Ekonomik krizde işgücünüze liderlik etmek: Şimdi atılması gereken 10 adım
Ekonominin sarsılmaya başladığından beri geçen günler ve haftalar içinde, işgücü duygusal bir lunapark trenine binmiş gibi görünüyor. Kimi çalışanlar berbat korku, belirsizlik ve gerginlik duygularının içine girdi. Bu böyle devam ediyor. Kimse mevcut durumumuzun sonuçlarının ne olacağını bilmese de, su götürmez bir gerçek var: Çalışanlarımızın kontrol dışı duyguları ve finansal durumları; çalışan motivasyonu, onların elde tutulması ve verimliliği üzerinde inanılmaz bir etki yaratacak.
Peki, ticari liderler bu kriz ortamında nasıl liderlik edebilir? İki kişi bu tür olaylara asla aynı şekilde tepki vermez. Kimileri etkilenmemiş görünürken, kimileri sıra dışı davranışlar sergileyebilir ve diğerleri dramatik şekilde tepki verebilir. İş liderlerinin bugün atacağı adımlar verimliliğin artırılmasına, motivasyonun korunmasına ve ekonomi düze çıktığında akli dengesini yitirmiş bir çalışan ordusuyla karşı karşıya kalmanın önlenmesine yardımcı olabilir.
Yöneticilerin, bu belirsizlik zamanlarında oynayacağı kritik roller var. Aslında yöneticilerin bugün çalışanlara nasıl davrandığı, yarın kulaklarda çınlamaya devam edecek. ABD’nin dört bir yanındaki ofislerde, bazı çalışanlar işten çıkarılırken, bazı işyerleri de kapılarını kapatıyor.
Kriz zamanlarında, iletişim kritiktir. Gergin bir CFO bir keresinde kazayla bazı çalışanlarına “bir işleri olduğu için şanslı olduklarını” söylemişti. Bu tek hareket bile, işgücünün morali ve sadakati üzerinde başka hiçbir şeyin yaratmayacağı bir zarar oluşturmuştu.
Tıpkı ABD’nin ekonomiyi istikrara kavuşturmak için bir ekonomik plan geliştirmesi gibi, yöneticilerin de şirketlerin mevcut krizi atlatmaya yardım etmesi için bir stratejiye ihtiyacı var. Radikal biçimde değişen iş ortamında yöneticilerinizi yönetmek, motive etmek ve liderlik etmek için aşağıdaki 10 adımı öneriyorum:
Korku ve kaygıları hedefleyin. İnsanlar kriz dönemlerinde farklı duygu durumlarının içinden geçer. Bunların arasında iş güvenliği, ücret ve faturalarını ödeyip ödeyemeyeceklerine ilişkin korkular başı çeker. İşten çıkarmalarla ilgili duyurular bu korku ve endişeleri daha kötü duruma sokar. Yöneticilerin bu endişelerin her birine hitap etmek için bir plan yapması gerekir.
Performans ve verimliliğin düşebileceği gerçeğini kabul edin. İnsanlar kriz durumlarına farklı tepki verir. İnsanların konsantrasyon güçlüğü çekmesine, unutkan olmasına, kızgınlık göstermesine ve işe gelmeme oranlarının artmasına hazır olun; bunlar normal tepkilerdir. İnsanlar bu dönemlerde daha fazla konuşma ihtiyacı duyar; bu, krizle başa çıkmak için doğal bir yöntemdir. Ne kadar konuşurlarsa organizasyon o kadar sağlıklı olacaktır. Endişelerin ifade edilmesi ve basit, günlük görevlerle onlara yardım etmek, verimliliği artırmak için epey yol alınmasını sağlayacaktır.
İletişimi açık tutun. Kriz ve belirsizlik dönemlerinde iş liderlerinin bilgiyi saklama eğilimi, işgücünün motivasyonuna daha çok hasar verecektir. Hem endişeleri ifade etmek hem de mevcut kaynakları ve diğer hizmetleri desteklemek için tüm kademe çalışanlarla bir araya gelin. İnsanlar doğal olarak işlerinin ve ücretlerinin güvence altında olduğunu bilmek isteyecektir. Odak grubu toplantıları, insanların bu durumla başa çıkmasına yardım etmek için yararlı bir yöntemdir.
Yöneticileri ve süpervizörleri eğitin. İnsan Kaynakları profesyonelleri, yöneticiler ve süpervizörler; kaynak ve bilgiyle donatılmalı, çalışanlara yardımcı olmak konusunda otorite sahibi olmalıdır. Verilen eğitimler, hem stresi tespit edip onunla başa çıkmaya yardımcı olmayı, hem de finansal belirsizlikle ilgili konuları içermelidir. En kırılgan görünen çalışanları tespit ederek, işte ve evde ne durumda olduklarını belirlemek için sorular sorabilirsiniz.
Sakin, güven verici ve rahatlatıcı liderlik tarzı. Kişisel liderlik tarzınızın önemini küçümsemeyin. Sakin ve güven verici bir liderlik tarzı sergilemek, istikrar ve verimliliği korumak için uzun yol almanızı sağlayabilir. Yöneticilerin kendi kişisel korkularını ve endişelerini bölümlere ayırmak için çaba harcaması gerekir.
İhtiyacı olanlara önce yardım edin. İnsanların nasıl hissettiği ya da krizden nasıl etkilendiği konusunda varsayımlarda bulunmayın. Pek çoğu duygularını paylaşsa da, bazıları bu yükü kendileri yönetmeyi deneyecektir. Bazı bireylerin ise profesyonel danışmanlığa ihtiyaç duyabileceğini unutmayın; bu nedenle onların (varsa) çalışan destek programlarından nasıl yararlanabileceklerini bildiğinden emin olun.
İnsanların duygularını göstermesine izin verin. İnsanlar duyguları kadar farklıdır ve bunu farklı şekillerde gösterirler. Onların duygularını uygun şekilde ifade etmesine izin verin. Örneğin bir şirket, aylık “Dedikodu Öğütme Toplantıları” düzenleyerek o ay etrafta dolaşan yanlış bilgi ve dedikoduların ortadan kalkmasını başarmıştı.
Olumsuz davranışları sınırlandırın. Kriz insanların içindeki iyiyi de kötüyü de ortaya çıkarır. Performans yönetim sürecinizin, finansal kriz nedeniyle ortaya çıkan performans konularına değindiğinden emin olun. Hırsızlığı önlemek için uygun aksiyonları alın. Bu tür davranışların hoş görülmeyeceğini ve bunlarla uygun bir biçimde başa çıkılacağını açık terimlerle ifade edin.
İnsanların diğerlerini desteklemesini sağlayın. Herhangi bir şirketin başarısı, orada çalışan kişilere bağlıdır. Tıpkı terör olaylarında olduğu gibi, finansal bir kriz de kişilerin özsaygısı üzerinde psikolojik zarar yaratabilir. Onları olumsuz etkileyerek yaşamının kontrolünü ellerinden alır. Bu noktada yönetimin rolü, kontrolü yeniden insanlara vermektir.
Uzun vadeli plan yapın. Ne yazık ki bu finansal kriz uzun süre bizimle olacak. Çalışanlarınızı motive ve bağlı tutmak için etkinliklerde bulunduğunuzdan emin olun. San Antonio merkezli Rackspace Managed Hosting’in kurucularından biri olan CEO Graham Weston’ın çalışanları motive etmek için bulduğu yaratıcı yöntemin büyük bir etkisi var. Mükemmel performans gösteren çalışanlar, bir haftalığına CEO’nun BMW M3’ünün anahtarlarını alıyor. “Birileri arabamı bir hafta boyunca kullandığında, bunu asla unutmuyor” diyor Weston.
Bu on adımı uygulamak sadece yapılacak doğru şey değildir; ticari açıdan bakıldığından zekice bir iştir. Çalışanlarınızı yüz üstü bırakmayın. Bu çok duygusal zamanda onlara nasıl davrandığınızı her zaman hatırlayacaklar. Organizasyonunuzun gelecekte de çalışılacak en iyi ve aydınlık yer olmasını istiyorsanız, şimdi burada ne yaptığınıza dikkat etmeniz gerekir.
GREGORY P. SMITH
Greg Smith'in ilgi çekici ana oturumları, danışmanlığı ve eğitim programları; şirketlerin işgücü devir oranını azaltmasına, satışları artırmasına, daha iyi kişileri işe almasına ve daha iyi müşteri hizmetleri yaratmasına yardımcı olmuştur. Smith, Chart Your Course International’ın Başkanı olarak dünyanın dört bir yanındaki yüzlerce organizasyon için profesyonel gelişim programları geliştirmiştir. Aralarında “401 Proven Ways to Retain Your Best Employees”in de bulunduğu sekiz kitabı kaleme almıştır. Daha fazla bilgi için www.ChartCourse.com’u ziyaret edebilirsiniz.