İşyerinizdeki Çatışmaları Yönetmek


Bir taraf diğerini bastıracak veya yenilgiye uğratacak davranışlarda bulunup, o insana karşı üstün bir pozisyona geçerse bu davranış çatışma diye tanımladığımız durumu meydana getirir. Güç genelde bir ilişkide bir tarafın hedefine ulaşması için yıkıcı bir yol olarak kullanılır. Daha az güçlü taraf kendini genelde kaçınma, değişime isteksizlik ve pasif saldırgan tavır göstererek korur. Gerçeği görmezlikten gelme ve diğerinin güvenilirliğini tehdit etme yoluyla karşı saldırıya geçer. Bu durumda yapıcı bir tavırla yaklaşılmadığında ilişkiler bozulabilir.

Çatışmalar çözülemese bile yönetilebilir. Çatışmalara yaklaşımınızda size yardımcı olacak birkaç ipucu veriyoruz.

*Çatışmalara yaklaşım tavrınızı çatışmayı çözmeye çalışmadan önce belirleyin (görmezlikten gelme, rekabete girme, pazarlık) ve bunun sonucu nasıl etkileyeceğinin farkında olun,

*Çatışma hakkında konuşmak için doğru yer ve zamanı saptayın,

*İki tarafın da çatışmayı nasıl gördüğünü anlamaya çalışın. Çatışmanın ne hakkında olduğu konusunda farklı düşüncelere sahip olabilirsiniz. Hatta bir taraf ortada bir çatışma olduğunu bile düşünmüyor olabilir.

*Aktif dinlemeyi, konuşmaktan daha çok kullanın. Karşıdakinin sözünü kesmemeye ve konudan sapmamaya dikkat edin,

*İki tarafın da yaratıcılıklarının “gücünü” kullanarak çözüm olasılıklarına ulaşın. İki kişinin çözümlerini ayrı ayrı listeye eklemek yerine listenizi yaratıcılığınızı kullanarak seçenekleri birleştirip oluşturun,

*Çözümün olanaksız göründüğü durumlarda bile durumu düzeltmek için yapabileceğiniz şeyler bulun. Bunları ilişkiyi ilerletmek için kullanabileceğiniz basamaklar olarak görün. Bu sadece tekrar görüşmeyi kabul etmek bile olabilir.

*Çatışmanın çözümüyle ilgili bütün çabalar başarısız olduğunda ilişkiyi yönetme yollarına başvurun (iki kişinin karşılaşmalarını sınırlamak veya göreve odaklanmak gibi).

*Çatışmanın bazı işyerlerinde gelişimin beklenen ve gerekli bir kısmı olduğunu (örneğin;grup geliştirme) göz önünde bulundurun. Bu tür çelişkilerin yönetiminde kişilerin yeterliliğini geliştirebilecek yöntemler geliştirmeye ve en az çatışmanın halledilmesine verdiğiniz kadar önem verin.

Hazırlayan: Nur Banu İBAOĞLU

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)