IV. Eğitimciler Zirvesi
4 ana, 8 paralel oturum ile iki günün sonunda “Eğitim Etiği” konulu panelden oluşan “IV. Eğitimciler Zirvesi”nde her yıl olduğu gibi bu senede şirketlerdeki ve eğitim ve danışmanlık şirketlerindeki eğitimcileri iş dünyasından katılımcılarla aynı platformda biraraya getirerek, her iki tarafın eğitim konusunda beklentilerini birbirlerine aktarmaları ve mevcut sorunlara çözüm önerileri getirilmesini, katılımcıların ve konuşmacıların yeni gelişmeler ile uygulamaları paylaşmaları için keyifli ve verimli bir ortam yaratılması amaç edinildi.
Zirve’de ilk gün Arama Katılımlı Yönetim Danışmanlığı şirketinin kurucusu ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu’nun “Yeni Bir Eğitim Paradigmasına Doğru... Öğrenen Organizasyonlarda Eylem Öğrenme” konu başlığıyla eğitimde yeni trendler, eğitim ve öğrenme arasındaki farklılıklar, öğrenmeyi öğrenme, öğrenene odaklılık, eylem araştırması, aktif, katılımcı, takım halinde, birlikte öğrenme konularında verdiği bilgiler ile başladı.
Devam eden oturumlarda VeriPark Genel Müdürü Özkan Erener “21. YY.’da Yeni Bir Öğrenme Modeli: e learning” konusuyla çağımızın yeni öğrenme metodu olan e learning’in tanımı, klasik eğitimden farkları, uygulama alanları, avantaj ve dezavantajları ile Türkiye’deki uygulamalarından bahsetti.
CRM Institute Yönetici Ortaklarından Mehmet A. Evcim “CRM Eğitimleri: Yeni Ekonominin Temel Rekabet Silahını Edinirken” konu başlığı ile çağımızın üzerinde önemle durulan konularından olan CRM tarifleri ve metotları konusundaki bilgi ve deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı.
İlerleyen oturumlarda İ.d.e.a. A.Ş. Eğitim Uzmanı Özlem Güllüdağ “Eğitim İhtiyaç Analizleri” konu başlığıyla eğitim ihtiyaç analizinde uygulanması gereken adımlardan olan organizasyonel tarama, bilgi toplama ve çözümleme hakkında bilgiler verdi.
Oracle Eğitim Eğitmeni Cem Zorba, “Oracle e-learning” konusuyla uzaktan eğitimin yararları, Oracle’ın internet üzerinden eğitim stratejisi, öğretim yönetim sistemi, e-learning farklılıkları, bilgi dağıtım hızı, Oracle e-learning’in yaşama geçirilme hızı, bütünleşik öğrenme metodu, e-Learning platformu ve mimarisi alt başlıkları üzerinde durdu.
Management Centre Türkiye’den Fazıl Oral, “Etkili Takım Geliştirme” konusuyla örneklemelere ve istatistiklere dayalı bir sunum gerçekleştirdi.
PricewaterhouseCoopers İnsan Kaynakları Danışmanlık Hizmetleri Yöneticisi Murat Demiroğlu ve İnsan Kaynakları Danışmanı Yaprak Yeşilada “Eğitim ve Gelişimde Özel Çözümler: Bir Örnek Mudo Akademi” konu başlığıyla Mudo’da uygulanan temel yetkinlikler, işe alım süreçleri, mesleki bilgi ve kişisel gelişim eğitimleri ve işbaşı eğitimleri hakkında örnekler vererek katılımcıları bilgilendirdi.
İkinci günün açılışı, ilk günün genel bir değerlendirmesini yapan İlhan Özdiller ile başladı.
Takip eden oturumlarda Prof. Dr. Mehmet Gürkaynak “İçten Dışa Eğitim” konusuyla, Rota Yayınları’ndan Beşir Özmen “Değişim Yönetimi ve Eğitim” konu başlığıyla, Mimar Sinan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Turgay Biçer “NLP Eğitimdeki Etkileri ve Sonuçları” başlığı ile bilgi ve deneyimlerini pratik bilgiler ve örneklemelerle katılımcılar ile paylaştılar.
Philip Morris SA İnsan Kaynakları Yönetim & Organizasyon Geliştirme/İşe Almadan Sorumlu Müdür Can Kullukçu “Philip Morris SA’da Entegre Performans ve Eğitim Yönetimi” ile Philip Morris SA’da eğitim yapılanması, performansın gözden geçirilmesi, gelişimin gözden geçirilmesi, bilgi, beceri ve yetkinliklerin değerlendirilmesi/kişisel gelişim planı, yetkinliklerin değerlendirilmesi ve kariyer planlaması konularından bahsetti.
Baltaş Eksen Seçme, Değerlendirme, Organizasyon Kurucu Ortağı Prof. Dr. Zuhal Baltaş “Eğitim Sonuçlarının Ölçülmesi” konusuyla eğitim ihtiyaçlarının saptanması, doğru eğitimlerin seçilmesi, eğitim sonuçlarının ölçülmesi, süreç, ilişki ve içerik becerileri, kurumsal analiz, bireysel analiz, görev analizi kavramları üzerinde durdu.
Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış, “Eğitimde Outsource” konu başlığıyla katılımcıların oturuma dahil olmaları ile birlikte interaktif bir sunum gerçekleştirdi.
İki günlük Zirve’nin sonunda “Eğitim Etiği” konu başlığında gerçekleştirilen, İ.d.e.a.’dan Yonca Tomaç’ın panel yönetmenliğini üstlendiği ve Prof. Dr. Acar Baltaş, Beşir Özmen, Can Kullukçu ve Dr. Müh. Sedat Özkol’un katıldığı panelde çıkan ortak görüş; gerek şirketler tarafında gerekse eğitim ve danışmanlık şirketleri tarafında etik kurallara uymanın zorunlu olması gerektiği idi. Buna karşılık tutarlılık ile eşdeğer tutulan etik kavramının ticari amaçlar uğruna kimi zaman her iki kesim tarafından ihlal edildiği ve şirketler tarafı açısından gizlilik ilkesi gereğince eğitim ve danışmanlık firmalarının güvence vermeleri ve eğitim ve danışmanlık firmaları açısından da eğitimi veren eğitmenlerin kimliği, referanslarının önemi ile eğitim ve danışmanlık firmalarının standart eğitim programlarının bulunması konusundaki hassasiyet üzerinde duruldu.
İki günlük Zirve, katılımcıların memnuniyeti ve “Eğitimciler Zirvesi”nin önümüzdeki yıl gerçekleşecek programında yeniden görüşme dilekleri ile sona erdi.