Toros Gübre İnsan Kaynakları Projesi


Toros Gübre, kimyasal gübrelere artan talebi karşılamak amacıyla, Tekfen Holding öncülüğünde 1981 yılında Adana Ceyhan’da kurduğu tesisinde kompoze gübre üretimiyle başladığı faaliyetini 1986 yılında devreye giren ikinci ünite yatırımlarıyla üretim kapasitesini ikiye çıkartarak sürdürüyor. 1990 yılında Akdeniz Gübre Sanayi’nin gruba katılmasıyla Türkiye’nin özel sektörde gübre üreten en büyük kuruluşu durumuna geliyor ve toplam 1 milyon 400 bin ton üretim kapasitesine ulaşıyor. Gübre üretiminde kullanılan nitrik, sülfirik ve fosforik asit, grubun kendi tesislerinde üretiliyor. Adana’da kurulu TST Plastik Ambalaj Sanayi; Toros Grubu, Şeker vb. pazarların torba ihtiyacını karşılıyor. 1986 yılında libere olan gübre pazarına hızlı bir şekilde giren Toros Grubu, yaygın bir pazarlama, depolama ve dağıtım ağı kurarak, kısa sürede Pazar payını artırıp çiftçiye sınırsız olanaklar sunuyor. Ayrıca ürün geliştirme, kaliteyi yükseltme, toprak analizleri ve çiftçiye verilen danışmanlık hizmetleri ile Türk tarımının ilerlemesinde büyük katkı sağlıyor. Toros Grubu, Ceyhan ve Akdeniz’de bulunan gübre fabrikası, yedi bölgeye yayılmış pazarlama satış ekibi ve Ceyhan’daki kapasitesi açısından Doğu Akdeniz limanları arasındaki en büyük iki terminali ile faaliyet alanlarını genişletmiş durumda.

Toros Grubu kültürü, Günsenin Meriç’in heyecanlı sözlerinde gizli:

“Dinleyen, gelişen, büyüyen ve öğrenen organizasyon içinde amatör ruhlu profesyonellerin yer aldığı, mükemmelliğe ulaşmayı amaç edinmiş, ekip ruhu ile çalışan, biz diyen, paylaşan, çözümler üreten, konularında en iyileri bünyesine çeken, çalışanların gelişmelerine yardımcı olup teşvik eden, tüm ekibiyle uzun yıllar birlikte çalışan sevgi dolu büyük bir aileyiz. Rekabete karşı en önemli gücümüz kurum kültürümüz.”

Toros Grubu, İnsan Kaynakları ile 1996 yılında tanışıyor ve 1997 yılını temelini yeterliklerin oluşturacağı, şirketin kendi bünyesindeki gönüllü eğitimcilerle gerçekleştireceği eğitim yılı olarak hedefliyor.

Toros Grubu’nda, Prometheus ile ortaklaşa yürütülen ve Önce İnsan adı verilen İnsan Kaynakları Projesi; “Tüm çalışanlar birbirlerinin müşterisidir, mutlu iç müşteriler mutlu dış müşteriler yaratır ve şirket performansı iç müşteri mutluluğu ile aynı paraleldedir” ilkeleri üzerine kurularak başarıya ulaşıyor. Günsenin Meriç; projeyi şöyle açıklıyor: “İlk adım olarak projemize Prometheus’un işleri tatmin ölçeği ile başladık. Aldığımız sonuçlarla herkesin bu ailenin üyesi olmaktan çok mutlu olduğunu bir kez daha gördük. Bir sonraki adımda grubumuzun vizyonunu, misyonunu, stratejilerini ve ana hedeflerini belirledik. Kapıdaki görevli elemanımızdan en üst düzey yöneticimize kadar tüm çalışanların grubun vizyonu, misyonu, stratejileri ve ana hedeflerinden haberdar olmasını sağladık. Tüm çalışanlarımızdan grubumuzun ana hedefleri doğrultusunda vizyonumuzu gerçekleştirecek iş ve süreç geliştirme hedeflerini belirlemelerini istedik. Bunu isterken bir dizi eğitim programı ile arkadaşlarımıza S.M.A.R.T.c tekniğine göre hedeflerin ne olduğu ve nasıl yazıldığı, nelerin hedef ve nelerin temmeni olduğunu anlattık. Daha sonraki adımda; Grubun vizyonunu gerçekleştirmeye yönelik iş ve süreç geliştirme hedeflerine ulaşma başarısını, hedeflerine ulaşırken sağladığı müşteri bazlı ve yeterliklere dayalı performans değerleme yöntemi’ni uygulamaya koymak amacıyla grubumuzun tüm üyelerine bu yöntemin sürecini, yararlarını, yönetici ve çalışan olarak üstlenilen sorumlulukları, yöneticinin patron değil bir koç olduğunu, sürecin ortağı olduğunu, iç müşteri kavramı üzerinde durarak anlattık, bu küçük eğitimlerimizi her an başvurabilecekleri bir el kitabı haline getirdik. 1996 yılında pilot çalışmasını yaptığımız ve 1997 yılında tüm grupta tüm grupta uygulamaya geçeceğimiz bu değerleme sistemini üç temel nokta üzerine oturttuk:

Hedefler:

İş hedefleri, süreç geliştirme hedefleri ve birey / ekip hedefleri olmak üzere üç ana başlıkta topladık.

İç müşteri ve iç müşteriden alınan geri bilgi:

Bize göre herkes birbirinin iç müşterisidir ve herkesin tek bir iş tanımı vardır: Koşulsuz Müşteri Mutluluğunu Sağlamak. Müşteri bizim için çok önemli ve müşterimizin beklentilerine cevap vermek en temel görevimizdir.

Başarımızın anahtarı müşterimizden aldığımız geri bilgidir. Geliştirmemiz gereken alanları belirlemek, performansımız hakkında bilgi sahibi olmak, her adımda daha iyi, daha mükemmel olabilmek için hepimiz hedeflerimizi belirlemeden önce, hedefimiz gerçekleştiğinde ürettiğimiz ürün veya hizmet hakkında geri bilgi almak zorundayız. Uyguladığımız performans sisteminde tabii ki formal bir değerleme dönemi ver. Ancak hepimiz biliyoruz ki; her hedef gerçekleştirme tarihi bir değerleme dönemidir ve her alınan geri bilgi düzeltmemezi gereken alanları belirlemekte bizim için önemlidir.

Yeterlilikler:

Grubumuzun vizyonuna ulaşması için, ortak bir anlayış ve yönelimi sağlamak amacıyla, organizasyonda yer alan her bir fonksiyon bazında, tüm pozisyonlar için kritik olarak tanımlanan bilgi, beceri ve davranışları, oluşturduğumuz çalışma gruplarında, o pozisyonda çalışan arkadaşlarımızın katılımı ile belirledik. Biz tanımladığımız bu yeterlikleri işe yeni eleman alımında, etkin bir eğitim planı oluşturmada, performans değrelemede, kariyer planlamada ve ücretlemede kullanmayı hedefliyoruz”

İnsan Kaynakları bölümünün kurulması, Toros Grubu’nda çok yeni olmasına karşılık, İnsan Kaynakları projeleri başarıyla gerçekleştirilmiş. Günsenin Meriç başarıya ulaşmalarını şöyle dile getiriyor: “Grubumuz İnsan Kaynakları Bölümünde diğer şirketlere göre daha kalabalık bir kadro ile, bir yönetim kurulu başkanı, bir genel müdür, dokuz genel müdür yardımcısı ve üç fabrikada, yedi bölge müdürlüğünde yaklaşık binikiyüz kişi için çalışıyoruz. Başta genel müdürümüz olmak üzere, tüm arkadaşlarımız ve projenin her aşamasında oluşturulan çalışma grupları projeyi en az bizim kadar sahiplendi ve destek verdiler.”

İnsan Kaynakları Müdürü Günsenin Meriç, yardımcısı Pınar ve departmanlarındaki balıklarıyla bölüm olarak yoğun bir şekilde yürüttükleri projelerin yanısıra grupta çalışan herkese işle ilgili veya iş dışında ailesi, çocuğu, hatta evindeki çiçekleri ile ilgili özel problemleri olanlara büyük bir özveriyle yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bundan da son derece mutlu olduklarını anlıyoruz ve Toros Grubu İnsan Kaynakları Bölümü’nn çağrısını sizlere aktarıyoruz: “Bu ailenin üyesi olmak bir ayrıcalıktır ve tüm dinamik, analitik düşünen, takım çalışmasını, değişimi seven, öğrenmeye açık, biz demesini bilen gençleri ailemize çağırıyoruz. Bu ailenin giriş kapısı İnsan Kaynakları Bölümü’dür.”

Hazırlayan: Figen TAHİROĞLU

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)