BAT Türkiye’de birleşme süreci ve İnsan Kaynakları uygulamaları


British American Tobacco’nun dünyanın en büyük tütün pazarlarından olan Türkiye’ye yatırım yapmaya karar vermesinin ardından, 2002 yılında, İzmir’in Tire ilçesinde dünya standartlarında bir fabrika inşa ederek Türkiye’deki faaliyetlerimize başladık. 2002 yılından bu yana Türkiye’de 2 milyar ABD dolarını aşan yatırım yaptık. İstanbul’daki genel merkezimizin ve Tire’deki uluslararası kalite standartlarına sahip fabrikamızın yanı sıra, Samsun ve Tokat fabrikalarında da üretim yapmaya başladık. Yolun başında 180 olan, merkez ofis, saha ve operasyon çalışan sayımızı 6 yıl içerisinde 2200’e çıkardık. BAT’nin liderlik beklentilerini karşılayan potansiyeldeki yeni çalışanlarımızla, küçük bir aileden FMCG devine dönüşüyoruz. Özellikle son 6 ayda aramıza yeni katılan aile fertlerimizin, kazanan organizasyonumuzun bir parçası olarak BAT’nin iş kültürüne ve sosyal yaşantısına uyum sağlamaları İnsan Kaynakları olarak odak noktalarımızdan biridir. Her departmanın ve her bireyin, aramıza yeni katılanlara sıcak bir karşılama yapmak ve uzun dönemli çalışmak için harika bir yer yaratmakta rolü çok büyük.

Etkili bir planlama sayesinde başarıya ulaştık

22 Şubat 2008 tarihinde Tekel’in sigara üretim işi ile ilgili varlıklarının özelleştirilmesi ihalesinin kazanılması ile birlikte BAT Türkiye için yeni bir dönem başlamış oldu. İki devin birleşmesi gibi zor bir süreci, aynı hedefe doğru sorumluluk, özveri ve yüksek motivasyon ile çalışan yetenekli ekibimizin gücü ve etkili bir planlama sayesinde başarıyla yürüttük.

Özelleştirme sürecini etkili bir şekilde yönetebilmek için fazlar halinde aşamalı bir entegrasyon planı yaptık. 22 Şubat tarihi, ihaleyi teknik olarak kazandığımız ve entegrasyon sürecine tam anlamıyla başladığımız tarih olmasına rağmen bizim hazırlıklarımız çok daha önceden başlamıştı. Bu süre zarfında, mevcut hacmi 4 katı büyüklüğe ulaştıracak bir iş modeli için entegrasyon stratejilerinin geliştirilmesi ve planlamanın yapılması amacıyla bir proje ekibi oluşturduk. Kapsamının geniş olmasından dolayı tüm fonksiyonların uyum içerisinde çalışmasını gerektiren bu projede, İnsan Kaynakları, Kurumsal İlişkiler, Hukuk, Pazarlama, Finans ve IT ekipleri birlikte çalıştı.

İşe alım coşkusu

İnsan Kaynakları ekibi olarak, bu süreçte öncelikli odak noktamız büyüyen organizasyonumuzda bizimle çalışacak yetenekli çalışma arkadaşlarını şirketimize kazandırmak oldu. Bu yoğun işe alım döneminde, en iyi yetenekleri şirketimize kazandırma hedefimizden ödün vermeyerek, son derece dikkatli ve özenli bir seçme ve yerleştirme süreci uyguladık.

British American Tobacco, tüm dünyada yüksek potansiyele sahip kişilerin işe alımına büyük önem vermektedir. BAT’nin başarısının temelinde “her seviyede liderlik” yaklaşımı yer almaktadır. BAT’de hepimiz, global vizyonumuza ulaşmak için, unvanı veya seviyesine bakmaksızın her çalışanımızın bazı liderlik özelliklerini göstermesi gerektiğine inanıyoruz. İşe alım sürecinde, sadece mevcut görevin gerekliliklerini karşılayan adaylara değil, BAT içinde daha önemli görevleri üstlenebilecek kişilere öncelik veriyoruz. Bu nedenle işe alım standartlarımız oldukça yüksektir.

İşe alım sürecimize öncelikle açık pozisyonlarla ilgili kriterlerin net ve anlaşılır olarak belirlenmesi ile başlıyoruz. Şirket içi ve şirket dışındaki kaynaklarda pozisyon ilanının yayınlanması ve başvuruların pozisyona yönelik kriterler doğrultusunda değerlendirilmesi sürecinin ardından teknik ve liderlik yetkinliklerinin bir arada değerlendirildiği Yetkinlik Bazlı Mülakatları gerçekleştiriyoruz.

Olumlu olarak değerlendirilen adayları simülasyona dayalı bir veya birden fazla egzersizler ve vaka çalışmalarından oluşan Değerlendirme Merkezi’ne davet ediyoruz. Grup çalışması veya bireysel çalışma şeklinde uygulama alternatifleri bulunan Değerlendirme Merkezi’ndeki performansları en kuvvetli olarak değerlendirilen adayları Sayısal/Sözel Beceri ve Kişilik Testleri’ne davet ediyoruz ve olumlu olarak değerlendirilen adayların daha önce çalıştıkları şirketlerde bağlı oldukları yöneticiler veya çalışma arkadaşları ile iletişime geçerek Referans Kontrolleri’ni tamamlayıp, iş teklifimizi yapıyoruz.

Tekel projesi döneminde de, açık pozisyonlarımıza başvuran adaylara seçme sürecimizin tüm aşamalarını titizlikle uyguladık. Yoğun işe alım temposu içerisinde işe alım standartlarımızı korumak bizim için zorlayıcı, ama bir o kadar da vazgeçilmez bir hedef oldu. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için sürecin başında İnsan Kaynakları ekibimizin gücünü artırdık ve titizlikle seçtiğimiz danışman şirketlerden destek aldık.

Fabrikalar tarafında ise, daha farklı bir işe alım süreci yaşadık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir özelleştirmede sadece varlıklar esas alındı. 140 yıllık tarihi olan, yaklaşık 2 bin personeli bulunan köklü bir kuruluşu özelleştirilirken, bu personelin geleceği de düşünüldü. Biz zaten personele, insana değer veren bir şirketiz ve özelleştirme sürecinde Tekel personelinin mağdur olmasını önlemek amacıyla en iyi sistemi geliştirmeye çalıştık. Her türlü platformda öncelikle iyi ilişkiler geliştirmeyi, Tekel ve çalışanlarına verdiğimiz değeri belli etmeyi hedefledik.

Özelleştirme İdaresi koordinasyonunda sendikayla yaptığımız görüşmelerden sonra fabrikalara gittik ve işe alım sürecini başlattık. Tekel çalışanlarıyla tek tek görüşerek teklif ve taşınma paketimizi anlattık. Yaptığımız teklife verdikleri yanıtla bize olan güvenlerini ifade ettiler. Bu kararın Tekel çalışanlarının hayatında çok önemli bir yeri vardı. İlk gün organizasyonumuzun sonunda, eski Tekel yeni BAT çalışanlarıyla yapmış olduğumuz röportajlarda verdikleri kararın doğru olduğuna inandıklarını ve memnun olduklarını gördük. Zor bir dönemden geçtik, ancak bu hem biz hem de çalışanlar açısından büyük bir tecrübe oldu. Bu tecrübe sonucunda da bu noktaya gelmekten dolayı çok mutluyuz.

Değişim yönetimi

Yoğun geçen işe alım sürecimizin ardından, aramıza yeni katılan çalışanlarımıza hoş geldin demek, şirket kültürümüzü yaşatmak, yüksek performansla çalışan bir şirket olarak beklentilerimizi ve bu beklentileri yerine getirebilmeleri için gerekli bilgileri paylaşmak amacıyla oryantasyon sürecimizi geliştirdik.

Fabrika Oryantasyonu: Rol model olarak Tire fabrikası

Vizyonumuza ulaşmak ve başarılı geleceği yakalamak için yeni çalışanlarımızın da Tire fabrikamızın uzmanlığından yararlanması gerektiğini düşündük. Bu nedenle Tire, Samsun ve Tokat fabrikalarında çalışmak üzere işe alınan çalışanlarımıza Tire fabrikamızda oryantasyon programları düzenledik.

Oryantasyon programına katılanlar bir gün boyunca farklı yöneticiler tarafından verilen genel fabrika oryantasyonunu alıp, Tire fabrikamızı gezme ve tanıma fırsatı buldular. İkinci günden itibaren, Tire fabrikasındaki “Mükemmelliğin Merkezi” uygulamasını Samsun ve Tokat fabrikalarına da taşımak amacıyla mevcut çalışanlarımız yeni arkadaşlarımıza iş başında eğitim vererek hem işleyişimizi aktardılar hem de BAT kültürünü tanıttılar. Bu sayede, yeni işe başlayan çalışanlarımız yeni görevlerine hazırlanmış oldular.

Merkez Ofis Oryantasyonu: Aramıza yeni katılanlar mutfakta

Aramıza yeni katılan çalışanlarımıza BAT kültürünü anlamanın yanında birbirlerini yakından tanıma ve şirket ruhunu paylaşma fırsatı yaratmak amacıyla, BAT Liderlik Mutfağı konseptinde şirket oryantasyon programları geliştirdik.

30 kişilik gruplar halinde gerçekleştirdiğimiz bu programlarda tüm departmanlardan birer yönetici departman yapılarını ve iş alanlarını anlattılar. 2 gün süren programlarda katılımcılar BAT mutfağında tüm departmanların katkılarını öğrendikten sonra, önlük ve şef şapkaları ile mutfakta hünerlerini sergilediler. Sağlanan malzemelerle yemek yapan katılımcılar, hazırladıkları muhteşem açık büfenin de keyfini çıkardılar. Bir taraftan şirketimizi tanıyan katılımcılar, sunum aralarında verilen molalarda anlatılan konularla ilgili soruları cevaplayarak öğrendiklerini pekiştirdiler.

Buddy Building

İşe başlayan kişilerin, şirket kültürümüzü ve farklı departmanlarımızı tanımalarını sağlayarak sosyal entegrasyonu gerçekleştirmek için Şirket Oryantasyonu’na katılmalarına ek olarak yeni bir sistemi, Buddy Building’i başlattık. İlk etapta Merkez ofiste başlayan bu uygulama ile işe başlayan tüm çalışanlarımıza, aynı departman içinden birer Buddy (yakın dost/partner) belirledik. Böylelikle, yeni başlayan çalışanlarımız şirkete katıldıkları ilk günden itibaren kendilerine BAT Türkiye’deki günlük yaşamı, sosyal hayatı, uyguladığımız politika ve prosedürleri, ihtiyaçları ile ilgili hangi departmanda kime danışmaları gerektiğini anlatan Buddy’leri sayesinde şirket ortamımıza kolaylıkla adapte oldular.

Değişim her yerde...

Tekel projesi doğrultusunda büyüyen pazarlama organizasyonumuza yeni katılan çalışanlarımızı hedef alarak “beklentileri ve görevi tanıma”, “göreve yoğunlaşma” ve “performans” başlıkları altında 3 ana konu üzerinde yoğunlaşan programlar hazırladık. Program esnasında katılımcılara, görevlerinin tam içerikleri, pazarlama ve dağıtım stratejilerine nasıl katkıda bulunacakları ve şirketimizin kendilerinden beklentileri, ilgili dokümanlar eşliğinde anlatıldı.

BAT Türkiye olarak, yüksek performans ortaya koyabilmenin yolunun bu kriterleri tanımlamak ve anlamaktan geçtiğine inanıyoruz. Saha çalışanlarımızın kendi çalışmaları hakkındaki bilgilerinin, üretkenlik, kalite ve performansı birleştirmenin başlangıç noktası olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, eğitim programlarımızın büyük bir kısmını iş tecrübelerimizi paylaşmayı ve tartışmayı sağlayan seanslara dönüştürdük. Bu seanslar sonundaki fikir kazanımlarını diğer programlar aracılığı ile tüm saha ekibimizle paylaşıyoruz.

Gözümüz yüksekte

BAT Türkiye & Tekel entagrasyonunu iyi bir takım çalışması, yetenekli insanlar, net planlar ve güçlü bir entegrasyon projesi yapısı sayesinde başarıyla tamamladık. Hep birlikte elde ettiğimiz bu başarıyı, temel stratejilerimizden biri olan “kazanan organizasyonu yaratmak adına çok önemli bir dönüm noktası” olarak görüyoruz.

Bugün, 2200 çalışana sahip BAT Türkiye ailesi olarak hedefimiz bütün çalışanlarımız için her zaman “kazanan bir organizasyon” ve “çalışmak için harika bir yer” yaratmaktır. İşine tutkuyla bağlı, yaptığı işten haz alan yetenekli insanları motive etmek, geliştirmek, şirkete kazandırmak ve onların şirkete sadakatlerini sağlamak İnsan Kaynakları fonksiyonumuzun ana sorumluluk alanına girmektedir. Tüm çalışanlarımızın müşteri memnuniyetine odaklandığı, şeffaf, özgüveni yüksek ve kazanan bir organizasyon yaratmak işimizin en önemli parçasıdır.

GARRIC TOWNSEND – BAT TÜRKİYE İK DİREKTÖRÜ




Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)