Millennium Geliyor! Peki siz hala aynı işte çalışıyor olabilecek misiniz?


Bir telaş var. Belki biraz da tedirginlik insanların içinde. Son yılların moda olan sektörleri, iş sahaları araştırılıyor. Yeni çağda, yeni iş sahaları bulunuyor. Bilgiyi ve teknolojik değişimi hızlı bir şekilde tükettiğimiz şu dönemde, bir de yenilerini ekliyoruz. Eskisiyle başa çıkmaya çabalarken, yeninin de derdine düşüyoruz.

Görünürde her şey iyi gidiyor. Ama gidiyor gibi göründüğü hiç aklımıza geliyor mu? Hala var olma durumumuzu sorguluyor muyuz? “Benim oturmuş bir düzenim var”ın arkasına ne yazık ki eskiden sığınmak işe yaradıysa da, bu daha sonrasında da yarayacağı anlamına gelmiyor tabi ki. Artık çok iyi giden bir sektörün bile yarın ne olacağını kestiremediğimiz bir dönemdeyiz malesef! Organizasyonun varolma sürecini sürdürmesi gün geçtikçe zorlanıyor. Her geçen gün tekel konumundakiler bile arkasından gelecek olandan endişe duyuyor. Çünkü bir yerlerde kendi kullandığın dan çok daha iyisini kullananın takibini yapıp, rekabet ortamında ön saflarda yer almak için, sürekli esnek ve dışarıdan gelecek değişikliklere hazır olma sorumlulu ğu yüklü omuzlarında. Bu yükü omuzda taşımak da oldukça zor işletmeler için.

Bilgi toplumunda, hızla ilerleyen değişimlere ayak uydurabilecek hale gelebilmek için her yönden yapılanmaya başladık. Kendimizi, sektörel değişikleri sanki hep bir yöne doğru kaydırıyoruz. Herkes şimdiden 2000 yılına nasıl, nerede gireceğinin planlarını oluşturdu bile. Ama unutulan bir nokta var ki yeni bir yıla geçişten daha farklı bir misyon yüklenmiş durumda aslında Millenium’a. Yeni bir çağın başlangıcı birçok yeniliği de beraberinde getireceği gibi, birçok eski alışkanlıkları da değiştirecek gibi görünüyor. Yeni sektörlere ve iş sahalarına merhaba derken, birçok sektöre de belki hoşçakal demek zorunda kalacağız. Tıpkı bir dönem Casino sektöründe çalışanların bir anda, çalıştıkları yerlerin kapatılmasıyla ortada kalmaları gibi, belki hükümet yasağıyla değil ama şartların elverdiği ölçülere dayanarak bazı sektörler eriyip gidecek. Herkesin aklında bu sektörlerin hangileri olabile ceği geçiyor olabilir. Tabi ki akla birkaç tane gelse de bunu zaman gösterecek.

Millennium’da özellikle çok iyi yetişmiş, uygulama, iş idaresi ve gelişime açık personel arayışının hızla yayılacağı açıkça ortada. Artık belirli statü ve koltuk kavgalarından çok, tek vücut halinde bera ber planları oluşturup, ilerlemek ve organizasyonu yatay bir şekilde genişletmenin her açıdan faydası olduğunu zaman ilerledikçe daha iyi anlıyoruz. Artık bir kişi birçok işin birden üstesinden gelebilecek kapasiteye sahip olduğu sürece ayakta kalabili yor ve belli bir ölçüde sürekli gelişim gösterebiliyor.

Hızlı gelişimle birlikte organizasyonlar, servis kali tesini, bilgili ve donanımlı elemanlar sağlayarak, geliştirmeyi ve yükseltmeyi hedefliyor. Bu kişilere kariyer imkanı ve ilerleme şansı verilerek, global iş ortamına ayak uydurmaları da sağlanıyor. Çalışanlar Millenium için belli başlı eğitimlere ihtiyaç duyuyorlar. Bugünün şartlarına bakacak olursak, her 3 çalışandan 1’i Millennium için gerekli eğitim ve donanıma sahip değil. Birçok çalışanın temel özelliklerin dışında iletişim, takım çalışması, kritik düşünme ve problem çözme gibi artı özelliklere de sahip olması bekleniyor. Ama varolan niteliklerle, olması gereken nitelikler arasındaki farkın büyüklüğü tehlike çanlarının çalmasına neden oluyor.

Bir Amerikan Yönetim Derneği tarafından yazılan raporda; 100 iş başvuranlarından 40’ında, yapılan görüşmelerin sonucunda, temel matematik ve okuma becerilerinin iş için oldukça yetersiz olduğu belirtiliyor. Bu kişilerin kendilerini geliştirmedikleri taktirde hiçbir şekilde iş ortamında bir yere gelmelerinin mümkün olmayacağına dikkat çekiyorlar. Başka bir istatistiksel veri Amerika’da dahi durumun hiç de iyi olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Amerikan Eğitim Departmanı’nın Eğitimsel Anketler Servisi tarafından 1993 yılında yapılmış olan bir ankete göre, 191 milyon yetişkinden, 90 milyondan fazlası ki bu % 47 demek, bugünün şartlarındaki bir işyerinde verimli bir şekilde çalışabilecek yeterli donanıma ve niteliklere sahip değil. 40 milyon ki bu da % 21 demek, temel niteliklerden bile yoksun, sadece verileni yerine getirmeye yönelik çalışmakta ve bunu organizasyon içerisinde gizleyebiliyor. Oysa organizasyonlar, artık çalışanların kendi katkılarını ve değer katmalarını bekliyor.

Peki neden Millennium’da bu beklentilerin doğrultusunda çalışanlara temel eğitim sağlanması gerekiyor ve bu yine organizasyonlara düşüyor. Aslında bunun birçok nedeni var:

* İş ortamında bu tür insanlar kendilerini çok rahat kamufle edebiliyorlar. Böylelikle kimin ne derece yeterliliği olduğu organizasyon içerisinde anlaşılamaya biliyor. Bilmediği veya uygulayamadığı işlerin önemli unsurlarını ezberliyor, eve iş götürerek çeşitli yardımlar vasıtasıyla hallediyor veya yoğunluktan gözden kaçırdığını, gün içerisinde yapacağını belirterek zaman kazanıyor. İşte burada insan kaynakları devreye giriyor ve yeterlilikleri ortaya koyabiliyor. Ama hala bu uygulamalar her organizasyon için geçerli değil malesef.

* Eğitimin verimliliği arttırdığı bir gerçek. Yaptığı işi bilen ve bu konuda eğitimli olanlar hızlı ve çabuk bir şekilde yaptıkları işi sonuca ulaştırıyorlar. Ama burada teknolojinin de verimliliği arttırdığı biliniyor. Ancak onu kullanacak donanımlı çalışanlarınız yoksa bu hiçbir işe yaramıyor. Teknolojiye ayak uydurmak için harcanan çabaların ardından aynı ölçüde çalışanın kalitesinin de arttırılması gerekiyor. Bu kimi zaman atlanan bir unsur. Belli başlı eğitim vermek bazen yeterli olmuyor ve sistem belli bir yerden sonra tıkanıyor. Bu nedenle sürekli eğitim şart.

* Yeterli bilgi ve beceriye sahip çalışanların hata yapma payı düşük ve daha güvenli bir iş ortamı oluşmasında etkili oluyorlar. Ayrıca olası bir iş kazasında daha bilinçli bir yaklaşımla hareket ettikleri görülüyor. Yoğun iş makinelerinin kullanıldığı organizasyonlarda teknik donanımla ilgili bilgilerin çalışanlara verilmesinin verimlilik üzerinde etkisi büyük.

* İş gücünün kalitesini arttırmak için öğrenim süreklilik göstermek zorunda. Millennium’un yaklaştığı ve gün geçtikçe merakların da arttığı zamanda iş kalitesini arttırmak için günü yakalamak ancak eğitimle mümkün olabilir.

Bunların da dışında iş bulma ve işe alma Millennium’da oldukça hareketli olacak. 2000 yılında çalı şanların transferlerinin özellikle de bilgi işlemcilerin niteliklerine göre çok yüksek rakamlarla transferleri sözkonusu. Bilgi işlem alanında uygulama, idare ve yeni programlar geliştirme konusunda deneyimli olanlar, tüm sektörler tarafından aranan elemanlar halini çoktan almış durumda. İş başvurularında ve işe alma alanında büyük bir artış bekleniyor. Bu da insan kaynakları alanının bir parçası olan doğru işe, doğru insanı bulmaktan geçiyor. Yani kimileri tarafından çok da gerekli olmadığı düşünülen insan kaynakları yine Millenium’da da geçerli meslekler arasında gösteriliyor.

Diğer geçerliliğini kaybetmeyen meslekler arasından birkaçının da aşağıdakiler olduğu belirtiliyor. Tabi ki bu mesleklerin haricinde de daha birçok yeni mesleğin de ortaya çıkacağı düşünülüyor.

• Proje Müdürleri ve Asistanları
• Takım Liderleri
• Senior / Junior Danışmanlar (her alanda)
• Teknik Danışmanlar
• Destek Veren Danışmanlar
• Analistler (özellikle sektörel alanlarda)
• Sistem Yöneticileri
• Finansal Analistler
• Denetçiler (Mali müşavirler)
• Hukuk Müşavirleri
• Eğitmenler
• Senior / Junior Bilgi ‹şlemciler
• Bilgisayar Programcıları
• Õrün Müdürleri (Yeni marka ve ürün tasarımcıları).....

Yukarıdaki mesleklerin dışında daha birçok meslek var Millennium’da ön planda tutulacak olan ancak tüm bunların dışında ortaya konulan önemli bir başka nokta da 2000 kriziyle birlikte ortaya çıkacak olan meslekler. 2000 krizi ile ilgili çözüm öne sürecek birçok fikir ve sistem çoktan geliştirildi, konuşuldu hatta uygulanmak üzere hazır bile. Ama beklenene karşı koymak kolay olsa da, beklenmeyen bir etki oluşumunda ne olacağı belli değil. Her zaman bu konuyla ilgili açık kapı bırakmadan yapamıyoruz ne yazık ki. İşte 2000 krizinin ortaya çıkardığı ve çıkaracağı bazı meslekler;

* Güvenlik uzmanları: Bu farklı açılardan ele alınabilecek bir konu. Yeni yıla girileceği an da elektrik tesisatlarının bir an devre dışı kalmasıyla, tüm alışveriş merkezlerinden bankalara, hapishanelere ve akla gelebilecek her türlü otomatik güvenlik sisteminin kullanıldığı her yerin alarmları da devre dışı kalacak. Olasılıkları akıldan geçirirken bile kaos yaşıyor insan. Olabilecekleri engellemek üzere güvenliğe yoğun ağırlık vermek gerekecek ister istemez elden gelindiği kadar. Bu konuda güvenlik uzmanlarına fazlasıyla iş düşecek gibi görünüyor.

* Güvenlik danışmanları: Nakit yerine otomatik banka havalesi yapabilmek için herhangi olası bir sayısal hataya sebebiyet verilmesini önleyecek uzman danışmanlar, güvenli bir şekilde havalenin gerçekleşmesini sağlayacak kilit eleman olacaklar.

* Profesyonel problem çözme ekibi: Gün içerisinde her an yaşanacak bir soruna çözüm sunmak ve organize etmek üzere hizmet veren profesyonel ekipler.

* Bağımsız onaylı teknik uzmanlar: Teknik donanıma sahip, ayrıntıları arka plandan izleyen ve halleden özellikle bilgisayar konusunda bilgili belli bir yere bağlı olmayan ama uzmanlıkları onaylı bağımsız teknik danışmanlar.

* 2000 krizi yayınları: Krizle ilgili gelişmeleri ve insanların bu konuya karşı ilgilerini çekmek amaçlı oluşturulan dergi ve yayınları hazırlayacak editörler ve yazarlar.

* 2000 krizi hattı: Diğer verilen hizmetler gibi bireysel veya kurumsal olarak yararlanılabilecek kriz hattı ve bu hatta çalışacak birçok operatörler.

* Eğitmenler: Belirli periyotlarda seminerler ve konuyla ilgi eğitimler verecek eğitmenler.
Bunların dışında daha birçok konuyla ilgili meslek grupları ortaya çıkacak. Kağıtlarımızın sağ üst köşelerine “00” yazmaya hazırız ama gerçekten buna ortam olarak hazır mıyız bunu yine bize zaman gösterecek. Millennium’da roller ne şekilde değişecek, kimler kazanacak, kaybedecek 2000 kriziyle ortaya çıkacak. Bize düşen konuya karşı biraz daha duyarlı olmak ve olasılıklara karşı biraz da olsa hazırlıklı olmak. En azından bu sefer iş çığı rından çıktıktan sonra değil de şimdiden bazı önlemleri alalım, farkına varalım...

Kaynak : www.orlandasentinel.com
www.millenniumbt.co.uk roles.html

Hazırlayan: Gülçin BİRBEN

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)