Çarşı’dan Boyner’e bir değişim öyküsü


Kimlik değişimi

Karadeniz; Boyner olarak 2004 yılında başlattıkları “Değişim ve Yenilenme” programı kapsamında; ürünler, mağaza tasarım ve dekorasyonu, servis, müşteri mutluluğu ve pazarlama konularında devrim niteliğinde değişiklikler gerçekleştirdiklerini ve bu sürecin bir adımı olarak da “Çarşı” adını “Boyner” olarak değiştirdiklerini ifade ediyor. Peki bu değişim ile somut olarak neler gerçekleşiyor? Yenilenen ürün yapılarıyla müşterilerine yıl boyunca sekiz ayrı koleksiyon sunacaklarını; kadın, erkek, çocuk, ev, ayakkabı, kozmetik, genç aktif spor reyonlarında, özel gün ürünleri ile birlikte, yıl boyunca müşterileriyle toplam 24 ayrı buluşma gerçekleştireceklerini ifade eden Karadeniz; “Boyner özel markalarımız, koleksiyonumuzda fark yaratmaya devam edecek” diyor. Ürünlerin her mağazanın müşterisine göre ayrı ayrı belirlendiğini belirten Karadeniz; böylelikle Boyner müşterilerinin, yerli ve ithal markalarla zenginleştirdikleri koleksiyonlarıyla modayı daha yakından takip edebileceklerini vurguluyor.

“Mağazalarımızda yarattığımız yeni konsept ile farklı noktalarda farklı ortamlar yaratarak müşterilerimize, her mağazada ayrı bir alışveriş keyfi yaşatmayı hedefliyoruz. Maslak mağazamızın dekorasyonu bir ‘yaşam merkezi’ anlayışıyla yeniden tasarlandı. Modern tasarımı ve yepyeni markaları ile 7’den 70’e herkesin zevkine hitap etmesi amaçlanan Boyner Maslak Mağazası’nın, yeni ‘Boyner’ logosunun taşıdığı değerleri de ifade eden dinamizmin, enerjinin, canlılığın ve gençliğin buluşma noktası olmasını hedefledik” diyen Karadeniz; Boyner Capitol’de ise, modern dekorasyon anlayışının en son trendlerini görmek mümkün olabileceğini, bu mağazada modern mimarinin tüm öğelerinin işlendiğini, minimalist bir anlayışla sıcak ve fonksiyonel bir tasarımın hakim olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Müşterilerimize ek değerler sağlayacak her türlü yeniliği mağazalarımıza taşımaya devam edeceğiz.”

Servis anlayışlarını; uygun fiyat, daha çeşitli ve moda ürünler ve daha keyifli bir alışveriş atmosferi sunarak zenginleştirdiklerini ifade eden Karadeniz; satış danışmanlarının, aldıkları yoğun eğitim sayesinde bir ‘stil danışmanı’ sıfatıyla da müşterilerine hizmet verdiklerini belirtiyor ve gerçekleştirdikleri bu değişim ve yenilenme programının hedefini şöyle özetliyor: “Müşterilerimizi hoş bir mekanda, güncel ürünlerle, yüksek servis kalitesiyle ve yine en uygun fiyat ve satış şartlarıyla ağırlamak…”

‘Boyner’ kimdir?

Tüm bu somut değişim hedeflerini öğrendikten sonra, Karadeniz’den; meydana gelen bu kimlik değişimi sonucunda ortaya çıkan ‘Boyner’in bize kim olduğunu anlatmasını istiyoruz. Boyner adının, Türkiye perakende sektöründe; kalite, güven, yenilik ve müşteri mutluluğunu temsil ettiğini belirten Karadeniz; logoyu oluştururken de tüm bu değerleri taşımasını arzuladıklarını ifade ediyor ve şöyle devam ediyor: “Renklerini oluştururken de dinamizmi, enerjiyi, gençliği ve yeniliği temsil eden portakal rengi ile tüm kadınsı duyguları temsil eden fuşya rengini kullandık. Logonun yanında gerçekleştirdiğimiz dekorasyon değişikliği ile mağazalarımızı bir yaşam merkezi haline getirmeyi amaçladık. Özellikle Maslak mağazamızın, modern tasarımı ve herkesin zevkine hitap eden yepyeni markaları ile dinamizmin, enerjinin, canlılığın ve gençliğin buluşma noktası olmasını amaçlıyoruz.”

Çarşı’nın yarattığı ‘ilk’ler Boyner’le devam edecek

Boyner Mağazalarının, Çarşı adıyla kurulduğu günden bu yana sektörde ‘ilk’leri tasarlayarak “müşterinin hayatına çözümler getiren” bir kurum olduğunu, benimsediği “büyük mağazacılık” anlayışı ile de, müşterilerine en kaliteli ve en yeni ürünleri, müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı ile sunduğunu belirten Karadeniz; yaklaşık 25 yıllık geçmişinde sürekli gelişen ve yenilenmeye açık yapısı ile dünya standartlarındaki “department store” anlayışını, Türk perakende sektörüne taşıyan lider firma konumunda olduğunu belirtiyor: “Çarşı adı neredeyse alışverişe çıkmak ile aynı anlama gelecek kadar yerleşik ve oturmuş bir markayı temsil eder hale gelmiştir. ‘Değişim ve Yenilenme Programı’ ile yeni dönemde tüm bu değerler ‘Boyner’ markasına taşındı” diyen Karadeniz; Boyner adının, perakende mağazacılıkta yeniliklerin öncüsü olarak tüketicilere hizmet etmeyi sürdüreceğini ifade ediyor.

Değişime neden ihtiyaç duyuldu?

Globalleşmeye paralel olarak tüm dünyada perakendecilik sektörünün de hızla geliştiğini, bu hızlı küreselleşme sürecinde tüketicilerin ürün ve hizmet beklentilerinde de değişiklikler olduğunu belirten Karadeniz; “Biz de Avrupa Birliği yolunda hızla ilerleyen Türkiye’de, tüketici ihtiyaçlarına yanıt veren yepyeni bir mağazacılık anlayışının Türkiye’deki öncüsü olduk” diyor. Önümüzdeki yıllarda yurtiçi ve yurt dışında mağazalar açmaya devam edeceklerinin altını çizen Karadeniz; “Çarşı” dan “Boyner”e geçiş programının, bu küreselleşme sürecinde perakende sektörünün önemli adımlarından biri olduğunu da vurguluyor.

‘Değişim sürecinde ne gibi zorluklar yaşadınız?’ sorumuzu ise, bu süreç içerisinde bir zorluk yaşamadıklarını belirterek cevaplayan Karadeniz; değişim ihtiyacının ve şeklinin tüm kadrolarının katılımı ile belirlenip uygulandığını, buna müşterilerinin ve tedarikçilerinin olumlu katkılarının da eklenmesinin, sorunsuz bir süreç yaşamalarını sağladığını belirtiyor.

Değişimde İK

Kuşkusuz değişim söz konusu olduğunda, bu değişimden en fazla haberdar olması gerekenler; o değişimi gerçekleştiren şirketin çalışanları oluyor. Değişimin çalışanlara doğru bir şekilde aktarılması, değişimin müşteriye yansıyan tarafının da doğru bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Bu anlamda Karadeniz’e ‘Çalışanlarınızı değişime nasıl adapte ettiniz?’ sorusunu yönelttik. ‘Boyner Mağazaları’nın takım ruhunun yenilendiği, birlik ve beraber olmanın kazançlarının çalışanlara daha belirgin anlatıldığı ve aktarıldığı bir değişim sürecini de beraberinde getirdiğini belirten Karadeniz; bu hızlı değişimin bütünüyle özümsenmesinin kendileri için büyük önem taşıdığını ve bu nedenle de, yeni misyonları ışığında çalışanlarına Boyner isminin getirdiği ek yükümlülükleri anlattıkları belirtiyor ve değişimle birlikte İnsan Kaynakları alanında gerçekleştirdikleri diğer girişimlerini de şöyle aktarıyor: “Öncelikle çalışma arkadaşlarımızın seçme ve yerleştirme kriterlerini değiştirdik. ‘Assessment center’ (değerlendirme merkezi) altyapısının ilk taşlarını yerleştirdik. Kişileri karakter ve beklentilerine uygun pozisyonlara yönlendirdik ve takım eğitimleri verdik. Soysal ve As danışmanlıkla satış teknikleri ve modülleri geliştirdik. Eğitimin devamlılığının sağlamak üzere mağazalarımızda İnsan Kaynakları Yöneticilerine eğitici nosyonu kazandırdık. Organizasyon yapısını gözden geçirdik ve kariyer basamaklarını yeniden düzenledik. Performans değerlendirme sistemimizi, teknolojinin de yardımı ile revize ettik. Hedef ve performans izleme standartlarımızı yükselttik, altyapımızı bu değişime uygun hale getirdik. Çalışanlarımızın sosyal yönlerinin de gelişmesi bizler için önemliydi. Bu sebeple çalışma saatlerinde değişiklik yaparak onlara daha fazla boş vakit bırakacak, kendilerini geliştirme imkanı sunacak zaman dilimleri kazandırdık. Önümüzdeki dönemde bu sosyal gelişim üzerine ve servis farklılığı / hatırlanacak servis örnekleri yaratma konularına daha çok eğileceğiz.”

‘İnanmak başarmaktır’

Çalışanlarını değişime adapte ederken ‘İnanmak başarmaktır’ düşüncesiyle hareket ettiklerini sürekli olarak, değişimin getireceği faydaları ve onlardan beklentilerimizi anlatan eğitim ve bilgilendirme toplantıları yaptıklarını, mağazalarında motivasyon yemekleri düzenlediklerini belirten Karadeniz; “Hayali gerçek yapmak adına çalışanların üzerlerine düşenleri anlattık. Uygulamaların sonuçlarını da bugün güzel bir şekilde alıyoruz” diyor.

Değişim 2005’te de devam edecek

Maslak ve Capitol Mağazalarında tasarım ve dekorasyon ile kendini belli eden değişimlerin 2005 yılı boyunca devam ederek, diğer mağazalara da taşınacağını belirten Karadeniz; değişim ve yenilenme programının geleceği konusunda da şunları söylüyor: “Değişim ve yenilenme programımızı Nisan 2004 tarihinde uygulamaya koyduk. Bu çok geniş kapsamlı bir program. Boyner, Türkiye çapında 11 ilde 21 büyük mağaza ve 10 outlet ile gıda dışı perakende sektörünün lideri durumunda... Değişim ve yenilenme programımız kapsamında; ürün, mağaza, satışta servis ve pazarlama olmak üzere mağazacılığın temel yapıtaşlarında planlanan değişimleri kademeli olarak gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Değişim henüz tamamlanmış değil. Değişim ve yenilenme süreci diğer mağazalarımızda da yıl içinde devam edecek. En büyük amacımız, tüm mağazalarımızda, müşterilerimize en iyi ve en kaliteli hizmeti verebilmek. Bunun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Nereden işe başlamalı?

Peki böylesi bir değişim süreci içine girmek isteyen bir şirket işe nereden başlamalı? Karadeniz deneyimlerinden yola çıkarak; değişim ve yenilenmenin çok önemli bir adım olduğunu, bu nedenle de şirketlerin bu adımı atmadan önce içinde bulunduğu sektörü, sektörün ve tüketicinin ihtiyaçlarını, pazar dinamiklerini, ekonomik ve politik ortamı çok iyi analiz etmeleri gerektiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Doğru bir analizden sonra değişmesi ve yenilenmesi gereken noktaların tespiti ve bu değişimi sağlamak için hangi yöntemin uygulanacağının seçimi bir diğer önemli aşamayı oluşturuyor. Değişim ve yenilenmeye neden ihtiyaç duyulduğu, şirket çalışanlarına doğru bir şekilde anlatmak ve bunun ancak işbirliğiyle gerçekleşebileceğini belirterek çalışanların desteğini almak, işi kolaylaştırıyor. İhtiyaçların giderilmesine yönelik detaylı bir planı, doğru yöntem ve zamanlama ile hayata geçirmek ve iş bölümü yapmak, her adımda kontrolü elden bırakmamak, değişim sürecini planlama ve yönetmede hayati önem taşıyan unsurlar...”

‘Boyner, deneyim ve gücü temsil ediyor’

Boyner isminin Türkiye’de ve dünyada deneyimi ve büyük bir gücü temsil etmekte olduğunu belirten Karadeniz; değişimin ardından şirketin gelecek hedefleri konusunda da şunları söylüyor: “Grubun gücünden aldığımız bu enerji ve güvenle birlikte büyük ve güçlü zincir olarak kendi sektörümüzde küresel bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Mağazalarımızın doğasının bir parçası olarak gördüğümüz yenilenme, değişim ve gelişimi de Boyner Mağazaları’nda sürekli kılmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz, perakende sektöründe dünyadaki yenilikleri en yakından izleyen kurum olarak çağdaş mağazacılığın Türkiye’deki en güçlü örneğini oluşturmak. Ocak 2005 tarihinde yurtdışındaki ilk mağazamızı Rusya’nın başkenti Moskova’da açtık. Bundan sonra da yurtdışı yatırımlarımıza devam edeceğiz.”


Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)