KordSA Kord Bezi San. ve Tic. A.Ş.


1975 yılında kurulan Kordsa, lastiğin kaskas maddesi olan kord bezi üretiyor. Yılda 28 bin tonluk üretiminin %65’ini yurtdışında 47 ülkeye, geri kalan kısmını iç pazara satıyor. Toplam Kalite Yönetimini yaşam biçimi olarak benimseyen Kordsa 694 çalışanı ile Dünya’daki benzer kuruluşlar arasında tek çatı altında üretim yapan en büyük firma olma özelliğini taşıyor.

Kordsa İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nde 59 kişi çalışıyor. Müdürlük: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Personel, İnsan Kaynakları, Eğitim, Halkla İlişkiler, Çevre Yönetim Sistemleri, Kütüphane – Dokümantasyon, Endüstri İlişkileri ve İdari İşleri de kapsayan geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Toplam Kalite Yönetiminin bir yaşam tarzı olarak benimsendiği Kordsa’da TKY’nin evrensel platformda kabul edilmiş değerleri herkes tarafından özümsenmiş.

İlter Ayata’nın tanıtımı ile “değişimi kovalarken yönetimin tutarlı kararlılığı, katılımcılık, iyileştirmeyi etkin ve sürekli kılmak, yaratıcılığı teşvik, somut verilerle konuşmak, iç ve dış müşterilerin tatmini gibi kavramlar, Kordsa iş yaşamının her boyutunda çalışanlar tarafından bilinmekte, uygulanmakta ve iş mükemmeliyetine doğru sonsuz bir yolculuk keyfi yaşanmakta. Öyle ki; tüm bu unsurlar Kordsa İnsan Kaynakları stratejisi ile bütünleşmiştir.”

Kordsa, İnsan Kaynakları Stratejisi; Toplam Kalite Yönetimi’ne tam katılımcı; müşteri, kalite, değer yaratma ve maliyet odaklı işgücü yaratılması, Globalleşmenin doğal sonucu olarak yeterli miktarda “Dünyalı” işgücü yetiştirilmesi, Teknolojinin sürekli gelişimi, çalışmaların sürekli eğitim ile bütünleştirilmesi, esnek insan kaynakları planlaması ile pazardan gelen taleplere cevap verilmesi, esnek ve mobil işgücü yaratılması, çevre yönetim sistemini kurarak global şirket olmaya katkıda bulunulması, tüm fonksiyonlarda profesyonelliği ve iş mükemmeliyetini amaçlayan girişimci bir kültür yaratılması, Kordsa’nın tüm çalışanlar açısından tercih edilir ve yetkinliklerini diğer şirketlere göre daha verimli kullanabildikleri bir işyeri haline getirilmesi, organizasyon, kültür ve insan yapısını sürekli değiştiren sistemlerle sinerji yaratarak stratejik hedeflere ulaşılması ilkeleri üzerine kurulmuş. Bu ilkeler doğrultusunda Kordsa İnsan Kaynakları sistemlerinin dünyadaki ve iş şartlarındaki değişikliklere paralel olarak iyileştirilmesi sağlanıyor.

İlter Ayata’dan Kordsa’daki İnsan Kaynakları Sistemlerine ilişkin çalışmaları ve hedefleri öğreniyoruz:

“İnsan Kaynakları yönetim süreci her fonksiyonda olduğu gibi planlama ile başlıyor. Amacımız, yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde hedeflerimize ulaşmak için bize avantaj sağlayacak, yetkinlikleri gelişmiş nitelikli elemanlarla çalışmaktır. Bu bakımdan eleman seçimlerimizde psikoteknik testler ve yapılandırılmış görüşme teknikleri uyguluyoruz. Bu testlerle adayların birçok fiziksel ve zihinsel özellikleri ile kişilik profillerini de görebilme olanağımız oluyor. Testlerde ve görüşmelerde başarılı olan kişiler Ücret Yönetim Sistemimizin öngördüğü ücretle işe alınır ve daha sonra tüm çalışanlarla birlikte 1984 yılından itibaren uygulanan ve sürekli geliştirilen “Başarı Değerleme Sistemi” ile ancak kendi bireysel performansı ile bağlantılı olarak ücret artışı alır. Sürekli geliştirildiğini belirttiğim “Başarı Değerleme Sistemi” yerine 1997 yılında, yalnızca amirlerin çalışanı değerlemesi değil, çalışanların da hem amirlerini hem de birbirlerini değerleyecekleri “360 derece değerleme” sistemine geçmeyi planlıyoruz. Çalışanlarımızın bireysel gelişim planları son derece önemli. Kurulduğu yıllarda işçi eğitimi olarak başlayan eğitim etkinlikleri, geçirdiği yoğun değişimlerle şimdilerde düzenli olarak tüm çalışanlara iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre eğitim programları olarak aktarılmaktadır. Ayrıca yıllık Eğitim Planı çerçevesinde çeşitli eğitimlerimizi yılda 60 saat / adam olarak planlamıştık. Bunun yıl sonuna kadar gerçekleşeceğini görüyoruz. Bu kapsamda mesleki eğitim, toplam kalite, geliştirme, teknik ve liderlik eğitimleri veriliyor. “Toplam Kalite ve Biz” bilincini oluşturan eğitimler önem taşıyor.

Toplam Kalite eğitimlerine tüm işçilerimiz, Prof. Doğan Cüceloğlu’nun verdiği “Aile İçi İletişim” seminerine ise hem işçilerimiz, hem de aileleri katıldı. Bu noktada yönetim olarak eğitim süresince üretimden fedakarlık ederken, olayın toplumsal boyutunu düşünüyor ve uzun dönemde tüm eğitim yatırımlarının çalışanlarımız, şirketimiz ve toplumumuz için katma değer yaratacağına inanıyoruz.”

Kordsa’da geliştirilen Çevre Politikası ile yaşanılan çevrenin korunması ve iyileştirilmesinin işin bir parçası olduğu kabul ediliyor. Ürünlerin ve faaliyetlerin kalitesinin çevreye olan etkilerini en aza indirerek daha da artırılması hedefleniyor. Bu politika doğrultusunda, Çevre Yönetim Sistemleri ile üretimde kullanılan kimyevi maddelerin çevreye verebileceği olumsuz etkiler asgariye indirilmeye çalışılıyor. Ekolojinin bozulmaması için çok özenli davranılıyor, sürekli denetlemeler yapılarak çevre koruma ile ilgili dünya normlarının gerektirdiği ölçülere ulaşıldığı gibi bu sınırın altına inilmeye de çaba gösteriliyor. Ayrıca Kordsa’nın kurulduğu günden itibaren Türkiye’de arıtma tesisini oluşturan ilk kuruluş olduğunu da öğreniyoruz. İnsan Kaynakları Müdürlüğü, çalışanlar ve ailelerine yönelik çok güzel uygulamalar gerçekleştiriyor.

Çok etkilendiğimiz bu çalışmalardan bazı örnekleri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bir sanayi şehri olan Kentsa’da Kordsa, bugüne kadar planlı biçimde yüz binin üzerinde fidan dikmiş. Bu yıl Dünya Çevre Günü nedeniyle tüm çalışanlar “Her Kordsalı’nın bir dikili ağacı var” kampanyası çerçevesinde üzerinde kendi isimlerinin bir plaketle belirtildiği birer fidan dikmişler. Bir başka çalışma da gazete, cam, plastik, pet şişe, tetrapak ve alüminyum içecek kutuları gibi ekonomik değeri olan atıkların değerlendirilmesi için çalışanların ailelerinin de katılımı sağlanmış. Tesiste gördüğümüz büyük bidonlarda bu atıkların toplanıp, değerlendirildiğini ve elde edilen gelirden çalışanların faydalanacağı bir dayanışma fonu oluşturulduğunu öğreniyoruz.

İlter Ataya, Kordsa’nın kalite ödülünü kazanmasında İnsan Kaynakları Bölümünün katkılarını şöyle özetliyor: “Kordsa’nın kalite ödülü kazanması topyekün bir süreçti ve temelinde köklü bir kalite bilinci, yoğun bir eğitim, tüm yöneticilerimizin birer insan kaynakları yöneticisi olması ve etkin bir iletişim şemsiyesi altında takım oyununu iyi oynamamız yer alıyor. Ödüle ulaşan yolda çalışanlarımız başarı için birbirleriyle yarıştılar, kendilerini aşmaya çalıştılar, öğretilenleri içtenlikle uyguladılar, ellerinden gelen herşeyi yaptılar. Özellikle saha ziyareti sırasındaki coşku ve heyecanlarını sözcüklerle tanımlamak mümkün değil. Çalışanlarımız, iyi yönlendirilirse ülkemiz insanının çok iyi şeyler başarabileceğini kanıtladılar. Buna şahit olmak insanın yarınlara olan umudunu artırıyor.

Konuyla ilgili olarak müdürlüğümüzün katkısı özellikle eğitim programlarının organizasyonu ve uygulaması bakımından çok önemli. Mevcut İnsan Kaynakları sistemleri ve uygulamalarımız yönünden oldukça avantajlı olduğumuzu tahmin ediyorduk. Daha önce rde ödül almış şirketler için kıyaslama noktası olmuştuk ve kıyaslama sonuçları Kordsa bakımından çok iyiydi. Müdürlüğümüz çalışanları, görevleri gereği daha çok yönlendirici ve toparlayıcı bir rol üstlendiler; bunun gereklerini de başarı ile yerine getirdiler. TÜSİAD – KALDER denetçileri tarafından üç gün süre ile şirketin tüm departmanlarında uzun saatler süren ziyaretler gerçekleştirildi. Bir gün süre ile de birçok çalışanımızla günlük iş yaşamlarına, çalışma koşullarına ilişkin görüşmeler yapıldı. Saha ziyareti sırasında yapılan görüşmelerden birçok iyileştirmemiz gereken yönümüz olduğunu farkettik, bu nedenle derginiz aracılığıyla TÜSİAD ve KALDER’e bir kez daha iyileştirme çalışmalarımızda bize ışık tuttukları ve yönelmemiz gereken yolu gösterdikleri için teşekkür etmek isterim.”

Ayata meslektaşlarına ve insan kaynakları konusunu seçmek isteyen gençlere şu açıklamayı yapıyor: “Her yıl değişik kuruluşlardan meslektaşlarımla birlikte Dünya İnsan Kaynakları Kalite Kongresi’ne katılıyorum. Batılılardan bilgi yönünden hiçbir eksiğimiz olmadığını görmek çok sevindirici. Bu tür uluslararası platformlara katılan arkadaşlarımızın Türkiye’yi çok iyi temsil ettiklerine inanıyorum ve katılımcı sayısının artmasını diliyorum. Eklemek istediğim son bir nokta daha var: Nedense İnsan Kaynakları konusu son yıllarda ağırlıklı olarak bayanların ilgi alanı haline geldi. Ben insana çok yakın olan alanımızda erkeklerin de daha fazla yer almaları gerektiğini düşünüyor ve bundan sonsuz keyif alacaklarına inanıyorum. Bizim mesleğimizde uzlaşmacı, iletişim yeteneği güçlü, sabırlı, takipçi ve iyi bir gözlemci olan herkese yapacak bir rol, bir görev var.”

Kordsa’nın yarattığı kalite dünyasına, çalışanlarına verdiği değer ile ulaştığını görmek bizleri çok etkiledi. Kordsa tüm çalışmalarında çevrenin ekolojik dengesinin korunmasından çalışanların ve ailelerinin eğitim, kültür düzeyleri ile yaşam koşullarının iyileştirilmesine kadar birçok konudaki katkısıyla toplumun gelişmesine de büyük yarar sağlıyor. Kordsa’yı bir kez daha kutluyor, tüm şirketlerin çalışmalarının her boyutunda kaliteye ulaşmasını diliyoruz.

Hazırlayan: Figen TAHİROĞLU

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)