Kariyer Gelişimi Sürecinde Parlayan Yıldız: Outplacement
OUTPLACEMENT NE DURUMLARDA UYGULANIR?
Aşağıdaki durumların her biri birer geçiş sürecidir. Outplacement geçiş dönemi yönetiminde uygulanan bir hizmettir.
• İşgücü küçülmesi,
• Yeniden yapılanma,
• Birleşme ve satın almalar,
• Büyüme.
Outplacement’ın bu süreçlerin her birinde kullanıldığı durumlar şunlardır: şirket yönetiminin değişim sürecini planladığı safhada, şirketten gidenlere ve kalanlara yönelik bir iletişim stratejisi oluştururken, şirketten ayrılan ve şirkette kalan kişilerin yönetiminde, yeni iş tanımları ortaya çıkıp bazıları iptal olduğunda ve şirket bu görevlere uygun kişileri seçmede ve işe almada zorlandığında, satın almalar esnasında kültürel ve liderlik farkları doğduğunda ve çalışanlar bu farklılıklara tepki gösterdiğinde, şirketin değişim süreci sonunda gideceği yol saptanırken.
OUTPLACEMENT’IN ŞİRKETE YARARLARI
• Doğru zamanda harekete geçilmesini sağlayarak, işten çıkartma kararlarının ertelenmesinin yaratacağı sorunları önler: İşten çıkartma kararları zor olduğundan sıkça ertelenir. Bu süreç ne kadar uzarsa şirketin verimliliği ve çalışanların morali de o oranda düşer. Outplacement programı doğru adımların, doğru zamanlarda atılmasını sağlayarak bu süreci kolaylaştırır.
• Kişinin şirketten en kolay şekilde ayrılmasını sağlama konusundaki profesyonel yaklaşım şirketiçi gerginlikleri azaltır: Outplacement programının parçası olarak işten çıkartma işlemini gerçekleştirecek insan kaynakları yöneticileri ve diğer departman yöneticilerine bu işlemi nasıl geçekleştirmeleri gerektiğine ilişkin bir günlük eğitim verilir. Böylece hem departmanlararası koordinasyon sağlanır hem de kişilerin süreçle ilgili soruları cevaplanır.
• Çalışanların, iş arayanların, müşterilerin ve medyanın gözünde şirket imajı korunur: Outplacement, şirket imajını şirketin ilişkide olduğu tüm tarafların gözünde yükseltir. Çalışanlar; şirketlerinin bu süreci insanca yürüttüğünü düşünürler, iş arayanlar için o şirket cazibesini korur (Yüzlerce işçiyi işten çıkarttığı dönemde onlara outplacement veren bir şirkete başvuruların azımsanamayacak oranda arttığı bir gerçektir.). Müşteriler ve medyanın gözünde ise çalışanlarını işten çıkarttığı dönemde bile onları düşünen bir şirket haline gelir.
• Ayrılanların “emin ellerde” olduklarını gören kalanların morali yükselir: Değişim dönemlerinde sadece işten çıkartılanlar değil, şirketin gitmesini istemediği “en iyi”lerin ayrılışında da bir artış gözlenir. Outplacement bu kişilerin şirkette kalmalarını sağlar. Ayrıca DBM’in değişim dönemlerinde şirketlerde kalanlara yönelik bir programı da vardır. şirketten ayrılanlar outplacement hizmetini alırken, kalanlar ise “Navigating Through Organizational Change” (Organizasyonel Değişiklikleri Etkin Yönetme) adlı bu programı da alabilirler.
Bu, büyük bir değişiklik yada geçişten sonra organizasyonların verimliliklerini korumalarına yardım eden bir programdır. Değişen pazar koşullarına ayak uydurmak için şirketlerin bazen öncelik değiştirmeleri ve şirketin gittiği yön ve gelişme hızını aniden değiştirmeleri gerekebilir. Bu değişiklikler ise tam da şirketin başarısı için ihtiyacı olan enerji dolu ve nereye gittiğini bilen bir ekip iken karışıklığa ve kaosa neden olabilir.
Organizasyonel Değişiklikleri Etkin Yönetme hızlı tempolu ve interaktif bir eğitimdir ve çalışanların büyük bir değişimin getirdiği risk ve fırsatları görmelerine yardımcı olur. Kişisel olarak güçlü oldukları alanları keşfetmelerinde onlara yol gösterirken, enerjilerini toplayıp başarı ve verimliliğe doğru yol alabilmeleri için gerekli olan bilgi ve araçları sağlar.
OUTPLACEMENT’IN KİŞİYE FAYDALARI
• Şirketten ayrılışın travmasını en aza indirir: Kişiye bu zor zamanında destek verir, yön gösterir. Kendine güven aşılar, geleceğe umutla bakmasını sağlar. Kişiye şirketten ayrılışından başlayarak, bir sonraki kariyer noktasına ulaşana kadar destek verir.
• Kişinin yeteneklerini, ilgi alanlarını, güçlü yönlerini ve başarılarını daha iyi tanımasına neden olur: Yoğun iş temposunda kişiler nadiren kariyerlerini bu derece detaylı olarak sorgulama fırsatı bulurlar. Programın içeriğinde kendini tanıma ve değerlendirme önemli bir yer tutar.
• Kişiye gerekli bilgi ve stratejileri öğreterek iş arama sürecini kısaltır: Outplacement programının parçası olarak adaylara DBM’in kanıtlanmış iş bulma stratejileri ve metotları öğretilir. Adayların aldıkları iş tekliflerini belirledikleri ideal iş tercihlerine göre değerlendirmeleri sağlanır. Programda edindikleri bilgi ve uygulamalarla ouplacement programı alan kişilerin istedikleri işi elde etme şansları, programı almayan kişilere oranla daha fazladır. Bu anlamda şirketler işten çıkarttıkları kişiler için bu hizmeti satın almakla onların iş bulmalarına yardımcı olmuş olurlar.
PROGRAMIN İÇERİĞİ
Outplacement programının içeriği ana hatlarıyla şöyledir:
1) Kendini Tanıma/Değerlendirme: Kişinin başarıları, becerileri incelenir. Kişilik testleri uygulanır. İdeal iş tercihleri belirlenir.
2) İş Bulma Teknikleri: Bu bölümde kişinin özgeçmişi DBM’in yöntemlerine uygun olarak tekrar yazılır. İş görüşmesi ve şirketlerle pazarlık teknikleri incelenir. DBM’e özgü iş bulma stratejileri öğretilir.
Program yönetici düzeyine bireysel olarak verildiği gibi ofis personeli ve işçilere ise gruplar halinde verilebilir. Program süreleri şirketlerin ihtiyaçlarına göre iki günden “limitsiz” programa kadar değişebilir.
Programı alan kişiler E & E Group ofisinde çalışabilir, ofisin kaynaklarından yararlanabilirler.
TÜRKİYE’DE OUTPLACEMENT
Outplacement hizmeti özellikle son yıllarda hız kazanmıştır. E & E Group ferdi ve grup outplacement hizmetini otomotiv, bankacılık, içecek, kimya, dayanıklı tüketim malları, yiyecek, sigorta, IT, üretim, kişisel ürünler, petrol, ilaç ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösteren hemen hemen hepsi çokuluslu 30’dan fazla şirketten ayrılan, yaklaşık 1.500 kişiye sunmuştur.
Bu programın başarılı olmasında danışmanların insan psikolojisinden iyi anlayan ve adaylara iş dünyasıyla ilgili bilgiler verebilecek kişiler olması çok önemlidir.
İşten çıkartma kriz döneminde en son başvurulması gereken yöntemdir. Ancak bunun kaçınılmaz olduğu durumlarda outplacement işten çıkartmanın en uygar yöntemi olarak kullanılmalıdır. Bu hizmetin tazminat paketinin doğal parçası haline gelmesi Türkiye’nin “gelişmişliğinin” göstergelerinden biri olacaktır.
Kıvanç ERSÖZ
E&E Group Genel Müdürü