İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Geleceğin Yöneticileri için “MBA 2000”
Günümüzde, uluslararası düzeyde hiçbir yönetici, işe girdiği şirkette ömür boyu çalışmıyor. Globalleşme, rekabet ve hızla gelişen teknoloji, artık bir profesyonelin, çalışma hayatı süresince ortalama beş değişik sektörde çalışmasını zorunlu kılıyor. Bu yüzden profesyoneller şirket seçerken, aldıkları eğitimi piyasada geçerliliği olan bir diplomaya dönüştürebilen, insan kaynakları ve eğitim stratejilerini bu yönde oluşturmuş firmalara yöneliyorlar. Dünyada Executive MBA ve MBA programlarının geliştirilmesi, bu konudaki ihtiyacı karşılamayı hedefliyor.
Profesyonel yöneticiler, daha iyi şirketlerde ve daha üst düzeyde yönetici olmak için, çoğu kez çalışma hayatlarına ara vererek, üniversiteye tam zamanlı gidip MBA derecesi alıyorlardı. Çalışma hayatına iki sene ara vermek ise mali açıdan önemli bir yatırım kararı. Bu yüzden, giderek, çalışma hayatına ara vermeyi gerektirmeyen, gece ve hafta sonu derslerinden oluşan Executive MBA ve MBA programları geliştirildi. Böyle olunca, şirketler de çalışanların MBA derecesi almalarına kurumsal destek vermeye başladı.
Bugün ABD’de, üst düzey yöneticilerin % 42’si MBA derecesi sahibi. Avrupa’da da bu oran % 19 civarında. Amerikan ekonomisinin güçlü ve dina mik yapısının şüphesiz bu istatistikle doğrudan ilişkisi bulunuyor. Türkiye’de ise MBA derecesi bulunan yönetici ya da iş sahibi sayısı çok düşük. Düzgün bir fizibilite ve pazarlama stratejisine sahip olmayan şirketler, genellikle büyük sorunlarla boğuşmak durumunda kalıyor. Tekstil, turizm, finans ve daha pekçok sektörde, bu anlamda yetişmiş yöneticilere ihtiyaç duyuluyor.
Yatırım yapacak sermayesi olan pekçok şirket, doğru fizibilite çalışması yapmak, yatırım alanını seçmek, pazar araştırması yapmak, uluslararası alanda ilişkiler kurmak gibi konularda önemli sıkıntılar yaşıyor. Kaynakların değerlendirilememesinin ve uluslararası rekabet gücü olmayan şirketlerin çoğalmasının ekonomide ciddi sorunlara neden olduğu ise artık apaçık ortada.
MBA, kuşkusuz, her derde deva olacak sihirli bir ilaç değil. Ancak kaliteli MBA eğitimi alan yönetici ve profesyonellerin sayısının artması ile, bugün ciddi sıkıntılar doğuran pekçok işletme ve ekonomi sorunu çözülebilecek. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin MBA 2000 adı altında başlattığı Executive MBA ve MBA programları, tam da bu ihtiyacı karşılamak ve gelecekte çok önemli olacak MBA tecrübesine sahip yöneticileri yetiştirmek amacıyla hazırlandı.
Nasıl Bir Program?
2000’li yıllar, insan kaynaklarının geliştirilmesinde şirketler ile üniversitelerin, MBA programları çerçevesinde birlikte çalışmalarına sahne olacak gibi görünüyor. ABD ve Avrupa’da yavaş yavaş yerleşmeye başlayan bu sistem, firmalara her alanda büyük destek sağlayacak.
Executive MBA (Profesyonel Yöneticiler için İşlet me Master’ı), en az üç yıllık yöneticilik tecrübesine sahip profesyonellere yönelik bir program. Buna karşılık MBA, yeni mezunlar ya da henüz yeterli iş tecrübesine sahip olmayan ama işletme alanında eğitim alarak kariyer olanaklarını arttırmak iste yen genç yönetici adaylarının ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde hazırlanmış. Executive MBA’in eğitim dili İngilizce, ama MBA programı hem İngilizce hem de Türkçe olarak alınabilecek. Ayrıca İngilizce düzeyi yeterli olmayanlar için bir yıl hazırlık okulu olanağı sağlanıyor.
Yürüttüğü başarılı MBA programlarıyla dünya çapında tanınan Manchester Business School işbirliği ile, bu okulda bankacılık alanında uzman öğretim görevlisi ve danışman olarak görev yapan İsmail Ertürk’ün yönetiminde gerçekleştirilecek olan MBA programları, birçok yönüyle benzerlerinden ayrılıyor.
Herhangi bir MBA programı, finans, pazarlama, ekonomi, istatistik gibi derslerin tek tek verilmesi ilkesi üzerine bina edilirken, Bilgi Õniversitesi MBA programlarında, dersler üç grupta toplanıyor: İş Çevresi Analizi, Karar ve Kontrol için Ana liz, Değişim Yönetimi için Strateji ve Teknikler.
İsmail Ertürk bu konuyu şöyle açıklıyor:
“Derslerin üç grupta toplanmasının nedeni, iş hayatında alınacak işletme kararlarının da genelde bu üç grup içinde yer almasından ileri geliyor. İş hayatında, alınacak kararlar karşımıza yalnızca bir pazarlama, finans, ekonomi ya da istatistik konusu olarak çıkmaz. Yapılacak analiz, birbirine yakın konuların hepsinin birden kullanımını gerektirir. Örneğin, bir firma yeni bir ürün sunacaksa; ürünün doğru fiyatlandırılması için yönetim muhasebesi, piyasa analizi, müşteri segmentasyonu; etkili pazarlama için pazarlama ve istatistik; fizibilite çalışması için finans konularını bilmek gerekir. Bu tür bir karar, bizim MBA programımızda Karar ve Kontrol için Analiz grubunun konusudur. şirketlerin stratejik konularda alacakları kararlar; “Yeni yatırımların hangi sektörlerde yapılacağı, nasıl bir insan kaynaklarına ihtiyaç duyulacağı, şirketin organizasyonel yapısının gelecek için uygun olup olmadığı gibi konular, Değişim Yönetimi için Strateji ve Teknikler grubu içinde yer alır. Ekonomi ve sektör analizi ise İş Çevresi Analizi öbeğini oluşturan derslerin konusudur.”
Executive MBA Programı, Manchester Business School’un geliştirdiği “gerçek proje” yöntemini kullanmasıyla benzeri programlardan ayrılıyor. Öğrenciler, üniversitenin ilişki içinde olduğu şirketlerden ya da öğrencilerin kendi şirketlerinden gelen projeler üzerine, takım halinde çalışıyor. Böylece derslerde öğrendiklerini, öğretim üyeleri ve iş dünyasından bir sponsorun denetimi altında, gerçek bir iş projesinde uygulama olanağına sahip oluyorlar.
Bu programda derslerin yarısı Manchester Business School’dan, yarısı Türkiye’den öğretim üyeleri tarafından verilecek. Bu sayede öğrenciler, işletme konularını hem Türkiye boyutunda hem de uluslararası boyutlarda inceleme fırsatını bulacaklar. Zamanı olan öğrenciler, seçmeli derslerinin bazılarını Manchester Business School’da alma imkanına sahip. Ayrıca finans, pazarlama, uluslararası işletmecilik konularındaki seçmeli derslerde uzmanlaşma şansına da sahip olacaklar.
MBA 2000
* Öğrenim dili Executive MBA için İngilizce, MBA için İngilizce ya da Türkçe’dir.
* Öğrenim süresi 1.5 ya da 3 yıl arasında tercih edilebilir.
* Program seçenekleri aşağıdaki gibidir:
* İnternette İş ve Ticaret
* Perakendecilik Stratejileri
* Stratejik Yönetim
* İnsan Kaynakları
* Sermaye Piyasaları
* Finansal Risk Yönetimi
* Bilgi Teknolojileri
* Üretim Program ve Stratejileri
* Bilgi Executive MBA ve MBA programlarına mühendislikten hukuka, sosyal bilimlerden sanata 4 yıllık lisans diploması sahibi ve en son uluslararası gelişmelere göre belirlenen bir programı tamamlayarak 21. yüzyılın yöneticileri arasında yer almak isteyen tüm adaylar katılabilir.
* Programlar için 0.212.216 22 22 numaralı telefondan Elka Demir’den ya da mba@bilgi.edu.tr e posta adresinden bilgi edinebilir.
* Her iki programda da başvuru ve kayıtlar sürmektedir.