Kariyer Planlamada Hepimizin Bildiği Gerçekler
Ancak unutulan çok önemli bir nokta var: İnsan Kaynakları yönetimi bir bütündür. Bir şirketin veya bir topluluğun kariyer planlama yapabilmesi için öncesinde yapması gereken zorunlu çalışmalar vardır. Somut bir örnek vermek gerekirse, Kariyer Planlama’nın uygulanabilmesi için şirketin bireysel eğitim gereksinimlerinden yola çıkarak, şirket eğitim gereksinimlerine ulaşan, müşteri değerlendirmelerini ve yeterlilikleri dikkate alan bir eğitim yönetimi sistemi olmalıdır. Yapılması planlanan her eğitim bireye ve şirkete katma değer yaratabilmelidir. İkinci önemli nokta: Kariyer Planlama hem bugünkü işin daha iyi yapılabilmesi, hem de gelecek pozisyonlara hazırlanılması sürecidir. Şirket, hedef ve stratejilerden bağımsız değildir. Bu ise anlaşılır, paylaşılır ve uygulanabilir bir performans yönetim sistemini zorunlu kılar. Oysa bugün Türkiye’de Kariyer Planlama yapmaya istekli pek çok şirkette gerçek anlamda başarı ve başarısızlığın değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir. Türkiye’de özel sektörde başarılı oldukları için işten çıkarılanların sayısının, başarısız oldukları için işten çıkarılanların sayısından fazla olduğu, şirketimizin kabul etmeye yanaşmadıkları bir gerçektir.
Ülkemizde şirketlerin bir kısmı bizde Kariyer Planlama yapılıyor diyorlar. Bu doğru olabilir ama, gerçek anlamda yapılmadığını söylemek gerekir. Türkiye’de şu anda kariyer planlama yaptıklarını, ara kademelere dışarıdan eleman almadıklarını iddia eden şirketlerde ve gruplarda kariyer yapmanın temel kriterleri şöyle gözüküyor:
• İyi show yapabilmek,
• İyi kulis yapabilmek,
• İyi yerlerde tanıdığı olmak,
• Doğru zamanda doğru yerde olmak.
Bugün şirketlerin pekçoğunun iş başvuru formunda şu soru var: “Şirketimizde veya holdingde tanıdığınız var mı? Varsa ne olur? Yoksa ne olur?
Kendinizi iş arayışında olan adayın yerine koyun ve “bu şirkette kariyer planlama var mıdır?” sorusuna yanıt verin.
Sonuç olarak şirketlerin kariyer planlama çalışmalarına başlayabilmeleri için öncelikle insan kaynakları yönetimine bakış açılarını değiştirmeleri gerekiyor. Bu değişim beraberinde kariyer planlamasını da gerektirecektir.
Ne yazık ki şirketlerin çoğunda, değişim isteyen yöneticiler bile çoğu zaman değişim kendilerinin değişimini zorunlu kılıyorsa değişimden vazgeçebiliyorlar. Beni değiştirmeyecek değişime açığım demek aslında değişim istemiyorum demekle eş anlamlıdır.
Hazırlayan: Berk ATUN