Risk ve insan sermayesinin maddi olmayan varlıkları


İK konusunda öneri almak için ender olarak muhasebe profesörlerine bakarız ama dinlediğimiz kişi Baruch Lev olunca işler değişiyor. New York Üniversitesi profesörlerinden biri ve Intangibles kitabının yazarı olan Dr. Lev, geçenlerde Paris’teki IC4 Konferansı’nda konuştu.

Terminoloji farklılık gösterse de, kişiler maddi olmayan varlıklar ya da entelektüel sermayeden bahsederken genellikle organizasyonda bir değer yaratan ama bilançoda yer almayan şeyleri kastediyor. İnsan Kaynakları perspektifinden bakıldığında maddi olmayan varlıklar; mükemmel bir tepe yönetim ekibine, verimli bir kültüre ya da muhteşem işe alım süreçlerine sahip olmak gibi şeyleri de içerebilir.

Lev’e göre artık, maddi olmayan varlıkların önemli olduğunu ve değer yarattığını savunmanın ötesine geçmek gerekiyor: İnsanlar bunu duydu ve anladı. Maddi olmayan varlıklara daha fazla yatırım yapmamız gerektiğini söylediğimizde, yönetimden pek az tepki alabiliyoruz. Bunun iyi bir nedeni var. Ama bu, maddi olmayan varlıkların fark yarattığına inanmamalarından değildir. Şirketin yaptığı spesifik yatırımların hiçbir getirisinin olmayacağına yönelik yüksek bir riskin var olduğuna inanmalarıdır.

Basit gerçek şu ki, maddi olmayan varlıklara yatırım yapmak genelde fark yaratsa da, aynı zamanda çok risklidir. Kaçımızın eğitim ya da kültür yaratma veya farklılıkların yönetimine yaptığı yatırımlar ziyan oldu?

Önemli olan riskleri azaltmak

Lev, yönetime maddi olmayan varlıklara daha fazla yatırım yapmamız gerektiğini söylemek yerine, maddi olmayan varlıklara akıllıca yatırım yapma becerimizi geliştirmeye ihtiyaç duyduğumuzu söylemeyi öneriyor. Burada önemli olan nokta, İK’nın maddi olmayan varlıklarına yaptığımız yatırımın risklerini en aza indirebilmek…

Bu son derece açık bir bakış açısı olmasına karşın, anlamsız değildir. Bizi, (örneğin eğitime) harcamak için daha fazla para istemekten, yatırım becerilerimizi geliştirmek için daha az para istemeye doğru yöneltir. Yatırımları iyi yönettiğimizi bir kez gösterebildikten sonra, daha büyük projeler için fon almak daha kolay olacaktır.

Kimileri, şu argümanı da ortaya atacaktır: “Bazı esas pozisyonlardaki kişilerin en iyisini ortaya çıkarmanın büyük etkisi olacağına katılmıyor musunuz? İşe alımın genel yönüne para saçmak yerine, esas pozisyonları belirlemeye ve bu işler için en iyi yetenekleri işe almanın en iyi yollarını belirlemeye yatırım yapalım”.

Pilot projeler ve değerlendirmeler

Genellikle biraz daha planlama ve teşhis, bir projenin değer yaratmayacağı riskini en aza indirmek için uzun yol almanızı sağlayabilir. Riski azaltmanın bir başka iyi yolu da pilot projeler yönetmek ve beklediğiniz sonuçları alacağınızı garanti etmek için yol boyunca değerlendirmeler yapmaktır. Projeleri, riskleri ortadan kaldıracak şekilde yönetmek, İK departmanlarının geliştirmesi gereken bir beceridir.

Eğer risk almak adına bir yaklaşım hazırlamak konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız, hangi taktikleri kullandığını öğrenmek için favori danışmanınıza sorun. (Örneğin, önerdikleri eğitim programının başarısız olacağı riskinin nasıl azaltılabileceği, gibi…) Hatta bakış açılarını öğrenmek için farklı danışmanlara bile sorabilirsiniz. Bu, onlar için de akla yatkın bir satış etkinliğidir; belli bir proje için fonunuz olmasa bile…

Bununla birlikte, başlamak için en iyi nokta; maddi olmayan varlıklar ile ilgili araştırmaların; yatırımların risklerini yönetmeyi öğretmeniz gerektiğini gösterdiği gerçeğini liderlere sunmaktır. Umut ederiz ki, liderler bu fikir konusunda derin düşünmek için zaman ayırdıkça, temel gücü iyice anlaşılacaktır. Bu sayede, İK’nın risk azaltma becerisini geliştirmek için sizin çabalarınıza destek vereceklerdir.

DAVID CREELMAN

David Creelman, insan sermayesi yönetimi konusunda makale, yorum ve araştırmalar sunan Creelman Research şirketinin CEO’sudur. Creelman; ABD, Japonya, Kanada ve Çin’de çok sayıda akademisyen, danışman ve İK hizmet sağlayıcı ile çalışmaktadır.

Yazara dcreelman@creelmanresearch.com adresinden ulaşılabilir.


Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)