ASTD’nin BEST Ödülü’nü alan firmaların ortak özelliği: Çalışan yeteneklerinin geliştirilmesinin kurum kültüründe yer alması


Rekabetin hızla arttığı ve ülke, hatta kıta sınırlarının kalktığı günümüzde, firmalar tüm dünyadaki rakipleriyle pazarı paylaşıyor. Bu ortamda ‘diğerleri’nin neler yaptığını izlemek, başarılarını artırmak ve sürekli kılmak için nelere önem verdiklerinin farkında olmak avantaj yaratıyor. Ekonominin belirsizliği firmaları zorlarken bazı firmalar çalışanlarını geliştirmeye ayırdıkları bütçeden kısıntı yapma yolunu seçerek eğitim ile ilgili giderleri en aza indirmeye çalışıyorlar. Bazı firmalar ise iş dünyasında en büyük farkı çalışanların yarattığının bilinciyle, çalışanını kaynak olarak görüyor ve yetenek geliştirme yoluyla performans artırmaya yatırım yapıyor.

İş dünyasında öğrenme ve performans gelişimi profesyonellerinin en büyük organizasyonu olan American Society for Training and Development’ın altı yıldır yürüttüğü BEST ödülleri programı tüm dünyadan çeşitli sektörlerden kuruluşların çalışanlarını geliştirmek için neler yaptığına ışık tutuyor. Bu sene de Ekim ayında Washington DC’de Uluslararası Ticaret Merkezi’nde yapılan BEST resepsiyonunda ödüllerini alan firmalar, “EN İYİsinden Öğrenin” isimli etkinlikle tecrübelerini paylaştılar.

Infosys Technologies, UPS, Toshiba, Sun Microsystems gibi firmaların da aralarında bulundugu BEST ödüllü firmaların 2008’de çalışan başına yaptıkları eğitim yatırımı ortalama 1451$.

Ödül alanlar dünyanın çeşitli yerlerinden özel sektör firmaları, kamu kuruluşları ve STK’lar olabiliyor. Geçen yıllarda Amerika, Avustralya, Çin, Güney Afrika, Hindistan, İngiltere, İsrail ve Kanada’dan 129 organizasyona verilmiş olan BEST ödülünü bu yıl 7 ülkeden 95 başvuru arasından seçilen 40 kuruluş aldı. Bu kuruluşlar arasında 427 bin 700 çalışanı olan da var, 300 çalışanı olan da...

ASTD BEST Ödülleri’nin amacı iş yerinde öğrenme ve eğitimi stratejik bir iş geliştirme aracı olarak gören kuruluşları ortaya çıkarmak... BEST ödülü için sadece başarılı bir eğitim programı yürütmek yeterli değil, çalışan yeteneklerinin geliştirilmesinin kurum kültürü haline gelmiş olması önemli.

‘En İyi’ anlamına gelen BEST kelimesi aynı zamanda İngilizce şu kelimelerin de baş harflerinden oluşuyor:

Building talent,
Enterprise-wide,
Supported by the organization’s leaders,
fostering a Thorough learning culture.

Ödül alacak firmaların yetenek geliştirme konusunda ‘en iyi’ olmaları ve bunu firma genelinde, tüm yöneticilerin desteğiyle ve esaslı bir öğrenme kültürü geliştirerek yapmaları bekleniyor.

2008 Best Ödüllü kuruluşlar arasında inşaattan finansa, bilgi işlemden turizm ve otelciliğe, sağlık hizmetlerinden havacılığa, gıdadan enerjiye pek çok sektörden firma var. ASTD Başkanı CEO Tony Bingham şöyle diyor: “BEST ödüllü firmalar olağanüstü performans ve öğrenme için standardı oluşturuyorlar. İşin gereklilikleri ile öğrenmeyi doğru planlayarak sonuç yaratmak ve çalışanlara geniş öğrenme olanakları sunmak konusunda üstünler. En önemlisi de firmanın lider yöneticileri öğrenme kültürüne büyük destek sağlıyor ve model oluşturuyorlar.”

BEST kuruluşları:

• Programlarla kısıtlı eğitimle yetinmeyerek, öğrenmeyi verimlilik ve karlılığı arttıracak şekilde kuruma yaymışlar.
• Öğrenmeyi bireysel ve kurumsal performansa bağlamışlar.
• Öğrenmeyi iş stratejisi yapmışlar.

Üst yönetim
geleceğin liderlerinin eğitiminde aktif

2008 ödüllerinde birinci olan Janus Capital Group’da üst yöneticiler şirket içi öğrenmeyi destekliyor ve kendi performans hedeflerinin içine de öğrenme hedeflerini dahil ediyorlar. Firma, 4 liderlik programı, 35’den fazla profesyonel gelişim kursu, 100’den fazla online kurs, mentorluk programları, networking aktiviteleri ile çok çeşitli gelişim olanakları sunuyor. Çalışanların %95’inden fazlası şirket içi eğitime katılmış durumda.

Yönetimin açıklaması; “2001–2002 yıllarında ekonomik zorluklar karşısında eğitimi neredeyse sıfıra indirmiştik, o zamanki bazı üst düzey yöneticilerimiz öğrenim ve gelişimin firmaya kattığı değeri algılayamıyorlardı. 2005’de Liderlik ve Profesyonel Gelişim Direktörü diye yeni bir pozisyon açıldı. İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı’na bağlı çalışan bu pozisyonda Michelle Thompson firmanın C seviyesindeki 9 yöneticisiyle direkt çalışıyor. 2006 itibariyle hedeflerimizi şöyle belirledik:

• Çalışılacak mükemmel işyeri olmak
• Kaliteli yetenekleri çekmek ve elde tutmak
• Kendi içinden terfi ettirmek

* Tüm yöneticilerin katılımının mecburi olduğu ‘Esaslı Lider’ programında iletişim, koçluk, takım çalışması, çatışma çözümü, delegasyon, liderlik konuları temeli oluşturuyor. Katılımcılar hem kendileri hem de ekipleri için eğitim, gelişim ve kariyet planlama gibi konuları düşünmeyi öğreniyorlar. Ekip yönetmekle ilgili bir proje ile sonlanan programda üst düzey yöneticiler konuşmacı olarak yer alıyor.

* Geleceğin liderlerinin ve yüksek performans gösteren çalışanların katıldığı ‘Oluşan Lider’ programı, dört haftaya yayılmış 4 gün eğitim ve ardından bir projeden oluşuyor. Her grup için bir üst düzey yönetici, Başkan Yardımcısı veya C seviyesi yönetici, “sınıf sponsoru” olarak belirleniyor ve o grupla beraber tüm eğitimlere katılıyor, katılımcılarla bilgi ve deneyimlerini paylaşıyor ve mentörlük ilişkisi için olanak sağlıyor.

Bu program katılımcıları başarının sosyal yönüne de hazırlıyor, bir şirket yemeğine nasıl ev sahipliği yapılacağı gibi konularda etiket eğitimi de veriliyor.

2007 yılında bu programdan 48 kişi mezun olmuş, %22’si ilk 3 ayda, %78’i ilk yıl içerisinde görevlerinde yükselmişler.

En inovatif öğrenme programı olarak, ayda 4 tam gün süren, çalışanların kişisel ve kurumsal hedeflerini dengeleme, enerjilerini yönetme, hayatlarını sürdürmek için stratejik hareket planı yapma gibi konularda destek sağlayan ‘Corporate Athlete’ programını yürütüyorlar. Yıllık çalışan memnuniyet anketlerinde çıkan stresle baş edememe ve iş-hayat dengesini kuramama gibi verilerden yola çıkılarak düşünülen program, firmanın sağlık harcamalarını ulusal seviyenin de altına indirmiş.

Yöneticiler eğitimle %50 daha kalıcı

2008 ödüllerinde ikinci olan BBT&T, 31 bin çalışanı ve 1400 şubesi olan bir banka... BB&T kültüründe “öğrenim herkesin sorumluluğu” deniliyor. Tüm çalışanların kişisel gelişim planları var. Yöneticiler gelişim ihtiyaçlarına yönelik öğrenme olanakları önermekle yükümlüler.

BB&T’de eğitim Kurumsal Üniversite formatında… BB&T Üniversitesi yöneticisi Will Sutton, eğitim aktiviteleriyle ilgili yılda en az iki kere üst yönetime rapor veriyor. Sutton; “BB&T’nin varlığını sürdürebilmesinde öğrenme ve liderlik gelişiminin büyük yeri var” diyor.

Üst yönetimin tamamı ve yöneticilerin büyük çoğunluğu firmanın Liderlik Geliştirme Programını tamamlamış. Altı aylık program, bankacılığın yanı sıra kurum kültürü, liderlik gibi konulara odaklanıyor. Program değerini sonuçlar ile kanıtlıyor: Liderlik Geliştirme Programı mezunu yöneticiler dışarıdan transfer edilen yöneticilere oranla %50 daha kalıcı oluyor.

BB&T’de kariyer planlama ön plana çıkmakta; yöneticiler kendi profesyonel gelişimlerini planlarken arkalarından gelecek kişileri de hazırlamak durumundalar. Yüksek performans gösteren çalışanlar BB&T Bankacılık Okulu’na katılabiliyor. 2 yıla yayılmış 140 saat yoğun eğitimi içeren program Wake Forest Üniversitesiyle beraber yürütülüyor.

Yüksek potansiyelli çalışanlarda
%92 bağlılık

2008 ödüllerinde üçüncü olan American Structure inşaat sektöründe faal ve 1746 işçi çalışıyor. Çalışanların %89’u sahada görev yapıyor ve %65’inin kişisel gelişim planı var.

Formen geliştirme programı ile etkili öğrenim sağlayan firma yeteri kadar gelişmiş işgücü bulamayınca “kendi işçini kendin geliştir” yöntemini uygulamaya sokmuş. Yöneticiler için de Kariyer Geliştirme Çizelgesi ve Mentörlük programı uygulayan firma, yüksek potansiyelli çalışanlarında %92 bağlılık sağlamış. Bu çalışanların performansları da %22 oranında artmış.

Eğitim ve gelişim çerçevesinde aylık sınıf içi eğitimler, iş başı eğitimler, tecrübe edinmek üzere görevler, eşli öğrenme fırsatları, mentörlük, psikometrik değerlendirmeler ve bireysel öğrenme planları mevcut. Eğitimin devamında koçluk alan çalışanlar, yılda üç kere de American Structure Akademilerine katılarak dayanışma ve en iyi uygulamaların paylaşım ortamında bulunuyorlar. CEO Ross Myers; “Birlikte çalışarak endüstrimizde ayak izlerimizi bırakacağız” diyor.

Maaşların %4’ü kadar da eğitime

Hong Kong merkezli Shangri-La Otelleri’nin 5 yıllık planında %100 büyüme ve otel sayılarını 55’den 110’a çıkartmak var. Bu büyüme hedefine yönelik tüm 35 bin kişilik çalışan için, özellikle yeni jenerasyona uygun bir temel eğitim programı geliştirmişler.

İlki Ocak 2009’da Kanada’da açılacak olan batıdaki otelleri için 3 yıl öncesinden ekip kurma çalışmaları başlamış, yeniler firmanın Asya’deki otellerinde eğitime alınmışlar. Bu programa verdikleri isim ise Kuzey Amerika Kaplanları Programı…

İnsan Kaynakları misyonunun tüm çalışanlara kişisel ve mesleki gelişim sağlamak olduğunu söyleyen grup direktörü Eng Leong Tan, “Özellikle genç çalışanlar için gelişim olanakları da çok önemli” diyor. Firma maaşların %4’ü kadar da eğitim ve gelişime bütçe ayırıyor.

Yüksek potansiyelli çalışanlar seçilerek Pekin’deki Shangri-La Kurumsal Akademisi’nde 10 haftalık tam zamanlı eğitime katılıyorlar. Ayrıca yöneticiler için üç ayrı liderlik gelişim programı da mevcut.

Öğrenme ve gelişimin
performans yönetimindeki ağırlığı %15

Hindistan merkezli ICICI Bankası BEST Ödülü’nü bu yıl beşinci kez alıyor. ‘Öğrenme kültürü oluşturarak performans sağlamak’, ICICI Bankası’nın misyonunda bulunuyor. Bankanın performans yönetiminde baz alınan hedeflerin %15’lik ağırlığı öğrenme ve gelişime ayrılmış. 40 bin 880 çalışanı olan ICICI Bankası’nda yetenek yönetimi uygulamalarının sonucu, 700 üst yönetim pozisyonunun %90’ından fazlası terfilerle dolduruluyor ve bu çalışan bağlılığında %50’lik artış sağlıyor.

Yılda 12 milyon saat eğitim

2008 BEST ödüllü Sun Microsystems’de geçen yıl 6 milyon saat eğitim verilmiş. Bu sürenin bu yıl gayri resmi öğrenme programlarıyla beraber 12 milyon saate çıkması bekleniyor. “Öğrenimi firmanın iş stratejisinin önemli bir parçası yapmak için büyük miktarda yatırım yapıyoruz” diyen yönetimin yeni yöntemi gayri resmi öğrenme programları…

Çalışanlar eğitim içeriklerini çeşitli bilgi işlem teknolojilerini kullanarak hazırlayıp https://slx.xun.com adresine yüklüyorlar. Bu eğitim içerikleri web sitesinden indirilerek iPhone, İpod veya bilgisayardan izlenebiliyor. Buradaki eğitim içerikleri sadece çalışanlara değil herkese açık. Bu sayede her gün Sun websitesini ziyaret edenlerin %30’u bu eğitim sitesinden geliyor. Başkan yardımcısı Karie Willyerd; “Biz bu sisteme ‘YouTube iTunes ile buluştu’ diyoruz” diye konuşuyor.

Üniversitedeyken eğitmeye başlıyor

Hindistan merkezli bilgi teknolojileri firması Wipro, %35’lik büyüme oranına karşın yetenekli işgücü bulmakta zorlanıyor. Buna çözüm için başlattığı Temel Hazırlık Programı’nda halen üniversite son sınıfta okumakta olan potansiyel elemanlarına 3 haftalık eğitim uyguluyor.

60 bin çalışanı olan firmanın bireysel ve organizasyonel performans değerlendirmelerinde 14 davranış yetkinliği ile 9 kalite yetkinliği esas alınıyor. Yetkinlik seviyeleri ve eğitimlerin etkililiğini ölçümlemek üzere bir değerleme merkezi var. Çalışanlarda davranış yetkinliklerini oluşturmak üzere Geleceğin Yöneticisi Programı kullanılıyor. Geçen yıl 600 çalışan Geleceğin Yöneticisi Sertifikası’nı almış. Ayrıca uygulamada olan Servis Akademileri yeni işe başlayan elemanların oryantasyonunu hızlandırarak uyum süresini 180 günden 155 güne düşürmüş.

Training To Go

Toshiba Amerika bu yıl BEST Ödülü’nü üçüncü kez alıyor. Eğitim ve Gelişim Grubu İnsan Kaynakları’na bağlı değil; doğrudan başkan yardımcısına rapor ediyor. Yeni başlayan satış temsilcileri 8 haftalık bir yoğun eğitim ve ‘Training To Go’ olarak isimlendirilmiş mobil öğrenme programına katılıyor.

Stratejik büyümeyi temin etmek için de 500 yöneticiye uygulayarak başladıkları LEAD isimli Liderlik Eğitim ve Gelişim Programı var (Leadership, Education and Development). Bu progrmın amacı çalışanlarda müşteri tutkusu geliştirmek ve müşterilere değer sunmak… Sınıf içi seminerlerin yanısıra 42 web tabanlı elearning kursu Harvard Business School ile ortak düzenleniyor. LEAD programına katılanlarda yüksek bağlılık gözlenmiş.

Grubun direktörü Anthony Codianni; “Çalışanlarımızın hepsinin lider olabileceğine inanıyoruz, o nedenle her birini dört alanda eğitmek istiyoruz; kendini yönetmek, proje yönetimi, takım liderliği ve iş liderliği” diyor: “LEAD Programı çalışanlara hem firmayı hem de müşteriyi göz önüne alarak, kritik düşünmeyi öğretiyor”.

BEST Kriterleri

ASTD BEST Ödülleri çalışan öğrenme ve gelişimi sonucunda kurumsal başarı gösteren kuruluşları ortaya çıkarıyor. BEST Ödülleri için bir sayı sınırlaması yok, kriterlere uyan tüm başvurular ödüle layık görülüyor.

BEST çok yönlü başarıyı değerlendiriyor. Bu ödül için kuruluşların öğrenme fonksiyonunun pek çok yönünde üstünlük göstermeleri gerekiyor:

* Kurum kültüründe öğrenmenin değerli bir yeri olduğunu gösteren kanıt: Çalışanlara öğrenme ve eğitim olanakları, üst yönetimin katılımı, kuruluşun büyümesi için öğrenme ve inovasyon.

* Bireysel ve kurumsal performans ile öğrenme arasında bağ olduğunu gösteren kanıt: iş ile uyumluluk, verimlilik, öğrenmenin etkisinin ölçümü, mesleki ihtiyaçlara eğitim dışı çözümlerle başarı ve kurumsal sonuçların sürdürülebilirliği

* Öğrenme ve performans inisiyatiflerine yatırım yapıldığını gösteren kanıt.

ASTD BEST Ödül Başvurularında Başarı Faktörleri
Başarılı Başvuru Sırları:

Öğrenme aktiviteleri ile kuruluş için stratejik önemi olan iş sonuçları arasında güçlü bir bağ olduğuna dair kanıtlar ve ölçüler sağlamak

Kuruluş çapında entegre bir öğrenme fonksiyonuna sahip olmak

İnovatif olmak. Sadece kendi kuruluşları içinde değil mesleğin içinde inovatif uygulamalar kullanmak.

Kuruluşun hedefleriyle öğrenimin ilgisini göstermek

Başarılı başvurular

Kısa ve net, ama açık sorularda detaylı bilgi veriyor.

Sorunun tamamını yanıtlıyor, iki bölümlü sorulara dikkat!

Ne soruyorsa onu cevaplıyor, gereksiz detay vermiyor.

Geniş açıdan düşünerek cevaplıyor. Örneğin eğitim hedeflerine etkisini anlatmakla yetinmeyip kurumun tüm hedeflerine etkisini de açıklamalı.

Her soruya aynı programları açıklayarak cevap vermek yerine pek çok ilgili uygulamayı anlatıyor.

Yazılanları destekleyici kanıtlar gösteriyor. Ölçümleme ve datalar önemli.

Öğrenmenin kurum stratejileri ile bağının nasıl olduğunu ve işi, sonuçları nasıl desteklediğini gösteriyor.

Öğrenmenin etkisi ve etkinliğini göstermek için sistematik bir yol izliyor.

Öğrenmenin performans geliştirmeyi nasıl yönlendirdiğini gösteriyor.

Nasıl Başvuruluyor?

ASTD BEST Ödül Programı’na başvurular internet üzerinden yapılıyor. Bu süreçte firmalar öğrenme ve gelişim uygulamaları ve programları ile ilgili niceliksel ve niteliksel bilgiler veriyorlar. Başvuru dosyaları öğrenme ve performans alanında uzman kişilerden oluşan jüri tarafından değerlendiriliyor.

2009 yılı ASTD BEST Programı başvurularıyla ilgili detaylar Şubat ayında açıklanacak, şu linkden takip edebilirsiniz: www.astd.org/best

Daha fazla bilgi için ASTD web sitesinden yararlanabilir
ya da detaylı sorularınız için email atabilirsiniz; deniz@proakademi.com.tr
American Society for Training and Development www.astd.org

ASTD Best 2008 Ödülleri:

1 Janus Capital Group, Denver, Colorado

2 BB&T, Winston-Salem, North Carolina

3 American Infrastructure, Worcester, Pennsylvania

4 LQ Management LLC, Irving, Texas

5 OhioHeath, Columbus, Ohio

6 Sisters of Charity Providence Hospital, Columbia, South Carolina

7 Perkins+Will, Chicago, Illinois

8 Robert W. Baird & Co., Milwaukee, Wisconsin

9 Scottrade, St. Louis, Missouri

10 WakeMed Health & Hospitals, Raleigh, North Carolina

11 Constellation Energy, Baltimore, Maryland

12 Datatel, Fairfax, Virginia

13 Reliance Industries Limited-Nagothane Manufacturing Division, Nagothane,
Maharashtra, India

14 Air Products, Allentown, Pennsylvania

15 CheckFree, now a part of Fiserv, Norcross, Georgia

16 CSC, Falls Church, Virginia

17 The Schwan Food Company, Marshall, Minnesota

18 Infosys Technologies Limited, Bangalore, India

19 Carter & Burgess, Fort Worth, Texas

20 Farmers Insurance Exchange, Agoura Hills, California

21 UPS, Atlanta, Georgia

22 B&W Pantex, Amarillo, Texas

23 Shangri-La Hotels and Resorts, Hong Kong SAR, China

24 Toshiba America Business Solutions, Irvine, California

25 T. Rowe Price, Baltimore, Maryland 

26 Grant Thornton LLP, Chicago, Illinois

27 UT-Battelle LLC – Oak Ridge National Laboratory, Oak Ridge, Tennessee

28 ETS, Princeton, New Jersey

29 Wipro Limited, Bangalore, India

30 CIGNA Corporation, Philadelphia, Pennsylvania

31 ICICI Bank Limited, Mumbai, India

32 Sun Microsystems, Menlo Park, California

33 IKON Office Solutions, Malvern, Pennsylvania

34 Gables Residential, Atlanta, Georgia

35 Marvin Windows and Doors of Tennessee, Ripley, Tennessee

36 North Mississippi Health Services, Tupelo, Mississippi

37 FORUM Credit Union, Fishers, Indiana

38 Clarkston Consulting, Durham, North Carolina

39 Wachovia, Charlotte, North Carolina

40 AlliedBarton Security Services, Conshohocken, Pennsylvania

ASTD Best 2008 Ödül Jürisi:

Melinda J. Bickerstaff
Başkan Yardımcısı, Healthy Companies International

Herbert Barber
HFB Associates

Nancy Bennett
Genel Direktör, General Motors Corporation

Gloria Bentley
Direktör, GenSpring Family Offices

Michelle Blieberg
GLO, UBS Investment Banking

Mary L. Broad
Baş Danışman, Performance Excellence

Pat Cataldo
Dekan, The Pennsylvania State University

Beth Cliff
Direktör, Northeastern University

Stephen L. Cohen
Başkan Yardımcısı, Right Management

John W. Coné
Müdür, The Eleventh Hour Group

Larry Conley
Conley Consulting Group

Barry Dayton
3M

Allen Dunkle
Başkan Yardımcısı, GeoLearning

Sonya Fox
Fox Consulting

Dave Groff
CLO, Allstate Insurance Company

Victor G. Gulas
CLO, MWH Global, Inc.

Deborah Guydish
Yönetici, Mellon Financial Corporation

Tony Hain
Başkan Yardımcısı, Kettering University

Linda Hodo
Müdür, Zurich North America

Richard H. Jaross
Eğitim Direktörü, Liberty Mutual Surety

Neil M. Johnston
Başkan, Orbis Learning Corporation

Ron Kirsch
Direktör, University of Florida

Joseph Knight
Direktör, GeoLearning

Jamie Lane
Başkan Yardımcısı, Ingersoll Rand

William W. Lee
Direktör, The American Heart Association

Michael Leimbach
Başkan Yardımcısı, Wilson Learning Worldwide

Renee S. Lerche
Başkan Yardımcısı, Kaufman Financial Group

Ursula G. Lohmann
Consultancy for Education, Training, and Development

Doug Lynch
Dekan Yardımcısı, University of Pennsylvania

Lee Maxey
Başkan ve CEO, Acadient, Inc.

Patricia McLagan
CEO, McLagan International Inc

Suzanne McLarnon
Direktör, Cisco

Donna B. McNamara
Başkan, Donna McNamara Associates

Dick Morton
Direktör, American Management Association

Virginia Ostendorf
Başkan, Virginia A. Ostendorf, Inc.

Neville J Pritchard
Direktör, INL Consultancy Ltd and The Learning Sanctuary Ltd.

Jennifer Rosenzweig
Direktör, Carlson Marketing Worldwide

Ethan S. Sanders
ICF International

Vincent J. Serritella
Başkan Yardımcısı, W.W. Grainger

Steven Sitek
Direktör, Wyeth

Martha Soehren
CLO,Comcast

Terry H. Stringer
Direktör, El Paso Corporation

Joanne G. Sujansky
CEO, KEYGroup

Roy Swift
Program Direktörü, American National Standards Institute

Jim Trinka
Direktör, Federal Aviation Administration

Kathy Walsh
Başkan, BBP

Janet Weisenford
ICF International



Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)