bu konuda anlayış farklılığı gözlenmekle birlikte, Türkiye’nin bazı gerçekleri ve yerleşik inanışlar öğrencileri lisans eğitiminden sonra doğrudan MBA’ye yöneltmektedir. Oysa iş deneyimine sahip olmak hem verilen eğitimin niteliğini farklılaştırmakta hem de öğrencinin programdan sağladığı faydayı arttırmaktadır. Sözkonusu durumun yarattığı olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve Koç MBA öğrencilerinin kariyerlerinde daha hızlı yükselmelerine yardımcı olmak amacıyla Koç İşletme Enstitüsü’nde bir Liderlik Geliştirme Programı yürütülmektedir. Bu program Koç MBA öğrencilerine ders programının sağladığı sağlam akademik temelin yanında, profesyonel beceriler kazandırmayı amaçlamaktadır. Liderlik Geliştirme Programı, 1997 / 1998 akademik yılında Arçelik ve Netaş’ın sponsorluğunda başlatılmıştır. Bu yıl programın sponsorları Aygaz ve Procter & Gamble kuruluşları, basın sponsoru ise Human Resources İnsan Kaynakları ve Yönetim Dergisi’dir.

İşletme Enstitüsü tarafından ilk mezunlardan başlanarak tutulan istatistikler, öğrencilerin yaptıkları stajın bir sonraki yıl mezuniyetten sonra girdikleri işlerde belirgin rol oynadığını göstermektedir. Staj sırasında öğrenciler sadece bulundukları kuruluşu yakından tanımakla kalmayıp, yetenek ve bilgilerini de gösterebilmektedirler. İşyeri ile karşılıklı olarak olumlu geçen bir staj dönemi, öğrencinin bir sonraki yıl aynı kuruluştan iş teklifi alması ile sonuçlanmaktadır.

1995 1998 yılı mezunlarına ait veriler Koç MBA mezunlarının ortalama 2 iş teklifi aldıklarını göstermektedir. Koç MBA’lilerin tercih ettikleri sektörler arasında ise bankacılık (% 16) ve aracı kurumlar (% 18) ile birlikte finans kesimi önde gelmektedir.

Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü, MBA öğrencilerine mezuniyet sonrasında iyi birer iş sahibi olmaları için çeşitli destekler vermektedir. Bu amaçla her yıl hazırlanan MBA 1 ve MBA 2’inci sınıf öğrencilerinin Özgeçmiş Katalogları iş dünyasının önde gelen kuruluşlarına gönderilmektedir. Ayrıca İşletme Enstitüsü tarafından öğrenciler için hazırlanan ve nasıl özgeçmiş yazacaklarından, mülakatlarda nasıl davranacaklarına, ne tür sorular ile karşılaşabileceklerine kadar her konuda yol gösteren bir İş Arama El Kitabı bulunmaktadır. Bilgisayar ortamında yeralan ve 200’ün üstünde kuruluşu kapsayan Koç Üniversitesi İşveren Veritabanı, yine öğrencilerin staj ve iş arama sürecinde başvurabilecekleri önemli bir kaynaktır. Bunların dışında, gerek Kariyer Hizmetleri Koordinatörü Ülgen Akın’ın verdiği birebir danışmanlık gerekse ikinci sınıf öğrencileri arasından her yıl seçilen bir danışmanlar kurulunun birinci sınıftaki arkadaşlarına verdikleri destek, iş arama süresini kısaltmaktadır. Verilen tüm desteğe rağmen ilk günden itibaren Enstitü yöneticileri tarafından öğrencilere, iyi birer iş sahibi olmanın kendi kişisel yaratıcılıklarının, becerilerinin ve çabalarının ürünü olacağı vurgulanmaktadır. Bu yönde yapılan çalışmaların boşa gitmediği ise mezunların çok kısa sürede iyi birer iş sahibi olmaları gerçeği ile kanıtlanmaktadır.

1998 1999 yılında Koç Üniversitesi Kariyer Günleri’ne katılacak şirketler şunlardır;
Koçbank, Inter Yatırım, Tekstilbank, The Chase Manhatten Bank, Bain Cuneo E. Associate, Citibank, Uzay Gıda, Coca Cola, Arthur Andersen, Gillette, Unilever, Ata Menkul Kıymetler, PDF, Simko, Koç Holding, Bender Securities, EGS Holding, P & G, Interbank, Sabancı Holding, Bayındır Holding, Baan, Ernst & Young, İş Bankası, Finansbank, PricewaterhouseCoopers, Turkcell, Denizbank, Alternatifbank, Invest A, Garanti Bankası, Pfizer.

2000’Lİ YILLARDA ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ !...

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Kulübü (İTÜ EMK) tarafından orga nize edilen “Uluslararası Endüstri Mühendisliği Öğrenci Sempozyumu”nun altıncısı 10 13 Mart 1999 tarihleri arasında düzenlendi. Hewlett Packard’ın ana sponsorluğunu üstlendiği sempozyum yoğun bir öğrenci katılımı ile gerçekleşti. Sempozyum, İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü İşletme Fakültesi Binası’nda yapıldı.

Ana teması “2000’li Yıllarda Endüstri Mühendisliği Eğitimi” olan EMÖS / SIES’99’da öğrenciler geliştirdikleri projeleri aktarma olanağına kavuştular. Sempozyumda ayrıca 11 Mart tarihinde “2000’li Yıllarda Endüstri Mühendisliği Eğitimi” ve 12 Mart tarihinde Hewlett Packard tarafından düzenlenen “Kariyer Günleri” konulu paneller de yeraldı. 18 üniversiteden katılan 142 kişi tarafından AGV Sistemler, Finans Ekonomi, KKTC’de Turizm ve Turizmin İstatistiksel Anlamda Değerlendirilmesi, Kuruluş Yeri Seçimi ve İşyeri Düzenleme, Teknoloji Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Karar Destek Sistemleri gibi konularda 80’in üzerinde proje ve bildiri sunuldu.

Sempozyumda Volkswagen Elektrik Sistemleri ve Mercedes Benz Türk yardımcı sponsorluğu üstlendiler. Anadolu Isuzu Otomotiv, Efes Pilsen, İSO, MPM, Nescafe, şeker Hayat Sigorta, Tübitak Marmara Araştırma Merkezi ve Arama Danışmanlık firmaları da katkılarda bulundular.

VESTEL TASARIM ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU

Vestel şirketler Grubu, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) ile işbirliği içinde düzenlediği Altın Gönye Endüstriyel Tasarım Öğrenci Yarışması, konusunda öğrencileri bilgilendirmek ve geleceğin tasarımcılarıyla mesleki fikir alışverişinde bulunmak amacıyla, üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümü öğrencilerine yönelik konferanslar serisi düzenledi. Konferansların ilki 15 şubat 1999 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleşti. Diğer takvimi ise 16 şubat 1999’da Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 17şubat 1999’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve 25 şubat 1999’da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde düzenlenen konferanslar oluşturdu.

Altın Gönye Endüstriyel Tasarım Öğrenci Yarışması’na endüstriyel tasarım dalında öğrenim gören lisans ve lisans üstü öğrenciler katılabiliyor. Televizyon, uzaktan kumanda, avuç içi bilgisayar ve monitör tasarımı konularını içeren yarışmaya son katılım tarihi 15 Nisan 1999. Yarışma sonunda Vestel tarafından dereceye giren birinci esere 5.000 dolar, ikinci esere 3.000 dolar, üçüncü esere ise 1.500 dolar para ödülü verilecek. Ödül töreni 30 Nisan 1999 tarihinde gerçekleşecek.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)