Amaç kurumsal sosyal sorumluluk, araç bireysel emeklilik…


Öncelikle Turkcell ayağından başlamak istiyoruz. Turkcell, çalışanları için böyle bir çalışma yapmaya nasıl karar verdi?

Turkcell:
Bireysel emeklilik konusundaki hazırlık çalışmaları yapılırken bizler de İnsan Kaynakları uygulayıcıları olarak konunun üzerinde düşünmeye başlamıştık. Nasıl bir uygulama olacağını, neler yapmamız gerektiğini konuşuyorduk. Evet, dünyada uygulamalar vardı ama Türkiye’de emeklilik konusunda sadece devletin sağladığı bir sistem söz konusuydu. Bu nedenle bizim için yeni bir konu olduğu için araştırmaya, danışmanlık almaya karar verdik. Bu dönemde, daha önce sağlık sigortası konusunda birlikte çalıştığımız bir grup olan Yapı Kredi ile de fikir alışverişine başlamıştık. Kısacası sistem hakkında bilgi alma süreci yaşıyorduk.

Bu arada hemen belirtmeliyim: Bu tip konularda üst yönetimin desteği de çok önemli olduğu için yöneticilerimizle de sistemi nasıl uygulayabileceğimizi paylaşıyor, alternatifler yaratıyorduk. Sonuç olarak onayı aldık ve çalışmaya start verdik.

Sonuç olarak nasıl bir plan oluşturdunuz?

Turkcell:
Yapı Kredi Emeklilik tarafından özel olarak hazırlanan Akıllı Adım Grup Emeklilik Planı’na göre, Turkcell’in çalışanları adına ödeyeceği en yüksek katkı payı, çalışanların kıdemlerine göre belirlenmiş aylık brüt maaş yüzdesiyle sınırlı kalacak. 6 ayını doldurmuş her kademedeki tüm çalışanlarımız, kendileri de katkı payı yatırarak grup emeklilik planına dahil olabilecek. Arzu eden çalışanlarımız Akıllı Adım’ın gruptaki her bireye özel emeklilik planı avantajlarından yararlanabilecek. Ayrıca çalışanlarımız kendi ödedikleri katkı payını artırabilecekleri gibi, aileleri de bu proje kapsamına girebilecek.

Bu arada bireysel emeklilik sistemine bakış açısı özellikle şirketler ayağından bakarsak nasıl değişti?

Yapı Kredi Emeklilik:
Biz Yapı Kredi Emeklilik olarak aslında içinde bulunduğumuz sektörde kurumsal olarak emeklilik planlarının sunumu, aktarılması, tanıtılması, firmaların bilgilendirilmesi konusunda yasadan daha önce çalışmaya başlamıştık. Bildiğiniz gibi emeklilik planlarının satışı 27 Ekim 2003 itibariyle başladı. Ancak bizim genel olarak yaptığımız hazırlıkların bir doğal uzantısı olarak kurumsal anlamda departmanımızı şekillendirmemiz, bu departmanın kendi içindeki hazırlıklarını, prosedürlerini, iş akışlarını tamamlaması, dünya literatürünü taraması ve dünyadaki gelişmeleri takip etmesi gibi bazı hazırlıklar hep gündemimizde oldu.

Dolayısıyla 2000 yılının sonundan itibaren ciddi ve somut bazı hazırlıklar yaptığımızı söyleyebiliriz. Nitekim 2003 yılında satışlar başladığında biz zaten çoktan bilgilendirmeye yönelik bir takım etkinlikler düzenlemiş, gerek çözüm ortaklarımız olarak gördüğümüz kurumsal emeklilik aracısı kurum ve danışmanlık firmalarını gerekse birçok firmanın İnsan Kaynakları yöneticilerini ya da konuyla ilgili yöneticilerini bir araya getirmiştik.

Peki tüm bunların sonucunda; 1.5 yıllık süreçte neler değişti? Öncelikle, öngördüğümüz olumlu gelişmeleri yaşadığımızı söyleyebiliriz. Çünkü artık boyutu ne olursa olsun hiçbir firmanın yöneticisi artık “Bireysel emeklilik nedir?” sorusunu sormuyor. Doğru bir bilgilendirme sürecinin yaşandığını görüyoruz. Hatta sadece büyük kentlerdeki değil, Anadolu’daki çok küçük ve orta ölçekli firmaların yöneticileri de çok ciddi ve somut bilgi içindesahibi. Dolayısıyla ilk yıl bireysel satışlarda yakalanan ivmeyi bu yıl kurumsal satışlarda yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ancak elbette belirtmekte yarar var: Her firmanın kendi önceliği ve değerlendirmesi farklı.

Turkcell’in beklentileri neydi? Hangi ihtiyaç ve kriterlerle yola çıkmıştınız?

Turkcell:
Bildiğiniz gibi Turkcell kurumsal sosyal sorumluluk anlamında; “Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları” ve “Turkcell Hayat Ormanı” gibi pek çok projeye imza atıyor. Bireysel emeklilik konusunda da yola çıkarken temel odak noktamız yine kurumsal sosyal sorumluluktu… Çalışanlarımıza uzun vadeli yatırımları için destek olmayı, onlarla birlikte yatırımlarına katkıda bulunmayı ve geleceğe yönelik olarak kaygılarının biraz olsun azaltılmasını sağlamayı amaçlıyorduk.

Bu arada elbette bireysel emeklilik planlarının bir ek yarar olarak sunulduğunda motivasyonu artırdığını, çalışan bağımlılığını desteklediğini biliyoruz. İnsan Kaynakları birimi olarak bizim de önceliğimiz kuşkusuz ki çalışanlarımızın performansını yüksek tutmak ve onların bağlılığı sağlamak… Dolayısıyla bireysel emeklilik bunu da destekleyen bir sistem olduğu için doğal olarak sıcak bakıyorsunuz. Arka planında getirdiği avantajları gördüğünüzde uygulamak istiyorsunuz.

Yapı Kredi Emeklilik, Turkcell’in bu beklentilerini dikkate alarak “Akıllı Adım Grup Emeklilik Planı”nı oluşturdu. Kısacası şirketlerin ve yöneticilerin beklentilerini dinleyerek “anahtar teslim” ya da “terzi dikimi” planlar üretiyorsunuz, öyle değil mi?

Yapı Kredi Emeklilik:
Evet, bu gerçekten de önemli bir nokta. Örneğin Turkcell örneğindeni ele alacak olursak hareket ederken, kurumun kendi içindeki değerlendirme sürecini takip ederek gerekli bilgilendirmeleri yapmayılı; bu şekilde hem doğru yönlendirmeyi gerçekleştirmeyi hem de süreci hızlandırmayı amaçladık. Sonuç olarak her kurumun kendi değerlendirme süreci var: Bir şirket için grup emeklilik planına sahip olmak çalışanların uzun süreli ve mutlu bir şekilde o şirket içinde çalışmaları ise, bir diğeri içinse Turkcell örneğindeki gibi kurumsal sosyal sorumluluk olabiliyor. Bir diğeri tamamen aynı sektörde rekabet ettiği şirkete karşılaştırmalı avantaj sağlamayı amaç ediniyor. Kimi şirketler daha maliyet kaygılı olarak bakabiliyor. Bu örnekler artırılabilir. Bu nedenle belirttiğiniz gibi anahtar teslim planlar oluşturabilmek çok önemli. Terzi dikimi Firmaların ihtiyacına uygun bir çalışma yapmak, firmanın özelliklerini iyi ve doğru algılayarak, onların önemseyeceği parametreleri ön plana çıkararak planların hazırlanması gerekiyor. Biz de tüm kurumsal müşterilerimize çözüm ortaklarımız ile birlikte böyle yaklaşıyoruz. Bu konuda da başarılı olduğumuza inanıyoruz.

Bu durumda başarılı bir işbirliği için kurumların size ulaşmadan önce beklentilerini belirlemesi gerekir mi? Bu süreci biraz aktarır mısınız?

Yapı Kredi Emeklilik:
Bu süreç farklı şekillerde işleyebiliyor, yani eşzamanlı çalışmalar yapılabiliyor. Örneğin biz grup emeklilik planları bünyesinde katılması gerektiğini düşündüğümüz, sektör öncüsü olduğunu bildiğimiz ya da sektörün bir şekilde yönlendiricisi olduğuna inandığımız çeşitli firmalara gerek çözüm ortaklarımız ile birlikte gerekse direkt olarak çeşitli şekilde ulaşıyoruz. Bunun yanı sıra konuyu kendi içerisinde değerlendiren ve şirketlere kendi başvuran kuruluşlar da var.

Çözüm ortaklarımız ile birlikte Biz her iki şekilde de temasa geçtiğimiz kurumlara öncelikleri, sistemin yaratacağı yararları, getireceği avantajları, sistemin içeriğini, makro ve mikro boyuttaki özelliklerini aktarıyoruz. Sistemin yapısal farkını net olarak ortaya koyuyoruz. Tüm bu bilgilendirme sürecinin içinde mali işlerin ilgilendiği gerçek maliyetler, hukuk müşavirliğinin alanına giren hukuksal mevzuat var. Elbette İnsan Kaynakları birimini ilgilendiren yararlar var. Tüm bunlarla ilgili doğru ve net bilgilendirmeleri yapmanız, yurtdışı gelişimlerini aktarmanız, yıllar itibariyle projeksiyonları koyabilmeniz ve bütün bunları tabii sağlıklı, gerçek, istenen detayda kırılımla yapabilmeniz çok önemli. Bunun için pek çok kez bir araya geliyoruzkapsamlı bilgilendirme gerekli. Satış zaten bundan sonra kendiliğinden geliyor.

Böyle bir işbirliğine imza atabilmek ortalama ne kadar zaman alıyor?

Yapı Kredi Emeklilik:
Bu aslında, karşınızdaki kurumun ne kadar ev ödevi yaptığı, bireysel emekliliği ne kadar doğru bir biçimde bildiği ve beklentilerini ne kadar net tanımladığı ile ilgili… Turkcell ile ilgili konuşmamız gerekirse en yoğun hazırlıkların yaşandığı dönemi bir yana bırakırsak dört beş aylık bir süreç yaşandığını söyleyebiliriz.

İç müşteri ile bu uygulamayı nasıl paylaştınız? İletişime açmak konusunda bazı yöntemleriniz oldu mu?

Turkcell:
Doğrusunu isterseniz ilk başlarda kaç kişinin bu sürece girebileceği konusunda kafamızda bazı soru işaretleri vardı. Sonuç olarak Turkcell yaş ortalamasının 29 olduğu bir kurum ve sisteme katılım gönüllülük esasına bağlı. Bu nedenle sistemin ayrıntılarını nasıl aktarabileceğimiz üzerinde uzunca bir süre düşündük ve sonuç olarak beklediğimizin çok üzerinde bir katılımla karşılaştık.

Sistemi iletişime açmak konusunda öncelikle Yapı Kredi Emeklilik ile birlikte çalıştık. Ayrıca şirket içindeki iletişimimizi sağlayan iç iletişim grubumuz; tıpkı bir ürünün pazar iletişimine açıldığı dönemlerde olduğu gibi profesyonel bir proje hazırladı. Böylece algı yönetimini sağlamak açısından broşürlerin hazırlanmasından, iletişimimizin içeriğine kadar tüm hazırlıkları birlikte gerçekleştirdik. İlk başlarda merak uyandırmak amacıyla Intranet’imiz ve dijital ekranlarımızdan yararlandık. Gelecekle ilgili umut seviyesini ölçmek için iki çeşit anket uyguladık ve geri bildirimleri değerlendirdik. İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Adana, Bursa, Antalya ve Trabzon’da çalışanları bir araya getirerek birebir toplantılar düzenleyip bilgilendirme yaptık. Bu toplantılarda hem uygulamayla neyi planladığımızı hem de neden Yapı Kredi Emeklilik’i seçtiğimizi aktardık. Toplantıların ardından yine her lokasyonda kurduğumuz özel ofislerle çalışanlarımıza konuyla ilgili birebir danışmanlık desteği verdik. Elbette tüm bunları Yapı Kredi Emeklilik’in desteğiyle gerçekleştirdik.

Yapı Kredi Emeklilik: Bize göre tüm bu çalışmalar çok da başarılı oldu. Tüm dDünya istatistikleri ile orantılı olarak baktığımızda Turkcell çalışanlarının plana dahil olması açısından çok başarılı bir başlangıç yaptığımızı belirtmemiz gerekiyor. Burada şunu da özellikle belirtmek gerekiyor;: Turkcell’in bizimle işbirliği içinde olan tüm birimleri ve yöneticileri sistemi benimsetme konusunda bizlere ciddi bir destek verdi. Bu çok önemli. Az önce söylenenler dile kolay: 29 30 gibi bir yaş ortalamasında çalışanların, çok eski olmayan bir şirketin çalışanlarının çok ciddi oranda planda yer aldığını görüyoruz.

Size göre bu konuda bir çözüm ortağı seçerken hangi kriterleri dikkate almak gerekiyor?

Turkcell:
Şirketin güvenilir ve tutarlı olması çok önemli. Öte yandan müşteri hizmetlerinin kalitesi ve hızı da en önemli kriterler arasında yer alıyor. Her bir çalışanın ayrı bir sorusu olabiliyor; bu nedenle etkin yanıt verebilme yeterliliği çok önemli. Elbette finansal gücü ve finansal getirileri de dikkate alınmalı. Tüm bunların yanı sıra elbette başta da konuştuğumuz gibi esnek planlar sunabilmesi yine en önemli faktörler arasında yer alıyor.

Yapı Kredi Emeklilik: Aktörleri sorgularken yükümlülükleri hangi taahhütlerle gerçekleştirdiğine, sunulan paketlerin kuruma özel olmasına, uzun soluklu hizmet verebilmesine, bunları sunabilmeye ne kadar hazır olduğuna bakmak gerek. Hizmet alan tarafından baktığımızda ise salt klasik maliyet kaygıları ile bakmamak şart. Süreç çok iyi analiz edilmeli. Sisteme uzun vadeli bir yatırım gözüyle bakmak gerekiyor. Ayrıca planların nasıl tasarlandığı da çok önemli.

Bu arada bir noktayı özellikle belirtmek istiyoruz.: Sisteme şimdi girmeyenler ileride pişman olacak. Bunu ertelemenin anlamı ve gereği yok. Çünkü son derece iyi kurulmuş; altyapısı, yasal dayanakları sağlam, şeffaf, alanları belirgin bir sistem olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin nihayet bu özelliklere sahip bir sisteme kavuşması çok sevindirici.



Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)