Gönüllülüğün Yaygınlaştırılmasında Güç Birliği

Kadınlar el ele verdiğinde şüphesiz ki ortaya harika projeler çıkıyor. Gönüllülük bilincini arttırmak amacıyla bir araya gelen Yeşim, SosyalBen Akademi ve Bursa Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi kapsamlı bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. Örnek bir iş birliği niteliği taşıyan “Önce İnsan - Gönülden Yapılan İşleri Nesillerdir Destekliyoruz” projesi kapsamında 3 harika kadın ile bir araya geldik: Yeşim Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur, SosyalBen Vakfı ve SosyalBen Akademi Kurucusu Ece Çiftçi, Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi (ŞŞAL) Müdürü Yeşim Ömeroğlu Ünlü projeyi anlattı.

“Önce İnsan - Gönülden Yapılan İşleri Nesillerdir Destekliyoruz” projesinden biraz bahseder misiniz? Proje nasıl ortaya çıktı?

Dilek Cesur: Yeşim olarak; kurucularımızdan merhum Şükrü Şankaya’nın hayırseverlik anlayışı ile tüm ülkeye fayda sağlayacak ve örnek olacak, başta eğitim olmak üzere pek çok alanda proje gerçekleştiriyoruz. Kurum olarak sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirmek bizim için çok önemli fakat her daim bu projelerin sürdürülebilir ve geleceğe dönük çıktılarının olmasını istiyoruz.

Bu düşünce yapısıyla 2019 yılında SosyalBen Akademi ile bir araya gelerek “Önce İnsan - Gönülden Yapılan İşleri Nesillerdir Destekliyoruz” adıyla yeni bir sosyal sorumluluk projesine imza attık. Proje ile lise sıralarındaki gençlere hayat boyu sürdürülebilir bir sorumluluk kazandırmayı ve gönüllülük bilincini aşılamayı amaçlıyoruz.

Ece Çiftçi: “Dünyadan Biz Sorumluyuz” mottosuyla yola çıktığımız SosyalBen Akademi ile eğitim kurumlarına, kamu kuruluşlarına, liseli gençlere ve şirketlere sosyal sorumluluk ve sosyal girişimcilik alanında danışmanlık veriyoruz. SosyalBen Akademi; SosyalBen Vakfı için oldukça önem arz eden, projelerimize fon sağlayan iktisadi işletmelerimizden biri. Akademi ile gönüllülük bilincini yaygınlaştırmayı hedeflerken sosyal sorumluluk boyutu yüksek projelerde yer almaktan mutluluk duyuyoruz.

“Önce İnsan - Gönülden Yapılan İşleri Nesillerdir Destekliyoruz” projesi kapsamında Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi’ne de uzmanlarımız ile danışmanlık veriyoruz. Bu çalışma; kurumlar arasındaki öğrenmeyi, birbirini güçlendirmeyi desteklediği gibi gençlerin akranları arasında bir deneyim paylaşımına da zemin hazırlıyor.

Proje nasıl ilerliyor? Hangi yaş gruplarını hedefliyor?

Ece Çiftçi: Teorik derslerle başlayan süreçte derslerde ilk olarak gönüllü kimdir, nasıl gönüllü olunur ve gönüllülük faaliyetlerinde nelere dikkat edilmelidir gibi soruları yanıtlarken, aynı zamanda öğrencileri sosyal fayda, hayırseverlik, sosyal giri- şimcilik gibi kavramlarla tanıştırdık. Öğrenciler bu aşamada söz konusu kavramları uzmanlarla bir araya gelerek öğrenme şansı buldu. STK’larla gerçekleştirilen buluşmalarda öğrenciler proje oluşum aşamalarını ve zorluklarını sosyal girişimcilerden dinledi. Eğitimin ikinci aşamasında ise “ötekinden öğrenme” yöntemine uygun olarak gençlerimizi sahaya çıkardık. Öğrenciler, aldıkları teorik eğitimi Şükrü Şankaya İlkokulu’nda yapılan “Çocuk Hakları Atölyesi” ile pratiğe dönüştürme fırsatı buldu. Danışmanlık hizmeti verdiğimiz öğrencilerin bu çalışmaya katılarak sahayı deneyimlediklerindeki mutlu yüz ifadelerini görmek çok heyecan verici.

Yeşim Ömeroğlu Ünlü: Yeşim desteği ve SosyalBen Akademi uzmanlığıyla hayata geçirilen projemiz, 9. sınıfa devam eden 30 öğrenci ile başladı. 2020-2021 öğretim yılında toplam öğrenci sayımız 50’ye çıktı. İlk yıl; SosyalBen Akademi’den gelen sosyal sorumluluk proje danışmanımız ile yüz yüze gerçekleştirdiğimiz bu eğitimler pandemi süreci ile birlikte 15 günde bir olmak üzere ayda iki kez online platformda yapılıyor.

Projemizin ikinci senesinde gönüllülük bilincini arttırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda öğrenciler, kendi aralarında organize ettikleri ve genç girişimcileri konuşmacı olarak davet ettikleri “Volunteer Talks” söyleşileriyle bilgilerini pekiştirmeye ve yeni faydalar yaratmaya devam ediyor.

Projeye öğrencilerin yaklaşımı nasıl? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Yeşim Ömeroğlu Ünlü: Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi olarak gençlerin bugüne kattıklarının parlak bir geleceğe ulaşmada bize yol gösterici olacağını düşünüyoruz. 21. yy yetkinliklerine baktığımızda; liderlik, iletişim, girişimcilik, sorumluluk alma, yaratıcılık ve inovasyon, kültürel, evrensel ve çevre farkındalığı gibi başlıklar dikkat çekiyor. Bir parçası olduğumuz “Önce İnsan - Gönülden Yapılan İşleri Nesillerdir Destekliyoruz” projesiyle öğrencilerimizin 21. yy yetkinlikleri hakkında donanımlı bireyler olmalarını sağlayarak önce kendilerine sonra ülkemize ve dünyaya değer katacağına inanıyoruz. Projede yer alan öğrencilerimizi gözlemlediğimizde gönüllülük bilincinin yanı sıra, özgüvenlerinin, liderlik vasıflarının, kendilerini ifade edebilme ve organizasyon kabiliyeti ve daha birçok konuda geliştiklerini görmek, buna tanık olmak bizleri çok mutlu ediyor.

2021-2022 yılı hedefleriniz nelerdir?

Dilek Cesur: Bundan sonraki süreçte, 2021-2022 öğretim yılında da devam ettiğimiz bu projeyi Bursa’da Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi’nin mentorluğunda 3 okulda daha uygulamayı amaçlıyoruz. Yerelde bu modeli yerleştirdikten sonraki hedefimiz tüm Türkiye’deki liselerde “Önce İnsan” adı altında sosyal girişimcilik derslerinin verilmesi için bir model oluşturmak.

Ece Çiftçi: SosyalBen Akademi olarak bizim için çok önemli olan bu projenin pek çok kuruma örnek olacağına inanıyoruz. Gönüllülüğü arttırmak adına attığımız bu adım ile gençler arasından geleceğin lider sosyal girişimcilerinin çıkmasını hedefliyoruz.

Yeşim Ömeroğlu Ünlü: Gönüllülüğü bir zorunluluk değil sorumluluk olarak sahiplenen öğrencilerimiz, pandemi sürecinde yaşadıkları sıkıntıları paylaşmak ve ortak bir sinerji yaratmak gayesiyle online ortamda Dijital Cafe’de buluşuyor. Pandemi sonrasında ise ilk saha çalışmasını sürdürülebilir tarım alanında gerçekleştirilmesi planlıyoruz.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)