Bir Genel Müdürün Eğitime Bakışı: “Eğitim, geleceğin anahtarıdır”
Havalar ısındı, güneş kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. Ve elbette, Türkiye için turizm sezonuna çoktan start verildi. Peki, sektör sezona nasıl hazırlanıyor? Hazırlık aşamasında ve elbette sektörün genelinde eğitimlerin önemi, incelikleri neler? Bu sorunun yanıtını almak için Kemer Resort Otel Genel Müdürü Ruhi Çuhadaroğlu ile biraraya geldik ve bakın neler öğrendik…
“Önce yatırımcılar ikna edilmeli!”
Çuhadaroğlu sözlerine başlarken, Türkiye’de turizm sektöründeki eğitimlere bakıldığında, eğitimlerin daha çok uluslararası otel işletmelerinde profesyonel bir bakış açısı ile uygulandığını söylüyor. Akdeniz bölgesinde de bazı otellerin giderek bu konuya daha fazla önem verdiklerini ve uygulamalar geliştirdiklerini söyleyen Çuhadaroğlu’nun bir tespiti var: “Tesis yöneticilerinin eğitim konusunda profesyonelce uygulama yapabilmeleri için öncelikle Genel Müdürlerin yatırımcıları ikna etmeleri gerekiyor.”
Teknik eğitimler de önemli, ama…
Eğitimler, her sektör için önemli elbette ama Çuhadaroğlu’na göre bir hizmet sektörü olan turizmde, eğitim “olmazsa olmaz”… Sözü kendisine bırakıyoruz: “Turizm; insanın insana hizmet verdiği, hizmetin anında müşteri memnuniyetine yansıdığı bir sektör. Dolayısı ile hem mesleki hem de kişisel anlamda eğitimli kişiler ile çalışmak çok önemli. Çalışan, mesleğinin teknik yönlerini çok iyi bilmeli; ama bunun kadar önemli bir şey daha var: Onların, insanlarla olan iletişim becerilerinin, diksiyonun, çözüm üretebilme becerilerinin de gelişmiş olması sektörde başarı açısından olmazsa olmaz…”
Çuhadaroğlu’na göre turizm sektöründe eğitim, çalışan işbaşı yapmadan önce başlamalı. Eğitimlerin sürekli olması, uzmanlar tarafından her konuda (kişisel gelişim, ekip çalışması, misafir ilişkileri, teknik ve mesleki eğitimler gibi..) uygulanması gerektiğinin önemi üzerinde duruyor.
Yöneticinin bakışı çok önemli
Çuhadaroğlu bu noktada tesislerde yönetici seçimleri konusuna da değiniyor. 5 yıldız standardında bir tesisin yönetici seçiminde yöneticilerin eğitimleri, geçmiş tecrübeleri, benzer standartta bir tesiste görev alıp almadığı, bildiği yabancı diller, insan ilişkilerindeki başarısı gibi konuların üzerinde durulması gerektiğine inanan Çuhadaroğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu şekilde sistematik bir seçim olmadığı sürece suni doluluklar ve gelirlerin uzun vadeli olacağına inanmıyorum. Hizmet sektöründe sadece bugünün değil yarının da düşünülerek hareket edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ülkeye, tesise gelen ve beklediği hizmeti bulamayan bilinçli tüketiciler bir daha gelmeyecektir. Eğitim geleceğin anahtarıdır.”
Eğitimin sadece çalışanlar için değil, yöneticiler için de olması gerektiğini belirten Çuhadaroğlu, yöneticilerin kendilerini eğitmek ve geliştirmek için de zaman harcaması gerektiğini dile getiriyor ve bir ekleme yapıyor: “Özellikle turizm sektöründe çalışan yönetici ve personelin araştırmayı seven, kendini geliştiren kişiler olması gerekir. Internet takip edilmeli, teknolojinin getirdiklerinden faydalanılmalı. Bütün bunlar da eğitim ve gelişimin içerisinde yer almalı.”
Kemer Resort Hotel uygulamaları
Gelelim Kemer Resort’ta eğitim uygulamalarının nasıl gerçekleştiğine… İlk sorumuz, “Eğitim ihtiyaçlarını nasıl belirliyorsunuz?” oluyor. Sözü Çuhadaroğlu’na bırakalım: “Tesiste çalışan yönetici ve personel için gerekli olan eğitimler departman yöneticileri ile birlikte belirleniyor. Burada ana hedef hizmet kalitesini arttırmak… Bu hedefe yönelik olarak öncelikle hangi görevde kimlerin, hangi özelliklere sahip olması gerektiği belirleniyor, daha sonra bu görevlerdeki arkadaşlarımızın hangi alanlarda eğitim alarak toplam hizmet standardını yükseltebileceği üzerine çalışılıyor ve gereken eğitimler belirli bir plan dahilinde uygulanıyor. Daha önce de belirttiğim gibi sadece mesleki eğitimler değil aynı zamanda kişisel gelişime yönelik eğitim programları da hayata geçiriyoruz. Eğitimler tesisin açılışından önce başladı ve sürekli olarak devam ediyor.”
Eğitimler aracılığıyla hedeflenen temel değişikliklerin; hizmet kalitesini arttırmak, iletişim kopukluğunu gidermek ve iletişim akışının geliştirilmesi olduğunu belirten Çuhadaroğlu, tesiste verilen eğitimleri; yöneticilere ve personele konusunda uzman Bureau Veritas tarafından verilen“Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları ve Hijyen (HACCP)” eğitimi, personel bazında Turizm Bakanlığı tarafından verilen“Sosyal Davranışlar” eğitimi, yine Turizm bakanlığı tarafından yöneticilere verilen “Yöneticileri Eğitici olarak Yetiştirme” eğitimi, departmanlara yönelik işbaşı mesleki eğitimleri, Rusça dili eğitimi, ATSO tarafından yöneticilere verilen “Liderlik ve Etkili Takım Yönetimi” eğitimi ve yine tüm yöneticilerle beraber misafir ilişkileri açısından kritik noktalarda görev yapan personele verilen “Doğru, Etkileyici ve Güzel Konuşma Semineri” olarak sıralıyor.
Çuhadaroğlu; eğitimlerin, çalışanların motivasyonunu artırdığını ve misafir memnuniyetlerine gözle görülür derecede yansıdığını belirtiyor: “Misafir memnuniyeti anketlerinden elde edilen sonuçlar ve yöneticilerin gözlemleri; eğitimlerin ne derece başarılı olduğu konusunda araç olarak kullanıldı. Bunların dışında yapılan uygulama; eğitimler sonrası hedeflenen unsurların ne derece gerçekleştiğini ve misafirlere ne şekilde yansıdığını objektif olarak gözlemlemek amacı ile sektördeki marka tesislerden üst düzey yöneticiler otelimize misafir olarak davet edildi ve çalışanlarımızda hedeflenen gelişimleri denetlemeleri sağlandı.”
“Yöneticileri Eğitici olarak Yetiştirme” eğitiminin bir ayağı olan, yöneticilerin kendi uzmanlık alanları ile ilgili olarak diğer katılımcılara seminer verdikleri bölümde, ilginç gelişmeler yaşandığını söyleyen Çuhadaroğlu, bu sayede kişilerin kendilerinde o ana kadar farkına varmadıkları becerilere sahip olduklarını keşfettiklerini dile getiriyor. Kendisinin katılmış olduğu bir liderlik eğitimi sırasında ekip arkadaşları ile yaşadıklarını, eğitim ortamındayken nasıl gerçek hayat içerisindeymişçesine olayı yaşadıklarını hala unutamadığını ifade eden Çuhadaroğlu, bu tür uygulamalı eğitimlerin çok yararlı olduğunu vurguluyor. Çuhadaroğlu, en çok Role Playing eğitimlerini tercih ettiğini, hatta bu konuda tiyatro oyuncuları ile birlikte profesyonel bir çalışma gerçekleştirmek istediğini de sözlerine ekliyor.
…Ve öneriler
Gelelim deneyimli yöneticinin, turizm sektöründe eğitim uygulamaları konusundaki önerilerine… “Öncelikle eğitim konusunda herkesin açık olması, uygulamaların lafta kalmaması gerekiyor. Ayrıca devlet de bu konu üzerine yoğunlaşmalı. Ancak elbette her şeyi de devletten beklememek gerekiyor. Öte yandan üst düzey yöneticilerin eğitimli olması da şart. Ekip çalışmasının hakim olduğu bir ortam yaratılmalı. Çünkü ekip çalışmasının gerçekten olduğu bir platformda alt kadrolar da, ekibin bir parçası olmanın verdiği motivasyonu yaşıyorlar. Böylece personelin kuruma inancı ve o oranda da verimi artıyor. Dolayısı ile eğitimle insana yapılan yatırımın geri dönüşleri alınmış oluyor.”
Çuhadaroğlu’na göre turizm sektöründe mesleki bilgilere yönelik eğitimlerin dışında olmazsa olmaz eğitimlerin arasında; konuşma sanatı, vücut dili, problem çözme becerileri, zaman yönetimi ve toplantı yönetimi yer alıyor. Çuhadaroğlu son olarak; uluslararası otellerden eğitim konusunda Kemer Resort Hotel ile kardeş kuruluş olarak çalışmak isteyenlere her zaman açık olduğunu belirtiyor.
ÇUHADAROĞLU HAKKINDA…
• Otelcilik Koleji mezunu.
• Kariyerine Batı Avusturalya’da barmenlik yaparak başladı.
• İstanbul Sheraton’da değişik kademelerde orta düzey yönetici olarak görev aldı. Daha sonra Antalya bölgesinde çeşitli otellerde Genel Müdür seviyesinde çalıştı. Görev yaptığı otellerin arasında Saray Regency, Kışlahan, Turqouise, Sun Rise Queen, Belek Kaya, İstanbul Polat Renaissance ve Antalya Dedeman yer alıyor.
• Kendisini “Amerikan kökenli otelcilik eğitimi ve anlayışına sahip bir yönetici” olarak tanımlıyor; Sheraton ve Marriott eğitimleri ile yoğrulmuş olduğunu belirtiyor.