Değişim İçinde Düzen... Düzen İçinde Değişim...


1951 yılında kurulan Berdan Tekstil çırçır ve prese alanında üretime başlıyor ve teknolojik gelişmelerle birlikte hızlı bir büyüme sürecine giriyor. 1990'ların başında yeni yapılanma sürecine giren Berdan Tekstil iplik, dokuma, boyama ve terbiye ünitelerinin bir arada bulunduğu entegre bir tesis durumuna geliyor.

Özel olarak dizayn edilmiş viskon/polyster karışımı kumaşların önde gelen imalatçısı olarak pazarda ayrıcalıklı bir yer edinen Berdan Tekstil satışlar gözününe alındığında ülkedeki ilk 500 şirket arasında yer alıyor. Berdan Tekstil üretiminin % 50'sini ingiltere, Hollanda, Belçika, Danimarka, İsveç, italya ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Avrupa'nın önde gelen tasarımcılarının yılda iki defa hazırladığı özgün koleksiyonlara ve başta poliviskon olmak üzere poliyester, viskon, yün, keten karışımından ürettiği kumaşlardan oluşan geniş bir ürün yelpazesine sahip.

DIN EN ISO 9001 standartlarında üretim gerçekleştiren, Toplam Kalite Yönetimini üretimin her aşamasında % 100 uygulamayı hedefleyen Berdan Tekstil bu doğrultuda Kalite Güvencesi ve AR GE bölümlerini kurmuş.

Berdan Tekstil'in Kalite Felsefesi

Pazara sunulan ürün ve hizmetler, belirlenen kalitede ilk defada doğru üretilerek müşterilerin tüm isteklerini karşılamalıdır. Kaliteyi her ürün ve hizmete taşımak, müşterinin güvenini kazanmak, kaliteyi sürekli iyiye götürmek, tüm çalışanların en önemli görevidir.

Berdan Tekstil'in şirket felsefesini özetler misiniz?

Berdan Fabrikası'nın yanındaki portakal bahçesinde olgunlaşan portakallar, şirket felsefemizi simgeliyor. Çevrenin, sanayi ile doğanın uyum içinde korunması ilkesine bağlı olarak yaratıcı ve üretici olmaya çalışırken, çevreye zarar vermeden insanların yaşamlarını güzelleştiren kumaşlar üretmeyi amaçlıyoruz. Bir yandan çalışanların çalışma şartlarını iyileştirmek için gayret gösterirken diğer yandan tekstil mühendisliği konusunda ileri düzeyde araştırmalar için burslar veriyor, Türkiye'nin tekstil sanayinin gelişmesine destek oluyoruz. Kısaca çalışma felsefemiz; çalışma sahamız ve faaliyetlerimizi geliştirip olgunlaştırmak, içinde yaşadığımız dünyamıza da sağduyu ve sorumlulukla katkıda bulunmak yatıyor.

Berdan Tekstil'de "Açık Kapı Yönetim" anlayışından bahsettiniz. Bu konuyu biraz ayrıntılı olarak açıklar mısınız ?

Şirketimizde tüm yöneticilerin kapısı her zaman açıktır. Hiç bir yöneticimizin hatta genel müdürümüzün de sekreteri yoktur. Bir sekreteriniz olursa sizi korumaya alıyor, işletmeden ve çalışanlardan koparıyor. Biz açık kapı politikası ile aşağıdan gelen tepkileri daha kolay alıyoruz. Yöneticilerimizin tamamının her zaman çalışanları dinlemeye hazır olması şirket içinde sorumlulukların paylaşıldığı bir ortamın yaratılmasına katkıda bulunuyor.

Berdan Tekstil'in sunduğu kalitenin ve ulaştığı başarının sırrı: gelişim, teknoloji, insan ve doğaya verilen önem. Özellikle bu başarı kritelerinin yaratılmasında İnsan Kaynakları Departmanı'nın fonksiyonu nedir?

Berdan Tekstil için çalışanları en değerli kaynaktır. Bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirmek, geliştirmek ve yeni kaynaklar bularak şirketin bünyesine kazandırmak ınsan Kaynakları Departmanı'nın en temel fonksiyonudur.

İnsan kaynakları departmanının bir diğer fonksiyonu da "Berdan Kültürü" oluşturulmasına katkıda bulunmaktır. 'Biz' bilincini yaymak ve çalışanlarımıza şirketimizi kendi şirketi olarak benimsetmek ve mutlu bir çalışma ortamı yaratarak, çalışanlarımızı motive etmek görevlerimiz arasında yer alıyor. "Berdan Biziz", "Biz Bir Takımız" sloganını tüm çalışanlarımıza benimsetmek istiyoruz.

Şirketinizdeki eğitim ve geliştirme çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz ?

Berdan Tekstil'e yeni katılan personelin şirketi tanıması ve işe uyum sağlaması amacıyla Oryantasyon Eğitimleri veriyoruz. Bu eğitimin teorik bölümünde; firmanın kuruluşu, üretimi, satışları, müşterileri, organizasyon yapısı ve firma kültürü konusunda bilgi verilerek Berdan Tekstil'in tanıtımı yapılıyor. Pratik bölümünde ise; işletme içinde ziyaretler yapılarak üretimin başlangıcından sonuna kadar olan süreç anlatılıyor.

Personel Oryantasyon eğitiminden geçtikten sonra kendi departmanında sorumluluğu alanına girecek işler hakkında bilgilendirildiği işbaşı Eğitimi alıyor.

Çalışanlarımıza kişisel, yönetsel gelişimlerini hızlandıracak şirket içi Eğitimler veriyoruz. Öncelikle insanların kendilerini ve karşısındakilerini tanımalarını kolaylaştıracak, etkin iletişimi sağlayacak ve biz ruhunu yaratacak "insanı Tanımak", "Kalitede ilk Adım: Önce insan" ve "iletişim ve Etkin Yaşam" eğitimleri verildi. Ayrıca tüm çalışanlarımıza eğitici havuzu üyelerimiz tarafından "iletişim ve Grup Verimliliği" semineri veriliyor.

Diğer önemli eğitim faaliyetimiz kalite yönünde yoğunlaşıyor. Tüm elemanlar "ISO 9000 Serisi", "ISO 9001 Elementleri", "Standart işletme Talimatı" ve "Toplam Kalite Yönetimi" eğitimleri aldı.

Yine tüm çalışanlarımıza verilen "işçi Sağlığı ve iş Güvenliği" ve "Güvenlik" seminerlerinde yangın, güvenlik sistemleri ile ilk yardım konuları ayrıntılı olarak işleniyor.

Yönetim becerilerini geliştirme de yoğunlaşmış olduğumuz eğitim konularından birisidir.

'Eğitici Havuzu Üyeleri' dediniz. Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?

Berdan Tekstil'de her kademedeki 1450 çalışanımıza sürekli olarak eğitim verecek iç Eğiticiler yetiştirildi. 12 kişiden oluşan eğitici havuzunun üyelerinin herbiri farklı departmanda ve farklı pozisyonda çalışıyor. iç eğiticiler normal işlerinin dışında eğitim geliştirme ve eğiticilik görevlerini de gönüllü olarak üstleniyorlar. Öncelikle bu havuzdaki üyeler belirli eğitimlerden geçirilerek usta birer eğitici konumuna geldi ve firma için gerekli olan bir eğitim paketi oluşturuldu. Halen haftada 2 gün 44 kişiye iletişim ve Grup Verimliliği eğitimi veriliyor.

Şirketimizde devam eden bu yoğun eğitim programı, herkesin yılda en az dört eğitimden geçmesi olarak planlandı. 1996 yılında çalışan başına düşen eğitim saatimiz 42.5 adam/saat olarak gerçekleşti.

Şirketiçi eğitimlerin yanısıra öğrencilere de burs olanağı sağlıyorsunuz.

Evet. Tekstil, endüstri, makina ve kimya mühendisliği mezunu, iyi derecede ıngilizce bilen çalışanlarımıza tekstil sanayimizi geliştirmek ve 2000 yılının yöneticilerini yetiştirmek amacıyla Amerika'da Tekstil Mühendisliği Master Programı için burs olanağı sağlıyoruz. Halen dört adayımız Amerika'da ‘North Carolina State University'de tekstil öğrenimlerine devam ediyor. Bir öğrencimiz ise master programını tamamlayarak şirketimizde çalışmaya başladı.

"İşgücü Yetiştirme Kursu"nuzdan bahseder misiniz ?

Tekstil sektöründe işgücü devir hızı oldukça yüksektir. Bu nedenle sürekli olarak deneyimli meslek sahibi çalışanlar bulmak ve istihdam edip işbaşı yaptırmak mümkün olmuyor. şirketimizin ihtiyacı olan nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla işgücü Yetiştirme Kursları açıyoruz. iş ve işçi Bulma Kurumu ile ortaklaşa düzenlediğimiz bu kurslarda meslek sahibi olmayan düz lise mezunlarını 45 60 gün süren eğitimlerle iplik, bobin, dokuma ve boya terbiye konularında eğitip işe hazır hale getiriyoruz. Kurs bitiminde başarılı olan adaylar oryantasyon eğitiminden geçerek işbaşı yapıyorlar. işgücü yetiştirme kursları ile bölgemizde meslek sahibi olmayan lise mezunları meslek sahibi oluyor, şirketimiz de nitelikli işgücünü kazanıyor.

Şirketinizde gerçekleştirdiğiniz özdeğerlendirme (şirket Check Up) çalışması ile ne hedeflenmişti ve çalışma tamamlandığında şirkete ne gibi katkısı oldu?

Şirket Check up'ını Toplam Kalite Yönetim Modelinin uygulanabilirliği ve şirketimizin şu anda bulunduğu durumun tesbiti için gerçekleştirdik.

TÜSİAD Kalder Toplam Kalite Yönetim Modeli ile paralellik taşıyan incelememiz 10 ana başlıkta toplanmıştı:

• Hissedarların görüşleri • Amaçlar, hedefler, stratejiler • Yönetim Sistemi • insan Kaynakları Yönetim Sistemi • Müşterilerle ilişkiler • Bilgi Sistemi • Üretim Sistemi • Tedarikçilerle ilişkiler • Topluma Etki.

Üçer kişilik gruplar halinde yapılan incelemeler sonucunda bir özdeğerlendirme kitapçığı oluşturuldu ve şirketimizin üst yönetim grubuna bir prezantasyon yapıldı. Çalışma sonunda çözülmesi gereken sorunlar karşısında çözüm yolları aranmaya başlandı.

Check up sonuçları değerlendirildiğinde birtakım iletişim ve organizasyon problemlerimizin olduğu ortaya çıktı. Bu sonuçlar bizi yeni bir organizasyon yapısına götürdü. iletişim problemlerini çözme yolunda adımlar attık. Rotasyon uygulamasına başladık. Hedeflerimizin tüm çalışanlarla paylaşılması yolunda çalışmalar yapıldı.

Şirketinizde motivasyonu arttırmak ve iç iletişimi sağlamak için ne tür çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?

Eğitimlerin yanısıra firma içerisinde motivasyona etkisi olan sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Servislerarası futbol ve basketbol turnuvaları tüm çalışanların katılımıyla gerçekleştiriliyor. "Çalışana Sor" mantığı çerçevesinde çalışanları dinleme, fikirlerine ve sorunlarına sahip çıkma yaklaşımıyla şirket içinde ve dışında toplantılar yapıyoruz. Geliştirdiğimiz öneri Sistemi'ni firmamızda çalışanların yönetime katılımının bir modülü olarak kabul ediyoruz. Yönetime, işletmeye katkı sağlayacak öneri veren çalışanlarımız ödüllendirilerek, her ay öneri veren kişilerle bir yöneticimiz akşam yemeğinde birlikte olarak üst yönetimle kaynaşma sağlanıyor.

Şirketimizde ekip çalışması anlayışını geliştirmek amacıyla 'Ayın Ekibi' seçimleri yapılıyor. Başarılı görülen ekip "ayın ekibi" seçilerek ekip üyelerine çeşitli ödüller verilerek, başarıları hep birlikte kutlanıyor.

Kurum içi iletişimde önemli bir rolü olan 'BİZ' adında bir dergi hazırlıyoruz.

Çalışan bayan personelimizin çocukları için yaptırılan kreşte 0 6 yaş grubunda çocukların bakımı kreş uzmanları tarafından gerçekleştiriliyor.

Berdan Tekstil'in toplumsal konu ve sorunlar ile çevreye karşı duyarlı olduğunu biliyoruz. Bu konuda ne gibi çalışmalarınız bulunuyor?

Şirket felsefemizi özetlerken içinde yaşadığımız dünyamıza da sağduyu ve sorumlulukla katkıda bulunduğumuzu belirtmiştim. Doğal çevreye duyarlı bir üretim anlayışımız var. Fabrikalarımızda yer alan arıtma tesisleriyle çevreye zarar verilmesini önlüyoruz. Ayrıca ürettiğimiz kumaşlarımız da insan ve hayvan sağlığına zarar veren hiç bir madde içermiyor. Bu konudaki çabalarımız öko tex belgesi ile de kanıtlanmıştır.

Toplumsal konudaki sorumluluklarımıza örnek oluşturabilecek birkaç faaliyetimizi belirtmek isterim: 1993 yılında bir raslantı sonucu Tarsus kent merkezinde ortaya çıkan "Antik Yol" kazısının sponsorluğunu üstlenerek tarihi mirasımıza da sahip çıkma yönünde girişimimiz oldu. M.Ö. 1.yüzyıla ait olduğu anlaşılan antik yolun kazı çalışmaları firmamızın desteği ile devam edecektir. Şirketimiz geçen yıl gerçekleştirilen 5.Ulusal Kalite Kongresi'nin de resmi sponsoruydu.

Hazırlayan: Figen TAHİROĞLU

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)