İnsan Sermayesi Yönetimi’nin sırları
Yüksek Stresli Çalışanlar
Ekonomik kriz birçok stres kaynağının nedenidir. Çalışanlar işlerinden kaybetmekten korkarlar; ev ve market ihtiyaçlarının karşılayamamak, çocuklarının geleceğine dair yaptıkları veya yapacakları yatırımların ellerinden bir anda gitmesinden korkarlar. Ya da üniversiteden yeni mezun olmuş ve iş bulamayan çocukları olabilir. Birçok çalışan bu stresle baş edebilecek fakat bazıları bu stresin etkisinin altında ezilip kalacaklar.
Bu durumda İK ne yapmalı?
Riskleri anlayabilme
Stresle başedemeyen çalışanları bir takım problemlere neden olurlar. Bu sorunların en göze çarpanı bu çalışanların performanslarının gün geçtikçe düşmesidir. Eğer şimdiye kadar çok başarılı bir iş şekilde işi yürüten fakat son günlerde işini tam hakkıyla yapamayan çalışanlarınız varsa ne yapacaksınız? Düşük performans sadece organizasyona zarar vermekle kalmaz aynı zamanda yöneticileriniz de zor bir duruma sokar.
Diğer potansiyel sorun ise; dolandırıcılık veya hırsızlıktır. Bir takım finansal problemler yaşayan çalışanlar belki iş arkadaşları dışarıdayken şirketten birşeyler çalmaya niyetlenebilir.
Üçüncü sorun ise; şiddettir. Her ne kadar işyerlerinde şiddet vakasının sayısı azsa da yine de stres çalışanların şiddete (sadece fiziksel değil aynı zamanda duygusal) eğilimleri sayısında ciddi artışlara neden olabilir.
İK’nın bu üç sorunu proaktif bir şekilde önleyecek yöneticilerle çalışmaya ihtiyacı var.
Herkes için stresi azaltmak
İlk strateji herkes için stresi azaltmak olmalıdır. Yöneticilere zor zamanlarda daha sık ve daha duyarlı bir iletişim kurmaları konusunda hatırlatma yapılmalı. Buradaki en somut enformasyon insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak olmalıdır.
Canada’s Hudson Bay şirketinde İK yöneticisi olan Dave Crips şunları söylüyor: “Yöneticinin veya İK’nın harekete geçme, düşünme veya söyleme eğilimleri, çalışanların sadece bir işe sahip oldukları için memnun olmaları üzerine kuruluysa, bu bir tehlikedir. Bu şekilde yaparak onların hiçbir şeyi sorgulamadan veya algılamadan sadece çalışmalarını sağlamak dışında bir anlam içermez.” İK’nın yöneticileri takımlarının performanslarını düşürebilecek stresi azaltmaları için tedbir almaları konusunda uyarması gerekir. Başarılı yönetim pratiklerine dair birkaç basit talimat ve hatırlatma takımların streslerini azaltmalarına yardımcı olabilir.
Çalışan destek programlarını artırma ve geliştirme
Günümüzde birçok şirket alkoliklik, stres ve finansal zorluklar gibi sorunlarla ilgili güvenilir (kişinin özeline en ufak zarar vermeyen) çalışan destek programları (EAP) uyguluyor. Ekonomik krizle baş etmeye çalıştığımız şu anki güncel durum; bize EAP’leri kurgulamak için doğru bir zaman olduğunu gösteriyor…
Çalışanlarınıza EAP’nin en olduğunu ve onlara ne sunacağını da kapsamlı bir şekilde anlatmalısınız. Ayrıca çalışanlarınıza EAP sunduklarının ötesinde programlar da sunabilirsiniz. Örneğin, finansal danışmanlık; bilhassa borçlarının üstesinden gelmeleri için tavsiyeler…
Dolandırıcılık, Taciz ve Şiddet
Dolandırıcılığı önlemek için kontrol mekanizması kurmak, finansal ve içsel denetimin görevidir. İK’nın rolü; artan stresle beraber bu riski artırabilecek davranışlara dikkat etmek ve bunları izlemektir. Yani önceden görebilmelidir.
İK bu departmanlara stresi azaltmak için neler yapmaları gerektiğini anlatabilir (ve bundan dolayı destek programları kapsamında finans departmanına özel bir uygulama getirebilir). İK ayrıca finans departmanının çalışanların moralini bozacak herhangi bir süreç veya program uygulamadığından emin olmalıdır.
Birçok şirketin taciz ve şiddet önleyici programları var. Böyle programlar ve tedbirler için en uygun zamandayız. Tipik olarak şiddet önleyici programlar, yöneticilerin şiddet eğilimi olan kişilerin gösterebilecekleri belirtilerin farkına varmalarına yardımcı olarak ve bu durumda atacakları her adımın ne olduğunu söyleyerek ihtiyatlı olmaları konusunda cesaretlendiriyor.
Eğer Google’a “violence prevention programs” yazarsanız bu konuda birçok bilgi bulabilirsiniz.
İK yol almaya devam ediyor
İK’nın stresle ilgili neler yapması gerektiği konusundaki değerlendirmelerim İK’nın genel olarak nasıl davranması gerektiği konusunda iyi bir modeli sergiliyor.
Birinci olarak, İK’nın organizasyondaki tüm sorunlardan mutlaka ve mutlaka haberdar olması gerekiyor; şu anki durumda çalışan stresinden…
İkinci olarak, İK gerçek bir insanı kaynağı odağından bakarak var olan sorunları anlamalıdır. Bu yazıdaki konu üzerinden bakacak olursak düşük performans, dolandırıcılık veya şiddet riski gibi sorunları doğru tanımlayabilmesi gerekir.
Üçüncü olarak, takım veya departman yöneticilerinin tüm bu sorunların üstesinden gelebilmeleri için İK’nın proaktif ve ileriye dönük destek vermeli.
Yaşadığımız şu günler, İK’nın sadece çalışan merkezli süreçleri veya ilişkileri yöneten bir birim olmadığını aynı zamanda zor günler geçiren şirketlerine aktif olarak spesifik uzmanlıklar sunduğunu kanıtlaması için tam da ideal bir zaman… Bunu iyi değerlendirmek gerekir.
David Creelman
David Creelman’a ulaşmak için dcreelman@creelmanresearch.com adresine e-posta atabilirsiniz.