Görmeyen Çocuklarımız Eğitim Vakfı GÖÇEV


GÖÇEV ne zaman kuruldu ve kuruluş amacı nedir?

Göçev’in temelini, göremeyen çocuk sahibi aileler ile gönüllülerden oluşan bir grup oluşturur. Altı görmeyen çocuk ailesi ile iki gönüllü 1996 yılı başlarında biraraya gelmeye başladılar. Ailelerin erken doğmuş çocuklarının hepsi R.O.P. olarak tanımlanan retinası hasarlı 2 5 yaşları arasındaki çocuklardı. Çocuklardan birisinde ise görme engeli yanında bir de işitme engeli vardı. Aileler müşterek sorunlarına çözüm aramak, bildiklerini ve kişisel gayretleri ile edindikleri bilgileri birbirlerine aktarmak amacı ile çoğunlukla hafta sonları biraraya geliyorlardı. Konuşmalarının ana temasını çocuklarının fiziksel gelişmesi ve eğitsel gereksinimleri oluşturuyordu. Her çocuk gibi onların da bir şekilde eğitilmeleri gerekiyordu. Kısaca hayata hazırlanmaları daha açıkçası “göremedikleri bir dünyada yaşamayı” öğrenmeleri gerekiyordu. Yurtiçinde bu konuda başvurabilecekleri, bilgi ve deneyim sahibi hiçbir kurum ve kuruluş olmadığı gibi en erken ilkokul döneminde başlayan mevcutlar ise gerek nitelik, gerekse nicelik olarak yetersiz kalıyorlardı. Kişisel gayretleri ile yurtdışından yaptıkları araştırmalar ve uğraşılar sonucunda oldukça geniş bir bilgi birikimine kavuştular. Temelde diğer ana babaların yapacaklarından biraz daha farklı bir uğraş vereceklerdi. Bu araştırmaları sırasında başka sonuçlara da vardılar: Yalnız değillerdi ve gelişmiş ülkelerde kendileri ile aynı gerçeği paylaşan milyonlarca aile vardı.

Önce dar çerçeve içinde başlayan araştırmaya yönelik çalışmaları giderek kapsamlı oldu. ABD, Almanya, İngiltere, İtalya ve İsviçre’den çeşitli sivil toplum örgütleri ile temas sağladılar. Yurtiçinde konuya yakın üniversite ve kurumlarla işbirliği arayışlarına girdiler. Bu kapsamda ellerindekini ve edineceklerini Türkiye’deki aynı durumda diğer ailelerle paylaşabilmek, daha verimli ve etkin sonuçlar alabilmek amacı ile örgütlenmeye karar verdiler. Çekirdek ailelere, başlangıçtaki gönüllülere diğer gönüllü ve hayırseverlerin de katılması ile, malvarlığı 19 kişi tarafından çeşitli tutarlarda desteklenerek GÖÇEV Görmeyen Çocuklarımız Eğitim Vakfı adında bir tüzel kişilik oluşturulmasına karar verildi. Vakıf, İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesince 19 Aralık 1997 tarihinde kuruluşu uygun bulunarak resmen hayata geçti.
Vakfın ana amacı kuruluş senedinde: Öncelikle okul öncesi çağda göremeyen (kör) çocuklar olmak üzere tüm görmeyenlerin göremedikleri bir dünyada yaşamalarını kolaylaştırmak, toplumsal konumlarını iyileştirmek ve onları topluma aileleri ile birlikte kazandırmak şeklinde tanımlanmıştır.

GÖÇEV kendini ve amacını yeteri kadar anlatıp duyması gerekenlere duyurabiliyor mu?

Henüz tam istediğimiz gibi duyuramıyoruz. Ancak bu konuda doğru bir değerlendirme yapmak için çok erken, çünkü duyuru çalışmalarımıza oldukça yakın bir zamanda başladık. Diğer yönden grup olarak epey bir çalışma yapmamıza rağmen oldukça yeniyiz. Biz Göçev’i ve çalışmalarını duyması gerekenleri dört grupta topluyoruz.

1 Mutlulukları hedeflenen, okul öncesi çağdaki göremeyen çocukların ana babaları ve diğer yakınları. Göremeyen çocuk aileleri bizce en önemli ve en çabuk ulaşılması gereken grup. Halen içinde bulundukları çaresizlik duygusunun kaosundan, dünyaya ve çevrelerine küskünlükten biran önce kurtarılmaları gerektiğine inanıyoruz. Erişmekte olduğumuz aile sayısı yavaş da olsa giderek artıyor.

2 Göremeyen çocukların eğitimi sahasında gerek araştırma gerekse uygulama geliştirecek ve gerçekleştirecek eğitim ve araştırma kurum, kuruluş ve kişileri ile geliştirilen uygulamalarda bilfiil yer alarak mesleki bilgilerini toplum yararına bu sahada da sunabilecek profesyonel kişiler. Belli başlı kurumlara eriştik. İşbirliği şekilleri geliştiriyoruz.Onları ana amacımız doğrultusunda çalışmalar yapmaları için yönlendirmeyi sürdürüyoruz.

3 GÖÇEV ana amacının gerçekleştirilmesi için gerekli mali ve maddi desteği sağlayabilecek sponsorlar .

Bu konuda şimdilik Vakıf kurucuları çerçevesinde kaldık. Göremeyen çocukların temel eğitimine yönelik projelerimizin gerçekleştirilmesinde destek sağlayabilecek kişi ve kuruluşlar her zaman şükran ile karşılanacaktır.

4 Ailelerin topluma kazandırılmasında, amacımızın benimsenmesinde ve katılımın artmasında önemli bir bağlayıcı harç görevi yapacak vazgeçilmez gönüllüler.

Amacınıza yönelik çalışmalarınız...

Öncelikli hedefimiz Türkiye’ de okul öncesi çağdaki görmeyen çocuklarla ilgili eğitim programlarının başlatılması idi. Yurtdışında Körler ile ilgili dernek, federasyon, vakıf, ihtisas eğitim kurumları gibi onlarca kurum ve sivil toplum örgütü ile bağlantı kurduk. Onlardan ellerindeki malzemeleri istedik ve 2000 sayfayı aşkın doküman topladık. Bunları İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümü ile Gazi Üniversitesi’nin Eğitim Fakülteleri yanında Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyenlere aktardık. Bizimle temas kuran ve bu sahada etkinliği olduğunu anladığımız diğer kurumlara da hemen aktarmaya da hazırız.

Amacımız bu alanda Türkiye’deki toplam bilgi birikimini arttırmak. Toplanan dokümanlardan özellikle ailelerin bilgilendirilmesine yönelik olanlarını, Internet BBS ve İstanbul Lisesi Bülteni aracılığı ile erişebildiğimiz gönüllülere çevirttik, bazılarını kendimiz çevirdik.

Bizimle temas kurabilmiş olan görmeyen çocuk ailelerine derhal 300 sayfaya yaklaşan bir dosya gönderiyoruz. Buna ek olarak 550 sayfa civarında daha hazırlanma aşamasında.
Ailelere yönelik bu bilgilendirme dosyasının daha zenginleştirilmesi için yeni yayınların çevirisini ve çoğaltılma işlerini sürdürüyoruz. Bazı kitaplar gönüllü destekçiler tarafından baskı yolu ile çoğaltılmaya başlanmıştır. Görmeyen çocukların eğitiminde, ana babaların bilgilendirilmesine yönelik programlarda çalışmak üzere özel eğitim alacak adayların ihtisas programlarına hazırlanmalarını finansal açıdan destekliyoruz. Yurtdışı ilişkilerin geliştirilmesine uğraşıyoruz. Bu konuda yurtdışından sıcak ilgi görüyoruz. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Pembe Ev ile işbirliği içindeyiz. Pembe Ev uzmanları okul öncesi çağdaki kör çocukların ve ana babalarının evlerinde özel eğitim vermektedir. Almanya ve Amerika’da ilgili kurum ve örgütlerle bu konuda ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Boğaziçi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan bir grup, kendilerine aktardığımız literatür ve kendi mesleki bilgileri ışığında 0 3 yaş eğitimi ve aile rehberliği için ayrı ayrı birer eğitim programı hazırladılar. Eğitmen yetişmesi amacı ile doğrudan eğitmene yönelik bu programlar kısa bir zaman sonra yayınlanacaktır. Aileler arası haberleşmeyi ve bilgilendirmeyi sağlayacak bir sürekli bülten çıkarmak üzereyiz. Çocukların psikolojik açıdan gelişmesine de yardımcı olacak, gören çocuklarla birlikte karma eğitim verecek yuvalar araştırıyoruz. Bu yuvalar zaman zaman işbirliğinde bulunduğumuz akademisyenlerce teknik ve bilimsel yönden bilgilendirilmektedir.

GÖÇEV’in geleceğe yönelik hedefleri nelerdir? Bu hedefler için yürüttüğünüz çalışmalar...

Bunları ana hizmet konularımızda anlattık. Bu konulardan üretilecek projelerle hedeflere ulaşılması öngörülmektedir .

Okul öncesi çağdaki görme engelli çocuklar ile ana babaları ve yakınlarını sürekli ve süreksiz yayınlar, kurslar, toplantılar ve benzeri etkinlikler ile bilgilendirmek; bu alanda Türk öğretmen, eğitmen ve uygulamacıların yetiştirilmesini sağlamak ve desteklemek. Her çeşit basılı, görsel ve işitsel malzemeyi Türkçe’ye çevirterek, çoğaltmak ve dağıtmak, ayrıca bu konuda hazırlanacak özgün Türkçe malzemelerin, araştırmanın üretimini, çoğaltılmasını ve dağıtımını özendirmek ve desteklemek.

Görme engelli çocukların ve ailelerinin topluma uyumu için sosyal etkinlikler düzenlenmek. Görmeyenlerin bilgi edinme olanaklarını olabildiğince görebilenlerin seviyesine yükseltmek için süreli yada sürekli yayınlar yapmak, gazete ve dergiler çıkartmak, her çeşit görsel ve işitsel malzemenin görmeyenlerin de yararlanabilecekleri ortamlara (örneğin kabartma yazı, yada ses kasetleri) aktarılmasını sağlamak, bu konuda yapılan ve yapılacak çalışmaları özendirmek ve desteklemek. Yüksek derecede görme engelliler ile görme engeli yanında işitme ve diğer engeli olan çocuklar da ana amaç ve hizmet konuları kapsamında sayılırlar ve öncelik yalnız görmeyenlere verilmek üzere Vakıf olanakları elverdiğince çok yönlü engellilere de hizmet verilmeye çalışılmaktadır.

Bu konular kapsamında somut olarak, Almanya ve ABD deki eğitim ve araştırma kurumlarından kendilerine göndereceğimiz kişileri kendi kurumlarında yetiştirme sözü aldık. Türkiye’de eğitmen yetiştirecek, eğitmen adayları arıyoruz. Halen iki aday bu program kapsamında hazırlanmaktadır. Üç yayınevi çevrilmiş dokümanlarımızdan önemli kısmını gözden geçiriyor. Henüz çevrilmemiş olanları ise çevirisini yaparak basmayı üstlenmiştir. Türkiye’deki akademisyenler ve uygulamacılar arasında bir workshop planlıyoruz.

Gönüllüler arasında örgütlenme ile çeşitli sosyal aktiviteler ve aile destek programları düşünülmektedir. Karma (gören çocuklarla birlikte) yuva sayısını arttırmak ve Yurt sathında yaygınlaşmasına yönelik projeler geliştirilmekte. Projelerimize mali destek sağlayacak sponsorların ortaya çıkması ve sayılarının artması ile görmeyen çocukların göremedikleri bir dünyada yaşamalarını kolaylaştıracağımızı sanıyoruz. Biz kendimizi bu amaca vakıf ettik. Siz de kendi vicdani sorumluluğunuz ile dilediğiniz ölçüde katılabilirsiniz.

Tel: 0.212.516 59 01

Hazırlayan: Nursabah DAŞDELEN

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)