“İyi performans sadece tatmin eder, mükemmel performans ise insanların daha fazlasını istemesini sağlar”
Liderlik uzmanı ve “The Fred Factor” adlı çok satan kitabın yazarı Mark Sanborn’e göre; kişilik özellikleri, zayıf ya da güçlü yönleri ne olursa olsun, herkes zamanla dikkate değer bir performansa ulaşabiliyor. Sanborn, The Encore Effect adlı kitabında, hem kendi deneyimleri hem de kariyeri süresince birlikte çalıştığı kişilerin özelliklerinden yola çıkarak, üstün performans gösteren kişilerin ortak özelliklerini kendinizde nasıl geliştirebileceğinizi ve yaşamınızın tüm alanlarında sıra dışı sonuçları nasıl başarabileceğinizi aktarıyor. Ona göre, bunun yolları beş adımdan geçiyor:
Tutku: Göz alıcı performansın yakıtı
Hazırlık: Göz alıcı performansın başlangıcı
Pratik: Sizi mükemmel hale getirmeyebilir ama sizi daha iyi yapar.
Performans: Karşınızdakini kendinize bağlama şekliniz
Cila: Performansınızı parlak hale getirmek
“Sahneniz” ister ofis, ister bir satış katı, ister yönetim kurulu ya da kendi eviniz olsun; Sanborn’un önerileri en çok fark yaratan her durumda parlamanıza yardımcı olacak.
HRDERGİ: The Encore Effect’in çıkış noktasından söz eder misiniz?
MARK SANBORN: İşvereninizin sizi kaybetmemek için neredeyse her şeyi yapabileceği kadar işinizde iyi ve şirketiniz için böyle bir değer olsaydınız, ne olurdu?
İnsanların unutulmaz performansınız hakkında konuştuğu ve sunduğunuz ürün, hizmet ya da fikirlerin daha fazlasını istediği bir şekilde performans gösterseydiniz ne olurdu?
İnsanların sizden ve sunduğunuz her ne ise ondan, istikrarlı olarak daha fazla istediğini biliyorsanız, bu büyük olasılıkla bis etkisi nedeniyledir.
Sizin (ve benim) hedefiniz, insanların yaptıklarınızdan daha fazlası için arzu yaratmak olmalıdır. Eğer hareket etmeye hazır olduğumuzu ima ediyorsak, insanların gitmememiz için yaygara koparmasını sağlamamız gerekir. Dünya artık umutsuz bir biçimde bu tür farklar yaratan, bu tür sonuçlar üreten, böylesi olumlu bir etkisi olan insanları arıyor. Bu insanlar hangi konumda olurlarsa olsunlar, basit bir biçimde gitmelerine izin verilmez.
HRDERGİ: İyi, profesyonel bir performans ile unutulmaz performans arasındaki fark nedir?
M.S.: Unutulmaz bir performans insanların daha fazlasını istemesine neden olur; iyi bir performans ise basit bir biçimde tatmin eder.
Ekonomi ve mevcut iş piyasası konusunda zor zamanlardan geçiyoruz. Ve zor zamanlarda, insanlar işlerini kaybedebilir. İyi bir performans sergilemek mevcut iklimde yeterli olmayabiliyor. Hiçbir garanti yok. Ama göz alıcı performans (bireysel ya da organizasyonel seviyede) bir koruyucu kalkandır. Göz alıcı performanslar unutulmazdır, zor zamanlarda batmanızı engeller ve gelişmenize yardımcı olur.
İyi bir performans sizi oyunda tutar. Unutulmaz bir performans ise kazanan eldir.
HRDERGİ: Kitabınızda herkesin; güçlü ya da zayıf yönleri, kişilikleri ne olursa olsun, zaman içinde unutulmaz performanslar gerçekleştirebileceğini söylüyorsunuz. Bunu kısaca açıklar mısınız?
M.S.: Özellikler farklılık gösterse de unutulmaz performans gösterenlerin kullandığı beceriler aynıdır: Hazırlık, uygulama, performans ve yaptıkları ne olursa olsun duydukları tutkuyla ateşlenen cila…
Göz alıcı performans herkesin öğrenebileceği bir sürece dayanır ama bu, arzu ve kararlılık gerektirir. Göz alıcı performans tasarımla oluşur, kazara değil. Bazı kişilerin belli alanlarda doğal yatkınlıkları olsa da, herkes göz alıcı bir performans yaratma sürecini öğrenebilir.
Ne zaman göz alıcı olacağınızı seçmek de önemlidir. Her şey “göz alıcı” yapılmayı hak etmez. Bir harcama raporunun göz alıcı değil, doğru olması gerekir. Ama eğer satış alanında çalışıyorsanız, kilit müşterilerinize yaptığınız sunumlar göz alıcı olmalıdır. Bir müşteri hizmetleri temsilcisi, sorun yaşayan bir müşteriye yardım ederken göz alıcı olmalıdır. Bir öğretmen ise sadece ders vermek konusunda değil öğrencilerin öğrendiğinden emin olmak adına da göz alıcı olmalıdır. Göz alıcı olmak için zaman ve emeği ne zaman harcayacağımızı seçerken dikkatli olmamız gerekir.
Öte yandan U faktörünün de çok önemli olduğunu belirtmem gerekiyor: Bu, performansınızı benzersiz hale getirir ve özel becerileriniz ile güçlü yönlerinizin özel bir birleşimidir. Her göz alıcı performansta her zaman benzersiz bir unsur vardır. Örneğin şarkıları yeniden yorumlayan gruplar asla orijinalleri kadar başarılı olamaz. U faktörü, her şeyi sıra dışı biçimde iyi yapmakla başlar, ardından kendi benzersiz parmak izinizi eklemenizi gerektirir. Eğer hepimiz aynı şeyler konusunda aynı şekilde performans gösterseydik, bunlar göz alıcı olmazdı. Stil, her performansçıyı birbirinden ayırır.
HRDERGİ: Göz alıcı performans gösterenler kişisel ve profesyonel yaşamlarında farklı mı? Ortak özellikleri neler?
M.S.: Hepimiz, yaşamımızın farklı alanlarında roller oynuyoruz: evde, işte, toplumumuzda ve ülkemizde. İlkeler her zaman transfer edilebilir ve Bis Etkisi zamansız ilkeleri baz alır. Değişen tek şey, ilkelerin uygulanışıdır.
Kitaptaki ilkelerden birine göz atalım: pratik… Bir sunumun pratiğini nasıl yaptığınız ile golf pratiğini yapış şekliniz farklı olsa da ilke aynıdır: Pratik yapmak sizi mükemmel hale getirmeyebilir ama daha iyi olmanızı sağlar.
HRDERGİ: İK profesyonellerine bu konuda neler öneriyorsunuz?
M.S.: İnsan Kaynakları profesyonelleri, yaptıkları işte unutulmaz performans sergileyerek örnek olabilir ve standartları oluşturur. İkinci olarak, The Encore Effect kitabında tanıttığım yinelenen süreci öğretebilirler. Bu ilkeler, herhangi birinin yaptığı tüm önemli işlere uygulanabilir.
Öte yandan ister ebeveyn ister koç ya da lider olun, başkalarının farkında olmadığı potansiyellerini görmelerine yardımcı olabilirsiniz. Bunun için ilk adım, kendileri ile ilgili vizyonu genişletmektir. İkincisi, sadece “öğretmek” değil “tepki vermek” de gerekir. Bu, sadece bilgi vermemek; performansa etki etmek anlamına gelir. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri de sürekli teşvik etme sürecidir.
SATIŞ PAZARLAMADAN LİDERLİK GELİŞTİRMEYE…
Liderlik geliştirme konusunda bir fikir stüdyosu olan Sanborn&Associates’in Başkanı Mark Sanborn; bugüne kadar 2200’ü aşkın kurumsal müşteri ve organizasyon ile çalıştı, ABD’deki tüm eyaletlerde ve 14 ülkede konuşmalar yaptı, 8 kitap yazdı. Kendi şirketini kurmadan önce, yayıncılık endüstrisinde satış ve pazarlama yöneticisi olarak görev yapıyordu. Web sitesi: www.theencoreeffect.com