İşe Son Verirken
Temel nokta özel belirtilmesi gerekenleri belirleyip, “ne kadar doğrudan konuşulursa, o kadar iyi olacağını” akılda tutmaktır. Bu konu ile ilgili olarak aşağıdaki öneriler verilebilir:
*Prova yapın: Beklenen soruları ve sizin vereceğiniz cevapları kendi kendinize tekrarlamak, “duygusal anlamda” bu görüşmeye hazırlıklı olmanızı kolaylaştıracaktır.
*Doğru günü seçin: Hafta ortası bir gün, özellikle sabah saatleri masaların toplanmasına ve arkadaşlara hoşça kalın denmesine izin vereceği için çok daha iyi olacaktır. Bir sonraki pazartesi günü geride kalan iş arkadaşları yeniden işlerine konsantre olabileceklerdir. Ancak işe son verme o an yapmanız gereken bir aciliyet gerektiriyorsa, doğru günü seçmek gibi bir lüksünüz olmayabilir.
*Eğer mümkünse haberi kişinin çalıştığı ofiste veya odasında verin: Bu sizin oradan ayrılmanıza olanak sağlayacak, aynı zamanda işine son verilen kişinin kendi ortamında bulunmasından dolayı ofisine dönmek için kafası karışık bir şekilde koridorlarda dolaşmasını engelleyecektir. İkinci en iyi seçenek ise sakin olan nötr bir ortam veya toplantı salonu seçmek olacaktır.
*İşe “kötü bir haber” olduğunu söyleyerek başlayın ve daha sonra konu ile ilgili gereklilikleri açıklayın: Daha sonra susarak bir süre sessizlik olmasına izin verin. 5 dakika geçmiş olmasına rağmen halen konuşmaya devam ediyorsanız, kendinize sorun yaratıyorsunuz demektir. Her türlü soruyu dürüstçe ve dikkatlice cevaplayın, ancak kararın tartışmaya imkan vermediğini belirttiğinizden de emin olun.
*İşten çıkartma kararının nedenlerini genel olarak açıklayın: Örneğin; davranışlarının genel beklentiyi karşılamadığını söyleyebilirsiniz ama işten çıkartma sebebi olarak tek bir olayı neden göstermeyin. Çalışanın duygularını incitmemek mazeretiyle dahi yanlış bir bilgilendirme yapmayın.
*Çalışanı kazanılmış hakları ve tazminatıyla ilgili bilgilendirmek için personel bölümüne yönlendirin.
*Dedikoduyu engellemek için değişimden etkilenecek kişiler ve gruplarla hemen iletişime geçip, gerekli bilgilendirmeyi gerçekleştirin.
İşverenler işten çıkartma nedenlerini diğer çalışanlara ve müşterilere tam olarak açıklamamalıdırlar. Birinci neden; işten ayrılan kişinin dava açmasına ve haklı olunsa dahi gereksiz açıklamalara ve olumsuz imaja yol açabilmesidir. İkinci neden ise; bu tip bir davranış, çalışan ilişkileri açısından hiç de iyi bir fikir değildir. İyi çalışanlar, sorunlu bir çalışanın işten ayrılmasını olumlu karşılarlar ancak bu kişiye kötü davranıldığını görmeyi istemeyeceklerdir.
Eğer mümkün olursa, işten çıkartma sırasında çalışana iş arkadaşlarına ve üçüncü şahıslara işten ayrılmasının nedeniyle ilgili nasıl bir açıklama yapacağınızı mutlaka iletin.
Bazen, çok nadir durumlarda özel tedbirler almanız gerekebilir. Örneğin; işten çıkarttığınız kişinin çok gizli bilgilere erişebilirliği mevcutsa bilgisayara girişini iptal etmek gibi. Ancak fevri tepkilerden endişe etmenin çok yaygın olmasına rağmen, bir çalışanın özel güvenlik önlemleri alınmasına neden olacak davranışlarda bulunma ihtimali çok düşük bir olasılıktır.
Ancak her çalışan şirkete ait zimmetlerini ve gizli belgelerini teslim etmeye mecbur tutulmalıdır.
Son olarak bir iş arkadaşınıza veya diğer yöneticilere toplantınız ile ilgili bilgi aktarın. Bu tip bir toplantı sizin hislerinizi paylaşmanıza ve diğer yöneticilerin tecrübelerinden faydalanmanıza olanak sağlayacaktır. Toplu işten çıkartmalar sözkonusu olduğu takdirde, işine son verilmeyen kişileri de bilgilendirmeniz gerekecektir. Bunun sonucunda sorulacak pekçok soruya ise güveni tazelemek veya oluşturmak ve açık iletişimi sağlamak için direkt ve dürüst cevaplar vermelisiniz.
Kaynak
Jefferey O’Connor
www.shrm.org
Hazırlayan: Esra EFEOĞLU