Değişim için Gereken Atmosferi Yaratmak
Statükoyla ilgili rahatsızlık yaratın.
Çalışanların işlerin şimdiki şeklinden duydukları rahatsızlığı ortaya çıkartarak değişimin karşısına çıkabilecek direnci azaltın.
Değişim korkusunu azaltın.
Statükodan rahatsız bile olsalar insanlar değişimden korktukları için direnirler. Yapılacak değişimlerin açıkça konuşulması bu korkuyu azaltabilir. Yöneticiler değişimin kendilerini ve çalışanlarını nasıl etkileyeceğini anlayıp bunu açıklayabilmeliler.
Değişimin yararlarını anlatın.
Çalışanlar ileride şimdikinden daha iyi bir durumda olacaklarından emin olmadıkları zaman değişimi desteklemezler. Liderler değişimin getirecekleriyle ilgili açık bilgiler sunmalılar.
Değişim için destek oluşturun.
Eğer çalışanlar yönetimin hedeflerinin ve hareketlerinin imkansız veya işe yaramaz olduğunu düşünürlerse yöneticiler bu konuda onları ikna etmelidir.
Ölçülebilen ilerlemelere odaklanın.
Her değişim çabasında vurgulanması gereken noktası ilk bir kaç ay içinde alınacak ölçülebilir gelişmeler olmalıdır. Değişimler uygulandıktan sonra sonuçlarına bakılmaması değişimlerin başarısız olmasına yol açar.
Belirli değişim hedefleri tanımlayın.
Yöneticiler değişimin stratejik hedeflerini iyi anlamalı ve bunu organizasyona tutarlı olarak yaymalılar. Açık ve tanımlanabilen hedefler belirlenmeli ve çalışanlara anlatılmalı. Aksi takdirde çalışanların onlardan ne beklendiği ve ne yapmaları gerektiği konusunda kafaları karışabilir.
Ödemeleri değişime bağlayın.
Değişim sürecinde yapılan en önemli hatalardan biri ücret ve ödül sistemini değiştirmemektir. Bu nedenle yeni değerlendirme sistemlerinin geliştirilmesi çok önemlidir.
Değişimi yavaş yavaş artırarak uygulayın.
Değişimin bir kısmını uyguladıktan sonra onun etkisini görmek ve artan değişimleri kısa dönemli hedeflere bağlamak çok önemlidir. Çünkü neyin işe yaradığını ve neyin yaramadığını görebilirsiniz.
Değişime uygun eğitimler planlayın.
Uzun dönemli değişimler için yapılacak eğitimler çok önemlidir. Eğitimi planlarken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri zamanlaması. Öğrenilenler hemen kullanılmadığı takdirde eğitimler bir işe yaramaz.
Hazırlayan: Nur Banu İBAOĞLU