Bir motivasyon aracı olarak bireysel emeklilik


Konuya bir de İnsan Kaynakları yönetimi açısından bakarsak; özendiricilerin gelecekte ücret yönetiminde daha da ön planda olacağı fikrinden hareketle bireysel emeklilik sisteminin bu açıdan büyük önem taşıdığını görüyoruz. Uzun dönemli özendiricilerin, çalışan bağlılığını büyük oranda artırdığını da artık hepimiz biliyoruz. Tüm bu nedenlerden dolayı giderek daha çok şirket, çalışanlarına bireysel emeklilik konusunda fırsatlar sunmak üzere çalışmalarda bulunuyor.

Bu şirketlerden biri de, özel emeklilik sistemi konusundaki çalışmalarına 2002 yılında başlayan Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş… Şirketin İnsan Kaynakları Departman Müdürü Lami Yağcılarlıoğlu’na birkaç soru yönelterek süreçte neler yaşadıklarını, hizmet satın almak üzere Yapı Kredi Emeklilik’i nasıl seçtiklerini ve elbette sürecin nasıl iletişime açıldığını öğrenmek istedik.

Firmanızda bireysel emeklilik konusundaki çalışmalar ilk olarak ne zaman ve nasıl başladı? Hangi ihtiyaç ve kriterlerle yola çıkmıştınız?

Firmamızda özel emeklilik sistemi konusundaki çalışmalarımıza 2002 yılında başladık ve bu amaçla birçok yurtiçi ve yurtdışı firmalarla görüşmeler yaparak alternatif sistemleri inceledik. Fakat o zamanlar Bireysel Emeklilik Sistemi Kanunu ile ilgili çalışmaların haberini aldığımız için sistemi incelemeye ve kanunun yürürlüğe girmesini beklemeye başladık.

Bu çalışmayı başlatmamızın ana nedeni çalışan motivasyonun ve bağlılığını sağlayıp şirketimizin rekabet gücünü korumaktı.

Konuyla ilgili olarak hizmet alacağınız emeklilik şirketini seçerken hangi kriterleri dikkate aldınız?

İzlediğimiz yol, projenin kapsayacağı hedef kitleyi belirleyerek hangi oranda katkı payı yatıracağımızı ve bunun şirketimize getireceği yıllık maliyetleri çeşitli projeksiyonlar da yaparak tespit etmekti.

Emeklilik şirketi seçerken önce şirket bilgileri formu ile tüm şirketlerin detaylı bilgilerini edindik ve bu formları inceleyerek bir ön eleme yaptık. Daha sonra seçtiğimiz şirketleri firmamıza davet ederek detay konuları ve bize verebilecekleri hizmetin kapsamını öğrendik. Seçeceğimiz emeklilik şirketinin mali yapısı, teknik altyapı, çalıştığı portföy şirketi ve performansı, kesintileri, iletişim metodu başlıca değerlendirme kriterlerimiz oldu. Bu şekilde belirlediğimiz sistematik ile tüm hususları inceleyerek çalışacağımız emeklilik şirketini tespit ettik.

Şu anki proje içeriğini paylaşır mısınız?

Şu anda şirketimiz, yönetici kadrosu için şirket katkı payı yatırıyor. Belirlenen katkı payının yüzde 50’si şirket, yüzde 50’si çalışanlar tarafından ödeniyor. Sisteme dahil olan çalışanların prim kesintileri otomatik olarak maaşlarından yapılıyor ve emeklilik şirketi her ay birikimleri hakkında kendilerine bilgi veriyor.

Aylık ve saat ücretli çalışanlarımız için şirket katkı payı yatırılmasa da emeklilik şirketinin firmamıza sağladığı grup avantajları herkes için de geçerli. Firmamızda birçok çalışanlarımız da bu olanağı kullanarak sisteme üye olmuş durumda.

İç müşteri ile bu uygulamayı nasıl paylaştınız? Konuyu iletişime açmak adına bazı yöntemleriniz oldu mu? Aldığınız geri bildirimleri de paylaşır mısınız?

Çalışmamızın tüm detaylarını netleştirip, emeklilik şirketini de seçtikten sonra 3 aşamalı ve yoğun bilgilendirme yaptık. İlk olarak, kapsam dahilinde olacak tüm yöneticilerimizi davet ettiğimiz bir toplantı ile amacımızı, sistemi, şartları ve seçtiğimiz emeklilik şirketini tanıttık. Akabinde sonra sistemle ilgili detay ve teknik sorularını yanıtlamak üzere emeklilik şirketi yetkililerini davet ettiğimiz ikinci bir toplantı düzenledik. Üçüncü aşamada ise yöneticiler birebir emeklilik şirketi yetkilileri ile görüşerek kendi emeklilik planlarını oluşturdular.

Daha sonra haftanın belli günlerinde de şirketimizde bu yetkililer bulunup kapsam dahilinde olmayan ama bu sisteme kendi katkı paylarını yatırarak girmek isteyen tüm çalışanlarımızı bilgilendirmeye devam ettiler. İletişimin çok önemli olduğunu bildiğimiz için bu sürece çok önem verdik ve emeklilik şirketimizde bu konuda gerekli desteği sağladı.

Böyle bir uygulamanın şirketimiz tarafından, hem de ilk şirketlerden biri olarak başlatılması ile ilgili olumlu geribildirimleri sürekli alıyoruz ve memnuniyeti gözlemliyoruz.

Bu tarz bir uygulamayı hayata geçirmek isteyen şirketlere ve İK yöneticilerine yönelik önerileriniz var mı?

Böyle bir çalışmayı başlatmak ve uygulamak isteyen şirketlere önerimiz, öncelikle amaçlarını çok iyi tanımlamaları, daha sonra hangi kapsamdaki çalışanlar ve hangi oranda katkı payı düşündüklerini, çeşitli maliyet ve fayda analizleri yaparak değerlendirmeleridir. Bu detaylar netleştikten sonra hizmet alabilecekleri emeklilik şirketlerini önceden hazırlayacakları değerlendirme kriterleri ile çok iyi incelemeleri ve güçlü iletişim platformları, iletişim malzemeleri sağlayarak çalışanların bilgilendirilmesini etkili bir şekilde gerçekleştirmelidirler.

Yapı Kredi Emeklilik Grup Başkanı Fatih Cumhur Sarıkan:
“Terzi dikimi bir çalışma yapmak çok önemli”


“Dünya örneklerine baktığımızda çalışanlar için işverenleri tarafından sağlanan ücret dışı ek faydalarda en çok önem verilenin grup emeklilik planları olduğu görülüyor. Grup emeklilik planlarının çalışanların motivasyonunu ve verimliliğini artırdığı, kuruma sadakat ve bağlılığı yükselttiği, nitelikli insan gücünü çekmede rakiplerine karşı avantaj sağladığı biliniyor.

Özellikle çalışma yaşamının ilk yıllarındaki çalışanların, ileri görüşlü işverenlerinin yönlendirmesi ile sisteme girmeleri çok önemli. Bu şekilde çalışanların hem işverenlerine olan bağlılıklarının, hem de sistemde emekli oluncaya kadar kalma eğilimlerinin artacağına inanıyoruz. Bu nedenle Yapı Kredi Emeklilik olarak, Bireysel Emeklilik Sistemi başlarken bireysel planlar gibi grup emeklilik planları için de tüm hazırlıklarımızı eksiksiz tamamladık ve Yapı Kredi Sigorta Grubu olarak Türkiye’deki ilk işveren katkılı planı kendi çalışanlarımızı içine alacak şekilde oluşturduk.

Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. gibi öncü şirketlerin izinde kurumsal pazarda 2005 yılında başlayan olumlu gelişmeler, 2006 yılında ivme kazanacak. Hazırlıkları süren hak kazanma kriterlerinin yasalaşması kurumsal katılımları olumlu etkileyecek.

Tüm dünyada çalışanların kurumlara bağlılığında yan faydalar sıralamasında özel emeklilik sisteminin ön sıralarda yer aldığını belirttik, bu durum Türkiye için de farklı değil. Tıpkı özel sağlık sigortasında yaşanan süreç gibi çalışanlarının bağlılığına önem veren şirketlerin Bireysel Emeklilik Sistemi’ni göz ardı etmesi beklenemez. Grup emeklilik planlarında, Koç Finansal Hizmetler’in şirketimize katacağı güç ile 2006 yılında ciddi bir atak yapmayı hedeflemekteyiz.

Kurumsal planlarda, terzi dikimi bir çalışma yapmak, firmanın özelliklerini iyi ve doğru algılayarak, onların önemseyeceği parametreleri ön plana çıkararak planların hazırlanması gerekiyor. Biz de tüm kurumsal müşterilerimize çözüm ortaklarımız ile birlikte bu yolla yaklaşıyoruz. Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. örneğinden yola çıkarsak iş ortağımız Mercer ile özel bir plan hazırladık. Ayrıca bankamız Yapı Kredi’nin, Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile mevcut ilişkilerinden yakaladığımız sinerji de bu süreçte büyük katkı sağladı.”

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)