Biz Bilinci Projesi
Eğitimlerin birinci amacını, çalışanların kişisel gelişimine katkıda bulunarak kurum kültürünü iyileştirmek olarak görüyoruz. Bu amaçla 1996 1998 yılları arasında tüm ofis ve operasyon çalışanlarımız kişisel gelişim konulu eğitimler almıştı ve bu eğitimlerin devam etmesi gerekiyordu. Bu amaçla 1998 yılının sonbaharında bir danışmanlık firmasıyla çalışmaya başladık.
Projenin iki yıllık bir sürece yayılması planlandı. Önce üst ve orta yönetim, arkasından ofis çalışanları 10 grup halinde, 3 günlük “Biz Bilinci Donanımları” seminerini aldılar. Daha sonra yönetim kademelerine 4 günlük “Yaşantılı Lider Yönetici” semineri verildi. Operasyon grubunun eğitimleri ise Ekim’99 Mart’2000 döneminde 12 gruba uygulanarak tamamlandı. 2000 yılında yöneticilerimize 4 günlük “Yaşantılı Yönetim Becerileri” semineri verilerek projeye nokta kondu.
Bu proje sonrasında kişisel gelişim eğitimleri çalışanlarımızın en sevdiği ve en çok talep ettiği eğitimler haline geldi. Bu eğitimlerde kısaca “insana” ve “yaşama” nasıl yaklaşacağımızı öğrendik. “Keşke bu eğitimi 15 yıl önce alabilseydim” diyen çalışanlarımız oldu. Eğitimler, birbirini hiç tanımayan insanlar arasında müthiş bir yakınlık yaratırken, departmanlararası iletişimi de pozitif yönde etkiledi. Bu durum işlerin yürüyüşünü hem kolaylaştırdı hem de hızlandırdı. Biz gerçek anlamda takım ruhunu bu proje sayesinde yakaladık.
İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ
Bu alanda Teknik Emniyet ve Güvenlik şefliği, İşyeri Hekimi ve Eğitim şefliği koordineli olarak çalışmaktayız. Akzo Nobel bünyesine katıldıktan sonra çevre sağlık işgüvenliği konusu daha da önemli hale geldi. şirketimizden 4 kişi Akzo Nobel’in (İngiltere) Darwen’deki boya fabrikasında, MTS (Managing Total Safety: Toplam İşgüvenliği Yönetimi) eğitimi aldılar. Arkasından tüm yönetici ve operasyon grubuna iç eğitimler verildi. Bu şekilde MTS kapsamında işletme içerisinde oluşabilecek iş kazalarını önlemek amacıyla risk analizleri yapılıyor ve önlem alınıyor. Yine bu alanda geçtiğimiz Mayıs ayı içerisinde OHSAS 18000 ve SA 8000 standartlarının eğitimlerini aldık. OHSAS 18000 (Occupational Health and Safety Assurance System) çalışanların sağlığı ve iş güvenliği, SA 8000 (Social Accountability) ise çalışma yaşamını düzenleyen kurallarla ilgili standartlardır. Bu alanda eğitim öncesi bir ön denetimden geçmiştik. şimdi hazırlıklarımızı yapıp belgelendirme denetimlerine gireceğiz.
Bu alanda şimdiye kadar yaptığımız çalışmalar nedeniyle, TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından TİSK’e bağlı kuruluşlar arasında, kimya işkolunda birinci seçilerek İşçi Sağlığı İş Güvenliği Ödülü’nü aldık.
BAYİ EĞİTİMLERİ
Geçtiğimiz yıl, yaptığımız pazar araştırmaları sonucunda, bayilerimiz ve onların satış kadroları için eğitimler düzenlemenin gerekli olduğuna karar verdik. Ön hazırlıkları tamamladıktan sonra 1999 yazında eğitimlere başladık. Toptancı bayilerimizin satış elemanlarını fabrikamıza getirerek, “Müşterilerle İletişimde Mükemmellik” semineri aldırdık. Bu eğitimlere de 180 kişi katıldı. Sonbaharda toptancı bayilerimizi Ukrayna’ya götürerek “Çöl Krallarının Altınları” strateji oyununu oynattık. Bu eğitim, geçtiğimiz Nisan ve Mayıs aylarında yapılan bayi toplantılarında perakendeci bayilerimiz için de düzenlendi. Bu şekilde yaklaşık olarak 300 kişi eğitim aldı. Yine bu toplantılarda toptancı bayilerimize (75 kişi) “Yönetim Stratejisi” semineri verildi. Önümüzdeki dönemde yine toptancı bayi satış elemanları için ürün eğitimleri vermeyi planlıyoruz.
EĞİTİM ÖĞRETİM KURUMLARINA DESTEK
Marshall, bulunduğu coğrafyada çevreye ve spora verdiği destek kadar, eğitime de destek vermektedir. Bu yörede yaşayanların çocukları, ilkokuldan başlayarak lise ve üniversite öğrenimleri süresince devam edecekleri öğretim kurumlarında Marshall’ın desteğini her an yaşayacaklar. İşte bu alanda yaptıklarımız...
Tavşancıl Kayapınar İlköğretim Okulu
2000 yılı başından itibaren Marshall, gelir düzeyinin oldukça düşük olduğu bir çevrede kurulu olan Tavşancıl Kayapınar İlköğretim Okulu’na destek vermeye başladı. İlk olarak okula bir ses düzeni ve aydınlatma sistemi kuruldu. Arkasından fotokopi makinası, daktilo gibi araç gereç yardımları yapıldı. Daha sonra ise bir basket potası ve bir masa tenisi masası hediye edilerek çocukların ve öğretmenlerin spor yapma olanakları genişletildi.
Geçtiğimiz Nisan ayı içerisinde Ağaç Dikim şenliği düzenlenerek okul çevresini yeşillendirme çalışmalarına başlandı. Sosyal İşler şefliğimiz tarafından yürütülen çalışmalar sonucu, öğrencilerin de yardımlarıyla 1200 adet ağaç dikildi. Ayrıca 26 Mayıs 2000 tarihinde öğrenci velilerine “Bulaşıcı Kadın Hastalıkları ve Aile Planlaması” konulu bir seminer düzenlendi. Bundan sonra da okula verdiğimiz destek sürecek ve iyileştirme çalışmaları devam edecek.
Tavşancıl Marshall Lisesi
Marshall, eğitime katkı amacıyla 1998 yılının Mayıs ayında Tavşancıl’da 8 derslikli bir lisenin temelini atmıştı. Süreç içerisinde yapımı tamamlanan lise, 1999 2000 yılında hizmete “çok programlı” olarak açıldı. Çok programlı olmasından kasıt; ticaret liselerinin bilgisayarlı muhasebe ve teknik liselerin kimya bölümleri gibi bölümlerinin lise bünyesinde açılacak olmasıdır. şu anda lise birinci sınıfta 50 öğrenci öğrenim görmekte ve bilgisayar sınıfı açma çalışmaları sürmektedir.
10 şubat 2000 tarihinde Ankara Çankaya Köşkü’n de, Kocaeli bölgesinden hayırsever şahıs ve kuruluşlar, eğitim ve sağlık alanında yaptıkları çalışmalar ve yardımlar nedeniyle (eski) Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından ödüllendirildiler. Marshall’a Tavşancıl Lisesi’ne katkılarından dolayı bir şükran plaketi verildi.
Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksek Okulu
Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı Tavşancıl Meslek Yüksek Okulu 1994 1995 Eğitim Öğretim döneminde faaliyete geçti. Bu dönemde Türkiye’de ilk defa, iki yıl süreli eğitim yapmak üzere Boya Teknolojisi programı açılarak 30 öğrenci alındı. Daha sonra da 1995 1996 Eğitim Öğretim döneminde Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı açılmıştı.
Kurulduğu dönemde Tavşancıl Belediyesi binasının bir bölümünde faaliyet gösteren Meslek Yüksek Okulu, 1998 1999 eğitim yılında, Marshall tarafından onarılan ve dekore edilen eski Hereke Sümerbank fabrikası binalarına taşındı. Aynı yıl, kozmetik sektörünün eğitimli personel gereksinmesi dikkate alınarak, Kozmetik Teknolojisi programı öğretime başladı. 1999 yılında okulun adı Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksek Okulu olarak değiştirildi.
17 Ağustos 1999 günü yaşadığımız depremde Kocaeli Üniversitesi’nin Arslanbey Kampüsü’ndeki pekçok bina ağır hasar gördü. Bazı fakültelerin binaları ise kullanılamaz hale geldi. Yeni öğretim yılının başlayacak olması, bu konuya kısa sürede bir çözüm bulunmasını gerektiriyordu. Bu amaçla Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü ve Genel Müdürümüz biraraya gelerek Arslanbey Kampüsü’ nün Hereke Kampüsü’ne taşınması kararını aldılar. Hereke Kampüsü’ne İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi, Hukuk ve Sosyal Bilimler Enstitüsü taşınarak 1 Kasım 1999 tarihinde, 3500 civarında öğrencinin öğrenim görmeye başlaması sağlandı. Bu amaçla Marshall tarafından 800 metrekarelik bir prefabrik dershane kuruldu; yemekhane binası ve sosyal bina inşa edildi, kimya ve bilgisayar laboratuvarları kuruldu ve kampüsün çevre düzenlemeleri yapıldı.
Meslek Yüksek Okulu, Marshall kampüsünde 5 binada eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürüyor. Okulun 8 dersliği, bir kimya laboratuvarı, bir boya uygulama teknikleri laboratuvarı ve geçici olarak oluşturulan bir çekim atölyesi ile bir fotoğraf laboratuvarı bulunuyor.
Meslek Yüksek Okulu’nda 7 programda eğitim yapılıyor. Bu programların 5’i Türkiye’de kendi alanında ilk ve tekdir. Teknik Programlar Bölümü Boya Teknolojisi Programı’nda gündüz ve gece, Kozmetik Teknolojisi Programı’nda gündüz ve gece; İnşaat ve Sanayi Boyaları Uygulama Teknolojisi Programı’nda gündüz; İktisadi ve İdari Programlar Bölümü’nde Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı’nda gündüz ve gece, Mağaza İşletmeciliği, Dış Ticaret, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık programlarında gündüz eğitim öğretim devam ediyor.
Meslek Yüksek Okulu’nda ikisi yardımcı doçent ve on biri öğretim görevlisi olmak üzere toplam 13 akademisyen görev yapıyor. 1999 2000 Öğretim Yılı’nda öğretim elemanı başına 37 öğrenci düşmektedir. Bu sayı 2000 2001 öğretim yılında 50 öğrencinin üzerine çıkacaktır. İçinde bulunduğumuz öğretim yılında halen toplam 517 öğrenci eğitim görmekte olup, bu sayı önümüzdeki yıl yaklaşık olarak 1100 seviyesine ulaşacaktır.
Hem okutulan programların bütünleştirilmesi ve hem de bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre önümüzdeki dönemlerde “Cilt Bakımı ve Kuaförlük” ve “Özel Güvenlik ve Koruma” programlarının açılmasının uygun olacağı düşünülüyor. şimdi kısaca programları tanıyalım:
Boya Teknolojisi Programı’nda, boya uygulama teknikleri, üretime yönelik boya teknolojisi, kalite kontrol yöntemleri, renk bilgisi, genel kimya, organik kimya, bilgisayar, işletme, pazarlama gibi dersler teorik ve uygulamalı olarak okutuluyor. Uygulama derslerine özellikle Marshall ve Dupont destek vermektedir. Öğrencilerin 40 işgünü zorunlu stajları vardır. Mezun öğrencilerin büyük çoğunluğu Marshall, Merbolin, Jotun, Aysan gibi boya üretimi yapan firmalarda işe yerleşmişlerdir. Ayrıca tekstil boyama sektöründe çalışan mezunlarımız da vardır. Boya teknolojisi bölümü senede ortalama 25 öğrenci mezun ediyor. şimdiye kadar 4 dönem mezun vermiştir.
Kozmetik Teknolojisi Programı’nda öğrenciler, kozmetik üretimine yönelik yetiştiriliyorlar. Temel dersler olarak kozmetiğe giriş, kozmetik üretim teknikleri, endüstriyel mikrobiyoloji, toksikoloji ve hijyen, doğal bileşikler kimyası, genel kimya, organik kimya, ambalaj seçimi, bilgisayar, işletme, iş hukuku gibi dersler okutuluyor. Lever ve Henkel uygulamaya yönelik derslerde destek vermektedirler. Bölüm ilk defa bu yıl 25 civarı mezun verecektir.
İnşaat ve Sanayi Boyaları Uygulama Teknolojisi Programı ilk olarak bu yıl öğrenci aldı. Bu programda uygulamaya yönelik eleman yetiştiriliyor. “Boya ne kadar kaliteli olursa olsun, yanlış uygulama boya hatalarına yol açacaktır. Uygulama elemanı eğitimli olursa bu hatalar ortadan kalkacaktır” düşüncesinden yola çıkarak bu bölüm hayata geçirildi. Boya teknolojisi, boya uygulama teknikleri, inşaat yapı fiziği, yapı malzemeleri, malzeme bilgisi, kalite kontrol yöntemleri, bilgisayar, işletme ve pazarlama derslerini alıyor. Bu bölümden mezun olacak öğrenciler inşaat ve dekoratif boyama, oto boyama atölyeleri, mobilya boyacılığı, yat ve gemi boyama ayrıca metal boyama sistemleri gibi geniş bir iş alanına sahip olmaktadır.
Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama Programı’nda muhasebe alanında ara eleman açığını kapatmak üzere öğrenci yetiştiriliyor. Genel muhasebe, işletme, iktisat, bilgisayar, maliyet muhasebesi, mali tablolar analizi, bilgisayarlı muhasebe, bilgisayar, Türk Vergi Sistemi, kamu maliyesi gibi dersler temel ders olarak okutuluyor. Mezun olan öğrencilerin bir kısmı şirketlerin muhasebe bölümünde çalışırken, bir kısmı da serbest muhasebecilerin yanında çalışmaktadır.
Mağaza İşletmeciliği Programı, günümüzde hipermarketlerin çoğalması, bu alanda görev yapacak yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla açıldı. Perakende pazarlama, borçlar hukuku, ticaret hukuku, iş hukuku, halkla ilişkiler, tüketici davranışları, mağaza yönetimi, toplam kalite yönetimi, insan kaynakları yönetimi, stok yönetimi, finansal yönetim, depolama teknikleri, işletme, maliyet muhasebesi, bilgisayarlı muhasebe, bilgisayar ve genel muhasebe temel dersler olarak okutuluyor. Bu yıl ilk olarak öğrenci alan program henüz mezun vermedi.
Dış Ticaret Programı, dış ticaretle uğraşan firmalardan gelen talepler doğrultusunda, bu alanda yetişmiş eleman açığının giderilmesi amacıyla açıldı. Bu programda uluslararası iktisat ve pazarlama, iş hukuku, ticaret hukuku, muhasebe, ihracat ve ithalat uygulamaları, gümrükleme, kambiyo mevzuatı, İngilizce ve bilgisayar temel dersler olarak okutuluyor. Bu yıl ilk kez öğrenci alan programın mezunu bulunmamaktadır.
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Programı’ndan mezun olan kişi Türkiye’de yaygın olarak basın sektöründe, televizyon ve sanal yayıncılık alanlarında, reklam tanıtım ve hizmet sektöründe iş bulabiliyor. Ayrıca belgesel fotoğrafçılık ya da mimari fotoğrafçılık alanlarında da çalışabiliyor.
Okulumuzda sosyal ve kültürel alanlarda ise bir öğrenci kulübü faaliyet göstermekte, tiyatro çalışmaları yapılmakta, fotoğraf sergisi, teknik ve sosyal geziler düzenlenmekte, her yıl mezuniyet gecesi ve mezuniyet yıllığı çalışmaları yapılmaktadır.
Hazırlayan: Hande PATIR